Århus, Danmark

"I undervisningssituasjon på sykehus og skole er de aller fleste av legene og professorene utrolig hyggelige og inkluderende, og forholdet til studentene er mer avslappet og uformelt enn i Norge."

Navn: Jonas Eide, Karen Eliassen og Aina Lystrup

E-post og tlf: Aina: aina.lystrup@gmail.com

Karen: karen.eliassen@hotmail.com

Jonas: jonas_eide_@hotmail.com

Sted: Aarhus universitet, Århus, Danmark

Semester: Høst, Modul 4 (tilsvarer 10. Semester ved Aarhus universitet)

Semesterstart: 27. August 2018

Semesterslutt: 7.-17. Januar 2019Eksamen

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen i psykiatri

En muntlig eksamen i enten nevrologi/nevrokirurgi, øre-nese-hals eller øye (man blir trukket opp i et av fagene)

24-timers hjemmeeksamen i et mindre fag som heter profesjonsspor 4 (handlet om å kunne lese, tolke og vurdere vitenskapelige artikler på en kritisk måte)

Eksamen ligger i begynnelsen av januar, så man kan risikere å få svært lite juleferie hvis man ligger litt bakpå frem til jul.

Studieopplegg

Semesteret er delt inn i 4 blokker. Det var en god organisering da man gjorde seg ferdig med hvert enkelt fag før man gikk videre til neste, og man slipper kaoset med ”alt på en gang”.

Det er generelt veldig hyggelige og engasjerte undervisere ved Aarhus universitet. Arbeidsbelastningen har ikke vært stor sammenlignet med i Oslo. I Århus følger de en modell med færre forelesninger og mer praksis enn ved UiO. Det betyr at undervisningen dekker pensum i mindre grad, og man bør lese en del på egenhånd. Det er veldig opp til deg selv hva du gjør ut av det, og man har mye tid til fri disposisjon J 

Det er ca 250 studenter på kullet, og man blir delt inn i ulike grupper som sendes til forskjellige sykehus i regionen. Vi norske har blitt plassert på sykehuset i Århus (Skejby), og har vært veldig fornøyd med det. Andre studenter må pendle lenger avstander, men det virker som fakultetet tilstreber å plassere utvekslingsstudentene sentralt.

Litt om hver enkelt blokk:

Psykiatri: 4 ukers praksis i psykiatri med enkelte forelesninger og TBL. Man blir plassert på ulike sengepostavdelinger, alene eller sammen med en annen student, og følger den normale arbeidsdagen der. Legene er flinke til å inkludere studentene i det som skjer. Man får være med på mange pasientsamtaler og man får også ta opp samt skrive egne journaler. Det er en fordel å være litt ”på” for å få mest mulig ut av det. Det var til tider en del møtevirksomhet i psykiatripraksisen noe som var ganske kjedelig og kanskje ikke like eksamensrelevant. Man skal delta på to kveldsvakter i psykiatrisk mottak, der man kan være heldig å få være med på mye spennende.

Nevrologi: 2 ukers praksis, 2 uker med undervisning og tid til selvstudier. I praksis er man satt opp til å følge en lege (stort sett i poliklinikk) på ulike avdelinger. Det er litt tilfeldig hva man får se av sykdommer avhengig av hvor man blir satt opp. Flere av legene var flinke til å ta korte pauser mellom pasientene for å forklare og diskutere med oss. I de to ukene med undervisning er det korte dager og lite obligatorisk oppmøte.

Øre-nese-hals: 4 uker med få timers ØNH-undervisning 3 dager i uken, der man stort sett øver på undersøkelsesteknikk og går gjennom pasientcases.

Øye: 2 uker med øyeundervisning, uten praksis. Korte dager med undervisning og mye tid til egen disposisjon. I undervisningen øver man på undersøkelse, har mini-forelesninger i gruppe og går gjennom pasientcaser.

Kull- /gruppestørrelse

Grupper på ca 10 studenter. Det er lite fellesundervisning sammenlignet med i Oslo, og det meste foregår i grupper (ofte 2-4 grupper sammen). Kun forelesninger ca 1 dag i uken, men til gjengjeld mye praksis. Dansker generelt er veldig hyggelige og man blir tatt godt imot.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO 

Vi har fått god oppfølging av utvekslingskoordinatoren i Oslo og ved Aarhus universitet. De har sendt mailer om viktig informasjon og hjulpet oss med praktiske ting underveis.

Språk

Undervisningen foregår på dansk, men det går fint å snakke norsk. Man kommer fort inn i språket. Anbefalt litteratur er på dansk. Norsk godtas på både skriftlig og muntlig eksamen.

Bolig

Det går an å søke om studentbolig via universitetet, men da må man regne med å bo i et kollegium litt utenfor byen (de sentrale kollegiene er populære som i Oslo). Vi har leid privat alle 3, og det anbefales om man ønsker leilighet sentralt. Det kan være vanskelig å finne bolig i Århus, så begynn å let tidlig på ulike sider på nett. Facebook-grupper og danske boligsider bør sjekkes ut, spør venner og bekjente. På facebooksiden til ANSA aarhus publiseres det jevnlig bolig/rom i kollektiv til leie.

Populære og fine områder å bo i Århus: Fredriksbjerg, Ceresbyen, Latinerkvarteret, Øgadekvarteret og Trøjborg.

Sosiale forhold og fritid

Aarhus universitet er flinke til å ta seg av de internasjonale studentene. I starten av semesteret har man arrangementer hvor man kan møte alle de andre utvekslingsstudentene på medisin, og man får en mentor som tar seg godt av deg og hjelper deg i forhold til både sosiale og praktiske ting. Det er lagt godt til rette for å finne nye venner da det er mange sosiale arrangementer i universitetets regi i starten, og gjennom semesteret. Det er lurt å delta på mye i starten av semesteret slik at man danner seg et godt grunnlag for resten av oppholdet, dette har man også tid til da det ikke er like mye undervisning som i Oslo. Det er mange forskjellige studentbarer hvor det er lett å bli kjent med folk. Medicinbaren har åpent hver fredag, og åpner kl 15 så man kan møte medstudenter for en øl, evt. fest, etter endt skoledag.

I tillegg har blant annet ANSA arrangementer for norske studenter i utlandet hvis man ønsker å treffe andre nordmenn i Aarhus.

Aarhus er en veldig kulturrik by med mange festivaler og arrangementer, her er det bare å velge seg ut det man synes er mest interessant. I høstsemesteret har de blant annet Aarhus festuge hvor det er flust av konserter, kunstutstillinger og andre forestillinger som er gøy å være med på.

De internasjonale studentene var veldig flinke til å arrangere ulike sammenkomster, både fester, matkvelder og andre ting som alle kunne delta på. Det ble også arrangert en del turer til andre deler av landet som mange ble med på.

På fritiden har Aarhus mange tilbud å by på. De har foreksempel gode studentpriser på teater og museer. Botanisk have og den gamle by er verdt å få med seg. I tillegg er det gode shoppingmuligheter og mange bra utesteder/cafeer hvis man ønsker å oppholde seg utenfor universitetsområdet.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Kjøp sykkel! Man kan sykle overalt. Hvis man ønsker å kjøpe eller selge ting brukt kan man bruke DBA, som er det samme som finn.no i Norge.

Refleksjoner og utbytte

Studiemiljøet i Århus er veldig godt. Fredagsbaren hver uke på medicinerhuset er et fint samlingssted, og det er deilig med billig øl (2 øl for 10,- fra kl.15-16, deretter 10,- ølen). Godt uteliv med mange kule utesteder også.

I undervisningssituasjon på sykehus og skole er de aller fleste av legene og professorene utrolig hyggelige og inkluderende, og forholdet til studentene er mer avslappet og uformelt enn i Norge. Hierarkiet i sykehusene har en flatere struktur, og arbeidsmiljø og kollegskap er godt på tvers av stillinger. Det er utrolig behagelig å forholde seg til, og bidrar til at det som student er lav terskel for å delta og å spørre om hjelp når det trengs.

Det har ikke blitt like mye tid til skole som hjemme, men det er mye morsommere å drikke øl og ha det gøy enn å lese uansett- så helt verdt det. Eksamen går fint for de aller fleste heldigvis.

I sum har oppholdet ved Aarhus universitet har vært fantastisk. Det er et veldig godt studentmiljø, og man får seg mange nye og gode venner for livet.

Publisert 1. feb. 2019 08:46 - Sist endret 4. apr. 2019 13:59