Newcastle, Australia

"Australiere generelt er hyggelige og lette å prate med. Man blir kjent med mange mennesker, får sett mye av et veldig fint land, og man får se hvordan klinisk arbeid foregår på et sykehus i et annet land. Det er en fin erfaring å ha, både personlig og profesjonelt."

Navn: Hong Nguyen, Vårvin Sæther, Martin Solbakken, May-Helén Espenes, Rishi Phatak

E-post:

rshphtk@gmail.com

m.j.solbakken@studmed.uio.no

Hongttn94@gmail.com

mayhelen.ne@gmail.com

Sted: University of Newcastle, Newcastle Australia

Semester: 9. semester våren 2018, tilsvarer 4. året (7. eller 8. semester) i Australia.

Semesterstart: 15. januar 2018

Semesterslutt: 15. juni 2018

Eksamen

Siste uken i semesteret.

OSCE med 4 obs/gyn-stasjoner, 4 pediatri-stasjoner og 2 pausestasjoner.

MCQ-eksamen på 3 timer, 100 spørsmål (50 obs/gyn og 50 pediatri). Besvares med blyant på papir. Husk blyantspisser og viskelær. Husk student ID-kort!

Studieopplegg:

Common week: Første uke er en skikkelig stappa uke med mange forelesninger fra kl 8 til kl 16. Noen av forelesningene er bra, og de er alle obligatoriske. Etter common week begynner man med første rotasjon. Det er tre rotasjoner hvor hver av dem varer i 6 uker. Pediatri, obs/gyn og valgfag (4 uker) og ferie (2 uker).

Electives: Valgfagrotasjonen består av 2 uker ferie, 2 ganger 2 uker med valgfag. Man kan enten ha ferie de to første ukene av rotasjonen, de to siste ukene eller de to i mellom. Dette er noe man søker om. Under valgfagukene er det ikke noe gruppeundervisning. Alle valgfagene har sin egen ukeplan, men den er veiledende, og det er ofte lurt å forhøre seg med medstudenter eller legen man er med når det gjelder denne. Det er vanskelig å si hvilke valgfag som er bra, ettersom man sender skjemaet lenge før man får tildelt electives.

Foto: Privat
Catching waves på Crescent Head Foto:privat

Paediatric gastroenterology: Veldig fornøyd med denne. Ukeplanen besto av poliklinikk noen ganger i uka, en dag med endoskopi og ellers morgenrunder hver dag. Legen er veldig flink, og man kan stille spørsmål om hva som helst. Man får undersøke der det er funn, men ellers får man ikke snakket med pasienter. Men det er bare å gjøre det på eget initiativ (det oppfordres til det).

Acute gynaecology service: Helt ålreit valgfag. Valgfaget er delt i to. En uke er på AGS poliklinikk hvor det er mye spontanabort og andre henvisninger fra akuttmottaket. Legene der svarer godt på spørsmål og tester deg av og til. Den andre uken er ved MADU, som er som en poliklinikk for gravide. Der kommer det mange problemstillinger. Her får man ofte pratet med pasienten og undersøkt før legen kommer, eller eventuelt sammen med legen. Her er det også mulighet for å trene på å legge PVK eller ta blodprøver.

Maternal and fetal medicine: frarådes på det sterkeste. Under obs/gyn-rotasjonen har du allerede en uke på MFM. Det er for det meste kun ultralydundersøkelser av alle trimestere hos high-risk-pasienter. Det er også sjans for å se amniocentese og andre ultralydveiledede tester. Det er ganske begrenset hvor mye du får se, da personalet synes 3-4 studenter er for mange, og begrenser det ofte til at hver student får se en pasient hver dag. Det forventes at du skal ha lest deg opp på pasienten og ha forberedt deg til akkurat den scannen du velger å møte opp på. Det er ofte at personalet sender deg på biblioteket for å lese i stedet for å være med på scan, og de begynner gjerne før oppsatt tid uten at du er kommet tilbake. Det er lite rom for å stille spørsmål, og det er meget ønskelig at du ikke er i veien. Ellers er det til sammen to dager med visitt på NICU (neonatal intensive care unit) som er kjempelange og lite lærerikt, og to dager på endokrinologisk poliklinikk (for det meste oppfølging av pasienter med diabetes).

Paediatric outpatient endocrinology: poliklinikk kun mandager og onsdager. Begrenset hvor mye pasientkontakt du får, avhengig av hvilken lege du er med. Hos noen er du kun som en flue på veggen, men hos andre får du måle vitalia, undersøke dersom det er funn og leke med barna.

Paediatric surgery: en del opplegg, relativt lærerikt. Ikke velg dette hvis du vil ha et par rolige uker Får være med på en del operasjoner. Anbefales å følge Dr. Roy.

Paediatric allergy/immunology: ålreit hvis du finner det interessant generelt, mye poliklinisk.

Paediatric respiratory/sleep: relevant fordi respiratoriske sykdommer er veldig vanlig i pediatri (astma, krupp, bronkiolitt, CF osv), så det er fin repetisjon/intro (avhengig av når man har Elective). Man blir med resp.teamet på en kort morgenvisitt hver morgen rundt på ulike avdelinger og ser de sykeste barna og ellers blir man med på poliklinikk de dagene det er.

Sexual health: 2 uker ved en klinikk for seksuell helse som ligger midt i Newcastle sentrum. Jeg likte dette veldig godt! Ganske likt praksis på Olafiaklinikken egentlig, men hovedsakelig høy-risiko pasienter som MSM, prostituerte, transseksuelle og rusmisbrukere. Alle som jobber der er veldig hyggelige og man får være med på alle konsultasjoner (så lenge det er ok for pasienten såklart), ta blodprøver og andre prøver.

Pediatri: I pediatri er det 6 uker med forskjellige temaer. Her er det gruppeundervisning som PBL, Student-led Discussion Seminars og klinisk kommunikasjon. Det er forventet at man skal være godt forberedt til PBL, og mye av pensumet kommer fra gruppeundervisningen. Man har også kliniske smågrupper (prof.skills). I SDS har man ansvar for en gang i pediatri og en gang i obs/gyn, der man skal holde en forelesning for resten av gruppa. Dette er veldig overkommelig. Man har også veldig lærerike kurs ved simuleringssenteret som akuttmedisin for pediatri og DETECT, som er et system for å oppdage alvorlig syke pasienter. Man kan også dra på X-ray meeting, der det er mange pediatere og radiologer som diskuterer bilder av pasienter. Det er også ukentlig en forelesning som heter Grand rounds der de snakker om aktuelle temaer. Her foreslår jeg at man ser om temaet virker interessant og er på et slikt nivå at man kan følge med på forelesningen. Det er også flere uker med poliklinikk flere ganger i uka, der man får sett mange forskjellige typer pasienter. Man har også 2 community attachments; det vil si at man skal besøke en tjeneste som tilbyr støtte for barn med kronisk sykdom eller utviklingsvansker. Dette kan være en skole for barn med utviklingsproblemer, eller miljøterapi.

Obs/gyn: Veldig likt opplegg som i pediatri. Simuleringene her er akutte problemstillinger i obstetrikk istedenfor. X-ray meeting og grand rounds er erstattet av morgenmøter som er småforelesninger. Her kan også temaet være altfor detaljert og utenfor vårt nivå. Det er vanskelig å vite hvor og når disse morgenmøtene er. Denne rotasjonen inneholder også en uke med fødestua hvor man skal følge jordmødre, lære om CTG og få med seg fødsler. I obs/gyn har man også en time der man øver bekkenundersøkele på frivillige. Det er også en time hvor man får øve undersøkelse på dukker, og andre praktiske ferdigheter.

STUVAC: = study vacation. Dette er siste uka før eksamensuke, og da har man helt fri til å lese. Luksus ifht UiO! Uka før denne er det også én siste forelesningsuke som er ganske rolig, så man har en del tid på slutten til å forberede seg til eksamen.

Kull- /gruppestørrelse

Kullet er originalt ca. 100 stykker. Halvparten av disse har WACH (obs/gyn og pediatri) mens de andre har MEDSURG. De som har WACH, er delt i 3 rotasjoner hvor en tredjedel har obs/gyn, en tredjedel har pediatri og en tredjedel har valgfag + ferie. Man møter mest de 15-16 som er i din rotasjon, og man har studentforelesninger med den gruppa. PBL-gruppene og kommunikasjonssmågruppene er med ca. 8 stykker, mens kliniske smågrupper ellers er med 2 stk i obs/gyn eller 6 stk i pediatri.

Foto: privat
Morgenkaffe på Frasier Island Foto: Hong Nguyen

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

God oppfølgning fra alle koordinatorer. De er veldig behjelpelige med timeplanen og er veldig lett tilgjengelige ettersom kontoret deres er på sykehuset. Koordinatorene kan bare hjelpe med det de vet. Mye info kan finnes i retningslinjene for semesteret, og det er veldig viktig å snakke med medstudenter. Hvis man er flere studenter som reiser sammen går det an å kontakte koordinatorene i forkant av oppholdet dersom man ønsker å være i samme rotasjon/pbl/smågruppe, slik at man får fri de samme dagene.

Språk

Engelsk

Bolig

Vi var fem som delte et hus i området Hamilton East. Dette lot seg gjøre siden en av oss var i Australia en stund før semesteret begynte og kunne gå på visninger osv. I tillegg hadde vi bil, og var ikke avhengig av offentlig transport (noe som ikke er like bra som i Norge). Anbefaler absolutt å bo nærme stranda og hovedgatene, i området Cooks Hills, Merewether, Hamilton. Prøv å holde dere unna områder som Charlestown, Lambton, Waratah, Mayfield, da disse er mye mindre sentrale og mindre som skjer. Andre har prøvd ut Bar Beach Student Accommodation, disse ligger sentralt og fint, helt ok standard for en ok pris. Man betaler mest for beliggenheten. Vi bodde nærme det meste, og resten var en kort kjøretur unna. Skolen var 15 min unna med bil, og halvtime unna med buss. Buss er dyrt, så det anbefales å ordne opal-kort for studenter. Man kan også leie sykkel gratis ved universitet. Depositum ligger rundt 50 AUD (avhengig av hvor god sykkel du ønsker) og disse får du tilbake når du leverer sykkelen. Man kan også låne lykter, hjelm og sykkellås.

Dersom du har en stor bil, er det lett å skaffe møbler til en rimelig pris eller gratis. Bruk gumtree.com.au (samme som finn.no). Man kan også finne mye gratis på gata, da folk ofte setter ut ting på veikanten som gis bort.

Sosiale forhold

Australiere generelt er veldig hyggelige, lette å prate med, og vi ble kjent med mange ålreite folk.

Forholdet mellom leger på sykehuset og studenter er annerledes enn i Norge. Det er et veldig tydelig hierarki, som noen leger håndhever mer enn andre. Det er vanlig å bli testet når man følger en lege, og mange forventer at studenter er godt forberedt. Noen setter pris på spørsmål og svarer gjerne. Ikke alle undervisningsveiledere stimulerte til et godt læringsmiljø og noen av PBLene var ganske intense.

Vi fikk aldri en ordentlig introduksjon til kullet som utvekslingsstudenter. De fleste trodde vi var studenter fra andre campus, som samler seg og går 4. året sammen i Newcastle. Det var ikke noe opplegg for oss, slik vi har for internasjonale studenter ved UiO. Etterhvert ble vi kjent med studentene, og det var veldig bra. Dette fikk vi gitt tilbakemelding på til kulltillitsvalgt, og det blir mest sannsynlig opplegg for kommende utvekslingsstudenter.

Foto: privat
Frasier Island Foto: Hong Nguyen

Fritid

Nok av ting å finne på i Newcastle. Stranda og parkene er et bra sted å begynne. Kjøp bil og kjør rundt. Hunter Badminton Club er veldig bra hvis man er interessert i badminton. Reisedestinasjoner bør inneholde én eller flere av: New Zealand (må besøkes, lei bil og kjør rundt på begge øyene), Great Barrier Reef, Fraser Island, sentrale Australia (Uluru, Alice Springs ++), Perth og vestkysten (leie bil/van og dra på roadtrip sørover!), Whitsundays, Great Ocean Road. Nærmere Newcastle finnes Hunter Valley med ålreite vinområder, Seal Rocks med fine strender og Crescent Head med ålreit surf. I tillegg bør det tickes av for storbyer som storbyer som f.eks. Melbourne, Brisbane og Sydney. Husk å studere litt innimellom.

Angående dykking: man kan ta lappen med NUDES, som er dykkeklubben på universitet. Kurset er RAID og tilsvarer PADI. Anbefales veldig å ta dette i løpet av semesteret og så dra til Cairns for å dykke. Det er kjempegreit. Man kan også låne utstyr fra NUDES gratis, og bare betale litt småpenger for å fylle opp tanken etter bruk.

Spis ordentlig gelato på Popolo Gelateria.

Spis-så-mye-du-vil Brasiliansk bbq for 55 dollar på MEET. Nam nam.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Start med papirarbeidet så tidlig som mulig. Det tar veldig lang tid, men må gjøres så fort som mulig.

Begynn tidlig med portfolio. Man kan ikke finne på ting her, men litt kunstnerisk frihet er kanskje lov…? Spør medstudenter om hva som burde gjøres mtp. denne, men for all del: ikke bruk for mye tid på den. Å lese på tidligere eksamensoppgaver gir stort utbytte, det legges ut en dropbox på kullsiden ila. semesteret med gamle oppgaver. Det lønner seg å være forberedt til PBL hver uke, da disse dekker store deler av læringsmålene.

Guidelines brukes i stor grad som læringsressurs, og det er disse som er gjeldende. Lær disse først som sist.

Ta med internasjonal førerkort hvis du har tenkt til å kjøre bil. Billigst å ordne dette i Norge, dyrere i Australia. Noe rimeligere på New Zealand og det kan ordnes ganske raskt der. Hvis ikke man ordner seg dette kommer man også unna med å si at man er norsk og “I didn’t know!”

Reis mye. En del langhelger og ferier man kan utnytte til småturer opp kysten eller andre lengre turer.

Det kan bli veldig kaldt inne om vinteren i Australia. Varme klær må man ha med. Ull er gull.

Foto: privat
Frasier Island Foto: Rishi Phatak

Refleksjoner og utbytte

Det aller viktigste er at det ser bra ut på CVen, men sett bort i fra dette er utveksling veldig ålreit. Man blir kjent med mange mennesker, får sett mye av et veldig fint land, og man får se hvordan klinisk arbeid foregår på et sykehus i et annet land. Det er en fin erfaring å ha, både personlig og profesjonelt.

Publisert 12. des. 2018 10:22 - Sist endret 20. mai 2019 09:24