Barcelona, Spania

"Katalanerne i klassen er utrolig koselige og hjelpsomme! De er supervennlig innstilt overfor oss utvekslingsstudenter, men har stort sett sine egne grupper med venner, bor ofte utenfor byen hos familiene sine og kan være litt vanskelige å komme innpå. Det er imidlertid bare å være åpen, utadvendt og ta litt initiativ så blir man fort kjent! Dette er virkelig helt herlige folk, som er superomtenksomme og alltid stiller opp for deg når det trengs, og sosialt var utvekslingen en veldig fin opplevelse."

Navn: Christina Inngjerdingen

Sted: Universitat de Barcelona / Barcelona / Spania

Semester: Vår, Modul 4, 7 semester og 9 semester

Semesterstart: 5. februar

Semesterslutt: 21. juni

 

Eksamen

Multiple choice. ØNH 31 mai, oftalmologi 1. juni, nevrologi 21 juni.

Studieopplegg

Studiehverdagen går ut på praksis på sykehusene på formiddagen, fra ca. kl 08-13, litt varierende utfra fag og sykehus. Deretter er det forelesninger på ettermiddagen, fra ca. kl 15-18. Forelesningene er hovedsakelig på katalan, men dersom man går frem til foreleseren og spør pent før forelesningen begynner bytter de som regel over til spansk. Det er lite kultur for å lese lærebøker generelt i Spania, og de fleste studentene bruker «apuntes», en slags sammenfatning av forelesningene skrevet av tidligere studenter som pensum (finnes på spansk i både ØNH og oftalmologi, men kun på katalan i nevro! Dette går imidlertid greit å lese da det er relativt likt spansk, og man venner seg etter hvert). Dette er som regel tilstrekkelig til å bestå eksamen, som bygger veldig mye på det som er sagt i forelesning. Første dagen er det lurt å høre litt rundt og få tak i klassens studentrepresentant, som gir deg tilgang til en Google Drive-mappe med alt som trengs, som apuntes, power points og seminarer og adder deg i klassens Whats app-gruppe, der alt av viktig (og mindre viktig) info deles. Forelesningene er alltid på Hospital Clínic i sentrum. I oftalmologi har man de første ukene deleksamener omtrent hver uke, som man må bestå for å ta eksamen til slutt. Disse er skriftlige (altså ikke multiple choice) og ligger på et ganske høyt nivå, så det er lurt å lese mye fra starten! For oss overlappet forelesningene i ØNH og oftalmologi, så jeg gikk på de i oftalmologifor å være best mulig forberedt til deleksamenene.

Foto. Christina Inngjerdingen
Det undersøkes! Foto: Christina Inngjerdingen

Vi fikk praksis i ØNH på Hospital Clínic, hovedsykehuset i sentrum. Praksisen var bra, og tiden deles mellom konsultasjoner, kirurgi og «urgencias», akuttavdelingen, som gjør at man får sett mye forskjellig, pluss at man hver morgen har et seminar før man går til avdelingen for dagen. I ØNH forventes det at man leverer en portforlio, som består av ca 2 sider skriftlig beskrivelse av hva man har sett og opplevd i praksisen fra hver praksisdag. I oftalmologi hadde vi praksis på Hospital de la Maternidad, som ligger litt i utkanten av byen. Denne praksisen var kjempebra, følte vi ble tatt veldig godt i mot og lærte masse! Også her ble tiden delt mellom konsultasjoner, kirurgi og akutten. I oftalmologi ble vi delt inn i grupper og måtte holde en fremføring på slutten av perioden og i tillegg levere noe skriftlig arbeide ved siden av. Presentasjonen gikk veldig greit, det var uformelt, professorene er hyggelige og det er i det hele tatt ikke noe å bekymre seg for. I nevrologi var vi litt uheldige og fikk praksis på et sykehus et stykke utenfor byen, Hospital Sant Joan Despí de Moìses Broggi. Det betydde mye reisetid og en del (veldig) tidlige morgener, men praksisen var til gjengjeld veldig god, man ble tildelt en «egen» lege hver morgen og fulgte dem for en dag. Det var bare to dager kirurgi, og dette på et eget barnesykehus der man kun så operasjoner på nyfødte og premature, så nevrokirurgi er kanskje på det feltet det skortet mest på sånn læringsutbyttemessig. I tillegg må man organisere fire ekstra uker med praksis pålagt av fakultetet hjemme (1 i ØNH og oftalmo, 2 i nevro), hvilket føles ganske unødvendig da man allerede har MYE mer praksis enn hjemme i Norge og i tillegg tar flere studiepoeng enn normalt for et semester. Hverdagen er travel og har lite rom for ekstra praksis, men ville anbefale å prøve å legge det inn fra starten når man skulle ha noen åpninger i timeplanen, så man unngår å få alt på slutten i eksamensperioden. Dette ordnes ved å kontakte koordinator for de ulike fagene direkte og avtale. En ting som er viktig å huske på er at alle studentene må ha egen frakk, så dette er lurt å ta med fra Norge! Det er også mye mindre pasientkontakt enn vi er vant med hjemmefra; det er kultur for at studentene bare observerer det legene gjør. Det er imidlertid mulig å spørre hvis det er noe man vil prøve seg på av undersøkelser osv, og ofte får man ja! Så her er det er bare å være litt frempå.

Generelt var hverdagen ganske travel med tettpakkede dager, og lite tid til å lese på fagene. Eksamenene har et mye høyere detaljnivå enn vi er vant med hjemmefra, så man må venne seg til å lese på en litt annen måte. Det er veldig lurt å se på tidligere eksamensoppgaver i alle fagene (men spesielt ØNH!) da en del oppgaver «gjenbrukes» fra tidligere år, disse ligger tilgjengelig i driven. Språkmessig er det ikke noe problem å lese eller ha undervisning på spansk, man venner seg fort og fagspråket likner engelskJ Katalan er litt mer utfordrende, men man venner seg til det også etter hvert! Ellers opplevdes både undervisningen, praksisen og eksamensordningen godt lagt opp og på et høyt nivå, med større forutsigbarhet enn hjemme.        

Kull- /gruppestørrelse

Omtrent 150 til sammen, smågrupper med 5-10 studenter.

Foto: Christina Inngjerdingen
Fantastisk landskap på fjelltur i Montserrat! Foto: Christina Inngjerdingen

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Erasmus-kontoret er åpent noen timer hver dag, og hit kan man gå og stille alle mulige spørsmål man måtte ha og få skrevet under papirer osv. I tillegg er det mulig å sende mail til kontoret, så svarer de så godt de kan. De ansatte her er studenter i 20% stilling, superhyggelige og hjelpsomme men veldig overarbeidede! Det er derfor viktig å ikke la eventuell frustrasjon gå utover dem, og være klar over at alt blir gjort, det bare tar litt mer tid enn vi er vant til hjemme. Ellers kan spørsmål om undervisning, praksis og eksamen sendes direkte til fagenes koordinatorer, som presenteres første forelesningsdag. Disse er stort sett veldig greie og hjelpsomme med oss utvekslingsstudenter, og svarer raskt.

Språk

I utgangspunktet foregår alt, både forelesninger og praksis, på katalan. Man kan imidlertid be professorer og praksislærere om å bytte over til spansk, og det gjør de stort sett! Hender de glemmer seg og skifter over, men da er det bare å gi dem en liten påminnelse så bytter de tilbake igjen. J Eksamen kommer alltid i to utgaver, en på spansk og en på katalan, så det er heller ikke noe problem.

Bolig

Jeg og Frida reiste ned sammen, og fant derfor en leilighet fra en privat, skandinavisk utleier sammen. Vi hadde litt uflaks og endte litt utenfor sentrum, og fikk i tillegg en del problemer med leiligheten underveis. Det er viktig å være klar over at Barcelona har boligmangel, så leieprisen er overraskende høy og stort sett finner man betydelig lavere standard enn vi er vandt med hjemmefra. Det er lurt å begynne å lete tidlig! Vil anbefale å finne et rom i et hyggelig internasjonalt kollektiv sentrumsnært, det finnes mange og de har ofte god stemning. Finnes gjennom facebookgrupper som Barcelona roommate and flat search, ESN Barcelona, Nordmenn i Barcelona og Svenskar i Barcelona. Det er også mulig å finne noe gjennom Idealista.es (tilsvarende Finn.no), men her er det viktig å være litt obs da man kan bli lurt. Fine områder å bo i er Eixample (spesielt l’Esquerra, nært til fakultetet og Hospital Clínic) og Gracia.

Foto: Chrisitna Inngjerdingen
Tid for brunch! Foto: Christina Inngjerdingen

Sosiale forhold

Katalanerne i klassen er utrolig koselige og hjelpsomme! De er supervennlig innstilt overfor oss utvekslingsstudenter, men har stort sett sine egne grupper med venner, bor ofte utenfor byen hos familiene sine og kan være litt vanskelige å komme innpå. Det er imidlertid bare å være åpen, utadvendt og ta litt initiativ så blir man fort kjent! Dette er virkelig helt herlige folk, som er superomtenksomme og alltid stiller opp for deg når det trengs, og sosialt var utvekslingen en veldig fin opplevelse. Verdt å nevne her er også «la fiesta de Medicina», en fest som arrangeres en torsdag i måneden der alle studentene fra fakultetet drar ut sammen – kjempegøy!

I tillegg er det et godt tips å bli med i nettverk som ESN Barcelona, som har masse turer, arrangementer og fester, der man møter tidenes miljø og blir kjent med utvekslingsstudenter fra hele verden! Vær åpen og interessert så blir du helt garantert kjent med helt fantastiske mennesker, får masse nye opplevelser og gode minner du ikke skulle vært foruten!

Fritid

Har bare én ting å si; Barcelona er helt sikkert verdens beste by å dra på utveksling i. Den har absolutt alt du kan drømme om; strand, kultur, arkitektur, mat (tapas, anyone?), uteliv (ingen dag er hviledag; man kan dra ut mandag-søndag, og finner alltid god stemning), og generelt tidenes atmosfære og hyggeligste folk. Kort vei til fantastisk natur (fjelltur i Montserrat er et must, bare en kort togtur unna). Det er så å si umulig å kjede seg her; Det foregår alltid noe gøy! «Fiestas de barrio», bydelsfester med live musikk, masse folk og herlig stemning dukker opp stadig vekk, Foguerones (katalansk gatefest med flammer, trommer og fyrverkeri), Carnaval i februar (ta turen til Sitges!), Sant Joan (katalansk midtsommer; stikkord fyrverkeri, store bål og fest på stranden natten lang), Sant Jordi (katalansk «valentines day») med roser og bokmarkeder over alt, Temps de Flors i Girona (fantastisk blomsterfestival), Las Fallas i Valencia, Llum-festivalen, Palo Alto-markedet i Poble Nou, store musikkfestivaler gjennom våren og sommeren og masse masse mer. I tillegg finnes det vanvittig mange fine steder å besøke rundt omkring i Cataluña og resten av Spania, og det er fint å bruke helgene til å reise litt rundt og oppleve enda mer! Det meste ligger innen en kort tog- eller flytur, og det er heller ikke dyrt å komme seg rundt. Et annet tips er å samle en gjeng, leie bil å dra på road trip langs kysten! Kort sagt finnes det noe for alle her, og uansett hva du liker å drive med finner du det helt garantert J

Foto: Christina Inngjerdingen
Utforsking av Costa Daurada, "gullkysten" - lett å se hvor navnet kommer fra! Foto: Christina Inngjerdingen

Diverse / tips til andre som reiser dit

Husk å ta med egen hvit frakk fra Norge!

Du trenger ikke skaffe deg NIE, du klarer deg helt fint uten (med mindre du vil benytte deg av bysykkel-ordningen).

Skaff deg en T-Jove med én gang, 3-måneders kort for kollektivtrafikken og billigste alternativ for de under 25 år. Kollektivsystemet fungerer helt supert, T-banen går hele tiden (OBS! Ikke etter kl 00 på hverdager), og busser går både om dagen og natten. I tillegg er det perfekt å skaffe seg en sykkel, og kunne ta seg raskt rundt overalt.

Ta 4 ukers språkkurs i forkant! Lånekassen gir 20 000 kr i støtte (uansett hvor mye du bruker på kurset = tidenes deal), det er sosialt og gøy og det kommer i tillegg godt med å ha spansken friskt i minne når semesteret starter. Jeg brukte dette som en mini-ferie og til å bli kjent med byen før studiestart, hvilket var en god idé da det fort blir veldig travelt og ikke så mye tid til det når semesteret starter.

Universitat de Barcelona er det høyest rankede universitetet i Spania for medisin; det er viktig å være klar over før man reiser ned at studiet der nede er krevende (mer enn hjemme), og at de nivået og ambisjonene høye. Det er likevel helt overkommelig med litt innsats, og en fantastisk opplevelse man virkelig ikke bør gå glipp av!

Hvis du i det hele tatt vurderer å reise; gjør det! Det er snakk om tidenes beste by og en uforglemmelig opplevelse; du vil garantert ikke angre!

Foto: Christina Inngjerdingen
Kveldsutsikt fra Bunkers del Carmel, absolutt favorittsamlingspunkt i byen! Foto: Christina Inngjerdingen

Refleksjoner og utbytte 

Faglig er både å oppleve studiet, helsevesenet og det generelle hverdagslivet i et annet land en utrolig viktig erfaring å ta med seg hjem. Man setter plutselig pris på ting hjemme man aldri har tenkt over før, men det smitter også fort over en litt mer avslappet holdning til alt, noe av det aller beste med den spanske kulturen og livet på utveksling. Når det kommer til fag er det mest detaljpugging som gjelder ved dette universitetet (i hvert fall er det det som kreves på eksamen), og det faglige utbyttet blir dermed kanskje ikke det største, og som nevnt er det lite pasientkontakt i forhold til hjemme. Men all den nye erfaringen på andre områder pluss språket man tar med seg hjem i bagasjen er likevel veldig verdt det!

 

Publisert 9. aug. 2018 09:11 - Sist endret 4. apr. 2019 15:36