Århus, Danmark

"Noe av det beste med å reise på utveksling er de nye menneskene man møter. Det er mange sosiale arrangementer i begynnelsen av semesteret som legger til rette for at man skal bli kjent med både internasjonale og danske studenter. Personlig vil jeg anbefale om å prøve å være med på så mye som mulig, særlig i begynnelsen."

Navn: Martin Eide

E-post: martin.eide@studmed.uio.no

Sted: Århus universitet, Århus, Danmark

Semester: Høstsemester, 9. semester i Oslo, 11. semester i Århus

Semesterstart: 28. august 2017

Semesterslutt: 17. januar 2018

Eksamen: MCQ (multiple choice) i alle fag på egen PC den 10. januar, OSCE i alle fag 16. og 17. januar.

Å komme til Aarhus

Det gis god informasjon både fra UiO og Aarhus Universitet (AU) angående hva man må forberede seg til før man kommer til Aarhus. På nettsidene til AU er det en arrival guide som gir gode tips for hva man må gjøre før man reiser, etter at man har ankommet og gir tips om hva Aarhus har å by på. Jeg fløy fra Oslo til Billund, både Norwegian og SAS har faste ruter her (takk Legoland). Fra Billund går det flybuss til Aarhus (rute 912X). Når du går av bussen på Aarhus Hovedbanegård er du i Aarhus. Velkommen.

Bolig

Da jeg søkte utveksling fikk jeg beskjed om at jeg ville få tilbud om å leie bolig gjennom AU. I juni fikk jeg beskjed om at det ikke var mulig og at jeg måtte finne på det private markedet. Det er stor rift om sentrale leiligheter i Aarhus og jeg brukte mye tid den sommeren på å søke om å få leie hos privatpersoner. Heldigvis fant jeg bolig til slutt da AU formidlet kontakt med private utleiere på mail og jeg fant et fint og sentralt sted å bo. Verdt å merke har de utvekslingsstudentene som har fått boligtilbud fra AU fått blandet kvalitet der noen har endt opp veldig langt fra universitetet. Det kan derfor være lurt å lete litt selv på det private markedet uansett. Da kan man kjøpe en måneds tilgang for 29DKK på boligportal.dk.

Administrativt

Man bør beregne å komme en liten uke før undervisningen begynner. Dette fant jeg ut på den litt kjipe måten da jeg gikk glipp av halvparten av introduksjonsuka fordi jeg bestilte flybilletter og vakter på sommerjobb før jeg fikk tilsendt informasjonen om at jeg skulle være på plass en hel uke før semesterstart. Det gikk heldigvis helt fint. Når man kommer ned må man registrer at man flytter til Danmark og få et CPR-nummer (tilsvarer personnummer), det arrangeres også en ekstra CPR-registrering noen uker sener slik som jeg var. Og er man riktig selvstendig kan man gå ned på borgerservice på Dokk 1 og fikse det der.

Det faglige

Fagene jeg hadde har vært gynekologi, obstetrikk, pediatri, klinisk genetikk, rettsmedisin, radiologi og track 5 (et profesjonskurs hvor man reflekterer rundt problemstillinger rundt det å være lege). De Danske studentene har også samfunnsmedisin, men denne undervisningen slipper man som internasjonal student og man får heller ikke spørsmål om det på eksamen.

Semesteret starter med to introduksjonsuker med forelesninger 8-15, mandag til fredag. Når man har kommet seg gjennom disse deles kullet i to. Halvparten reiser til forskjellige sykehus på Jylland og har åtte uker praksis mens andre halvdel blir igjen og har kurs og seminarer i Aarhus. Etter åtte uker bytter gruppene om. Hver eneste fredag er det forelesninger fra 8:15 til ca 15:00. Må ærlig innrømme at disse var vanskeligere å venne seg til enn språket.

Min første åtte ukers rotasjon var kurs og seminarer. Det er en behagelig tilværelse med halvannen til tre timer med kurs og seminarer mandag til torsdag. Undervisningen i rettsmedisin her var god og det var overraskende mye klinisk genetikk.

De påfølgende åtte ukene i klinikk står i sterk kontrast med de tidligere ukene. Frem til i år har de internasjonale studentene alltid vært plassert i klinikk på Aarhus universitetssykehus, Skejby. På grunn av økt pågang av utvekslingsstudenter var ikke dette lengre mulig. Jeg havnet på Herning regionshospital. Dette innebar en og en halv time tog (betalt av AU) tidlig mandag morgen, innkvartering i studentbolig 200m fra sykehuset og retur til Aarhus torsdag etter fullført praksis. Dette var et stort irritasjonsmoment på grunn av at man fikk en veldig oppbrutt hverdag hvor man alltid måtte pakke en ny bag, tenke over hva man hadde av mat i to forskjellige kjøleskap og Herning er på langt nær en like interessant by som Aarhus. Det positive ved å være i Herning er at forholdene på sykehuset er mindre, man blir kjent med flere av legene og medstudentene og det er lavere terskel for å stille spørsmål. Nyfødtavdelingen vil jeg trekke frem som spesielt god med leger som brenner for å gi studentene grundig opplæring og oppfølging. En vanlig dag i sykehuspraksis er: 08:00: Morgenmøte, 09:00: Stuegang(=visitt)/operasjonsgang/poliklinikk, 12:00: Lunsj, 12:30: Mer klinikk, 14:15 Forelesning i pediatri eller gyn/obs. Ferdig 15:30. Klinikken i Danmark er annerledes enn det man er vant til. Den er langt mindre planlagt og man følger en lege i det daglige arbeidet, det er ikke planlagte pasienter i smågrupper som man er vant til ved UiO. Man pares også opp med en dyadepartner som er en Dansk student som skal oversette og man skal bruke som makker og diskusjonspartner. Jeg fikk best opplevelse ved at vi gikk til hver våre pasienter/fulgte hver vår lege da det gjorde at man fikk en mer hands on opplevelse. Det kreves 80% oppmøte i klinikken, registrert i en loggbok.

Fredagsforelesningene dekker det pensum man skal ha greit og foreleserne snakker ganske godt engelsk, med noen Danske låneord. Disse forelesningene foregår i en konferansesal i et kjøpesenter (Storcenter Nord) og det er flere kaffeautomater med gratis kaffe! Jeg kjøpte brukte pensumbøker jeg fant på en kjøp- og salggruppe, men det finnes en bokforretning (Medicinerladen) i Nørre Allé.

I og med at man allerede har hatt genetikk og rettsmedisin tidligere er det relativt uproblematisk å ha de fagene i tillegg til Gyn/Obs og pediatri. For meg holdt det å gå på forelesningene og gjøre eksamensoppgaver.

Det uunngåelige (eksamen)

Tre eksamener:

Multiple choice (MCQ) med 70 spørsmål på engelsk. Tre svaralternativ, man har en time og 45 minutter, kreves ca 50% for å bestå, ingen hjelpemidler tillatt, man gjennomfører eksamen på egen datamaskin med en programvare man laster ned før man møter opp. Var uproblematisk til tross for at noen spørsmål var veldig vanskelige (prevalens og detaljer), siden man kun behøver ca 50%.

To OSCE-eksamener: en den 16. og en den 17. januar. Det var seks stasjoner dag en og fem stasjoner dag to. Hver stasjon varer i åtte minutter og man kan velge om man vil eksamineres på Dansk eller Engelsk.

Det sosiale

Noe av det beste med å reise på utveksling er de nye menneskene man møter. Det er mange sosiale arrangementer i begynnelsen av semesteret som legger til rette for at man skal bli kjent med både internasjonale og danske studenter. Personlig vil jeg anbefale om å prøve å være med på så mye som mulig, særlig i begynnelsen.

I 2017 var Aarhus kulturhovedstad i Europa, noe man godt kunne merke. Det var utallige konserter, festivaler og arrangementer og byen kokte av liv. Man kunne ikke gå i byen uten å snuble over en konsert eller flere. Av ting verdt å oppleve i Aarhus kan jeg nevne matfestival, å oppleve gamlebyen, få med seg at sneen faller på J-dag og noe mer høykultur på kunstmuseet Aros.

Når det kommer til studentmiljø er det mange muligheter i Aarhus. Det er flere studentorganisasjoner og man kan alltid finne noe for en hver smak. Jeg har blant annet vært med på SATS (Studerendes Anæstesiologiske og traumatologiske selskab) sitt katastrofekurs. Det innebærer en langhelg med trening på akuttmedisin med meget imponerende og spennende katastrofesimulering. Det er også flere studentidrettsforeninger man kan være med på hvis man ønsker litt ekstra hjelp med å komme seg opp av sofaen med f.eks. løpegrupper, roklubb og mye annet.

Språket

Dansk høres veldig merkelig til å begynne med, men det kommer seg raskt. Spesielt når man forstår at: må=kan, rart=hyggelig, frokost=lunsj osv. Prøv å snakk litt ekstra tydelig på Norsk i begynnelsen så kommer det etter hvert mange Danske småord som gjør at dialogen flyter mye lettere.

Annet

Århus er en flott by. Det er mye å oppleve og det er ikke lange avstander. Skaff deg en sykkel eller ta med egen sykkel fra Norge. Jeg tok med egen sykkel og det fungerte veldig bra. Det er mange muligheter for å kjøpe brukte sykler fra f.eks. rebike eller fra utvekslingsstudenter som skal flytte tilbake fra Aarhus. Kvaliteten på syklene fra rebike er ikke topp og flere av de andre norske utvekslingsstudentene endte opp med å bruke mye penger på reparasjoner.

Å dra på fredagsbar er en opplevelse man må forsøke når man er i Aarhus, det er mange studentbarer og det er en veldig morsomt å prøve flere i løpet av en kveld. Det er alltid mange andre studenter der og man får en helt annen campusfølelse enn det man opplever på PK, eller Blindern for den saks skyld. Og man har ikke opplevd hvordan danske medisinstudenter er før man har vært på fredagsbar når de spille Mulansanger. Det at en øl koster 10 kroner er også relevant for en studentøkonomi, selv om det kan bli vanskelig å komme tilbake til Norge.

Helt til slutt vil jeg avrunde med at Aarhus er en meget flott by å utveksle til som medisinstudent. Det Danske helsevesen og folkeslag har mange likhetstrekk med det Norske, men det er en fin og spennende opplevelse å utforske forskjellene.

Publisert 24. jan. 2018 09:46 - Sist endret 24. jan. 2019 19:30