Melbourne, Australia

"Dere vil bruke mye tid med medstudenter på sykehusene. Alle vi møtte var veldig hyggelige og inkluderende. De har siste tellende eksamen på slutten av semesteret, så de fleste tar skolen veldig seriøst."

Navn: Eirik Hagen Helgesen

Epost: eirik.hagen.helgesen@gmail.com

Sted: University of Melbourne, Melbourne, Australia

Semester: Høst 2017, 9. semester i Norge, 6. semester i Australia

Semesterstart: Innrullering 26. juni, første undervisningsdag 3. juli.

Semesterslutt: Siste eksamen 14. november 2017

Før du drar

Søk studentvisum og bestill helsesjekk på Osloakutten (evt i Bergen) så fort du får ”Confirmation of Enrolment” fra universitetet. Man må også søke lånekassen så tidlig som mulig (etter at UiO har sendt inn at dere utveksler) for å få helseforsikringen fra HELFO i tide. Det pleier å være knapt med tid til ulike frister, så vær tidlig ute!

Vi valgte å skaffe oss Ansa studentforsikring. Planlegger dere å kjøre i Australia trenger dere også et internasjonalt førerkort. Det tar fem minutter å fikse hos et NAF-kontor, sørg for å få det gjort før dere reiser.

University of Melbourne krever serologisk bevis på at man har antistoffer mot meslinger, kusma, rubella og varicella (eller at man er vaksiner to ganger mot varicella). Spør om å få dette med på Oslo-akutten eller hos fastlegen din, så slipper du å betale dyre dommer for det i Australia. Man må også ha fått en dose med dTpa iløpet av de siste 10 årene. Vaksine mot Hepatitt A er valgfritt, men anbefalt.

Kull- /gruppestørrelse

Kullets størrelse var på rundt 300, men kullet var delt i 4 ulike rotasjoner. Vi hadde derfor mest kontakt med omtrent 75 av dem.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Universitetet arrangerte lite av møter og lignende for oss utvekslingsstudenter. Likevel var studiekordinatorene alltid bare en kort mail unna, og de svarte alltid raskt. Ellers hadde de kontoret oppe iløpet av arbeidsdagen, så man kunne bare stikke innom. De var alltid vennlige og hjalp oss med det vi trengte.

Språk

Alt foregikk på engelsk. 

Bolig

Boligmarkedet i Melbourne er beinhardt. De fleste utleiere ønsker leietagere som skal være der lengre enn et semester. I tillegg er det begrensa hvor mange møblerte leiligheter det er, og prisene er generelt stive. Det er lurt å gå på masse visninger. De store australske boligsidene har en oversikt over dagens visninger. Jeg bodde med to kullinger. Vi har veldig god erfaring med utleiefirmaet Melbourne & Bayside Properties. Ellers finnes det facebook-sider hvis du ønsker å bo i kollektiv.

Studiet

Semesteret er delt i to rotasjoner, Obstetrikk og gynekologi (OBGYN) og pediatri. Det er tilfeldig hvor du starter først. Vi norske var de eneste studentene der på utveksling.

OBGYN:

Rotasjonen i OBGYN foregikk på the Royal Women Hospital. Her hadde vi en uke fullpakket med forelesninger først. Vær forberedt på lange dager med mange forelesninger og lite pause. På slutten av uka hadde vi en begrepstest. Dere kan finne begrepene og deres betydning i ”subject guiden”. De har hatt basal anatomi og fysiologi tidligere, så foreleserne regner med at studentene kan dette. Det kan derfor være lurt å ha tittet litt på dette før dere starter. Etter dette venter det 7 uker med klinikk, kurs og noen seminarer (annet ord for flere forelesninger der nede). Klinikken består stort sett av å følge en lege alene. Det er lite av smågruppene vi er vant med i Norge. De har loggbøker som må fylles ut, sørg for å starte å fylle disse med en gang dere starter. Ellers regnes det meste av klinikk som obligatorisk, men det er stort sett loggbøkene som sjekkes ved slutten av semesteret. Du må være på 75% av forelesningene og noen kurs er obligatoriske.

Dere skal også levere inn to case commentaries, en i Gynekologi og en i Obstetrikk. Sørg for å få startet med dette så fort som mulig, så unngår dere noen sene netter siste uka. Dere vil få informasjon om dette når dere kommer starter.

Pediatri:

I likhet med OBGYN starter pediatrien med en forelesningsuke. Denne gangen befant alt av undervisning seg på det toppmoderne ”Royal Children´s Hospital”. Praksisen her blir delt i tre, en del på en spesialistavdeling, en i akuttmottaket og en på generell medisin. Du har ingen loggbok her, men alt regnes som obligatorisk.

Du har to innleveringer iløpet av pediatri-rotasjonen. Den ene kalles for parallel chart, og er en slags dagbok der du skriver en til to innlegg iløpet av de første ukene om et møte med en pasient. Den andre er et refleksjonsnotat.

Eksamen

Vi måtte ta to eksamener, en OSCE med 4 stasjoner (fordelt på to dager, to i OBGYN og to i pediatri) og en skriftlig (for hånd) på tre timer. To av stasjonene på OSCEn handlet om å gi informasjon. Skriftlig inneholdt mange multiple choice questions, extended matching questions og kortsvarsoppgaver. Bli venner med de lokale studentene, de kan hjelpe dere mye fram mot eksamen. I ”subject guidene” finner dere core conditions, som er som læringsmål her hjemme. Kan dere de, kan dere mye av det teoretiske til eksamen.

Sosiale forhold og fritid

Dere vil bruke mye tid med medstudenter på sykehusene. Alle vi møtte var veldig hyggelige og inkluderende. De har siste tellende eksamen på slutten av semesteret, så de fleste tar skolen veldig seriøst. Mye av det universitetet arrangerte for utvekslingsstudenter startet etter at vi hadde startet med obligatorisk undervisning, så det var lite vi fikk vært med på.

Melbourne er en stor by. Det er masse hippe kafeer, kule barer, gode brunch-steder og spennende restauranter. Du finner innslag fra alle verdensdeler. Det er alltid noe nytt å oppleve. Melbourne er en sportsgal by. Spesielt australsk fotball er stort. Avhengig av når du er der på året kan du også få med deg tennis, hesteløp, basketball, cricket og fotball.

Reise:

Iløpet av semesteret hadde vi en ferieuke mellom rotasjonene. Vi reiste også noe i ”integrated week”, som er en uke med mye fri og få relevante forelesninger for oss norske. I tillegg kan noe nås på dagsturer og helgeturer. Vinsmaking i Yarra Valley og ”hiking” i Dandenong Ranges er fine dagsturer. Jeg har også hørt mye bra om pingvinene på Phillip Island og nasjonalparken Wilson Promontory som ligger korte kjøreturer unna Melbourne. Alle som er i Melbourne bør ta seg en helgetur til Great Ocean Road. Det kan også kombineres med Grampians, som er et fint fjellområde, hvis du har en dag eller to ekstra. For den litt mer stereotypiske Australia-turen anbefales østkysten fra Brisbane og oppover. Det er greit å vite at surfemulighetene stopper når man kommer opp på høyde med Great Barrier Reef. Vi dro også til New Zealand og Tasmania, som bydde på natur i verdensklasse. Jeg har også hørt mye bra om fjellet Uluru, som ligger dypt i innlandet, og østkystbyen Cairns, som er en verdenskjent destinasjon for dykkere som ønsker å oppleve Great Barrier Reef. Ellers ligger Australias vestkyst, Sørøst-Asia og de mange små stillehavsøyer noen timer i fly unna. Du går altså tom for tid og penger mye før du går tom for unike reisemål.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Melbourne er en kald by i Juli. Forvent temperaturer under 5 grader. Husene der nede er heller ikke like godt isolerte som i Norge, så det er helt vanlig å gå med jakker og sko inne.

Man trenger normalt en australsk bank for å få leie i Melbourne. Vi valgte å bruke Commonwealth Bank, og har kun positive ting å si om dem. Det er bare å stikke innom en dag, så setter de det opp for deg i løpet av 10 minutter.

Til mobil valgte vi å gå for Vodafone kontantkort. Vi opplevde dårlig dekning med Vodafone utenfor storbyene, så hvis du har tenkt å reise litt rundt bør man nok gå for et annet selskap.

All kollektiv transport i Melbourne foregår via et ”myki”-kort. Stikk innom nærmeste kiosk når dere kommer til byen for å kjøpe et. Kollektiv transport har nokså stive priser. Siden medisinstudiet regnes som ”postgraduate”  fikk vi heller ikke tilgang til billigere studentpriser.

Drar dere primært for å bli gode i et annet språk bør dere tenke på å bo med andre fra andre land også, da vi endte opp med å snakke norsk hjemme.

Refleksjoner og utbytte

Jeg vil anbefale alle som kan tenke seg å utveksle om å gjøre det. Det var virkelig en fin opplevelse. Livet på utveksling er til tider tøffere enn i trygge Norge. Skolen tok også en del mer tid enn det jeg er vant med fra Norge. Du har likevel nok tid til å reise, møte nye mennesker og få opplevd hvordan det er å være fremmed i et annet land. Du får også lære mer om hvordan andre land arrangerer sitt helsevesen. I tillegg er det jo en unik mulighet for å lære mer om en annen kultur og lære seg et annet språk bedre.

Publisert 2. jan. 2018 11:02 - Sist endret 9. apr. 2019 11:04