Newcastle, Australia

"En annen ting: de har ikke scrubs på sykehusene! De forventer at vi kler oss «ordentlig». Jeg stilte i jeans og sneakers første skoledag, og fikk beskjed om ta meg en tur på shopping. Kjøpe noen dressbukser og skjorter og svarte «pensko», da ble de (passelig) fornøyde."

Navn: Ina Haarstad

Sted: University of Newcastle 

Semester: modul 6

Semesterstart: 16.1.17

Semesterslutt: 17.6.17

Eksamen

OSCE og MCQ. Begge like mye uttelling.

OSCE:

10 stasjoner hvor 5 paed og 5 O&G. Hver stasjon har 2 min lesetid før 8 minutter aktiv oppgaveløsing. Noen av stasjonene hadde skuespillere andre bare eksaminator pluss/minus dukke vi måtte vise ferdigheter på. Vi alle opplevde denne OSCEn vanskelig og urettferdig, både utvekslingselever og australske elever. Viktig å øve på gamle OSCE-oppgaver på forhånd.

MSQ:

100 multiple choice. Vi brukte to dager på å gå igjennom gamle MSQ oppgaver. Over 50 av spm var gamle MSQ. Denne eksamen var veldig grei. Ikke noe å gruve seg til.

Studieopplegg

Første uka er «common week» med forelesninger fra 8.30-17 hver dag. Alt er obligatorisk, og man signerer for oppmøte. Inge forelesninger resten av semesteret før uka før eksamen; «review week». Semesteret er delt i 6 uker paed, 6 uker O&G, 4 uker electives og 2 uker ferie.

Undervisningformat

PBL: Bra. Møt litt forberedt, for alle må bidra

SDS: Studentledet forelesninger. Sikkelig dårlig opplegg, synes jeeeg da

Prof skills: Smågurpper. Kjempebra! (men legene flytter på timene og møter opp som det passer dem. Vær forberedt til å vente mye på dem)

Sensitive issues: kommunikasjonstrening med bl.a aboriginere og ungdommer. Sikkert lurt, men føles litt unyttig

Simuleringskurs: Veldig bra! Øver på emergency caser, både paed og obstetrikk

Portefolio: no ordentlig dritt! Inneholder bl.a «dagbok» hvor du må skrive hva du har gjort og hvilke pasienter du har møtt hver dag. Man må også skrive et konsultasjonsbrev, to pasient-caser fra electives, og «baby in the family» hvor du må finne deg en gravid dame og følge henne hele svangerskapet, fødselen og oppfølging etter fødsel. Dette føles helt meningsløst, men portefolien har 1/3 av uttellingen dette semesteret så den må man bare gjøre. Anbefaler og starte å skrive record og experiance («dagbok») allerede fra første uke ellers glemmer man hva man har gjort.

Kull- /gruppestørrelse 

ca 100 på kullet, møter mest de i samme rotasjon. Vi var ca 30 på samme rotasjon, 2 på O&G prof skills, 5 på Paed prof skills og ca 15 på PBL.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Melissa var kjempesøt og hjalp oss mye i starten, men vi måtte fikse mye selv utover semesteret. Vi fikk aldri access til forskjellige nettportaler, journalsystem og printere - sykt irriterende.

Språk 

Engelsk. Det gikk veldig greit selv om jeg ikker var/er særlig komfortabel med engelsk. Har mange morsomme historier hvor jeg har vært litt uheldig med engelsken, men det går bra!

Bolig

Bodde i Darby st nært Bar beach i et kollektiv med 10 andre studenter. Fikk anbefalt dette stedet fra tidligere studenter. Tok kontakt med landlord-en før vi reiste ned. Kjempefornøyd med kollektivet og plasseringen. Nydelig å være nært stranda og café-livet i Darby. Litt dyrt. Ca 5000 norske kr i mnd. (Australia er dyrt).

Sosiale forhold

Australiere generelt er åpne og hyggelige. Medisinstudenter - ikke særlig interessert i et sosialt liv utenfor kantina på John Hunter Hospital, (ikke forvent klassefester aka Anestesien!). Medisinstudenter i Australia er bare supertakknemlig for å «få lov til å være» medisinstudenter og vier all sin tid og energi på studier. Det er selvfølgelig ikke tilfellet for alle. Vi ble tatt godt i mot og fikk noen gode venner og gjenger, men man må gjøre en innsats selv for å komme inn i miljøet. Det var en semesterstartfest, men ingen fadderuke. Kollektivet vårt derimot - supersosial! Fester hver dag (nesten). Vi lagde middager og hadde vinsmaking. Det var helt nydelig!

Fritid

Newcastle er en koselig liten by med mange hyggelige cafeer. God på Avvo smash og acaii-bowls. Ellers er det lite som skjer i byen. Lite uteliv. Vi var på kino flere ganger. Shoppingsenter en liten busstur utenfor. Strendene er fantastisk fine (la igjen mange tannings-timer på Bar beach). Man kan leie surfebrett på Nobbys beach. Superfint å løpe langs strendene eller ned til Nobbys light-house. Hvis du liker å trene er det en veldig bra gym i Darby’s, Genesis. Det er også en studentgym vær havna i Newcastle (billigere enn Genesis). Jeg var 8 helger i Sydney. Togturen er ca 3 timer, og togene er billige og fine.

Vi har lite fritid annet enn de to ukene ferie. Jeg fikk lurt meg til et par langhelger i Melbourne og Byron Bay - begge fantastisk! I de to ukene jeg hadde fri fikk jeg besøk av familien og vi dro nordover til Cairns. Hadde noen dager med surfing på reefet, elvecruise og sightseeing i regnskogen.

Diverse / tips

Start tidlig med administrativt arbeid før du reiser. Vi hadde problemer da vi kom til Newcastle med feil visa og manglet australsk politiattest. Sørg for å få gjort medisinsk sjekk før dere drar (ingen fortalte meg at jeg trengte deg, oppdaget det tilfeldigvis rett før jeg reiste). Søk om ferie så det passer med dine reiseplaner/familie- eller vennebesøk fra Norge. Veld electives med omhu.. Jeg valgte først paed-kirurgi, men sendte inn en endret søknad så fort jeg møtte det kirurgiske teamet som behandlet studenter dårlig og var veldig uinteressert i å ha studenter med seg. Ente opp med generell paed og paed nevrologi som electives og var veldig fornøyd med det.

En annen ting: de har ikke scrubs på sykehusene! De forventer at vi kler oss «ordentlig». Jeg stilte i jeans og sneakers første skoledag, og fikk beskjed om ta meg en tur på shopping. Kjøpe noen dressbukser og skjorter og svarte «pensko», da ble de (passelig) fornøyde.

Refleksjoner og utbytte

Jeg er så glad jeg dro! Det har vært et fantastisk halvår. Jeg har fått reist mye og møtt flotte mennesker. Undervisningsmessig synes jeg ikke det var det beste semesteret, og jeg mislikte sterkt hierarkiet på sykehusene. Man må regne med å bli snakket litt strengt til og måtte vente mye på legene.

 

Publisert 29. juni 2017 12:59 - Sist endret 9. mai 2019 14:38