Melbourne, Australia

"Må bare avslutte med at utveksling i Melbourne har vært utrolig bra, og anbefales på sterkeste. Da det er et av de beste medisinske fakultetene i verden er læringsutbyttet stort, samtidig som byen har så utrolig mye å by på. Hadde utvilsomt gjort det igjen!"

Navn: Kosalai Nanthakumar

E-post: kosalai.nanthakumar@

studmed.uio.no

Sted: University of Melbourne

Semesterstart: 27.6.17 (egentlig den 3.7, men var et obligatorisk, men lite nyttig møte med koordinatorene en uke før, og så fri i 6 dager…)

Semesterslutt: 14.11.17

Forberedelser

Melbourne er en sykt kul by, og vi er superfornøyde med utvekslingen. Ha dette i bakhodet når dere begynner på forberedelser/søknader og visum da det er mye jobb og tidvis dårlig med informasjon, hvis ikke så kan det bli litt overveldende!

Helsesjekk: Det har vært litt diskusjoner tidligere om man trenger helsesjekken eller ikke (da det nå koster 3000 kr for at legen skal ta BT, auskultere, blodprøve, urinprøve og rtg thorax..).  Visumprosessen til Australia ble endret sommeren 2016, og nå er et av spørsmålene i visumsøknaden «are you studying/are you going to study to become a doctor?» Siden vi må huke av ja på den, får man beskjed om at «informasjon mangler» om man ikke har tatt helsesjekken enda. Det er kun en lege i Oslo (på Oslo akutten) som har lært seg å svare på ja/nei spørsmålene på «e-medical», som er en del av visumsøknaden, og når det er null konkurranse kan han ta seg godt betalt... Oslo Akutten vil helst ikke at dere bestiller time før dere har søkt visum, da de helst vil ha HAP-id (som man får når man svarer på spørsmål på e-medical etter at man har sendt inn visumsøknaden, og den får man ikke sendt inn før man har fått CoE av univeristetet i Melbourne.) Men de kan også ta i mot EGO-nr, noe du får med en gang du starter på visumsøknaden og lagrer den (uten å fylle ut noen ting). Da slipper dere å vente på CoE (som kan ta sykt lang tid), og få det unna relativt tidlig for å slippe stresset. Da ingen av oss visste dette, endte vi opp med å ta helsesjekken typ 7-11 dager før vi dro, litt småstressa for at vi ikke kom til å få visum før flyet dro. Heldigvis gikk det ganske fort, i og med at vi var ferdig med resten av visumsøknaden, og bare manglet helsesjekken. De som hadde krysset av for «non-award» i visumsøknaden fikk visumet dagen etter helsesjekken, mens de som tok «higher education» fikk visumet etter 5-6 dager.

Når du er på helsesjekken er det lurt å be dem om å teste alt som står på immuniseringsarket (inkludert Hepatitt B serologi (antistoffer!) og varicella) og si fra om at det er viktig at du får resultatene tilsendt. Ta med dette arket til Melbourne! Jeg hadde ikke fått det i posten før jeg dro, så endte opp med å måtte ta all serologien her, noe som kostet meg 128 bitre dollar. Evt. få fastlegen til å gjøre det før du drar fra Norge. Influensavaksinen er en annen for den sørlige halvkule, og denne kan du få gratis på sykehusene man er utplassert på.

Helfo: Er en erstatning for OSHC til visumsøknaden. Hvis man ikke vil stresse med at denne kommer ganske sent (juni-ish), kan man straks man har fått tilbudsbrev fra Melbourne sende mail til 800Helse@helsenorge.no med bekreftelsen fra Melbourne + en bekreftelse fra UiO om at dere skal på utveksling. Hvis ikke må dere vente på at lånekassen skal innvilge lånesøknaden (noe som kan ta opptil en måneds tid) og etter innvilgelse kan de være treige med å sende resultatet til Helfo, slik at dere ikke får beviset før det har gått noen uker etter der igjen. Noen av de som dro til Newcastle brukte forsikringsbeviset fra ANSA istedenfor HELFO.

Visumsøknaden tar lang tid å fylle ut; husk at dere er non-award (igjen; i tillegg til at det er det riktige alternativet er behandlingstiden kortere, kontra om dere velger higher education). Har du ikke fått Helfo-bevis enda når du søker (men har fått CoE og resten), er det fødselsnummeret ditt som er «policy-number», så det er bare å fylle inn det i feltet så du kan fullføre søknaden. Alle bevis/vedlegg (inkl. Helfo) lastes opp etter at søknaden er sendt inn. Av vedlegg la vi ved: Genuine temporary entrant fra UiO (dette får du av utvekslingskoordinatoren), bilde av førerkortet, helfo og kopi av passet.

Denne lenken sier hva UniMelb krever når man kommer ned: http://mdhs.unimelb.edu.au/study/current-students/placements

Norsk politiattest på engelsk holder, selv om sidene sier at man må ha australsk, bare å bestille på nett (tok ca 2 uker å få det tilsendt). Sidene sier også at man trenger et godkjent australsk førstehjelpskurs, men det gjaldt ikke oss.
Working with children må man ha; bare å begynne på søknaden online (bare å velge et random postkontor på siden, har ingenting å si) og så må man fysisk ned til et postkontor i Melbourne og fullføre søknaden. Da må man ha med pass + 2 australske bevis på identiteten din (vi brukte bevis fra banken (alle åpnet australsk bankkonto hos Commonwealth), pluss australsk visum som bevis)

Denne siden sier noe om hva som må gjøres av andre ting:

http://students.unimelb.edu.au/get-started/saex Bare følg stegene. Kan hende det ikke går an å enrolle med en gang på steg 6, men hopp i så fall bare over det og lag id-kort på steg 7 i stedet.

Når du har fått brukernavn/passord i steg 4 kan du bruke det samme til å logge på MDConnect hvor timeplan og ressurser kommer opp etter hvert (ala Mine Studier).

Eksamen

To OSCE-dager (En dag i Women’s Health (WH) og én i Children’s and Adolescent’s Health (CAH)) og én skriftlig eksamen. To OSCE-stasjoner på hver av OSCE-dagene. Den skriftlige hadde spørsmål fra både WH og CAH. Denne varte i tre timer, og inneholdt multiple choice (MSQ), kortsvarsoppgaver (3 stk fra CAH og 3 fra WH), og extended match questions (EMQ – får flere korte kasuser som må parres med riktig diagnose, riktig undersøkelse etc). Den skriftlige skrives for hånd, og det var akkurat nok tid til å komme seg i gjennom og lese kjapt over, og den holdes i Royal Exhibition Building (et gigantisk og vakkert bygg fra 1800-tallet der langt over 2500 studenter har eksamen samtidig).

Tips: Bli venn med lokale studenter, de har gamle eksamensoppgaver (dog «recalls»; gamle studenter som har skrevet ned oppgavene de husker, og da uten fasit).

Studieopplegg

2 rotasjoner på 8 uker hver, der den første er en forelesningsuke. Forelesningene varer i 90 minutter hver, og det er lite pause mellom hver forelesning (så lang tid det tar for foreleserne å bytte plass/logge inn, i tillegg til en halvtimes lunsj). Dagene er lange, og da australierne har lært anatomien og fysiologien på forhånd + at de er ekstremt glade i forkortelser er det en relativt tung uke. Forelesningene blir sett på som obligatoriske: På CAH tok de bare oppmøte første dagen, mens det ofte var signaturskjemaer på WH.

Etter forelesningsuken brukes det tid på sykehuset:

CAH er tredelt: Jeg fikk 3,5 uker på general medicine, 2 uker specialty og 2 uker i akuttmottaket. Det var ganske ustrukturert, og mye gikk på eget initiativ. Synes vel personlig at det var de få smågruppene vi hadde, en og annen poliklinikk og akuttmottaket som ga mest læringsutbytte.

WH har langt mer struktur, der får man en personlig timeplan og en loggbok. Et tips er å spørre koordinator Meredith Poyner dagen dere får loggboken om hun kan peke ut hvilke klinikker/operasjonsdager/steder som gir hvilke underskrifter. En av ukene er også på fødestuen, der man skal få underskrift på at man har sett 7 fødsler. Dette er en lang uke med minst 5 skift på 8 timer; her er det nok fordel å være jente, da en del av guttene ble kastet ut før fødslene og dermed brukte lenger tid på å fylle opp underskriftene og kanskje måtte ta ekstra skift. Jeg hadde dessuten shadowing week i begynnelsen av rotasjonen og utnyttet meg av det, noe som gjorde at jeg fikk sett noen fødsler før min egen birthsuite-week, og dermed var min fødestue-uke langt mindre stressende enn det den kunne vært, spesielt mtp at jeg fikk den uken før eksamen. Dette var min favorittrotasjon, der jeg følte at jeg fikk mye utbytte på sykehuset hver dag.

Innleveringer og tester

På WH var det en terminologitest på 50 gloser (ut av hundre-og-noe) på slutten av forelesningsuken, og det er lurt å starte med dem tidlig i forelesningsuken (gjør det også enklere å henge med i forelesning) – de står bakerste i term-guiden.

På begge rotasjonene skulle man gjøre to mini-CEX-er på hver: En 10 minutter lang seanse med enten anamnese eller undersøkelse der man blir vurdert av en lege og får noen spørsmål på slutten. Dette er organisert av koordinator på CAH, mens på WH må du finne en lege selv som kan vurdere deg. Det letteste er å ta obstetrikk-casen på antenatal klinikk, og gynekologi-casen i mottaket.

På CAH skulle man levere en parallell chart; Et dokument der du skriver om og reflekterer rundt minst 8 pasientmøter (følelsene til pasienten, pårørende, deg selv, legen etc). Deretter må du skrive et refleksjonsnotat der du reflekterer over dette igjen som en helhet, og forteller om hvordan denne øvelsen fikk deg til å tenke mer empatisk osv. Dessuten var det en handover, der man presenterer et kasus for 2 medstudenter som skal vurdere deg: veldig casual og null stress.

På WH skulle man skrive 2 case commentaries (på rundt 1000 ord om jeg ikke husker helt feil). En i obs og en i gyn. Hot tips er å starte på dette tidlig og velge temaer/diagnoser som er vanlige; da er det lett å finne referanser og materiale, samt at du får fordypet deg i noe du faktisk kommer til å se en del av og ikke noe supersært du ser 4 ganger i karrieren din. Det går ut på at du skal ta opp en pasienthistorie og presentere kasus, og deretter skrive en faglig tekst om temaet. Fakultetet har eksempler liggende.

Oppfølging

Koordinatorene var hyggelige og lette å få tak i på telefon og mail om det skulle være noe.

Språk

Engelsk.

Bolig

Jeg fant en bolig på University of Melbournes egne Online Notice Board. Standarden var lavere enn man er vant til, og prisen høyere, men beliggenheten var konge. Bodde i Carlton; 1 minutts gange fra Lygon Street (restaurant-gata i det italienske strøket), 2 minutter gange til hovedcampus (og dermed UniMelbs treningssenter og svømmehall), 15 minutter gåavstand til Melbourne Central Station/CBD og 15 minutter til kule Fitzroy i andre retningen, 20 minutter gange til Royal Womens Hospital og 25 minutter gange til Royal Children’s. Siden det ikke var midt i sentrum var det også lite støy, så veldig fornøyd med det. Bodde med to malaysiske jenter, og hun ene kom jeg utrolig godt overens med og hang en del med på fritiden også.

Sosialt

Australierne var superhyggelige; første dagen ble invitert ut på en bar etter forelesningene av en vennegjeng, og de hang vi med mye av semesteret. Dessuten ble jeg med i en kollokviegruppe med noen andre australiere, og det var veldig hyggelig (les: masse mat og kule folk) og veldig lærerikt. Vi hang også mye med hverandre; var jo litt deilig å kunne snakke norsk også…

Vi ble ikke kjent med noen andre utvekslingsstudenter da vi var de eneste på medisinsk fakultet, og arrangementene til MUSEX stort sett kolliderte med timeplanen vår. Vi var vel med på et arrangement, men hvis man virkelig går inn for det kan det la seg gjøre :)) Vi var også må på et ANSA-arrangement, og det var vel de eneste andre nordmennene vi møtte her i Melbourne.

Fritid

Da jeg hadde pediatri-rotasjonen først, mens eksamen enda var langt unna, var jeg flink til å utnytte fleksibiliteten til å utforske den superkule byen. Tror jeg hørte at Melbourne er byen i verden med flest kafeer per capita, og selv om det ikke skulle stemme, er det ikke mangel på kafeer og kule barer for å si det sånn; brunch er et must, og for kaffe-elskere er byen et mekka. Byen er ekstremt multikulturell og matscenen er derfor helt fantastisk! Det er også alltid en eller annen festival eller et kult/rart/sjarmerende arrangement i byen (f.eks. Dachs-hund race av alle ting), så er alltid noe å gjøre der.

Vi tok også noen helgeturer; Great Ocean Road, Grampians og Phillip Island for å nevne noen (verdens minste og søteste pingviner på sistnevnte!).

Mellom rotasjonene hadde vi en ukes ferie, der noen av oss valgte å dra til Kakadu & Litchfield National Park i Northern Territory, samt Uluru/Kata Tjuta/Kings Canyon. Utrolig fint, og veldig kult å lære mer om Aboriginernes rike historie og ikke bare den triste situasjonen de er i i dag. Anbefales på det sterkeste!

Integrated Week var en uke midt i den siste rotasjonen som inneholdt diverse forelesninger som skulle sette ting i perspektiv. Noen av dagene var ikke relevant for vår eksamen (psyk, allmennmedisin etc), så vi benyttet muligheten til å reise langs østkysten (superfint, og deilig at vi fikk dratt før jelly-fish sesongen!).

Da eksamen er i midten av november er det også gode reisemuligheter før semesterstart i Oslo, og jeg dro blant annet til New Zealand. For et land! Etter manglende sommerferie i juli var det veldig deilig å få ferie mens det var sommer i Australia/NZ! Anbefaler virkelig å utnytte at man befinner seg på denne siden av verden i 6 måneder og dermed kan reise litt rundt mens været er bra!

Diverse

Været: Man kommer til Melbourne midt på vinteren, og temperaturen var vel nede på 1 grad på det laveste i elendig isolerte hus – ull/fleecegensere, ullsokker og tøfler var derfor gull. Været var veldig uforutsigbart, og man sier at Melbourne har fire årstider på en dag. Begynte å bli varmere i sen august (enkelte dager med 17-21 grader)/september/oktober (men da er man dessverre også mye inne på sykehuset når det er som varmest ute), mens uken før og etter eksamen var fantastisk deilig med 26-35 grader. I skrivende stund (januar) er det 44 grader, så det er et stort spenn og tilsvarende vanskelig å pakke.

Telefon: Vodafone er et av selskapene med dårligst dekning, så om dere tenker å reise Great Ocean Road eller til Uluru/Kakadu, er det ikke usannsynlig at det blir «ingen tjeneste». Optus er helt ok, mens Telstra er den med best dekning (heller ikke optimalt, men klart bedre enn Vodafone utenfor byene). Jeg kjøpte et simkort fra Aldi (tysk matbutikk som blant annet finnes nær sentrum), som bruker Telstra som operatør, stort sett veldig fornøyd med den og helt ok pris (hadde blant annet 100 ringeminutter inkludert til Norge og andre land).

Lesing: Da eksamensoppgavene som ligger ute er recalls, er det fare for at det er feil på dem, så de ikke like «reliable» som eksamensoppgavene vi er vant med fra Oslo. Vi brukte Core conditions i subject-guidene som veiledere for hva vi skulle kunne, og i CAH holdt det i stor grad å ha oversikt over RCHs guidelines på hvert tema. I Womens ble de fleste dekket av forelesninger. Da de har hatt anatomi og fysiologi før, trengte vi ikke å øve på histologi/embryologi osv. Det var en veldig klinisk rettet eksamen, og OSCE-stasjonene ble oppfattet som veldig relevante og rettferdige av de fleste studentene.

Må bare avslutte med at utveksling i Melbourne har vært utrolig bra, og anbefales på sterkeste. Da det er et av de beste medisinske fakultetene i verden er læringsutbyttet stort, samtidig som byen har så utrolig mye å by på. Hadde utvilsomt gjort det igjen!

Publisert 8. jan. 2018 09:47 - Sist endret 9. apr. 2019 11:16