Sydney, Australia

Katherine Wang forteller fra sitt opphold ved UNSW  at "Alle jeg møtte var veldig hyggelige og imøtekommende, og legene var veldig interessert i å lære bort. Jeg vil spesielt trekke frem pediatri, både akuttmottaket og intensiv, som noen av de beste opplevelsene og lærestundende jeg har hatt gjennom hele medisinstudiet."

Navn: Katherine Wang

Utvekslingssted: University of New South Wales, Sydney, Australia

Modul: Vår 2019, modul 6

Studiestart: 7. januar 2019

Sluttdato: 4. mai 2019

Eksamen

Pediatri: Eksamen lignet klinisk muntlig eksamen slik vi har i Oslo, men det er meningen at det skal være en formativ øvelse og man skal gjøre flere ila de 4 ukene man er på avdelingen slik at man kan jobbe med svakheter og se fremgang. Eksamen registreres i en app som veileder eller annen lege fyller inn underveis. Man skal velge et fokus område, enten anamnese eller undersøkelse, og utføre det på en pasient mens legen observerer. Etterpå presenterer man anamnesen eller funn, differensial diagnoser og potensielle videre undersøkelser. Eksamen er bestått/ikke bestått. Det kreves minst 1 i hver av de 4 ukene.

O&G: Halvtime muntlig eksamen med 50/50 obstetrikk og gynekologi. Eksaminator og sensor stiller spørsmål innen både anatomi, fysiologi og sykdom.

Studieopplegg

Pediatri: Undervisning er lagt opp i to 4-ukers blokker som starter med 3 dager med forelesning. Forelesning er obligatoriske med signaturliste. Etter dagene med forelesning er man på en avdeling og følger et legeteam. Som utvekslingsstudent får man oftest akuttmottaket som generell pediatri. Her har man 4-timers vakter hvor man skal følge en lege og oppgavene kan variere fra gang til gang. Noen dager tok jeg anamnese og undersøkte pasienten, så diskuterte med leggen før vi gikk inn til pasienten sammen. Andre dager fulgte jeg med legen til pasienter og av og til skrev journaler. Noen av legene var flinke til å stille meg spørsmål eller peke fram viktige lærepunkter, andre ganger var det for travelt for noe bed-side teaching. I tillegg kan veilederen på avdeling arrangere tutoring møter hvor man diskuterer en sykdom(-sgruppe) eller øver på andre ferdigheter. Veilederen jeg hadde vær dessverre borte 2 uker og vi hadde dermed ikke så mange slike møter. Men alle på avdeling var hyggelige og tok oss godt imot.

De andre 4 ukene er på en spesialist avdeling og man kan sende epost på forhånd med ønsker. Jeg var heldig og endte opp på pediatrisk intensiv og det var veldig spennende! Her var jeg sammen med en annen australsk student og vi var på avdelingen hver dag fra sirka kl08 til rundt kl16, av og til tidligere eller senere avhengig av hvordan dagen var og om det var noe interessant/lærerikt for oss å være med på. Det var rullerende hvilke registrars (LIS-leger) og fellows som var på dagvakt men det var en resident (LIS1) som var konstant gjennom de 4 ukene og det var veldig fint for oss med kontinuitet. Vi var med på morgenrunde hver dag, konfererte med andre spesialister, fulgte opp prøvesvar, skrev epikriser og assisterte på forskjellige prosedyrer. Vi fikk i tillegg være med på traume og akutt-team og så mye akuttmedisin både på intensiv og i akuttmottaket. I løpet av de 4 ukene på spesialist avdeling skal man også velge fram en case å presentere til de andre pediatri studentene. Denne presentasjonen vurderes av veilederen.

O&G: Disse 8 ukene ligner litt mer på den typiske timeplanen vi har i Oslo. Hver uke er det en blanding av forskjellige undervisningsformer. Man er også delt inn i mentor-grupper av 5-6 stk og det varierer hva man skal gjøre i disse gruppene. Som regel møter man en gang i uka hvor man presenterer caser og diskuterer de, samt andre læringsmål. Noen mentorer krever litt mer, for eksempel min gruppe møtte på morgenrunden minst 2 ganger i uka når timeplanen tillot det for å være med på visitt. Man skal også skrive en litteraturoppgave som skal vurderes av mentor og denne varierer også derfor avhengig av mentoren. Noen mentorer velger en muntlig presentasjon mens andre skal ha grundig litterature review.

Undervisning består av forskjellige forelesningsdager, klinikker, operasjonsdager, og fødestue. Man får sin individuelle timeplan første dagen med undervisning og en clinical handbook med sjekkliste av prosedyrer man skal utføre og få signert. Prosedyrene og ferdighetene kan man få gjort i klinikkene og på operasjonsdagene. I tillegg er det 3 clinical assessments, en hver i obstetrikk, gynekologi og fødestuen. Man må arrangere disse selv ved å gå på avdeling, finne en egnet pasient, ta opp anamnese og undersøke, så presentere til en lege/jordmor. Hver fredag var det clinical review med alle studentene der man diskuterer caser og sykdommer man har sett.

Learning plan: dette er en vurdering av hvordan man generelt har vært på avdelingen i de 4/8 ukene. De lages på emed og fylles ut av mentor/veileder, 2 på pediatri og 1 på O&G. Man blir vurdert på ferdigheter som teamwork, kunnskapsnivå, egen-initiativ til læring, osv.

Kull-/gruppestørrelse

I Phase 3 er det en blanding av 5. og 6. års studenter. Kullstørrelsen varierer fra 25-50stk.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Den lokale koordinatoren i pediatri var veldig hjelpsom med å få alt på plass da vi begynte på semesteret. Hun hjalp oss med å ordne ID og tilgang til pasientportalen, og fulgte oss godt opp gjennom ukene.

Koordinator ved UiO var veldig hjelpsom da vi skulle søke til UNSW og kontakt med koordinator i Sydney før vi reiste.

Språk

Engelsk. I Australia er det flere ord som uttales forskjellig og de bruker mange forkortelser på sykehus og i journaler som kan være greit å bli kjent med tidlig.

Bolig

Bolig er dyrt i Sydney, for privat rom må man regne med å betale rundt 300AUD (ca 1800kr) i uken, og dette inkluderer ikke alltid strøm- og vannavgift. Det er også vanskelig å få tak i bolig uten å ha vært på visning. Det er nyttig å bo nærme sykehusene/UNSW (Coogee, Randwick, Kingsford) men disse områdene kan være noe dyrere avhengig av standarden. Nå bygges det light-rail (trikk) med stopp utenfor sykehuset så det er mulig det kan være greit å bo lenger unna sykehusene i framtiden. Ellers går det mange busser men de er ikke alltid pålitelige, og jeg synes det var veldig fint å bo 5-10min gangavstand fra sykehuset. Man får også ikke studentpris på kollektivt. Vi bodde i en Airbnb de første 7-10 dagene mens vi gikk på visninger. Det var relativt lett å finne noe da de fleste rom legges ut på Flatmates så snart de er ledige og klare for innflytting.

Sosiale forhold

Det er kun utvekslingsstudenter fra UiO på medisin på UNSW, men det kan være studenter fra andre land som er der på rotations i 4 uker. Kullet var veldig hyggelige mot oss og flere inviterte oss med på fest og fredagspils. Vi var derfor ikke så involvert i O-week (fadderuke) siden denne kom først ved slutten av februar og vi hadde allerede blitt kjent med noen lokale. Det finnes også arrangement av ANSA eller nordmenn i Sydney. Universitetet har også mange foreninger man kan melde seg inn i.

Fritid

Sydney er en fantastisk by og her er det mye å finne på for enhver smak. Det er både natur, strand og byliv, samt kultur og gode restauranter. Vi prøvde oss på mye forskjellig, både surfing og klatring, coastal walks og hikes. På søndager kjøper man en billett som varer hele dagen så det er lurt å utnytte det til lengre turer. I nærheten av Sydney er det Blue Mountains med mye fin hiking som man kan ta tog til.

Vi dro også på langhelgsturer til Jervis Bay og Melbourne. Man får også en uke fri i semesteret og vi reiste til New Zealand og kjørte rundt. I påsken reiste vi til Cairns og Port Douglas i noen dager. Anbefaler også å sette av tid til å reise etter semesterslutt da man er ferdig tidlig i mai som regel. Jeg reiste tilbake til Melbourne da jeg likte byen veldig godt og kjenner folk der. I tillegg reiste jeg til Uluru/Alice Springs og Perth/Rottnest Island. Jeg hadde også noen layovers i Brisbane og Adelaide og fikk dermed sett litt av de byene også. Det eneste jeg angrer på å ikke få reise til er Tasmania.

Tips og nyttig informasjon

Dress code: på sykehus skal man gå i smart casual klær, og man går stort sett i egne klær med unntak av operasjonsstua. Man kan gå i kjole/skjørt eller pene bukser, men ikke åpne sko på sykehuset. For jenter kan det også være lurt å ha med en liten veske til mobil, papir/notatbok og skrivesaker.

Telefon: anbefaler Optus hvis man skal reise utenfor storbyer da den har best dekning også utenfor byen. Telstra er også et godt alternativ, evt simkort som bruker Optus eller Telstra nettverk.

Bank: veldig greit å åpne en konto med Commonwealth Bank, de har kontor på UNSW og er vant med internasjonalestudenter. I tillegg hadde jeg et Transferwise MasterCard som var veldig nyttig, og da slap jeg å overføre mye penger til australsk bank. Ellers er det også nyttig å bruke Transferwise til å overføre penger da det kan være raskere og rimeligere en norsk nettbank. Noen steder tar bare imot australsk kort så det kan være greit å ha. Og flere små restauranter/butikker tar bare imot kontant.

Trening: jeg brukte treningssenteret på UNSW som var ganske bra og relativt rimelig. Mange av de andre treningssentrene i området var betydelig dyrere og krever lenger binding enn man trenger. Det er også mulig å ta over noen andre sitt medlemskap til en liten avgift og disse blir oftest billigst med lavest månedspris. Anbefaler å sjekke Gumtree.

Klima: i januar var det kjempevarmt med flere dager/uker hvor det var 35+ grader, husk å smøre seg godt med solkrem. I april/mai kan det bli noe kjøligere og litt regn så det kan være greit å ha med seg litt varmere klær.

Refleksjoner og utbytte

Utveksling i Sydney var en utrolig bra opplevelse. Tidvis var det utfordrende med ny sykehuskultur og en hverdag som kan være ganske annerledes fra det vi har på studiet i Oslo, men det var veldig interessant og nyttig å oppleve et annet helsevesen. Alle jeg møtte var veldig hyggelige og imøtekommende, og legene var veldig interessert i å lære bort. Jeg vil spesielt trekke frem pediatri, både akuttmottaket og intensiv, som noen av de beste opplevelsene og lærestundende jeg har hatt gjennom hele medisinstudiet.

Publisert 19. aug. 2019 10:55 - Sist endret 19. aug. 2019 10:56