Melbourne,Australia

"Australiere en veldig åpne mennesker og veldig hyggelige. Ble ofte invitert med på ting. Lett å komme i prat med folk. Melbourne er en veldig hip og kul by, utelivet er veldig bra."

Navn: Sindre Berge

Sted: University of Melbourne, Melbourne, Australia

Semester: Høst 2016, 9. Semester i Norge, 6. Semester i Australia

Semesterstart: 11.07.16

Semesterslutt: 18.11.16

Eksamen

Skriftlig eksamen: tre timers eksamen, ekstremt dårlig tid, fullstendig ulikt hjemme, for hånd.

To dager med OSCEr, disse var stressende men mye bedre enn den skriftlige.

Studieopplegg

Som veldig godt beskrevet i tidligere rapporter var semesteret delt i to; 8 uker pediatri og 8 uker gyn/obs.

Royal Children’s Hospital: Kjempeflott og moderne barnesykehus. Massevis av butikker, kaffebarer og til og med treningssenter.

Til sammen ca. 6 dager med forelesninger. Disse dagene var gjerne 9 klokketimer med 60 minutters forelesninger med ingen pause mellom 3 forelesninger på rad. Veldig varierende kvalitet på forelesningene. Resten av pediatriundervisninga var bare praksis. En typisk uke var å følge et lege-team i deres vakter. Disse hadde ofte mer enn nok med å bare gjøre sin egen jobb, så det var svært varierende hvor mye læring man fikk ut av de talløse timene man tilbragte på sykehuset. Noen dager skulle man være flue-på-veggen på diverse poliklinikker. Alt var obligatorisk. 45 minutter smågruppe hver uke, hyggelige leger.

Royal Women’s Hospital: Først en uke med 40 timer forelesninger, like lite pedagogisk lagt opp som på RCH. Så fulgte 7 uker med ”shadowing”. Veldig variabelt utbytte ettersom hvilke team man fulgte. Noen dager var man satt opp på diverse spesialiserte poliklinikker. 60 minutter smågruppe hver uke, men legen på gruppa mi dukket opp bare 3 av 7 ganger. Bra bredde på kirurgisk avdeling.

NB! Man lærer mindre på med school i Australia enn i Norge, men man bruker mer tid på skolen/sykehuset. Hvis man skulle finne på å tenke patofysiologi eller henge seg opp i noe teoretisk, er alltid svaret at ”don’t worry about that stuff, that’s what we have scientists for”. Veldig annerledes tilnærming til yrket – på godt og vondt, kanskje.

Kull- /gruppestørrelse

Kullet er vel på ca. 300 elever, men disse er igjen fordelt på 5 forskjellige clinical schools, så i praksis omgås man bare ca. 70 andre studenter. Smågruppeundervisning er gjerne i grupper på 4.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Vi var bare to utvekslingsstudenter og når sant skal sies var vi kanskje ikke så flinke på å oppsøke hjelp heller. Med unntak av en time med en veileder før skolestart fikk vi ikke noe ekstra oppmerksomhet. Sett i etterkant hadde dette vært gull verdt.

Språk

Den største utfordringen er ikke nødvendigvis språket; det er mer å skulle forholde seg til et enormt arsenal av medisinske forkortelser og snarveier i journalføring. Folk var svært overbærende med at man ikke alltid snakket perfekt engelsk.

Bolig

Skal man på bo komfortabelt på colleges eller student houses må man beregne å betale veldig dyrt. Jeg leide en leilighet de første ukene på forhånd, og brukte tid på å finne noe privat de første ukene jeg var der nede. Fant et ok rom i en ok leilighet til norsk pris. Verdt å finne noe privat, ikke stress med å bruke agencies og slikt – blir fort kjempedyrt.

Sosiale forhold

Australiere en veldig åpne mennesker og veldig hyggelige. Ble ofte invitert med på ting. Lett å komme i prat med folk. Melbourne er en veldig hip og kul by, utelivet er veldig bra. Bra utvekslingsklubb på universitetet, men som medisinstudent var det vanskelig å være med der da man allerede er på uke tre av semesteret når den offisielle fadderuka starter. Mye sosialt skjer på selve universitetsområdet på dagtid, men dette får man dessverre sjelden med seg fordi man må henge på sykehuset. Men, alt i alt er det sosiale veldig bra i Melbourne.

NB! Alle enkeltpersoner var hyggelige å ha med å gjøre.

Fritid

Veldig flott treningssenter og anlegg på universitetsområdet. Jeg var her på vinterhalvåret og det var gjennomgående kaldt og mørkt nesten hele tida når jeg ikke var på sykehuset. Ofte veldig lange dager, følte ofte jeg ikke rakk annet enn en treningsøkt etter skoledagen. Helger er selvfølgelig flotte å tilbringe i Melbourne.

Forberedelser i forkant

Det er mye som skal på plass før man kan reise til Australia; Australia er et veldig strengt land. Man må selvfølgelig søke om studentvisum, og for å kunne søke om dette må man få en såkalt Electronic Confirmation of Enrolment fra University of Melbourne. Denne drøyde de veldig lenge med å sende meg derfra, så jeg måtte stå opp om natta tre netter på rad og ringe ned til fakultetet før jeg endelig fikk tak i en person som kunne sende meg denne bekreftelseskoden. Fikk da akkurat søkt om visum i tide. Noe annet er helsesjekken. Denne kan bare gjøres to steder i Norge, og OsloAkutten er det eneste stedet på østlandet. Alternativet er Bergen. (Koster mange tusen kroner å få tatt disse testene (rtg thorax osv, men det må gjøres her – vær ute i god tid. Hadde jeg ventet en ekstra dag med å ta kontakt hadde jeg fått time for sent og måttet reise til Bergen for disse standardtestene. Tar ikke lang tid når man først er der). Man må også få en politiattest på engelsk – dette tar mange uker og er noe av det man burde søke om aller først. Vaksineattest må man ta med til Australia. Working with Children-sjekken skjønte vi oss aldri helt på, men vi begynte på søknaden i Norge og tok den med til Australia for å be om hjelp til å fylle ut den siste delen der, men de endte opp med bare å si at vi ikke trengte å gjøre den ferdig. Det er mye jobb å bli klar for Australia-opphold. Universitetet er veldig sent ute med å sende bekreftelser, så vær veldig på hugget og forsøk å ligge frampå i søknadsprossessen. Jeg har en kamerat fra Bergen som utvekslet til Melbourne det samme semesteret og han endte opp med å komme ned tre uker for sent til sin skolestart fordi han måtte vente på disse bekreftelsene så lenge og derfor aldri fikk søkt om visum.

Forsikring: ANSA studentforsikring. Meld deg inn i ANSA og søk om studentforsikring herfra. Dekker også eventuell ferie i etterkant.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Vær VELDIG tidlig ute med alt av formelle forberedelser.

Det har i skrivende stund gått to måneder siden siste eksamen og jeg har ennå ikke fått noe svar på hvordan eksamen har gått der nede, til tross for purring. Jeg ville helst til Sydney, men dette var ikke mulig om høsten. Hadde jeg fått valgt igjen hadde jeg valgt Newcastle. Jeg er veldig fornøyd med å ha reist på utvekslingshalvåret, men det er aller mest pga ferien jeg fikk i Asia i etterkant.

Karakter på det faglige/skoleopplevelsen: 4

Karakter på det sosiale/Australia/ferien: 6

Publisert 12. jan. 2017 15:24 - Sist endret 9. apr. 2019 11:25