København; Danmark

"I starten av semesteret arrangerer fakultetet en middag for alle nye utvekslingsstudenter og utenlandske masterstudenter. Det er en god mulighet til å møte folk. Studenterhuset er også et godt sted å møte andre studenter..."

Navn: Mariken Langvarp Meyer

Mail.: meyer.mariken@gmail.com

Sted: Københavns Universitet (KU), København, Danmark

Semester: Høst, modul 5 i Oslo, 10. Semester i København

Eksamen:

Muntlig eksamen i psykiatri og nevrologi første uken i januar

Semesterstart: 29/8-16

Semesterslutt: 6/1-17

Studieopplegg

10. semester er oppdelt i tre, så man har psykiatri, barne- og ungdomspsykiatri og nevrologi i forskjellig rekkefølge. Hvert fag begynner med en forelesningsuke, etterfulgt av tre uker i klinikk for psykiatri og nevrologi, og en uke for barne- og ungdomspsykiatri. Det er to uker undervisningsfri i forbindelse med barne- og ungdomspsykiatri, og 4 uker når de andre har sosialmedisin. Siste uken før jul er det forelesninger i både nevrologi og psykiatri. Utvekslingsstudenter blir plassert på hold som er på sykehus nær sentrumsområdet.

I psykiatri var jeg på Bispebjerg/Gentofte. Undervisningen foregikk på begge sykehusene, så noen dager måtte man sykle fra det ene til det andre sykehuset.

Vi ble utplassert på en avdeling hver, der vi var de fleste dagene i 3 uker. De fleste dagene hadde vi undervisning etter lunsj. Vi fulgte en dagvakt og en kveldsvakt hver i akuttmottaket, og var en dag på ECT. I barne- og ungdomspsykiatri får man ikke gjøre så mye selv, men er med og observerer. Jeg var på ungdomspsykiatrisk avdeling på Bispebjerg.

Til slutt hadde jeg nevrokirurgi på Rigshospitalet. Hver dag begynte med morgenmøte, etterfulgt av for eksempel stuegang på de forskjellige avdelingene, operasjon, eller ambulatoriet der man skrev journaler på de som skulle inn til elektive operasjoner. Etter lunsj var det undervisning sammen med de som var på nevrologisk avdeling, med ny klinikkpasient hver dag.

På hvert klinikkopphold skal man samle underskrifter i en loggbok. Loggboken får man tilsendt på mail, og må selv skrive den ut. Man samler for eksempel underskrifter for journaler man skriver, klinikkpasienter man presenterer og vakter man deltar i. For å få underskrift for godkjent klinikkopphold, skal man ha hatt et godt oppmøte og ha fått de underskriftene man skal underveis.

Eksamen foregår over en uke. Senest en uke før får man vite hvilken ukedag man kommer opp. Kl. 12 dagen før får vite hva man kommer opp i som hovedspørsmål, eksamenstid og sted. Kommer man opp i enten psykiatri eller barne- og ungdomspsykiatri som hovedspørsmål, får man bispørsmål i enten nevrologi eller nevrokirurgi. Kommer man opp i nevrologi eller nevrokirurgi, er det motsatt. I Psykiatri og nevrologi/nevrokirurgi får man en pasient man skal ta opp journal på, i barne- og ungdomspsykiatri er det en video.

Pensum er i nevrologi omtrent som hjemme, og man har den fordelen at man har hatt faget fra før av. Boka som brukes mest er ”nevrologi og nevrokirurgi” fra FADL’s forlag. ”Klinisk psykiatri” fra munksgaard, 4. utgave fra 2016, er en god bok om voksenpsykiatri, som foreleserne anbefaler og som flere av de har skrevet kapitler i. ICD-10 boken er fin for å slå opp diagnostiske kriterier i. På Bispebjerg fikk vi en ”present state examination” bok, med gode spørsmål å screene for psykopatologi med. ”Børne- ungdomspsykiatri” fra FADL’s forlag er pensum i barne- og ungdomspsykiatri.

Kull- /gruppestørrelse

Stort kull med omtrent 300 studenter. I forelesningene er man delt i tre. På holdene er man gjennomsnittlig 10, men ofte noe flere på de større sykehusene.

Oppfølging fra lokale studieveiledere etc.:

Når jeg hadde spørsmål, fikk jeg raskt svar på mail.

Språk

Dansk. De fleste forstår godt nok norsk, når man bytter ut enkelte ord og fordansker språket litt. Journaler skrives på dansk.

Bolig

Det kan være lurt å starte i god tid med å finne et sted å bo. Man kan finne eller selv sette inn annonser på dba.dk, som er litt som finn, eller i facebook-grupper. Jeg dro på utveksling sammen med kjæresten, vi endte med å finne bolig via airbnb. Man kan få til en ok avtale når man leier en lengre periode, hvis man sender meldinger til utleierne. Universitet hjelper også studenter med å finne et sted å bo. Hvis man huker av et sted i utvekslingssøknaden, får man etter hvert tilgang til en side der man kan søke studentboliger og en oversikt over folk som leier ut private rom i boligen sin til studenter

Sosiale forhold

I starten av semesteret arrangerer fakultetet en middag for alle nye utvekslingsstudenter og utenlandske masterstudenter. Det er en god mulighet til å møte folk. Studenterhuset er også et godt sted å møte andre studenter, spesielt i starten av semesteret, når det er mange nye utvekslingsstudenter.

Fakultetet har også en mentor/mentee ordning, der man hver får tildelt en mentor, som man har som kontakt gjennom semesteret. De arrangerer noen ting man kan bli med på i løpet av semesteret.

På studiet, er det primært de på holdet man er på, man blir kjent med. Ofte er det de med barn eller som forsker, som blir prioritert til å komme på de holdene som er på sykehus nær sentrum. Fra klinikkopphold til klinikkopphold, var det litt utskiftning i studentene.

De jeg ble best kjent med var utvekslingsstudenter, men mot slutten ble jeg og godt kjent med noen av de på det siste holdet jeg var på.

Fritid

København har mange spennende områder man kan utforske, spesielt likte jeg Nørrebro og Vesterbro godt. Der er det uendelig mange hyggelige kaféer, barer, restauranter, og når været er litt varmere, er det også matmarkeder noen helger. Søerne er fine å jogge rundt eller gå en tur ved. Botanisk hage har et palmehus som også er fint å besøke om vinteren. Litt utenfor byen ligger Louisiana, med utsikt til Øresund og mange bra kunstutstillinger. Generelt er kulturtilbudet godt, med museer, gallerier og konserter.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Kjøp sykkel så raskt som mulig, det er den beste måten å komme seg rundt i København på. Jeg kjøpte min via politiets sykkelauksjon, som går via lauritz.com. Vet ikke helt om jeg kan anbefale det. Men det er mange som selger sykler i facebook-grupper, man kan også prøve dba.dk.

Personlige reisekort kan man få på hovedbanegården. Det gjør det enkelt hvis man skal noe sted med buss, metro eller tog.

Utveksling til København anbefales på det varmeste. Ta kontakt hvis du har spørsmål!

Publisert 12. jan. 2017 15:43 - Sist endret 4. juni 2019 10:35