København, Danmark

"Jeg anbefaler København på det sterkeste, og synes det er vanskelig å beskrive alle de flotte tingene med byen i en rapport som dette. Det må bare oppleves."

 

Navn: Erlend Holm-Nordli

Sted: Københavns Universitet, København, Danmark

Semester: Høst 2015

Semesterstart: 24.08.15

Semesterslutt: 08.01.16

Eksamen:

Muntlig eksamen i oftalmologi 01.12.15

Muntlig eksamen i psykiatri og nevrologi mellom 04.01.16 og 08.01.16

Studieopplegg

Jeg hadde psykiatri, barne- og ungdomspsykiatri,

nevrologi og nevrokirurgi med det danske 10. semester, og oftalmologi med det danske 11. semester. 11. semester viste seg å være et av de få semestre med en internasjonal gruppe, hvor undervisningen foregikk på engelsk og det var både dansker og andre internasjonale studenter i to små klasser.

Generelt var mitt inntrykk at danskene, i de kliniske semestre, har få forelesninger og at dermed ansvaret ligger enda mer på studenten selv til å lese og henge med faglig. Spesielt gjaldt dette det danske semesteret, som var inndelt i bolker på 4 uker, hvorav første uke bestod av forelesninger fra klokken 8 til 12. Disse forelesningene var gode og lure å få med seg. Dette spesielt fordi på det etterfølgende kliniske oppholdet forventes det at man kan en del allerede, og kan snakke med pasienter etter få dager.

Ellers var selve organiseringen av oppholdet i stor grad opp til sykehusene. Dette gjorde at noen steder måtte studentene selv være frempå og spørre om å få snakke med pasienter/være med til forskjellige undersøkelser og lignende, mens andre steder var det fullstendig planlagt og slik at alle studentene skulle se alle avdelinger og ta journal på et visst antall pasienter. Læringsutbyttet var etter min mening bedre i de sykehusene hvor det var mer planlegging og kanskje da mer bevissthet rundt oss som studenter.

På 10. semester var det også en prøveeksamen i slutten av de kliniske oppholdene, som i variabel grad viste hvordan eksamen kom til å være.

Oftalmologi har den internasjonale gruppen (klasser/grupper kalles ”hold” på dansk) på Rigshospitalet. Dette er som nevnt 11. semester for danskene, og bestod av en klinisk undervisningsdag, for oss 3 timer hver tirsdag, og en-to forelesninger på fredager. Dette vil si mye tid til selvstudium i fire uker, da 11. semester har ØNH og derma resten av dagene som du slipper.

I varierende grad sammenfalt perioden med oftalmologi med at danskene på 10. semester hadde sosialmedisin, noe vi ikke har med dem. Dermed var det bare et par uker jeg måtte avtale med koordinatorer på 10. semester at jeg gikk til undervisning i øye, noe som gikk helt fint.

Undervisningen i øye bestod av en forelesningsdel på ca en time, så en til to timer med pasienter som underviser hentet fra poliklinikken, og en av studentene tok anamnese og undersøkte pasienten under tett og god oppfølging fra veileder.

Eksamen

Eksamen i øye var i starten av desember. Denne var som andre kliniske eksamener, med et målrettet intervju og oftalmologisk undersøkelse, samt en utspørringsdel etterpå. En veldig rettferdig og organisert eksamen, som vi fikk god informasjon av i forkant fra vår veileder.

Eksamen i psykiatri, BUP, nevrologi foregår på en litt annen måte, og opplevdes som en noe tøffere eksamen. Denne falt for høstsemestret i første uken i januar, og fungerer sånn at man noen uker før får vite hvilken dag man skal opp, og klokken 12 dagen før du skal opp får du vite hva ditt ”hovedemne” blir. I hovedemnet får du en pasient og mellom 1 time og 15 minutter til 1 time og 45 minutter avhengig av hvilket fag det er. Ut fra sykehistorie og undersøkelsen skal du skrive en fullstendig journal (for hånd) på denne som presenteres for to eksaminatorer og en sensor i plenum. Etterfølgende får du spørsmål om emnet og pasienten, før du trekker en lapp med et spørsmål i sideemnet hvor du får noen minutter til å tenke og skal så svare muntlig til andre eksaminator. Til sammen har man en time inne for vurdering, hvorav 30-45 min er i hovedemne, mens 15-30 min er i sideemnet.

Hvis hovedemne er ett av de psykiatriske fagene, psykiatri, barne- og ungdomspsykiatri, er sideemnet i et av de nevrologiske (nevrologi, nevrokirurgi), og vice versa. Så man skal uansett opp i både psykiatri og nevrologi som sådan.

Bøker

Nevrologi og nevrokirurgi

FADL forlag ”Klinisk neurologi og neurokirurgi”, den danske boken er grunnlaget for all undervisning og et must for å ta disse fagene i Danmark.

Psykiatri

FADL forlag ”Psykiatri – en lærebog om voksnes psykiske sygdomme” er en grei bok. Noe rotete oppbygd, men også den hyppigst brukte blant de danske studentene, og passe omfattede.Gads forlag ”Praktisk oftalmologi” er en god bok i oftalmologi, og den som ble klart mest anbefalt av våre professorer. Noen hevder man ikke trenger bok i dette faget, og kan bruke forelesningene. Jeg hadde stort utbytte av den, spesielt da jeg ikke har hatt anatomien eller fysiologien tidligere i studiet.

Kull- /gruppestørrelse

Usikker på den faktiske størrelsen av hele kullet, fordi vi var delt i 3 bolker allerede fra starten. Per bolk er man rundt 100, mens på hvert hold på sykehusene mellom 8 og 12.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.

Det internasjonale kontor tar seg av det meste av henvendelsene man måtte ha som utvekslingsstudent. Københavns universitet er stolte av å være et internasjonalt attraktivt universitet, og dette gjenspeiles i god informasjon og behjelpelighet, samt hyggelige arrangementer for å ønske studentene velkommen.

Språk

Jeg bestemte meg tidlig for å bare forsøke å snakke dansk, og det satte jeg stor pris på etter noen uker, både pga. enkel kommunikasjon med pasienter, men også danskene jeg bodde med, danskene på holdet og ikke minst på eksamen der kommunikasjonen er rimelig sentral for å få god kontakt med pasienten og eksaminatorer/sensor.

Bolig

Jeg var heldig, da kjæresten min hadde venner i København som kunne vise til kjente som leide ut leilighetene sine. Jeg endte med å få leie en studenthybel i et dansk studenthus, et ”kollegie”, da en jente derfra skulle utveksle til USA i akkurat samme tidsrom. Dette er noe jeg anbefaler sterkt, da man kommer rett inn i et miljø med danske studenter som er åpne og sosiale. Kollegiet jeg bodde på het Herlev kollegiet, og var litt ut av København. Men jeg anbefaler sterkt å prøve å kontakte andre kollegier også, og høre om det er mulighet for en nordmann på utveksling å bo der.

Ellers har de en ordning for internasjonale studenter i København gjennom et firma knyttet til universitetet. Litt som SiO. Disse tilbød alle studentene i høst studentbolig, ofte sentralt, men noe dyrere og kan hende mer isolerte enn i kollegiene.

Sosiale forhold

Det er en god fadderordning ”Mentor/mentoree group” som tar imot de internasjonale studentene. Man utnevnes en mentor som er din danske kontakt resten av semestret, og gruppen lager arrangementer for å gå på museer, konsert, sykkelturer etc. Veldig hyggelig, anbefales på det sterkeste.

Ellers har det medisinske fakultet en fredagsbar, som norske studentkjellere, og her er arrangementer en gang i måneden. Artig å dra med de internasjonale studentene på, og bli kjent med de danske studentene.

På det danske kullet var det litt vanskelig å komme inn i det sosiale. Det var litt preget av at de var på et sent stadium i sine studier, og mange drev iherdig med forskning og jobb ved siden av som følge av et stort press på de danske studentene for å bygge CV. De internasjonale studentene og danskene jeg bodde med endte med å bli hoveddelen av mitt sosiale nettverk.

Fritid

I København har man uendelige muligheter til å finne på noe gøy i fritiden. Det er omtrent fantasien som setter begrensninger. Jeg var en del på konsert, dette på VEGA, Pumpehuset, Amager Bio og High Voltage. Anbefales alle sammen om man er interessert i det. Ellers er det herlig å vandre rundt på Nørrebro, kanskje Københavns svar på Grünerløkka, med Rosenborg slott og de botaniske hagene rett i nærheten. Her finnes også Studenterhuset, som er verdt å sjekke ut da de har masse forskjellige arrangementer for studenter og studentrabatter på det meste.

Jeg hadde glede av å ta med noen venner og litt øl og sitte i solen på turistbåten som kjører langs alle de sentrale turistattraksjonene. Da får man en kjapp og grei innføring i hva man burde ha sett av de store severdighetene i København, uten av man må gjøre en stor innsats for det. Mentor-gruppen tar seg også av mye av disse tingene, og gjør det til en sosial og hyggelig greie å dra på sightseeing.

København har alle muligheter, og jeg tenker at sjarmen er å utforske og finne alle de små perlene i byen selv, dette gjennom å bli kjent med nye folk og være åpen for det meste.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Ikke meld flytting hvis du ikke skal bo i København i mer enn 6 måneder (norsk rettslig krav til når du må melde flytting). CPR-nummer er unødvendig, du får abonnement med Lebara, kan betale per måned i treningsstudioet og får et pseudo-CPR-nummer av universitetet. Det blir bare stress der nede, og stress når du kommer hjem. Det er min erfaring.

Kjøp sykkel, der finnes facebooksider og dba.dk (deres finn.no). Kjøp det tidlig, og få en danske til å hjelpe deg med å plukke ut en god en. De elsker sykler alle sammen, og er bare glade for å være til hjelp. Der finnes også brukt-sykkel-butikker i gatene, spesielt på Nørrebro. Litt dyrere, men du vet til gjengjeld ofte hva du får.

Jeg anbefaler København på det sterkeste, og synes det er vanskelig å beskrive alle de flotte tingene med byen i en rapport som dette. Det må bare oppleves. Spør meg heller på mail eller sms om det skulle være noe du lurer på, og jeg svarer gladelig.

Lykke til med utvekslingen!

Publisert 5. feb. 2016 12:43 - Sist endret 29. mai 2019 12:22