Melbourne, Australia

"Jeg vil anbefale alle å utveksle minst en gang i løpet av studiet, det er en opplevelse du kommer til å huske for livet."

Navn: Nina Maksimovic

E-post: nina.maksimovic@studmed.uio.no

Sted: University of Melbourne, Melbourne Australia

Semester: Modul 6

Semesterstart: 2. juli 2018

Semesterslutt: 16. november 2018

Eksamen og innleveringer: 1 skriftlig eksamen og 4 OSCE-stasjoner (2 gyn/obs og 2 pediatri).

Eksamen

Skriftlig eksamen er for hånd og du får 3 timer. En del med multiple choice, en del med matching questions og en del med 6 short answer oppgaver. Det er dårlig tid og det gjelder å arbeide raskt. Spørsmålene er veldig klinisk og praktisk rettet så det gjelder å følge med på undervisningen.

OSCE avholdes på to separate dager. En dag med 2 stasjoner i GYN/OBS og en dag med 2 stasjoner i Pediatri.

I tillegg var det to skriftlige innleveringer og to praktiske Mini-CEX prøver under GYN/OBS, og et refleksjonsnotat, to Mini-CEX, en «refleksjons-logg» og et handoversheet som måtte leveres inn i pediatri.

Forberedelse før avreise

Les Mina Eskeland sin utvekslingsrapport for detaljert beskrivelse av forberedelsene som kreves i forkant av oppholdet. Nøl heller ikke med å kontakte meg om det er noe du lurer på angående søknadsprosessen.

Studieopplegg

Nina hilser på det lokale dyrelivet. Foto: Nina Maksimovic

Semesteret er delt opp i to deler på ca. 8 uker. Man starter enten med første rotasjon i Gynekologi og obstetrikk på The Royal Womens Hospital (RWH) eller med Pediatri på The Royal Childrens Hospital (RCH), og har den rotasjonen man ikke hadde først etter det.

For begge rotasjonene er det felles at man starter først med en hel uke med bare forelesninger. Deretter er de påfølgende ukene fylt med klinisk undervisning, smågrupper og noen mini forelesninger kalt tutorials. Vær forberedt på at den første forelesningsuken er tettpakket og hektisk uten pauser mellom forelesninger.

Under GYN/OBS rotasjonen består den kliniske undervisningen i stor grad av at man er satt opp i timeplanen til å delta på ulike poliklinikker inne på RWH innenfor ulike områder av kvinnesykdommer og fødselshjelp. Disse «clinics’ene» kan være alt fra veldig bra, hvor legen du sitter inne med er veldig inkluderende, til veldig kjedelige og lite lærerike om legen velger å overse deg tvert. Jeg fant derimot ut at de aller fleste ikke hadde noe imot spørsmål, og gjerne ble flinkere til å inkludere deg om man hvert fall smøg inn noen spørsmål.

GYN/OBS rotasjonen hadde også satt av en uke per student hvor man skal være på fødeavdelingen og bevitne og assistere fødsler. I løpet av denne uken må man ha sett et visst antall fødsler (7), keisersnitt og prosedyrer som man må få signert i en «oppmøtebok». I denne samme oppmøteboken får man også signaturer på klinikkene man har deltatt på. Under fødselsuken blir du plassert sammen med en jordmor til å følge fødselen til en kvinne. Her gjelder det å smøre seg med tålmodighet ettersom det kan hende det tar litt tid før du får en jordmor, og da må man bare henge litt rundt på gangen.

Under Pediatri rotasjonen blir studentene fordelt i grupper på tre avdelinger etter forelesningsuken. De tre avdelingene er General medicine, Emergency department og Specialty. Man starter med en av dem og deretter roterer man. Under GenMed ukene kan det bli litt mye observasjon og lite aktiv læring, ettersom legene du blir plassert hos ikke riktig vet hva det er vi skal lære, men et godt tips er å bruke core presentations fra undervisningsguiden og spørre legene om de kan vise dere pasienter med disse tilstandene eller lære dere noe om de. Annet enn det blir man ofte bedt om å gå å ta anamneser av pasienter eller rydde i journalpapirer og lage oppsummeringer av pasienters tilstander under disse ukene.

Ettersom man under disse ukene er i en fast gruppe er det enklere å bli kjent med medstudentene sine, og jeg likte denne rotasjonen best mtp. det sosiale. Skulle ønsket vi hadde denne rotasjonen først ettersom man hadde lettere hadde blitt kjent med de andre australske studentene tidligere.

I forkant av de ukene man skulle bli plassert på en Specialty kunne man sende inn ønsker om hvilken avdeling man ville være på. Jeg valgte å ikke sende inn noe ønske ettersom jeg ikke hadde noen spesiell preferanse, og ble dermed plassert på gastroenterologi. Avhengig av hvilken avdeling man er på kan man ta seg litt fri ila. uken. Jeg var der minst 3 dager, og valgte dagene ut ifra hva som sto på planen den dagen. Man kunne delta på alt fra visitter hver morgen til lever-poliklinikker og seminarer. På specialty er man sammen med en annen student og jeg avtalte med den australske studenten jeg var med når vi skulle komme og ikke ut ifra andre ting på timeplanen og om jeg evt. ville ta meg en fredag fri til å dra noen plass.

Emergency department var desidert den beste rotasjonen hvor man lærte mest. Her setter man seg selv opp til å ta innkomster med anamnese og undersøkelse av pasienter som ikke har blitt tatt av en lege enda. Deretter refererer man historie og funn med en lege som har satt seg opp på din pasient. Man kan gå i par eller alene, og får minst 3-4 kveldsvakter ila. ukene på akutten. Kveldsvaktene kan bli hektiske og veldig sene ettersom vakten er fra 16.00-00.00. Morgenvaktene er fra 8.00-16.00, og man signere inn på EPIC, datasystemet deres, for hver vakt. Man kunne droppe noen få vakter, men de forventer egentlig at du skal være der bestandig. Dessuten syntes jeg at disse vaktene var svært lærerike og det var de som vær best forberedelse til eksamen og til mini-CEX’ene man måtte gjøre ila. pediatri rotasjonen, så de verdt å få med seg.

De andre undervisningsformene man hadde i pediatrirotasjonen var clinical skills hvor du ble lært opp i å undersøke ulike organsystemerer av en lege. Disse var svært lærerike og god forberedelse til osce eksamen.

Den andre undervisningsformen var interactive sessions hvor flere grupper samtidig går igjennom ulike problemstillinger inneform pediatri. Disse var også svært lærerike og det var gode muligheter for å få stilt spørsmål om ting man lurte på. På skriftlig eksamen blir langsvarsoppgavene ofte basert på disse i følge de andre studentene, og det viste seg å stemme også på vår eksamen.

Mtp. eksamen kan man også spørre de australske studentene om de kan vise deg hvor man finner tidligere eksamensoppgaver. Og hvilke caser som har kommet opp på OSCE. Vi øvde også på ulike osce-caser med noen av dem som var veldig lærerikt.

Kull- /gruppestørrelse

300 pr kull, men kun ca. 100 som er i samme rotasjon som deg. De resterende 200 ser du ikke noe til før på eksamen.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO 

Man får mail av rotasjons-koordinator om hvor en skal være og hva en skal gjøre bestandig under begge rotasjonene, og det var svært god oppfølging og gode muligheter for å stille dem spørsmål om man ønsket det.

Gateliv Foto: Nina Maksimovic

Språk

Språket var en liten utfordring i starten, men man kommer seg inn i det etterhvert. Ikke noe farlig å spørre om det er noe man ikke forstår. Det tar Australiere helt fint. Det som derimot er vanskelig er at de bruker forkortelser for omtrent alt! Også når de prater, og det blir tatt for gitt at du forstår disse, så det tar litt tid før man forstår dem og får oversikt over dem. Spør gjerne medstudenter om det er noen du ikke forstår.

Bolig 

I Melbourne er det er vanskelig å finne seg et sted å bo i. De første fem ukene bodde tre av oss hos en familie venn av en av oss. Deretter flyttet vi alle inn på et hus kalt Graduate House som huser studenter som har minst gjort ferdig en bachelor grad (dvs. deres undergrad). Vi sendte en søknad til dem en gang i mars og fikk plass i begynnelsen av august. Avhengig av hva du søker om å få kan du få alt fra et lite rom med seng, skrivebord, skap og vask til en full leilighet. Vi hadde de små rommene med delte bad og det funket helt fint for oss. Med i prisen får man også frokost buffe hver dag og middags buffe på hverdager.

Å bo der var kanskje noe av det beste med hele opplevelsen ettersom man fikk seg så mange sosiale og gode venner som man kunne finne på hva som helst med.

Utenom det er det vanlig for studenter å bo i «share-houses», men man må søke litt på Gumtree (australske finn) eller på Flossmates facebook siden for å finne noe. Forvent dyre priser, litt dyrere enn i Oslo.

Sosiale forhold

Ettersom de australske studentene på kullet er på sitt nest siste år før et research år så er de veldig travle og finner på lite sammen i fritiden. Det var et par arrangementer organisert at en studentforening ala MF der, som en pubcrawl og et ball, men man må være tidlig ute for å skaffe seg billetter. Vi ble derimot veldig godt kjent med noen få i begynnelsen og jeg dro på løpetur med dem hver fredag før vi pleide å dra ut å spise god middag på en restaurant.
Også på Graduate House fikk vi oss mange gode venner og med disse fant vi på utrolig mye på fritiden. Alt fra å dra ut på byen på rooftop bars, eller prøve nye restauranter hver helg, til å leie en bil en helg og dra på utflukter. Vi dro til og med en hel minibuss med folk fra Graduate House en helg på vinsmakings tour i Yarra valley som var utrolig gøy!

Fritid

Det mange aktiviteter man kan melde seg inn i på campus. I begynnelsen av hvert semester holdes det en «Union day» hvor alle de ulike foreningene ved universitetet viser seg frem. Jeg pleide å dra på volleyball en gang i uken.

Ellers meldte vi oss inn på treningssenteret til universitetet som var like ved Graduate House, og jeg dro dit veldig ofte ettersom det både var nærme, og også noe gøy man kunne fylle ettermiddagen med. Treningssenteret er stort og har også et basseng om en ønsker å svømme.

Det er også en forening for utvekslingsstudenter kalt MUSEX som holder arrangementer som man kan dra på, men siden andre studenters semester starter senere enn medisinstudentenes på UoM så var vi allerede godt i gang med obligatorisk undervisning og uken på føden når de hadde sine første møter, noe som gjorde det litt vanskelig å delta. Utover semesteret holdes det flere arrangementer som det er mulig å delta på, men for oss krasjet de ofte med skole og andre ting.

Melbourne i seg selv er også full av ulike cafeer og restauranter, og kaffen i Melbourne er helt nydelig og må virkelig prøves. Jeg ble så og si stamkunde hos «House of Cards» på campus. Brunch er også en populær ting australiere driver med, og mange av cafeene har fantastiske retter man kan bestille som en sen frokost. Om vinteren kan man også dra på Queen Victoria Night market på onsdager som er et stort marked fult av små matboder, live musikk og god stemning. Anbefales virkelig! Man kan også dra å utforske alle bydelene i Melbourne. Jeg likte særlig godt Fitzroy som var fullt av hippe cafeer, søte butikker og ikke minst The Lune som lager nydelige croissanter.

Foto: Nina Maksimovic

Når det gjelder å reise rundt i Australia på fritiden er det nok av muligheter til det og. Man kunne fint ta fri en fredag her og der, eller rokkere litt på når man dro på clinics på RWH eller avtale med resten av gruppa på RCH at de kom på fredag isteden for deg for å få fri. Jeg dro til Cairns en helg for å snorkle i Great Barrier reef og vandre i en regnskog, også dro jeg til Gold Coast i midsemester week som er fri uken du får mellom de to rotasjonene. Vi dro også på en dagstur til Phillip Island som er ca. 2 timers kjøretur fra Melbourne. Der kan man dra i Wildlife parks å se australske dyr, og også dra å se på de søte pingvinene som går i land på strendene der. Bare søk om «Pingvin Parade».

Dog skal det sies at man ikke skal ta semesteret i Melbourne som en ferie, ettersom semesteret krever sitt for å holde tritt og være forberedt til eksamen!

Man kan også dra på helgeturer langs Great Ocean road som visstnok skal være nydelig, men vi ventet litt med det i starten siden det var vinter og siden fikk vi for dårlig tid før eksamen når det ble vår. Andre steder man kan dra en helg er The Grampians, Thousand Steps, Yarra Valley.

Ellers er det et par ting man kan finne på i Melbourne og. De har mange fine rooftop bars som «Rooftop bar», «Lui’s», «Naked for satan» og andre fine utesteder som «Garden state hotel» eller noen av de som finnes langs elven i South Bank.

Man kan også dra på museum, noe vi gjorde mens det enda var litt kaldt i Melbourne. Vi dro også til botanisk hage en dag. Et annet fint sted å dra er strendene i Melbourne. Blant de fineste synes jeg var St.Kilda og Brighton Beach. 

Etter semesteret valgte vi norske studentene å dra sammen til New Zealand og kjøre en roadtrip på Sørøya før vi forflyttet oss til Wellington med ferge og fløy til Auckland. Deretter dro jeg til Bali for å få meg litt sol før jeg dro hjem. Både New Zealand og Bali anbefales på det sterkeste.

Diverse / tips til andre som reiser dit

  1. Husene i Melbourne er veldig kalde om vinteren, og Australiere varmer ikke mye inne så ta med godt med klær til å ha på inne, som et par med ullsokker og superundertøy. Ute er det ikke veldig kaldt. Mens vi var der var det laveste 0 grader en dag. Gikk fint å ikke ha med deg verdens tjukkeste jakke, men en tynn boblejakke. Ellers hadde jeg med både skjerf og pannebånd som var greit å ha.
  2. Åpne en Australsk bankkonto. Mange utleiere vil at du skal ha en australsk konto som du betaler fra. Ta vare på boardingkortet ditt fra reisen ned. Vi åpnet konto hos NAB bank og de brukte boardingkortene våre som en av tre typer ID du må ha for å kunne åpne kontoen.
  3. Skaff internasjonalt førerkort om du ønsker å kjøre i Australia.
  4. Man fikk bare med seg 30 kg bagasje ned med de flyselskapene som tilbydde reiser, så jeg fikk foreldrene mine til å sende ned noen sommerklær i midten av semesteret med posten. Sendte også hjem masse klær, ting og tang før jeg dro fra Melbourne på slutten av semesteret.
  5. Kjøp australsk mobilnummer. Vi kjøpte fra TPG og fikk 10GB for 20 dollar i måneden, men vært forberedt på dårlig dekning utenfor byene.
  6. Har man tekniske problemer ved semester start med å melde seg opp i kurs osv. på universitetets nettsider kan man dra på «Stop 1». Det er det samme stedet man får utlevert studentkortet sitt som man trenger til å for eksempel låne bøker på biblioteket.
  7. Skaff deg et «Myki card» om du skal bruke kollektiv transport. Men vær obs på at kollektivt er ganske dyrt i Melbourne, og om du bor nærme sykehusene, slik vi gjorde, kan man gå de fleste plasser. Myki’s får du kjøpt på togstasjonene.

Nyttige linker ifm. utvekslingsoppholdet:

Nettportalen som tilsvarer minestudier for medisinstudenter ved UoM 

https://mdconnect.medicine.unimelb.edu.au/portal/

Guidelines i Pediatri som er utrolignyttig til eksamenslesingen:

https://www.rch.org.au/clinicalguide/

Nettsiden til internatet vi bodde på

https://www.graduatehouse.com.au/

Universitetets nettsider

https://www.unimelb.edu.au/

Et semester utveksling er virkelig noe jeg syntes jeg vokste mye på. Man lærer masse om hvordan faget og yrkesutøvelsen er i et annet land og man får med seg masse lærdom tilbake! Men det beste fra oppholdet synes jeg er helt klart alle de nye bekjentskapene jeg fikk og alle de flotte opplevelsene jeg fikk oppleve. Det skal sies at det kunne være litt slitsomt til tider også med å være litt bortkommen i et annet land helt på andre siden av verden, men det gikk seg til. Jeg vil anbefale alle å utveksle minst en gang i løpet av studiet, det er opplevelse du kommer til å huske for livet. Melbourne var en flott by å dra til, til tross for at det ikke er like varmt og solfylt som andre steder i Australia!

 

Publisert 7. jan. 2019 13:12 - Sist endret 7. feb. 2020 16:31