Sydney, Australia

"... da resten av universitetet kom tilbake fra sommerferie var det O-week (fadderuke) med mye fester og aktiviteter. Her ble vi kjent med flere andre utvekslingsstudenter, også fra andre land, som vi var mye med resten av semesteret. Anbefaler derfor virkelig å være aktiv under O-week. "

Navn: Andrea Negård

Epost: andrea.negard@studmed.uio.no

Sted: University of New South Wales (UNSW), Australia, Sydney

Semester: Våren 2018, modul 6. Phase 3 på UNSW (5. og 6. årsstudenter)

Fag: Obstetrikk og gynekologi (O&G) og pediatri.

Semesterstart: 08.01.2018

Semesterslutt: 04.05.2018

Eksamen: Kun i obstetrikk og gynekologi.

Generelt om universitetet/det faglige

Det er generelt mye praksis og relativt lite forelesninger sammenlignet med UiO. Som utvekslingsstudent får man praksis på sykehusene i Randwick (Royal Hospital for Women og Sydney Children’s Hospital). Disse sykehusene ligger også der det meste av fellesundervisningen er. Er man fire norske som reiser er det to som starter med O&G og to som starter med pediatri. Man har hvert av fagene i 8 uker, så etter 8 uker bytter man. Man har kun eksamen i O&G, og denne eksamen har man i slutten av de 8 ukene med O&G. I tillegg har man flere mindre vurderinger underveis både i O&G og pediatri. Ca midt i semesteret er det en uke ”mid semester break”.

Undervisningen er obligatorisk, også forelesninger, og man må signere på en liste at man er der.

Karakterskalaen som brukes er P+, P, P- og F (P=pass, F=fail). Man må ha minimum P- for å bestå.

Klassen er på rundt 30 studenter og en blanding av 5. og 6. årsstudenter. Kullet er egentlig mye større, men de har ”rotations” hvor de er delt opp i mindre klasser.

Før semesterstart, eventuelt helt i starten av semesteret, må man gå innom hovedcampus til UNSW for å få studentkort/bibliotekskort. Vi fikk også beskjed om at det var viktig å gå innom for å bekrefte at man er på universitetet med tanke på visumet. Informasjon om hvordan man får adgangskort til sykehusene får man i starten av semesteret.

Sørg også for å få tilgang til My UNSW, Emed og Moodle. Her ligger timeplanen, e-læringsressurser og lignende, samt at det er her man lager Learning Plan (se senere).

De lokale koordinatorene er veldig hjelpsomme. Hvis det er noe man er usikker på hvordan man skal gjøre er det bare å kontakte dem. Vi hadde Deborah Broder som koordinator i pediatri, Marcelle Runkat som koordinator i O&G og Petrina Choong som koordinator for phase 3.

Man går i private klær på sykehuset. Kleskoden er formell, men man trenger ikke å overdrive. Guttene går typisk kledd i skjorte og langbukse, og jentene i skjørt eller pene langbukser og bluse.

Obstetrikk og gynekologi

Man er 8 uker på Royal Hospital for Women (RHW). Det er ca en dag med forelesninger i uken. De fleste forelesningene er på/nær RHW, men et par ganger var det på andre sykehus i Sydney.  I starten av semesteret får man en personlig timeplan men klinikker man skal møte på, tider på operasjonsstua og fødestuevakter. «Clinics» er at man skal være med en lege på poliklinikk i et par timer. Disse er med forskjellige leger og med forskjellige temaer (menopausepoliklinikk, fertilitetspoliklinikk osv). Man er kun en student per lege, så her er det mulighet for å gjøre mye. Man bør ringe inn til avdelingen dagen før for å bekrefte tidspunkt og oppmøte, da klinikkene noen ganger blir forskjøvet eller avlyst. På fødestuen har man 4 vakter som hver varer 12 timer. Man kan få både dag, natt og helgevakter. Det gikk relativt lett å bytte vakter med andre studenter. I tillegg til klinikker og fødestue får man en veileder man deler med ca 3 andre studenter, og som oftest møtes en gang i uken. Hva man gjør på disse møtene varierer mye. Min veileder var veldig opptatt, så vi hadde kun veldig korte møter hvor vi snakket om hva vi hadde sett og fått gjøre den siste uken. Andre grupper har veileder som ønsker at studentene skal være med på morgenvisitt og lignende flere dager i uken. Det er også et møte hver fredag for hele klassen (clinical review) hvor man går igjennom noen spennende caser fra uka som har vært. Det kan være lurt å forberede seg litt på dette ved å ha en case klar, for man kan bli pekt ut til å fortelle om noe man har sett/gjort. Legen som hadde disse møtene med oss ønsket at man presenterte casen som man ville presentert en innkomst.

Vurderinger: Av vurderinger har man tre clinical assesments i anamnese/undersøkelse, en litteraturoppgave, en Learning Plan og en muntlig eksamen (VIVA). De lokale studentene har også en clinical skills book, men denne slapp vi utvekslingsstudenter å fylle ut. Spør koordinator i starten av semesteret om dere må fylle den ut eller ikke.

Clinical assesments: Man må arrangere disse selv ved å spørre en lege/jordmor om han/hun kan se deg ta anamnese og undersøke en pasient. Man kan også få et par spørsmål etterpå. Man har en slik assesment i obstetrikk, en i gynekologi og en på fødestua. Disse er lettest å få gjort på de oppsatte klinikkene/fødestuevaktene. Jeg anbefaler å starte på disse relativt tidlig i semesteret. Husk å ta med vurderingsskjemaet selv (ligger på læringsportalen)

Litteraturoppgave: Denne planlegger du sammen med veilederen din. Hva veileder forventer varierer mye. Man kan få alt fra en muntlig presentasjon hvor man vurderer en artikkel til å måtte skrive en oppgave basert på 20-50 artikler. Jeg synes dette var litt vanskelig da vi ikke har så mye erfaring med å vurdere og skrive artikler. De lokale studentene har hatt et år med forskning, så for dem var dette mye lettere. Jeg anbefaler å sette av litt godt med tid til å gjøre denne oppgaven.

Learning plan: Denne lages på Emed, skrives ut og fylles ut av veilederen din. Den fungerer som en vurdering på hvordan du generelt har vært gjennom terminen (pasientkontakt, kunnskapsnivå, ferdigheter osv)

Muntlig/VIVA-eksamen: Denne blir kun avholdt for oss utvekslingsstudenter da de lokale studentene har en stor eksamen i slutten av deres semester som inkluderer flere fag. Vi hadde eksamen den siste dagen i O&G terminen. Vi fikk en case i obstetrikk og en i gynekologi som vi diskuterte rundt. Det var mye spørsmål om utredning og behandling. Casen i obstetrikk var postpartum blødning, og i gynekologi ektopisk graviditet. Det virker som de fokuserer på de store hovedtemaene. Eksamen varte i ca 30 min. 

Pediatri

Totalt 8 uker pediatri som er fordelt på 4 uker generell pediatri og 4 uker subspesialitet. Man får utdelt en veileder begge stedene man er plassert. Utvekslingsstudentene fikk praksis på Sydney Children´s Hospital (SCH) i Randwick både i generell pediatri og subspesialitet, mens mange av de lokale studentene ble spredt rundt i Sydney. I starten av hver blokk av de 4 ukene er det tre dager med forelesninger. I tillegg er det hver fredag ettermiddag ”student ground rounds”, som er at studenter som har vært i de forskjellige subspesialitene holder et lite foredrag basert på en case fra den aktuelle subspesialiteten. Resten av tiden er man utplassert på en avdeling. Jeg hadde de 4 første ukene generell pediatri i akuttmottaket for barn (ED). Dette var veldig lærerikt og spennende, og med gode muligheter for ”hands on”. Siden det kun var plass til 2 studenter der samtidig og vi var 4 som hadde ED, hadde man kun halve dager disse ukene. I subspesialitet ble jeg plassert på dermatologisk avdeling for barn. Her var det lite pasienter, og dermed mye fritid. Man kan sende en mail med ønske om hvor man vil plasseres i subspesialitet til koordinatoren for pediatri på forhånd. Jeg sendte at jeg ønsket å bli plassert på ICU, med dermatologi som andrevalg.

Vurderinger: Det er ingen eksamen i pediatri. Man har to clinical assesments (anamnese og undersøkelse av pasient), en i generell pediatri og en i subspesialitet. Man har også 2 Learning Plans (se O&G for forklaring på LP). I subspesialitet må man holde et foredrag om et tema innen den spesialiteten man er utplassert til basert på en case fra klinikken for resten av kullet og veilederen din under ”student ground rounds”. Foredraget holder man sammen med de andre studentene utplassert samme sted som deg. Denne blir vurdert. 

Sosialt

Det er kun utvekslingsstudenter fra UiO på medisin på UNSW. Kullet var veldig hyggelige mot oss, men jeg følte ikke de var så veldig sosiale på fritiden. De fleste bodde hjemme og med lang pendlervei til universitetet. 

Medisinsemesteret starter i januar mens resten av universitetet starter i slutten av februar. Så de første 1-2 månedene var det stort sett vi norske fra UiO som hang sammen. Men da resten av universitetet kom tilbake fra sommerferie var det O-week (fadderuke) med mye fester og aktiviteter. Her ble vi kjent med flere andre utvekslingsstudenter, også fra andre land, som vi var mye med resten av semesteret. Anbefaler derfor virkelig å være aktiv under O-week. Ellers er det flere grupper på Facebook man kan melde seg inn i for å bli kjent med folk, som ”nordmenn i Sydney” og ANSA sin side for utvekslingsstudenter i Sydney. Universitetet har også mange foreninger man kan melde seg inn i.  

Fritid og aktiviteter

Det er utrolig mye å finne på i Sydney, og noe for enhver smak. Noen av mine favoritter var:

Coogee to Bondi coastal walk: En fin tur langs kysten mellom to av Sydneys mest kjente strender. Tar et par timer i rolig tempo.

Manly: En strand nord i Sydney. Anbefaler å ta fergen over (mye billigere på søndager), som er en veldig fin tur med fantastisk utsikt over havna.

Operaen: Få med deg et show i den verdenskjente operaen. Man kan få studentbilletter for grei pris.

Surfecamp: Anbefaler virkelig en helgetur på surfecamp. I tillegg til å være utrolig gøy å surfe var det også veldig sosialt. Vi var med en helg som kun var for UNSW studenter.

Blue mountains: En fin nasjonalpark utenfor Sydney. Man kan ta toget dit, eller leie en bil.

Palm beach: En veldig kjent og fin strand nord for Sydney. Vi var en gjeng som leide bil og kjørte opp dit på dagstur.

Hunter Valley: Et vindistrikt. Anbefaler å enten dra på guidet tur med vinsmaking, eller komme seg opp dit selv og leie sykler. 

Brunch: Er en stor greie i Sydney. Mine favoritter var Speedos i Bondi beach, Little Jacks Horner i Coogee beach og Grounds of Alexandria. 

Ellers anbefaler jeg virkelig å sette av litt tid etter semesterslutt til å reise rundt i Australia. Man har i tillegg en uke fri midt i semesteret. I friuken leide vi bil og kjørte fra Sydney til Brisbane med stopp i Port Stephens, Coffs Harbour, Byron Bay og Surfers Paradise. En absolutt favoritt var Byron Bay.

Etter semesterslutt reiste jeg og en av de andre norske rundt i Australia og Fiji i ca fem uker (vi var fortsatt hjemme før de i Oslo hadde hatt eksamen). Vi dro til Melbourne, Uluru og Alice Springs, ned kysten fra Cairns til Brisbane og til slutt en uke med øyhopping i Fiji. Dette var en helt fantastisk tur som jeg virkelig anbefaler hvis man har mulighet. Vi booket via et reisebyrå (Peter Pan travels), som fikset nesten alt for oss uten at jeg tror det ble dyrere enn å gjøre det selv.

Ellers vil jeg si at Australia, og kanskje spesielt Sydney, er ganske dyrt så man bør være forberedt på å bruke en del penger på utvekslingen. 

Bolig og kollektivtransport

Bolig er dyrt i Sydney. For privat rom må man regne med å betale rundt 300 dollar (ca 1800 kr) i uken. Det er en del som velger å dele rom med en annen. Det er også vanskelig å få tak i bolig uten å ha vært på visning. Med tanke på område vi jeg anbefale å bo i Coogee eller Randwick, som er i gangavstand både til strand og sykehusene. Disse områdene er litt dyrere enn andre steder i Sydney, men for å slippe kollektiv hver dag er det nok verdt det.

Jeg og to av de andre norske endte med å leie av noen utvekslingsstudenter fra NTNU den første måneden så vi hadde noe å reise til. Andre vi møtte bodde på hostell den første tiden for å kunne gå på visninger. Etter den første måneden ble vi spredt da det var vanskelig å finne et sted med tre ledige rom. Nettsider å lete etter bolig er blant annet Gumtree og Flatmates. Man kan også prøve seg på langtidsleie av airBNB.

UNSW har studentboliger, men de jeg ble kjent med som bodde på studentbolig var kun passe fornøyd med dette.

Kollektivtransporten i Sydney er ikke så veldig bra i forhold til hva man er vant til i Oslo. Det tok ofte lang tid å komme seg mellom steder og bussene var ofte forsinket. Som utvekslingsstudent får man heller ikke studentpris på kollektivt.

Søknadsprosessen

Søknadsprosessen er ganske stor og krevende. For at det skal gå så smertefritt som mulig anbefaler jeg på det sterkeste å planlegge nøye hva og når man skal søke på forskjellige ting. Det som jeg synes gjorde søknadsprossesen stressende var at man ofte måtte ordne en ting før man fikk ordnet neste ting, så alt må gjøres i riktig rekkefølge.

1) Søke til UiO: Er det første du må gjøre via Søknadsweb ”Delstudier i utlandet” innen 15. september. Til dette trenger du motivasjonsskriv og utfylt poengliste. Denne søknaden gikk raskt og relativt enkelt.  Når du har fått plass må du bekrefte at du ønsker plassen i Søknadsweb.

2) Søke til UNSW: Raskt etter vi ble nominert til plass på UNSW fikk vi en mail fra UNSW med hvordan man søker plass, en link til søknadssiden samt brukernavn og passord. Søknaden tar litt tid, men man klarer det på en kveld hvis man har klargjort alt man trenger for å søke. For å søke trenger man:

Kopi av pass.

Kopi av karakterutskrift fra UiO: Denne fikk vi ”automatisk” tilsendt av utvekslingskoordinator.

Bekreftelsesbrev fra UiO: Fikk denne ”automatisk” tilsendt av utvekslingskoordinator. Denne bekrefter at man er en ”god nok” student og innehar gode nok engelskkunnskaper.

Motivasjonsbrev på engelsk.

Passbilde: Det holdt med et vanlig bilde av deg selv tatt i ”passformat”

HELFO-bevis: Denne får du ikke før etter at du har søkt Lånekassen. Når du får den må den lastes opp i den elektroniske søknaden til UNSW. Før vi fikk denne fikk vi tilsendt et brev av utvekslingskoordinator som forklarte at norske utvekslingsstudenter er dekket av HELFO, som vi lastet opp sammen med søknaden.

Ekstra: Virket ikke som de krevde det, men kan være greit å laste opp vitnemål fra videregående for å bekrefte engelskkunnskaper.

3) Søke til Lånekassen: Gjør dette så fort UiO har sendt inn bekreftelse på at du skal på utveksling. Dette er viktig for å få HELFO-bevis, som man automatisk får tilsendt i posten når man har fått innvilget støtte. HELFO-beviset er nødvendig for å søke visum.  

4) Laste opp HELFO-bevis på UNSW søknaden: Når man har fått HELFO-beviset i posten må dette lastes opp så raskt som mulig på den elektroniske UNSW søknaden. Når man har gjort dette får man et CoE-brev med CoE-nummer (opptaksbevis) som trengs til visumsøknaden. Jeg tror det tok rundt 2 uker før vi fikk CoE fra vi hadde lastet opp HELFO-beviset.

5) Søke visum: Når man har fått CoE-brevet fra UNSW er det bare å starte på visumsøknaden med en gang. For å gjøre dette må man lage en ImmiAccount. Jeg anbefaler å gå inn på Government Australia mens man venter på CoE for å sjekke hvilken dokumentasjon som trengs for søknaden, så man har alt klart. Jeg lastet opp kopi av pass, førerkort, karakterutskrift fra UiO, bekreftelse på utveksling fra UiO, flybillett tur-retur (som bevis på at jeg ikke skal forbli i landet), CoE-brevet og HELFO-beviset. Man måtte også skrive et kort brev på engelsk hvor man forklarte hvorfor man ikke skal forbli i landet lenger enn visumet tillater. Når man har sendt søknaden og betalt, må man trykke på en link angående helse på ImmiAccounten. Da får man opp en rekke spørsmål om helsen sin som må svares på. Når du har gjort dette får du med en gang en HAP-ID, som trengs for helsesjekken. Visumsøknaden koster rundt 3500 kr.

6) Helsesjekk på OsloAkutten: Når du har sendt inn visumsøknaden må du få en time på OsloAkutten for helsesjekk. OsloAkutten er eneste sted i Oslo med godkjent lege for helsesjekk for visum. Tidligere utvekslingsstudenter har skrevet at de bestilte timen lenge før visumsøknaden var sendt, men vi fikk beskjed om at man trengte HAP-ID for å bestille time. Husk å ha med passet ditt til helsesjekken. Helsesjekken inkluderer Rtg thorax, blodprøve, urinprøve og konsultasjon med lege. Dette kostet rundt 3000 kr.

7) Annet som må tas med til UNSW: Under er diverse ting UNSW krever at du har klart til semesterstart. Andre har skrevet at de tok med dette til UNSW. Vi fikk en mail om å sende dette til utvekslingskoordinatoren på UNSW på forhånd, slik at alt var fikset da vi kom. Alle disse tingene kan gjøres tidlig i søknadsprosessen.

Søke norsk politiattest: Gjøres på politiets nettsider. Man trenger ikke brev med begrunnelse når man velger ”til bruk i utlandet”. Vi søkte på uttømmende politiattest. Husk å huke av på at du ønsker attesten på engelsk. Dette er gratis.

Søke australsk politiattest: Gjøres på nettsiden til det australske politiet. Tror det koster rundt 300-400 kr. For å søke på denne må du har kopi av forskjellige identifikasjonspapirer, som pass og førerkort.

Vaksinasjons- og serologibevis – Dra til fastlegen for å fylle ut en attest (ligger på UNSW sin nettside for medisin) som beviser at du har vaksinert mot det som trengs og har positiv serologi for noen sykdommer. Kan være greit å gjøre dette litt tidlig, i tilfelle du plutselig finner ut at du trenger en vaksine eller to til.

8) Semesterregistrere deg og betale semesteravgift UiO.

9) Kjøpe reiseforsikring : Anbefaler ANSA sin. Kostet ca 2000 kr.

10) Kjøpe flybilletter.

11) Ordne med bolig i Sydney.

Obs: Alt i denne rapporten er slik jeg husker det som, og ting kan ha endret seg. Kostnadene oppgitt er ca-verdier.

Lykke til på utveksling!

Publisert 6. aug. 2018 14:24 - Sist endret 20. mai 2019 09:51