Århus, Danmark

"...det generelle budskapet er at de som stakk frem nesen og tok ansvar for egen læring fikk god respons fra legene og mye bedre opplevelse av oppholdet."

Navn: Mona Strandbakke, Stine Haave, Jenny Bjørnstad

E-post og tlf: mona.strandbakke@ studmed.uio.no, s.k.haave@studmed.uio.no, j.m.g.bjornstad@studmed.uio.no

Sted: Århus Universitet, Århus, Danmark

Semester: Vårsemester, modul 6 i Oslo, 11.semester i Århus

Semesterstart: 29. januar 2018

Semesterslutt: 29. juni 2018

Eksamen: MCQ i alle fag 13. juni, OSCE i alle fag 19. og 20. juni

Studieopplegg

Fagene som undervises er gynekologi, obstetrikk, pediatri, klinisk genetikk, rettsmedisin og track 5 (et profesjonskurs som man består ved å møte opp på tre-fire obligatoriske seminarer i klinisk kommunikasjon, lover og regler rundt dødsfall etc.).

Semesteret starter med to forelesningsuker som introduksjon til semesteret. Varierende kvalitet på forelesningene, men mye av det var greit å få med seg. Deretter deles kullet i to der halvparten starter med sykehuspraksis og den andre halvparten har seminarer/klinikker på Skejby Universitetssykehus. I praksis er man fire uker på pediatrisk avdeling og fire uker på gynekologisk og obstetrisk avdeling. De to gruppene bytter etter åtte uker. Hver fredag er felles forelesningsdag fra 8-15 for hele kullet.

To av oss fikk praksisplass på Herning regionshospital, som er ca. 1,5 times togtur unna Århus. Universitetet står for sykehusleiligheter i Herning (som ligger 5 minutter unna sykehuset) og togbilletter til og fra, slik at man bor her mandag-torsdag før man må tilbake til Århus igjen til (de litt tunge) forelesningsfredagene. Vi var 20 studenter i Herning totalt, der den ene halvparten hadde pediatri og den andre halvparten hadde gyn/obs med bytting halvveis. Dagene var greie med oppmøte til morgenmøtet kl. 08 og en times undervisning på slutten av dagen (ca. kl. 14). I pediatri rullerte vi på de ulike avdelingene i par, slik at vi skiftet avdeling hver uke (nyfødtavdeling, barneavdeling, akuttmottak/forvakt, poliklinikk). Man ble da paret opp med en dansk student, slik at anamneser, undersøkelser og journalskriving skulle gå så smertefritt som mulig. I gyn/obs byttet man mellom poliklinikken (der vi var mesteparten av tiden), sengepost, operasjonsavdelingen, fødeavdelingen med jordmor etc. Her fulgte man en lege/jordmor alene.

Det positive med å ha praksis i Herning er at forholdende er ganske små, det er færre leger og færre studenter, slik at man blir ganske godt kjent med legene der. Særlig pediatri var bra, man får litt ansvar og får prøvd mye selv. I tillegg blir man veldig godt kjent med de andre studentene man er i praksis med. Man bor sammen 5 og 5 i hver sine små hus, der man deler kjøkken, bad og stue. Det var også ganske digg å kunne stå opp 40 minutter før morgenmøtet startet siden man nærmest kunne skifte til sykehustøy hjemme.

Strand Foto: Strandbakke/Haave/Bjørnstad

Det negative med Herning er all reisingen mellom Århus og Herning (som man blir ganske lei av etter hvert) og at det, i hvert fall for oss, ikke var Herning som by som var den store drømmen å tilbringe så mye tid i. I tillegg er det ganske nytt at utvekslingsstudentene blir sendt hit, og det virket ikke som alle legene synes det var så stas å måtte snakke engelsk på morgenmøtet, i undervisningen etc., så det valgte de å gå helt bort fra etter hvert. Det er jo ikke noe problem for oss nordmenn, men mange av de andre utvekslingsstudentene syntes nok at det ble mange kjedelige timer med obligatoriske morgenmøter etc. som foregikk på dansk.

Tredjemann fikk praksis på Skejby, det nye universitetshospitalet, i Århus. Det ligger nord i Århus, men er lett tilgjengelig med sykkel (hvis man er innstilt på det) fra alle bolig-campus som universitetet tilbyr. Inndeling og rotasjon er helt likt som i Herning. Man blir delt i dyader, og man følger en dansk student i de to periodene. Det er nok mer frihet til å gå separat på gyn/obs, og er man veldig usikker kan man få mye støtte i dyaden. Det er nok likevel anbefalt å dele seg når det er muligheter for det – man kan ofte få mer ut av veiledende lege og pasienter hvis man er alene. Det er noe flere studenter i pediatri enn i gyn/obs, siden de som er i Horsens i gyn/obs må til Skejby for pediatri. Og det er jo ikke nytt at flere studenter ikke nødvendigvis er positivt, men det går fint.

Skejby har engasjerte leger, som virkelig vil lære opp studentene. Det er avhengig av at man som student er engasjert og oppmuntrer til faglig dialog. Man kan også få gjøre en del postarbeid (gå visitt alene etc), hvis man hopper på sjansen.  De er positivt innstilt til norske studenter (og språket), så det går fint. Det skal legges opp til engelsk språk for de internasjonale studentene på møter og konferanser som legene har, men det var merkbart mindre interesse å spore for engelsk hos pediaterne enn hos gynokologene. Så sånn sett er vi priviligerte, som kan forstå begge deler.

Aros museum Foto: Strandbakke/Haave/Bjørnstad

Det var ganske stort sprik i opplevelsene og læringsutbyttet blant både danske og engelske studenter på mine grupper, men det generelle budskapet er at de som stakk frem nesen og tok ansvar for egen læring fikk god respons fra legene og mye bedre opplevelse av oppholdet. Det legges en kalender for dyadene, men er det lite læringutbytte der man er – bytt til en annen poliklinikk/post i løpet av dagen! Bare sørg for at det ikke går ut over andres plasseringer. En felles facebook-gruppe gir mulighet til å høre med de andre om hvor det eventuelt er ledig.

Etter åtte uker med praksis bytter man som sagt med den andre halvdelen av kullet. Da gikk vi over i den behagelige delen av semesteret med lite undervisning og masse fritid. Vi hadde typisk undervisning 3 dager i uka med 2 timers gruppeundervisning per dag (genetikk, rettsmedisin og seminar i pediatri eller gyn/obs) i tillegg til fredagen med forelesninger. Overraskende mye genetikk og rettsmedisin, men det gikk fint å følge undervisningen og man trengte på ingen måte å få med seg alt heller. Noen uker hadde vi også et obligatorisk seminar i track 5. Vi hadde flaks med å ha gjort unna praksis først, slik at vi hadde tid til å ligge masse på stranda og lese til eksamen i denne perioden.

MCQ-eksamen bestod av 70-80 spørsmål uten hjelpemidler på ca. 1,5 time. Man tar eksamen på egen PC på et på forhånd nedlastet program. Ca. samme vanskelighetsgrad som på en skriftlig eksamen i Norge, det som var mest stress var frykten for at PC-en skulle kræsje. OSCE-eksamen går over to dager med 5 + 6 stasjoner i tillegg til 3 pausestasjoner begge dager. Sensorene var generelt veldig trivelige og man kan velge mellom å snakke norsk, dansk, engelsk (og sikkert svensk) eller bare blande alle språkene som man vil selv. Veldig grei eksamen, ikke noe å stresse for. Alle bestod på vårt kull.

Alt i alt er kanskje ikke Århus stedet å dra hvis man vil lese minst mulig, men i de åtte forelesningsukene hadde vi mye mindre skole enn vanlig. Vanskelighetsgraden er ca. som i Oslo, men de krever lavere beståttgrense (55 %) siden de har karakterer, så det skal ikke være noe problem å bestå.

Kull- /gruppestørrelse

Ca. 150 studenter på kullet totalt.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO

Rikke Præstegaard er studieveileder for internasjonale studenter på medisin og hjelper deg med alt du lurer på.

Språk

Tro det eller ei, så snakkes det dansk i Danmark. Dansk-norsk fungerte greit for oss, også med pasientene. Det går jo selvsagt an å faktisk snakke ordentlig dansk også, men det talentet hadde ikke vi. Ellers foregår alle fellesforelesninger på engelsk, og det er meningen at undervisning og morgenmøter i klinikken også skal være på engelsk, men dette varierer som nevnt veldig fra avdeling til avdeling.

Bolig

Vi leide en felles fireroms privat via boligportal.dk. Litt dyrt (12000 DK/mnd + strøm). Man skal også være veldig nøye med å dokumentere alle skader, riper, flekker etc. når man flytter inn, da de tar mye i depositum og er vant til å pusse opp mellom alle leietakere (selv om de bare har bodd der i noen måneder). Man kan også leie studentbolig gjennom universitetet, men da må man være forberedt på å dele kjøkken og bad med mange andre langt utenfor byen (selv om man kan være heldig med beliggenhet også).

Åen Foto: Strandbakke/Haave/Bjørnstad

Sosiale forhold, fritid

Generelt er det et godt studiemiljø og det er masse opplegg med de andre utvekslingsstudentene. Fredagsbar hver fredag med to øl for en tier. Masse fine barer, restauranter og alt som er gøy. Fine strender, bli med på felles morgenakenbading hvis det er din greie. Århus en veldig koselig by, i tillegg er København bare en billig busstur unna. Anbefaler også å dra til vestkysten for å spise is og føle på vinden. Sykkel er en lur anskaffelse, så er Århus og omegn inne rekkevidde på null og niks.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Man må beregne å være i Århus ca. en uke før undervisningen starter, da er det en del felles opplegg for utvekslingsstudentene hvorav noe kan være fint å få med seg (studentkort, søknad om CPR-nummer etc.).

Treningssenter: Fitnessworld har sentre på hvert et gatehjørne og koster ca. 200 i måneden.

 

Publisert 6. aug. 2018 15:34 - Sist endret 27. mars 2020 11:55