Newcastle, Australia

 "Dere kommer til å være sammen med en gruppe på circa 18 studenter hele semester, og dere følger samme rotasjon. De som var med i vår rotasjon tok godt vare på oss og inviterte oss med på frokost, fester, og konserter. Vi ble veldig godt kjent med mange i klassen, og dro til og med på noen turer sammen."

Navn: Marit Rønning Skårn og Keely Mullally

E-post og tlf: m.r.skarn@studmed.uio.no k.m.mullally@studmed.uio.no

Sted: University of Newcastle, New South Wales, Australia

Semester: Høstsemester, 9. semester i Oslo, 8/9. semester i Newcastle

Semesterstart: 25. juni 2019

Semesterslutt: 23. november 2019

Eksamen: MCQ og OSCE

Studieopplegg  

Anbefaler å lese utvekslingsrapporten fra vår 2018 for mer utfyllende om innholdet i alle rotasjonene!

Semesteret var bygd om på denne måten:

 • 1 uke med Common week (obligatoriske forelesninger – forbered dere på lange dager!)
 • 6 uker Paediatrics
 • 6 uker O&G
 • 6 uker Electives hvorav 2 av ukene er ferie
 • 1 uke med et par forelesninger samt OSCE-simulering
 • 1 uke STUVAC (lesedager! Ikke noe obligatorisk opplegg)
Foto: Mullally, Skårn og Mikalsen
Keely, Marit og en student fra UiB i klinikklær utenfor John Hunter Hospital. Foto: Marit Skårn 

Opplegget er veldig forskjellig fra UiO. Hver uke har man obligatorisk PBL, Prof. Skills (smågruppe) og SDS. SDS er et studentledet seminar alá disse hudklinikkene man har på Modul 3, litt ork men de som presenterer har som regel med godteri så da går det greit. I løpet av pediatri- og O&G-rotasjonene har man også simulering, HLR-kurs, undersøkelseskurs mm. Konkret innhold er beskrevet i tidligere utvekslingsrapporter.

Hver uke blir man plassert rundt på ulike seksjoner og avdelinger, og man skal gjennom alt fra poliklinikk til operasjonsstue, intensivavdeling og fødeuke. Man er ofte en-til-en med en lege og de er veldig flinke til å inkludere studenten både ved å stille spørsmål, men man får også ta anamneser og undersøke. De vil også gjerne at du skal forsøke å referere pasienten etterpå da dette er noe man må lære seg først som sist. Når man har kirurgiuke blir du inkludert i teamet og de forventer at du setter deg inn i pasientkasusene om det er spesielle operasjoner du skal delta på. Litt mer konfronterende opplegg enn vi er vant med i Norge, men utrolig lærerikt.

Kull- /gruppestørrelse

Kullet er ca på størrelse med våre kull, så det er mange på forelesning den første uken. Mange av disse skal ha resten av undervisningen på andre sykehus enn John Hunter Hospital, og dere kommer derfor ikke til å se dem igjen. Resten av semesteret er dere fordelt i rotasjoner på 16-18 studenter. Dere kommer til å tilbringe en del tid med studentene i samme rotasjon.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Du blir tatt greit gjennom søknadsprosessen av koordinator ved UiO og de tidligere utvekslingsrapportene.

Der nede er studieveilederne veldig til hjelp når det kommer til tilrettelegging av timeplan både før og underveis i semesteret. Damene i administrasjonen er veldig imøtekommende og strekker seg langt for oss utvekslingsstudentene.

Foto: Mullally, Mikaelsen og Skårn
Foran Newcastles landemerke "Nobby's Ligthhouse" Foto: Marit Skårn

Språk

Engelsk. Litt krevende å skulle referere pasienter på smågruppe i begynnelsen. Dette gjaldt spesielt i pediatri, men det er mest fordi vi ikke har lært alle indremediske begreper på engelsk. Alle legene (og medstudentene) er tålmodige og vante med internasjonale studenter, så det var aldri noe problem og man lærer utrolig fort. I O&G må alle lære seg den nye fagterminologien så da stiller man mer likt med australierne.

Bolig

Å finne bolig endte opp med å bli litt utfordrende, men det er veldig verdt å bruke litt tid på, enten før man drar ned eller å sette av ca ei uke før semesteret begynner til å gå på visninger. Det er lite tid til å gå på visninger i Common Week på grunn av de fulle dagene. Følgende linker kan brukes til å finne bolig: https://offcampusaccommodation.newcastle.edu.au, domain.com.au, realestate.com.au. Vi anbefaler ikke Bar Beach Student Accommodation slik tidligere utvekslingsrapporter gjør. Husene er verken “freshly renovated” eller “the best rooms in Newcastle” som utleieren så hardnakket hevder.

Vi anbefaler for øvrig bydelene Newcastle East, Newcastle West, Honeysuckle, Cooks Hill, The Hill, Bar Beach, og The Junction. Da er dere nærme både strendene, hovedgatene (Darby St. og Hunter St.) og bussene som går til sykehuset hvor dere kommer til å ha all undervisning. Hamilton kan også være verdt å sjekke ut. Det er en up-and-coming bydel med en del utesteder, vintageshopping og kaféer.

Ellers er det greit å være oppmerksom på at boligprisene er likt som i Oslo. Vi betalte rundt 6000,- i måneden per pers for et møblert rekkehus med tre store soverom, stue, kjøkken, bad og hage (inkl. Wifi og strøm).

Sosiale forhold

Vi kom fint inn i gruppa og fikk mange venner mens vi var der. Dere kommer til å være sammen med en gruppe på circa 18 studenter hele semester, og dere følger samme rotasjon. De som var med i vår rotasjon tok godt vare på oss og inviterte oss med på frokost, fester, og konserter. Vi ble veldig godt kjent med mange i klassen, og dro til og med på noen turer sammen.

Det er dessverre ikke noe organisert fadderuke eller lignende for utvekslingsstudenter på medisin, men man blir raskt kjent med folk. Første forelesningsdag traff vi de andre utvekslingsstudentene (to fra Århus og en fra Bergen), og vi ble kjent med australierne på semesterstartfesten, gjennom smågrupper, studentledete forelesinger, osv. Det er også greit å ha vært internasjonal fadder i Oslo semesteret før man reiser sånn at man har mulighet til å bli kjent med de som er fra Newcastle. Uansett kan du ta kontakt med de som har vært i Oslo fra Newcastle. De vil helt sikkert vise deg rundt :-)

Ellers er det lurt å bli med i University of Newcastle Exchange Students Network (UNESN) på Facebook. De arrangerer turer og arrangementer for utvekslingsstudenter. Vi dro blant annet på en “booze cruise” i Sydney Harbour og traff andre utvekslingsstudenter der.

Foto: Mullally, Skårn og Mikaelsen
 Vinsmaking i Hunter Valley, like ved Newcastle Foto: Marit Skårn

Fritid

Vi reiste veldig mye mens vi var på utveksling! Her er en oversikt over ulike turer vi dro på, og hva vi gjorde.

South West Rocks – Vi ble invitert av en i klassen til å besøke hjemmestedet hans en helg. Han er fra South West Rocks som er en ca 4-timers kjøretur nordover fra Newcastle. Det er en avslappet kystby der man kan snorkle, gå tur i fjellet, surfe, og sove i telt eller på hotell. Da vi var der var det en varm havstrøm som gjorde det veldig digg å bade (dette var i juli og da er det kaldt i vannet i Newcastle).

Blue Mountains/Katoomba - Vi inviterte utvekslingsstudentene og folk fra rotasjonen vår til å bli med oss til Blue Mountains en helg, og det var fantastisk gøy! Vi gikk flere turer, så de kjente Three Sisters, og dro ut i den lille byen Katoomba. Anbefales!

Barrington Tops – Dette er en nasjonalpark ca 3 timer vest for Newcastle. Der dro vi med en i klassen og gikk turer, badet og sov i telt.

Sydney – Det er en fantastisk by som vi besøkte flere ganger. Bruk litt tid på å se Harbour Bridge og Operaen. Et tips er å kjøpe studentbilletter som selges til $49 samme dag som forestillingen da du får de beste setene som er tilgjengelige uansett førpris. Anbefaler også å spise brunsj i Bondi og gå fra Bondi til Bronte langs kysten. Ta turen innom Newtown på kvelden (Sydneys løkka) eller hvis du er interessert i vintage shopping. Det er utrolig mye gøy å finne på i Sydney, og toget fra Newcastle til Sydney tar bare 2,5 time (og koster ca $8!).

East Coast Road Trip – I ferien vår bestemte vi oss for å ta en roadtrip ned østkysten. Vi fløy opp til Cairns, leide bil og kjørte ned til Newcastle. På veien stoppet vi innom Magnetic Island, Eungella nasjonalpark, Airlie Beach med Great Barrier Reef og Whitsunday Islands, Town of 1770, Fraser Island, Noosa, og Byron Bay. Alle disse stedene anbefales å dra til, spesielt GBR, Whitsundays, Fraser Island og Byron Bay. Det var en fantastisk tur, og en veldig bra måte å se mye av det Australia har å by på. Om du vil ha mer informasjon om hvordan vi organiserte turen, ta kontakt med Keely.

Uluru – Etter eksamen fløy vi til Uluru og så den australske outbacken. Vi dro på en 4-dagers organisert “tour” med Mulga’s Adventures og sov i swags (google det) under åpen himmel. Vi så soloppgangen over Uluru, og gikk mange fine turer. Ellers spiste vi middag rundt bålet, badet, og koste oss. Veldig kul tur!

Det er også mye morsomt å gjøre i/rundt Newcastle. Hver helg var det ulike markeder der det var musikk, god mat, og shopping som vi dro på nesten alle lørdagene vi var i Newcastle. Det er også flere steder som tar under en time å kjøre til. Vi var på vinsmaking i Hunter Valley, gikk tur på Tomaree Mountain, og dro til Caves Beach. Ellers hang vi med venner, og badet/surfet på Nobby’s beach, Newcastle Beach eller Bar Beach. Anbefaler også Merewhether Surf House. Der er det god stemning på fredag ettermiddag!

Vi har prøvd å komme med en oversikt over ulike ting man kan gjøre, men dette er ikke en utfyllende liste. Det er utrolig mye å finne på, så det er bare å spørre de lokale om anbefalinger!

Diverse / tips til andre som reiser dit

Før avreise - Begynn tidlig med å få på plass visumsøknad og formalia. Bruk tidligere utvekslingsrapport fra Arurann Ananthaharan som mal! Informasjonen her er fortsatt gjeldende.

Skoleåret - Om det er mulig, spør om å begynne med pediatri, så ha obstetrikk og gynekologi og avslutte med elektive emner. Vi syntes dette var bra, både fordi man faktisk kan litt pediatri og O&G når du har Electives, men også fordi man får ferien i september/oktober og da er det mye varmere!

Kjøp bil! Vi hadde veldig utbytte av å ha vår egen bil, både for å komme oss frem og tilbake fra sykehuset i Newcastle og også på korte og lengre reiser i helgene. Det er en del billigere å kjøpe bil og dele på bensinen enn å ta buss frem og tilbake til sykehuset hver dag. Vi fikk kjøpe en av de forrige utvekslingsstudentene fra UiO. Vi solgte denne videre til de to jentene som skulle utveksle fra UiB og kan gjerne sette dere i kontakt med dem om dere ønsker.

Foto: Mikaelsen, Skårn og Mullally
Whitehaven beach, reisemål på ferietur Foto: Marit Skårn 

Refleksjoner og utbytte

Selv om semesteret vårt var litt hardere enn det typiske utvekslingssemesteret man ser for seg føler vi at vi sitter igjen med en stor gevinst. Det var vel verdt å dra ned i juni, selv om vi mistet sommerferien. Vi har først og fremst fått mange nye venner (og fremtidige kollegaer) fra flere land. Man kommer veldig tett på hverandre når man har kollokvier sammen i eksamensperioden, og australierne var veldig rause og inkluderende ovenfor oss.

I tillegg er det et privilegium å få komme til et helt nytt land og ikke bare se severdighetene, men også hvordan de underviser medisin og ikke minst hvordan helsevesenet deres fungerer. Man får en helt annen forståelse for et land og dets utfordringer når man ser det fra f.eks fødestua enn når man kun drar dit på ferie. Vi har også blitt mer oppmerksom på hvordan ting er organisert i Norge fordi vi har noe å sammenligne det med.

For de som er glade i lister, her er en oversikt over konkrete faglige utbytter vi sitter igjen med:

 • Mengdetrening i å ta målrettede anamneser og referere dem rett etterpå
 • Mengdetrening i effektiv kommunikasjon (ISBAR, closed loop, hvordan overleger vil ha resyméer, osv)
 • Nye, mer målrettede måter å lese på (mer handlingsrettet og ikke bare “hvilke tester er det teoretisk sett mulig å bestille?”)
 • Spesielt innenfor gynekologi og obstetrikk har du mulighet til å bli veldig god. Mange muligheter til å få trent på GU!
 • Du blir skikkelig god til å hospitere og være sjef over ditt eget fagutbytte, noe som kommer godt med i praksis på 10. semester

   

Publisert 4. apr. 2019 11:01 - Sist endret 5. apr. 2019 10:31