Barcelona, Spania

Gode råd fra Annie Diesen og Anna Løken Granlund til deg som skal til Barcelona: "Alle studentene på kullet deler en Google Drive, der det blant annet ligger “lærebøker” som studentene selv har skrevet. Disse er utrolig eksamensrettede, og vi anbefaler sterkt å benytte disse i alle de tre fagene."

Navn: Annie Diesen, Anna Løken Granlund

E-post: annie.diesen@studmed.uio.no, a.l.granlund@studmed.uio.no

Semester: modul 4

Semesterstart: 4. februar

Semesterslutt: 20. juni

Eksamen

ØNH og øye: 30. og 31. mai. Nevrologi: 20. juni. Alle er multiple choice. 

Øye, 30. mai.            :  50 spørsmål på 1 time

ØNH, 31. mai.          : 100 spørsmål på 1t 45m

Nevrologi, 20. juni   : 100 spørsmål på 2 timer.

Studieopplegg

I praksisperioden varer som regel praksisen fra omtrent 8:30 – 14, og man har deretter en times forelesning på ettermiddagen. Vi hadde ofte forelesninger som overlappet, ettersom vi tok fag med to ulike kull. Kvaliteten på forelesningene er varierende, avhengig av hvem som foreleser den dagen. Alle forelesningene blir holdt på Hospital Clinic. Når og hvor man har praksisen sin avhenger av hvilke praksisgrupper man er i.

Felles for alle praksisperiodene var at de som oftest startet med et seminar på en time. Der ble det gjennomgått pasient-caser og repetert teori. Deretter ble man fordelt ut på poliklinikk, sengepost, kirurgi eller mottak. Man velger litt selv hvor man vil gå, men alle skal være omtrent like mange ganger på hvert sted. Under praksisen følger man en lege gjennom legens vanlige arbeidsdag, i likhet med når man hopsiterer. Det er 1-2 stundet(er) per lege. Vi hadde begge praksis på Hospital Clínic i øye og ØNH. Disse praksisene var på 1-2 uker.

ØYE: I øye-faget holdes det en prøve hver uke, der man samlet må få minst 50% riktig for å kunne gå opp til eksamen. Praksisperioden ble avsluttet med en skriflig gruppeoppgave og presentasjon. Praksisen var god og ganske interaktiv. Anbefaler å gå i øyeforelesningene, da disse ofte er på spansk og av ganske god kvalitet.

ØNH : Denne praksisen fikk vi dessverre lite ut av, spesielt ettersom et par av dagene ble brukt til å sitte på et tomt konsultasjonsrom i mange timer mens vi ventet på at legen skulle dukke opp. Etter hver dag i praksis skulle vi velge oss ut et interessant case, og skrive 1-2 sider om det. Dette skulle til sammen bli en innlevering vi måtte levere inn før eksamen.

NEVROLOGI : Praksisen varte i ca 4 uker. Praksisen ble avsluttet med en skriftlig prøve, og slik som i de andre fagene, en skriftlig rapport. Annie hadde praksis på Hospital Clínic, og den var godt strukturert, og man ble systematisk ledet gjennom de ulike delene av spesialiteten. Hun fikk hospitere på mange ulike avdelinger, inkludert poliklinikk for nervologi og nevrokirurgi, slagpost, akuttmottak, sengepost og observere nevrokirurgiske operasjoner. Legene tok mye hensyn til studentene og var interesserte i å lære ting bort.

Anna hadde praksis på Sagrat Cor. Her var praksisen mindre strukturert. Hun fikk utdelt en veileder, og observerte arbeidshverdagen hans. Det var ofte visitt på morgenen, og etter det i hovedsak poliklinikk. Hver uke fikk hun uttelt noen pasienter på sengepost hun skulle ta opp en anamnese på og undersøke. Disse pasientene skulle hun følge opp i løpet av uka, og etter hver dag gi en rapport om til veileder.

Det medisinske fakultetet til Universitat de Barcelona er det høyest rangerte i landet, og både underviserne og studentene er veldig flinke og tar studiet seriøst.

Kull- /gruppestørrelse

Vi tok fag med studenter fra 4. og 5. året. Kullene er på ca. 90 personer, men det er veldig variabelt hvor mange som møter opp på forelesning.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO:

Vi hadde kontakt med koordinator ved UiO  før avreise, og noe mail-korrespondanse underveis. Vi fikk raskt svar, og hadde ingen problemer med det.

Vi opplevde at det var lite informasjon som ble gitt fra lokal studieveileder, og at det var lite tilrettelagt for utvekslingsstudenter ved det medisinske fakultetet. Vi savnet informasjon om timeplaner, oppmøtesteder, oppmøtekrav, krav for å ta eksamen, og praktisk info rundt eksamen. Informasjonen på nettsidene var i hovedsak bare skrevet på katalansk. Koordinatoren var en medisinstudent som selv hadde mye å gjøre, men hun var veldig flink, og prøvde så godt hun kunne å finne ut av saker og ting vi spurte.   

Språk

Forelesningene er på spansk og katalansk. Katalansk kan være vanskelig å forstå i begynnelsen, men det blir lettere etter hvert. De fleste foreleserne syntes det var greit å holde forelesningen på spansk, dersom utvekslingsstudentene selv spør før forelesningene starter. Dette gjalt spesielt i øye og nevrologi. I ØHN opplevde vi at noen av foreleserne var mer konservative og av prinsipp ikke ville snakke spansk. 

Annie kunne spansk flytende før avreise. Katalansken var likevel vanskelig å forstå i begynnelsen, men det kom seg. På slutten av oppholdet gikk det helt fint å forstå forelesningene på katalansk. Med spansk som utgangspunkt er det mye enklere å lese katalansk, enn å forstå det muntlig. Vi opplevde også at studentene gledelig oversatte for oss, dersom noe foregikk på katalansk.

Anna hadde hatt spansk på videregående, men husket svært lite. Derfor tok hun et språkkurs måneden før studiestart, hvor hun gikk på skolen Camino. Hun bodde på språkskolen i denne perioden, og kunne da se etter bolig mens hun var her. Skolen hadde ulike aktiviteter man kunne slenge seg med på hver dag. Supert for å bli kjent med nye folk, byen og spanske tradisjoner. I helgene arrangere de også utflukter til ulike steder i Catalonia. Kan anbefale denne språkskolen!

Bolig

Å finne et sted å bo i Barcelona er veldig greit! Annie hadde satt av en uke til å gå på visninger, men det tok henne bare to dager å finne det kollektivet hun flyttet inn i. Anbefaler å benytte seg av Facebook-gruppene for erasmusstudenter (som det er mange av!) for å finne leilighet. Der legges det gjerne ut mange annonser hver dag, og man får også mye respons om man selv skriver et innlegg om hva man leter etter. Et annet godt alternativ er nettsider som Badi eller Idealista.

Når en går på visninger er som oftest rommene klare til å overtas med det samme.

Annie bodde i Eixample de Esquerra, og var utrolig fornøyd med beliggenheten: gåavstand til universitetet og rett utenfor turistområdet.

Anna bodde i Barceloneta, like ved stranden. Dette var veldig fint, men det ble kanskje litt mye turister i lengden.

Andre fine steder å bo i Barcelona er El Born, Gracia eller Poble Sec.

Take-home-message : Ikke stress med å finne bolig i Barcelona, det ordner seg ;)

Sosiale forhold

Det er uendelig mange arrangementer for utvekslingsstudenter i Barcelona hver dag, så det er veldig lett å bli kjent med folk. De spanske studentene var også utrolig hjelpsomme og hyggelige, men ble likevel andre utveklsingsstudenter vi hang mest med på fritiden. Vi hadde en egen whatsapp-gruppe for utvekslingsstudentene på fakultetet, og utforsket byen mye med de.

Fritid

De dagene man har både praksis og forelesninger på kvelden blir det dessverre ikke mye tid til overs til fritid, så vi prøvde å utnytte helgene så godt vi kunne. Etter endt praksis hadde vi en lenger leseperiode, der vi kunne prioritere tiden vår selv. Vi reiste mye rundt, og besøkte blant annet Valencia, Madrid, Girona, Mont Rebei, Montserrat, Costa Brava med blant annet Tossa del Mar, Empuriabrava, Sant Feliu de Guixols, Sitges og Cadaqués. Vi kan anbefale alle disse reisemålene, mange fine steder! Happy-Erasmus og Schaz-list arrangerer turer for utvekslingsstudenter til flere av stedene. Tips : Flere av stedene har byfestivaler som er veldig artige å oppleve. Barcelona i seg selv er en enorm attraksjon, full av kulturelle begivenheter overalt. Viser til tidligere studentrapporter.

Diverse / tips til andre som reiser dit

De første dagene med forelesninger, anbefaler vi å spørre i resepsjonen til fakultetet om de kan bekrefte hvilket auditorium forelesningen deres skal holdes i den dagen. Vi hadde fått en timeplan på forhånd, men alle auditoriene som stod oppført der var feil, så vi gikk glipp av flere av introduksjonsforelesningene. Bytte av auditorium hender visst ofte. Etter noen dager får man tilgang til nettressursene, Campusviritual, og da kan man enklere holde styr på dette selv.

Alle studentene på kullet deler en Google Drive, der det blant annet ligger “lærebøker” som studentene selv har skrevet. Disse er utrolig eksamensrettede, og vi anbefaler sterkt å benytte disse i alle de tre fagene. I nevrologi er det lurt å supplere med en annen lærebok i tillegg. Begyn tidlig å lese på nevrologi!!

Kullene har også egne whatsapp-grupper, som er lurt å bli med i så tidlig som mulig.

Studentene er utrolig hjelpsomme, og de hjelper veldig gjerne med slikt.

Det er også greit å merke seg at man får poeng for deltagelse og oppmøte under praksisen, og at dette bakes inn i sluttkarakteren i faget. Dette veier ikke tungt sammenlignet med eksamen, men det er nok greit å ikke oppdage det for sent.

Refleksjoner og utbytte

Annie : Å utveksle til Barcelona har vært en spennende, utfordrende og utrolig morsom opplevelse. Det har vært interessant å kjenne på hvordan det er å være medisinstudent i et annet land, og det er mye å la seg inspirere av. Jeg vil absolutt anbefale denne opplevelsen videre.

Anna : Veldig glad i jeg dro på utveksling! Veldig lærerikt å få oppleve helsevesenet og hvordan det er å studere i et annet land, bli kjent med mange nye folk og gjøre masse gøy. Synes det var spennende å se kulturforskjeller, ulikheter i pasient-lege forholdet, og å bli kjent med medisinstudenter fra hele Europa.

 

Publisert 4. sep. 2019 13:45 - Sist endret 9. sep. 2019 12:10