Sydney, Australia

Camilla Henden forteller om studieopplegget på University of New South Wales: "Vi hadde mentormøter hvor vi møttes i grupper på 3-4 stk hos samme professor hver uke, som da ble vår veileder/mentor. Hva disse møtene inneholder er forskjellig, for vår del avtalte vi et tema som vi forberedte oss til og diskuterte hver uke." Videre har hun opplevd at "Medisinsk sett har de et litt annet helsesystem i Australia, med mye større grad av privatisering og bruk av privat helseforsikring. Spesielt for oss er dette spennende å kunne se og sammenligne «vårt» helsesystem med".

Navn: Camilla Henden

E-post: camilla.henden@medisin.uio.no

Sted: University of New South Wales / Sydney / Australia

Semester: Vår 2019

Semesterstart: 07.01.19

Semesterslutt: 03.05.19

Eksamen

O&G: Muntlig eksamen på ca. 20 minutter (kalt Viva). Todelt, først utspørring i anatomi og fysiologi, deretter mer klinisk casebasert eksamen. I tillegg måtte vi skrive en litteraturoppgave.

Pediatri: Ingen eksamen.

MiniCEX: I begge blokkene måtte vi bestå en «miniCEX», altså en vurdering av hvordan vi tok anamnese og undersøkte en pasient. Dette kan man gjøre så mange ganger man vil, og man har selv ansvar for å si fra at man vil gjøre en miniCEX når man er i klinikken.

Vurdering: F, P-, P eller P+.

Studieopplegg

Semesteret er delt i to: 8 uker obstetrikk og gynekologi og 8 uker pediatri. Vi var fire norske utvekslingsstudenter, så to av oss startet på O&G og to startet på pediatri. Ca. midt i semesteret har man én uke fri, såkalt midterm.

Generelt for begge blokkene er at det er mye færre forelesninger enn vi er vant til, og at det i større grad er forventet at man stiller forberedt til undervisning. Mange forelesere «quizer» studentene underveis i forelesningen. Der som hjemme er det krav om 80% tilstedeværelse, også i forelesning.

Stort sett foregår undervisningen på Royal Hospital for Women og Sydney Children’s Hospital (som begge ligger i tilknytning til Prince of Wales Hospital), men noen av forelesningene var på sykehus litt lengre unna som da ga ganske lang reisevei for oss. Heldigvis har mange av de australske studentene bil og vi fant stort sett noen å sitte på med.

O&G: Variert timeplan med litt forelesninger/seminarer og klinisk undervisning. Klassisk består den kliniske undervisningen av at man følger en lege på poliklinikk, er på post, på fødestuen eller opersjonssalen. Timeplan blir utdelt i starten av semesteret. Generelt er denne luftig, og man har god tid til å forberede seg til undervisning (eller gjøre andre ting). Vi fikk en bok med ferdigheter som skulle godkjennes og signaturer for fødsler vi hadde vært med på, samt skjemaer for hvilke miniCEX som krevdes. Alt dette ble så vidt jeg husket sjekket av koordinator før vi tok eksamen. Hver fredag var det clinical review med hvor alle i O&G rotation (ca. 20 studenter?) møttes og diskuterte kasuistikker og erfaringer fra klinikken, ledet av en professor.

Utbyttet av undervisningen var avhengig av hvilken lege man fulgte, og her som hjemme var dette veldig varierende. Det skjedde også flere ganger at den oppsatte poliklinikken man skulle på ble avlyst, så det lønner seg absolutt å ringe på forhånd for å høre om legen fortsatt skal ha de timene som er satt opp.

Mentormøter, litteraturoppgave og «learning plan»: Vi hadde mentormøter hvor vi møttes i grupper på 3-4 stk hos samme professor hver uke, som da ble vår veileder/mentor. Hva disse møtene inneholder er forskjellig, for vår del avtalte vi et tema som vi forberedte oss til og diskuterte hver uke. Dette fungerte ganske bra. I tillegg skal man skrive en litteraturoppgave, og det er mentor som bestemmer omfanget av denne. Vi skulle skrive fullt literature review, men fikk lov til å skrive sammen, som gjorde det litt hyggeligere. Vi stod også fritt til å velge tema selv. Noen grupper hadde ikke en skriveoppgave, men powerpointpresentasjoner, og noen fikk tildelt tema. Altså varierer omfanget her veldig.

Learning plan fylles ut av veileder helt på slutten av de 8 ukene, og er en vurdering av hvordan vi har vært gjennom semesteret. Veileder baserte dette på hvordan vi hadde gjort det på miniCEX, litteraturoppgaven og det generelle inntrykket vi hadde gitt under møtene våre.

Selve eksamenen har i tidligere rapporter blitt beskrevet som en casebasert klinisk eksamen. Vil bare presisere at for vår del stemte dette bare halvveis, da siste halvdel var akkurat dette, men at første halvdel av eksamenen var en utspørring i anatomi og fysiologi, ala «redegjør for fysiologiske forandringer under svangerskapet» eller «fortell om anatomien i bekkenbunnen» og «hvilke ligamenter holde uterus oppe». Personlig skulle jeg ønske at jeg visste dette før selve eksamenen. Ellers er jo eksamenen ganske grunnleggende, med fokus på store linjer heller enn små detaljer, så man klarer å bestå denne om man har fulgt litt med i undervisningen.

Pediatri: Her var opplegget delt i to: 4 uker generell pediatri og 4 uker subspesialitet. I starten av hver av disse bolkene var det 3 fulle dager med undervisning, og deretter bare klinikk.

Generell pediatri: Her ble vi utplassert i akuttmottaket på Sydney Children’s Hospital, og hadde «vakter» som varte en halv dag, enten 8-12 eller 12-16. Her fikk man se mye forskjellig, både nesten friske og noen veldig syke barn. De har også traumemottak for barn. Gode muligheter til å undersøke mye og få god veiledning. Opplegget er ganske fleksibelt, vi studentene som er der lager timeplan selv, og jeg fikk ta noen fulle dager for å kunne avslutte semesteret litt tidligere for å få reise.

Subspesialitet: Man får mail om hvilken subspesialitet man ønsker seg, og sender vel en liste med tre prioriteringer. Jeg fikk hematologi/onkologi. Opplegget i de forskjellige subspesialitetene er i utgangspunktet det samme: Man er en del av et «team» bestående av noe som vil tilsvare en overlege, LIS3, LIS2 og turnuslege. Man skal da møte opp på visitt om morgenen og være en del av teamet utover dagen. På akkurat min post var det veldig varierende hvor mye teamet mitt ville medisinstudentene skulle være til stede utover visitten, så det ble mange korte dager. På andre avdelinger var man forventet å være til stede 8-16/17, som en vanlig arbeidsdag.  

I både generell pediatri og subspesialitet skal det leveres miniCEX og fylles ut en learning plan av veileder, men det er ingen eksamen utover dette.

Kull- /gruppestørrelse: Veldig usikker. Hele kullet består av både 5.- og 6.-årsstudenter som tar rotasjoner innen forskjellige kliniske fag. Kanskje 30-50 studenter i hver rotasjon.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.: Vi fikk mye god info både før og etter utvekslingsoppholdet, og utvekslingskoordinator er veldig lett å få tak i for både store og små spørsmål!

Språk

Engelsk.

Bolig

Bruk flatmates.co.au eller gumtree (australske finn). Studentbolig er et alternativ, men må søkes om ganske tidlig, og er heller ikke noe billigere enn å leie privat. Kan være vanskelig å finne én leilighet til alle, vi måtte bo forskjellige steder. Prisnivået er høyt (høyere enn i Oslo) om man vil ha eget rom, derfor er det vanlig at studenter deler rom. Jeg betalte vel 9000 kr per måned for et ganske stort og fint rom. Man kan nok finne billigere, men ville ikke regnet med noe særlig under 8k om man vil bo i Randwick/Coogee og ha eget rom.

Jeg valgte å bo i et kollektiv veldig nærme sykehuset (Randwick). I ettertid skulle jeg nok ønske jeg heller hadde bosatt meg litt mer sentralt, og heller syklet til sykehuset. Randwick er koselig, men føles veldig ut som en forstad. Det finnes mange nabolag jeg personlig likte bedre rundt omkring i Sydney, og flere av disse er innen sykkelavstand til sykehuset. Om jeg skulle gjort dette igjen ville jeg tatt meg litt tid til å utforske Sydney for å se hvor jeg trivdes, og så fått det til å funke med pendling.

Sosiale forhold

Vi ble kjent med mange hyggelige studenter på kullet, så vi fikk masse tips av dem til ting å gjøre og ble invitert på diverse sosiale arrangementer. Jeg testet også litt «vennedating» med appen Bumble BFF for å bli kjent med litt folk utenfor medisinstudiet. Det klarte jeg sånn passe, da den personen jeg hengte mest med tok PhD i nevrovitenskap.

Fritid

Sydney er en kjempestor by, så den blir jo alt man gjør det til selv! Man har en relativt luftig timeplan, så det er masse fritid tilgjengelig. Underveis i semesteret er det også litt fridager og langhelger, så vi dro f.eks. på campingtur til Jervis Bay og på helgetur til Melbourne. Også rundt Sydney er det mange fine dagsturer, som Blue Mountains og Hunter Valley (uten at jeg kom meg til sistnevnte selv). Man har også en uke fri midt i semesteret som er ypperlig til å få til en fin tur. Jeg reiste til Cairns for litt regnskog og Great Barrier Reef, mens de tre andre dro til New Zealand. Man er ferdig ca. første uken i mai, så man har god tid til å reise før en eventuell sommerjobb venter. Jeg og kjæresten min reiste til New Zealand og utforsket Sør-Australia for ville dyr og vin. Vil på det varmeste anbefale en tur til Kangaroo Island om man er glad i kenguruer (eller lurer på om man er).

Ellers i Sydney:

Transport: Jeg kjøpte meg en billig sykkel på Gumtree som tok meg dit jeg ville i hverdagen, som stort sett var til buldrehall i Alexandria (9 degrees, anbefales!), stranda eller sentrum. I tillegg til sykehuset, så klart. Sydney er ingen sykkelby akkurat, men det jobbes med satsing på sykkelveier og kollektivt også her, så noen steder er det veldig bra. Obs obs venstrekjøring, og at bakbremsen på sykkelen er på venstre hånd....

Da vi forlot Sydney var de nye trikkelinjene nesten ferdig, noe jeg tror potensielt vil kunne gjøre pendling lettere om man vil bo i et annet område, og langs trikkeskinnnene er det veldig fine sykkelveier hele veien. Ellers er kollektivt dyrere og dårligere enn vi er vant til i Oslo, og vi får ikke studentrabatt.

Kultur: Generelt florerer ikke Sydney av kulturliv på samme måte som jeg har fått inntrykk av at andre australske byer gjør, men det er fortsatt masse som skjer. Jeg fant meg mange gode (og billige) konserter i kule venues (kan anbefale Lazybones Lounge og Camelot Lounge og om man liker rød fløyel og blues/soul). Mange skjulte barer som er litt kule, fordel å få hjelp av lokalkjente her. Det finnes også en pool bar i sentrum (The Ivy) som man kan flykte til på veldig varme dager om man er lei av alle bølgene og saltvannet på stranden, og her blir det ganske god partystemning etter hvert som sola går ned. Jeg dro aldri på operaen, men har hørt at også det anbefales for opplevelsens skyld selv om man ikke er veldig interessert i opera.

Beach: Når det gjelder strender er det mange! Man bør rett og slett bare utforske alle og enhver og finne sin favoritt. Coogee er stranden nærmest sykehuset (og der vi bodde), som gjorde at den nok fikk flest besøk av undertegnede. Kanskje 5-10 min på sykkel hjemmefra (nedoverbakke). Det er mye bølger generelt i havet utenfor Sydney, men om man liker det litt roligere finnes det mange «avlukker» med mer beskyttede strender (Gordon’s bay, Clovelly) hvor man også kan ta med snorkelutstyr. Bondi er vel også verdt å få med seg. Vannet er passe varmt når man kommer på sommeren, kanskje typisk 23 grader. Altså ikke glovarmt, men heller ikke iskaldt.

Vil anbefale å prøve å surfe! Vi tok surfetimer på Maroubra, som absolutt kan anbefales. Litt færre folk enn si på Bondi, som gjør det litt lettere om man er fersk med surfebrett (og tryggere for alle rundt).

Diverse / tips til andre som reiser dit

Visum: Søk visum tidlig! Med én gang! Spesielt om man ikke har en «slam dunk» søknad. Jeg måtte krysse «ja» på noe helserelatert som gjør at søknaden må leses manuelt og da får lengre saksbehandlingstid, og jeg hadde noen nervepirrende dager rundt juletider hvor søknaden fortsatt ikke var godkjent. Heldigvis gikk det akkurat i tide, men dette er ikke noe jeg vil anbefale noen. Det er også mye som må ordnes, som er beskrevet veldig godt i tidligere rapporter. Les det!

Kleskode på sykehuset: Man er kledd i sivil (verken scrubs eller frakk), så man må se litt profesjonell ut. Ikke lov med jeans, sandaler eller singlet. Joggesko kan man kanskje snike gjennom om de er pene nok, det spørs nok litt på hvem man følger. Jeg brukte sorte vans på fødestua, operasjonssal og i akuttmottaket på pediatri, ellers hadde jeg noen litt penere flate sko. Dressbukse og skjorte eller litt mer feminine alternativer som skjørt og kjole er kanskje det tryggeste, men man får sneket inn en litt fin t-skjorte om man fortsatt ser «profesjonell» ut. Om man liker å ha med seg notatblokk har man altså litt færre lommer enn man er vant til å ha i Norge, så det var vanlig å ha med seg en liten veske hvor man kunne ha notatbok og stetoskop. Det kan også bli KALDT grunnet AC, så jeg anbefaler å ha en genser eller cardigan lett tilgjengelig, spesielt på forelesninger. I forelesninger kan man for øvrig ha på seg det man vil.

Refleksjoner og utbytte

Vil absolutt anbefale et semester i Sydney!

Selv om man tenker at man er flytende i engelsk, er det utrolig god trening å bruke engelsk som et profesjonelt språk innen medisinen, som jeg tror man absolutt vil få nytte av også etter endt utveksling (eksempel: spørre om folks vannlating og avføring, og finne et godt ord for snørr).

Australia er en vestlig kultur, men det er mye særegent ved dette landet som er interessant, spesielt urbefolkning og sosiale problemer knyttet til denne i dag. Det er også et land som generelt er lite tilgjengelig for oss rent avstandsmessig, så det er veldig fint å få muligheten til å reise! Dette landet har virkelig alt, fra ørken til regnskog og alt imellom, supplert med masse vin, kenguru og koala.  

Medisinsk sett har de et litt annet helsesystem i Australia, med mye større grad av privatisering og bruk av privat helseforsikring. Spesielt for oss er dette spennende å kunne se og sammenligne «vårt» helsesystem med, og en god erfaring å ha med seg hjem. Generelt er New South Wales konservativt, og abort er fortsatt teknisk sett ulovlig. Spesielt interessant da med utveksling 9. semester, hvor dette absolutt er et tema.
Selve opplegget til studiet er også annerledes enn hva vi gjør hjemme, og det er fint å se at det finnes alternativer til smågrupper, selv om jeg kanskje setter enda mer pris på dem nå!

Publisert 11. sep. 2019 15:32 - Sist endret 11. sep. 2019 18:29