Sydney, Australia

"Hadde en helt fantastisk tid på utveksling i Sydney og anbefaler virkelig å dra hvis du får muligheten!! Så deilig med et lite avbrekk fra Oslo og man blir bedre i engelsk og treffer masse nye mennesker. Australiere er laidback og åpne folk som det er lett å bli kjent med. Heller ikke dumt med strålende sol og 30° mens det er vinter hjemme i Norge."

Sted: University of New South Wales (UNSW), Sydney, Australia

Semester: Våren 2017, modul 6 Phase 3 ved UNSW, svarer til 5. og 6. årsstudenter i Norge

To fag: Women’s Health (O&G) og Children’s Health (Paediatrics)

Semesterstart: 09.01.2017

Semesterslutt: 05.05.2017

Eksamen: 28.04.17 – Muntlig case-basert eksamen

Studieopplegg

Semesteret er delt i to – 8 uker med pediatri og 8 uker med obstetrikk og gynekologi. I månedsskifte mars/april har man en uke med mid-semester breaDersom 4 norske studenter reiser, vil to begynne med pediatri og to med obs&gyn.

Pediatri: Pediatri er delt inn i 4 uker med subspesialitet og 4 uker med generell pediatri. De første 3 dagene av subspesialitet og de første 3 dagene av generell pediatri har man fulle dager med forelesninger. Disse er noe varierende i kvalitet, men stort sett greit. Noen av foreleserne er ganske interaktive og man må regne med å få noen spørsmål i løpet av dagen, men det går fint om man skulle svare feil! Powerpoint blir som oftest lagt ut i forkant på eMed som det er lurt å få tilgang til så fort som mulig. Her finner man også timeplan, forelesere, resultater osv (tilsvarer MineStudier). Det er 80% obligatorisk oppmøte på forelesninger, liste som skal signeres sendes ut på starten av dagen (noen ganger også på slutten for å sjekke at man har vært der hele dagen).

Subspesialitet: Jeg begynte med subspesialitet og havnet på Respirasjonsavdelingen for barn. Her kom jeg sammen med en annen student fra kullet. Vi ble knyttet til en supervisor som hadde ansvaret for oss og som også vurderte oss på slutten av de 4 ukene. Så egentlig ikke så mye til henne, vi hang oss mest på LIS-legene. Var med på mange morgenvisitter og noen tilsynsbesøk, en del klinikker som overlegene hadde (eks. astmaklinikk, cystisk fibrose klinikk) og fikk god opplæring i lungefysiologiske tester (spirometri). Det var varierende hvor lange dager vi hadde, kunne være alt fra 2 timer klinikk til full dag med diverse opplegg.

Utvekslingsstudentene blir tildelt subspesialitet som er på Sydney Children’s hospital. Av andre subspesialiteter kan man havne på ICU (barneintensiven), hematologi og kreft, gastro, endokrinologi eller hjerte. Man har mulighet til å søke seg til en avdeling, men dette bør gjøres tidlig (før avreise). Man kan da sende mail til Debrah som er studiekoordinator for pediatrisemesteret.

Av vurderinger har man en learning plan som fylles ut av supervisor når man er ferdig med de 4 ukene. Her blir man vurdert på ulike punkter, som innsats i teamarbeid, faglig kunnskap, at man møter opp og er presis osv. Denne utgjør 35% av sluttkarakteren man får i pediatri. I tillegg er det en mini-CEX som er en klinisk undersøkelse av en pasient, evt. kan man ta en anamnese. Her må man selv finne en overlege som kan vurdere deg. Veldig uformelt og man får flere sjanser hvis det ikke skulle gå bra første gangen. Teller 10% av karakteren. I løpet av subspesialiteten skal man ha en framføring for klassen på ca. 30 min sammen med den andre studenten man er utplassert med. Presentasjonen skal være om en case fra klinikken. Hver fredag er det student grand rounds og her det 80% obligatorisk oppmøte som på forelesninger. Student grand round teller også 10% av karakteren i pediatri.

Generell pediatri: Her kom jeg til akuttmottaket for barn (ED – emergency department) og dette ble fire fine og lærerike uker! Anbefaler virkelig å søke seg hit. Vi var 4 studenter som hadde en veldig koselig supervisor (alle legene her er veldig hyggelige og det er god stemning). Man har halve dager, enten fra 8-12 eller 12-16. To og to studenter sammen. Her får man se masse barn med de vanlige sykdommene, og hvis man ønsker får man mulighet til å ta opp anamnese og undersøke barnet på egenhånd og deretter konferere lege som tar over. Veldig fin erfaring! I tillegg er det en del akuttmedisinsk trening av LIS-legene/turnuslegene som vi fikk være med på. På samme måte som subspesialitet har man learning plan som teller 35 % og en mini-CEX som teller 10 %.

Ingen eksamen i pediatri.

Obstetrikk og gynekologi: I disse 8 ukene blir man knyttet til en supervisor og hans/hennes team sammen med 3-4 andre studenter. Her er det litt forskjellig hva supervisor forventer fra gruppe til gruppe, men vi måtte hvert fall møte opp på morgenvisitt annenhver dag kl 7.30. Dette gikk som regel kjapt unna. En gang i uka møttes vi og presenterte en pasient hver for gruppa. Tanken var at man skulle ta opp en anamnese og gjøre en lett klinisk undersøkelse på en pasient på klinikker eller gå på sengepost og spørre sykepleierne om å få snakke med/undersøke en pasient.

Ellers får man utdelt en timeplan i starten av terminen med klinikker, seminarer, kurs og forelesninger. Mange bra klinikker og veldig fint at det er en student per lege, det hele virker litt mer naturlig enn 6 studenter i smågruppe. 80% obligatorisk oppmøte til sammen, men oppmøte registreres bare på forelesninger og kurs og ikke klinikker, så jeg vet ikke hvor nøye de egentlig er med det. Man blir satt opp på 3-4 vakter på fødestua, et par av de i helgene. Dette er lange vakter på 12 timer, men lærerikt. Man skal følge minst en kvinne gjennom hele fødselen og ellers være med på minst tre vaginale fødsler og to keisersnitt.

I tillegg til learning plan har man fire assessments.

Anamnese + undersøkelse og vurdering av obstetrisk pasient. Kan gjøres i klinikker eller når man har operasjonsstue

Anamnese + undersøkelse og vurdering av gynekologisk pasient. Kan gjøres i klinikker eller når man har operasjonsstue

Oppfølging av en kvinne gjennom hele fødselen

Litteraturstudie

De teller 10% hver på karakteren man får i obs&gyn, og i tillegg har man learning plan som teller 60%. De andre studentene har en clinical skills log book som de leverer inn på slutten av året. Vi trengte ikke å gjøre dette.

Det er veldig forskjellig hva veileder forventer når det gjelder litteraturstudien. Vår veileder forventet altfor mye og jeg brukte derfor mye tid på denne oppgaven som var litt kjedelig. Anbefaler å velge tema og komme i gang tidlig så man slipper å sitte med den rett før eksamen.

Man har eksamen i obs&gyn mot slutten av terminen. Min ble fremskyndet og var derfor i slutten av uke 7. Det var egentlig helt supert for da fikk jeg siste uken til å reise. Eksamen er muntlig case-basert. To eldre professorer som eksaminatorer. De hadde to caser som de presenterte også skulle jeg fortelle hvordan jeg ville håndtert disse. Her går mange av de samme temaene igjen. Jeg fikk ektopisk graviditet og antepartum blødning som tema. Hyggelig eksamen som gikk unna på 20 min!

Karakterskalaen som brukes er F, P-, P og P+. Må ha P- for å bestå.

Kull- /gruppestørrelse: Var i en klasse på ca. 30 studenter. Selve kullet er veldig stort, men man har ikke så mye med de andre utenom klassen å gjøre.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

De lokale studieveilederne var egentlig veldig hjelpsomme. Det blir alltid litt surr fordi man ikke har fått tilgang til det samme som de andre studentene osv, men det ordner seg alltid til slutt.

Debrah er studieveileder i pediatri og Marcelle i obs&gyn. De kommer til å sende dere en del informasjon før studiestart og det er bare å ta kontakt med dem. Svarer stort sett raskt og er veldig behjelpelige.

Språk: Alt foregår på engelsk. Australsk-engelsk kan være litt vanskelig i starten, men man vender seg til det. Det er bare å si i fra hvis man ikke skjønner noe, de fleste har god forståelse for at engelsk ikke er morsmålet vårt.

Bolig

Det er dyrt å bo i Sydney, spesielt i området rundt skolen og sykehusene. Jeg valgte å vente med å skaffe bolig til jeg kom ned dit. Booket hotell de første nettene og bodde et par uker sammen med en av de andre norske studentene før jeg fant noe eget. Anbefaler å kikke litt på gumtree.com.au som tilsvarer finn.no, evt. melde seg inn i facebook-grupper, finnes flere som legger ut bolig til leie.  Ønsker man å bo for seg selv blir det fort dyrt, så anbefaler kanskje å se etter kollektiv. Jeg hadde besøk av kjæresten min i 3 mnd så vi hadde egen leilighet og det var IKKE billig. Men samtidig var det for en kort periode og det var verdt det! Bodde ca 5 min fra sykehuset, 10 min ned til Coogee beach og coastal walk som er fantastisk fine områder. Anbefaler virkelig å bo i dette området (Randwick/Coogee). Da kan man gå til skolen og sykehusene og det er samtidig gangavstand til stranda og bare en kort busstur inn til sentrum. Andre fine områder er Maroubra (veldig bra surfestrand), Bondi, Clovelly, Bronte osv. Når man først er i Sydney ville jeg bodd ganske nærme stranda! Det er mulig å leie studenthybel på campus, men dette er forholdsvis dyrt og passe god standard.

Sosiale forhold: Det skjer ikke veldig mye sosialt rundt kullet på medisin, men UNSW har mange forskjellige studentgrupper som man kan melde seg inn i og det er en del forskjellige arrangementer i regi av dem. Ellers er det en utvekslingsgruppe man kan melde seg inn i på facebook, ANSA har mange arrangementer og hvis man bare er litt frampå er det nok av muligheter for å bli kjent med folk!

Fritid

Australia er et utrolig fint land og jeg anbefaler på det sterkeste å sette av tid og penger til å reise litt rundt. Studiet er krevende til tider, men man får tid til å oppleve masse og i tillegg går det jo an å sette av noen uker før eller etter semesteret. Man har også mid-semester break og noen fridager i forbindelse med påsken som man bør benytte seg av.

Var på flere surfecamper, helgetur til Melbourne, roadtrip oppover langs østkysten, helgetur til Jervis Bay og en uke på New Zealand etter eksamen. Det er også mange fine områder rundt Sydney hvor man kan dra på dagsturer som Manly og northern beaches, Blue Mountains, Hunter Valley, Newcastle +++. Sydney har fantastiske strender og jeg anbefaler jogge/gå-turer langs coastal walk mot Maroubra eller Bondi – helt utrolig fint!! Man må også stå opp tidlig og få med seg soloppgangen fra Coogee eller en av de andre strendene en dag. Centennial park ligger ca. 10 min gange fra sentrum av Randwick og er også veldig fin for jogging og trening, eller utekino som arrangeres i sommermånedene.

Ellers er det mange koselige restauranter og cafeer. Det er veldig typisk australsk å spise frokost ute på restaurant og det er en veldig koselig greie som må prøves! Maten er nesten like dyr som her hjemme, kanskje litt billigere. Man finner det aller meste, men veldig populært med asiatisk mat så det er det mye av. Veldig vanlig å gå ut å spise, så det er nesten alltid liv uansett om det er ukedag eller helg.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Lurt å sette i gang med alle papirer som må sendes inn tidlig, slik at man får visum i tide. Jeg fikk ikke studentvisumet før jeg dro og måtte derfor reise inn på turistvisum. Dette var litt stress, så sett i gang med papirarbeid med en gang du får bekreftet plassen fra skolen. Se tidligere utvekslingsrapporter for utfyllende info rundt dette.

Buss er det som gjelder i Sydney og funker ganske greit. Man kjøper et Opal-kort som man fyller på og det koster rundt $3.50 for en vei innad i Sydney. På søndager betaler man max $2.50 uansett hvor langt og mange ganger man reiser innenfor Sydney og litt utenfor. Kan f. eks komme seg til Newcastle og Blue Mountains tur-retur for $2.50 som er ganske greit hvis man vil spare penger. Google maps funker bra i forhold til busstider.

Dress code på sykehuset: Smart casual. Vanlig at jentene går i kjole eller skjørt, men går fint med en litt penere bukse også! Ikke åpne sko på sykehuset. For gutta er det skjorte som gjelder.

Lurt å bestille flybillett tidlig, det kan man spare mye penger på!

Det blir kjøligere fra april-mai, særlig på kvelden, så kan være lurt å ha med seg litt varmere klær til den perioden, hvis ikke kan man kjøpe. Ta med minst mulig, det blir til at man kjøper en del der nede og overvekt er dyrt!

Telefon: Optus eller Vodafone. Kan fikses på flyplassen når man kommer til Sydney og funker veldig greit.

Hadde en helt fantastisk tid på utveksling i Sydney og anbefaler virkelig å dra hvis du får muligheten!! Så deilig med et lite avbrekk fra Oslo og man blir bedre i engelsk og treffer masse nye mennesker. Australiere er laidback og åpne folk som det er lett å bli kjent med. Heller ikke dumt med strålende sol og 30° mens det er vinter hjemme i Norge.

 

Publisert 15. juni 2017 10:16 - Sist endret 20. mai 2019 10:48