Barcelona, Spania

"Sosiale forhold i Spania er gode, og det er høy kvalitet på sykehusene. Barcelona er en rik by i Spania, og har alt man kan ønske seg av underholdning, uteliv og nærliggende reisemål."

Navn: Frida Ljung

Sted: Universitat de Barcelona, Spania

Semester: Vår 2018, modul 4

Semesterstart: 01.02.18

Semesterslutt: 26.06.18

Eksamen

Multiple Choice

Studieopplegg

Studieopplegget er veldig godt organisert med veldig sentrale forelesninger og i god rekkefølge. Lærerne er flinke og engasjerte. ØNH og oftalmologi er i stor utstrekning på Spansk, mens nevrologi mest er på Katalan (og «læreboken» Apuntes, dvs et hefte med sammenfatninger fra forelesningene, er på Katalan). Hvis du kan Spansk fra før er det ikke umulig å lese på Katalan. Beregn bare ganske mye ekstra tid i starten, da grammatikken er noe komplisert.

I oftalmologi er det 4 deleksamener, og du trenger ikke å stå på alle for å ta slutteksamen, men du trenger et snitt på over 50% på alle 4 sammenlagt. For å gjøre det bra på disse, og alle andre eksamener bør man lese «apuntes» godt og det holder fint. Slutteksamene er på Spansk, og multiple choice. Du får minuspoeng for å svare feil, så vær forberedt på det.

Slutteksamenene i Oftalmo og ØNH er ganske greie (det er høyt nivå, men gjennomførbart), men eksamen i Nevrologi er faktisk et mareritt. Derfor kan det være lurt å begynne å lese nevrologi fra starten, og prioritere å komme seg igjennom (og memorisere hvert ord av…) apuntes i Nevro.

Foto: Frida Ljung
Under palmene Foto: Frida Ljung

Du vil ha mye praksis, men ikke få mulighet å gjøre veldig mye selv. Praksisen er spennende, og du får sett mange pasienter og øvd deg på begge språkene. Noe som er spesielt er mengden praksis, da du faktisk vil ha mange timers praksis hver dag i hele semestret. Noe som ble veldig problematisk for oss var da universitetet i Oslo krevde at vi måtte ta en hel måned ekstra praksis, noe som innebar at vi måtte fortsette med lange praksisdager etter at de andre studentene hadde flyttet inn på biblioteket for eksamensperiode. Dette innebar en helt enorm stress, da vi ikke fikk nok tid til å lese til eksamen, samtidig som vi visste at nevro hadde 40% i strykratio og høyere grens for bestått enn andre eksamener (og stoffet finnes kun tilgjengelig på Katalan!). Vi prøvde å kontakte UiO for hjelp, men fikk kun til svar at «det ikke skal være nødvendig med mange lesedager rett før eksamen da du allerede nå burde ha tilegnet deg kunnskapen som skal til på bakgrunn av undervisning og praksis». Dette var lærerne i Barcelona overhode ikke enige med, og på grunn av den psykiske belastningen den ekstreme arbeidsmengden innebar så vil jeg ikke anbefale andre å dra til Barcelona på utveksling. Det går på ingen måter å sammenligne med noe jeg har opplevd i Oslo før.

Kull- /gruppestørrelse

Det er vanskelig å si hvor mange studenter det er, da ca halvparten ikke går på forelesning. Kanskje rundt 100.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Veldig bra. De sitter hver dag i inngangspartiet til det medisinske fakultet og er hjelpsomme. De kan også gi informasjon om sosiale eventer og gode tips om Barcelona.

Språk

Noen av foreleserne skifter til Spansk, andre nekter. Man må være forberedt på at språk vil være en utfordring hvis man ikke snakker flytende Spansk når semestret starter. Lærerne og studentene foretrekker generelt  Katalan sterkt, og vil snakke det i alle faglige og sosiale sammenheng, med unntak når de snakker til deg personlig. Pasientene snakker Katalan, og mange sliter faktisk med å skifte til Spansk. Du vil under oppholdet oppleve at mennesker blir fornærmete når du snakker Spansk og ikke Katalan, men de fleste er forstående og hyggelige. Det er en veldig interessant tid å være i Barcelona, og hvis man viser interesse for konflikten får man lære seg mye.

Foto: Frida Ljung
Middelhavsidyll Foto: Frida Ljung

Bolig

Spanske standarder er at du hører alt naboen gjør og lukter alt hva de lager til mat. I tillegg er det litt dyrt. På plussiden så vil du ha koselige naboer som snakker til deg i heisen, og hvis du velger å bo i kollektiv så kan du få sentralt boende for ca samme pris som i Norge. Det området som er best å bo i er Eixample eller Gracia, eller rundt der. Da bor man nært Hospital Clínic og nært til byen.

Sosiale forhold

Sosiale forhold i Spania er gode, og det er høy kvalitet på sykehusene. Barcelona er en rik by i Spania, og har alt man kan ønske seg av underholdning, uteliv og nærliggende reisemål.

Sosialt på skolen vil du merke at Katalaner er mer tilbaketrukne enn Spanjoler – men når man vel lærer å kjenne de så er de gode venner. De er ganske like oss Skandinaver. Folk i klassen er veldig hjelpsomme og hyggelige, men de leser mye på fritiden og er kanskje ikke alltid veldig sosiale. Mitt beste tips er faktisk å finne deg venner som ikke studerer medisin – det finnes mange universiteter i Barcelona og mange eventer der man kan treffe folk med mer fritid.

Det finnes også en stor latinamerikansk populasjon i Barcelona, noen som jobber og mange som studerer. De er ofte lettere å lære kjenne, finner på mange ting  – og de snakker alltid Spansk!

Foto: Frida Ljung
Fargerike Barcelona Foto: Frida Ljung

Fritid

Barcelona er en helt magisk by, og har mange forskjellige bydeler som alle er som egne små byer. De har noen av verdens beste barer, et uendelig utvalg av koselige kaféer (en av deres «spesialiteter» er bokkaféer – det finns 3-4 st nære skolen der vi pleide å sitte mye på uteserveringene i bakgården og lese) og en stor kolleksjon av spesiell arkitektur. Folk fra alle deler av verden søker seg dit, og det skjer masse kule eventer nesten hver dag hvis man noen gang skulle kjede seg.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Barcelona er lite til størrelsen – man kan gå nesten overalt. Eller hvis du orker å skaffe deg spansk personnummer (NIE) så lei deg en sykkel!

Les nevrologi fra starten (gjør eksamensoppgaver for å få en idé om nivået) og pugg alle detaljer.

Spis masse mat! Utforske byens caféer og restauranter.

Ikke dra på Barcelonas bystrand, ta t-banen noen stopp til Badalona eller enda bedre – lei en bil og kjør langs Costa Brava.

Refleksjoner og utbytte

I det store hele har det vært en fantastisk opplevelse, og jeg anbefaler alle å dra på utveksling. Jeg skulle ikke valgt Barcelona igjen, pga det dysfunksjonelle praksisopplegget, men jeg angrer likevel ikke på at jeg dro. Alle de positive minnene, fine vennene og det å få lære kjenne verdens kuleste by var verdt det på lange veier.

 

Publisert 1. nov. 2018 13:25 - Sist endret 4. apr. 2019 15:37