Göteborg, Sverige

"Vi har fått mye nyttig kunnskap, praksis og lærdom om oss selv og måten å håndtere ting på, som vil komme godt med videre når vi skal praktisere legeyrket. Ettersom vi lever i en stadig mer globalisert verden, kommer vi til å samarbeide med kollegaer fra alle land og være oppdatert på forskning og kunnskap fra våre naboland."

 

Navn: Sabreen Zaidan og Rida Khan  

E-post: sabreen.zaidan@studmed.uio.no 

Sted: Göteborgs universitet – Sahlgrenska Akademin, Göteborg, Sverige

Semester: Høst 2018, Modul 6

Semesterstart: 27.august 2018

Semesterslutt: 17.januar 2019

Eksamen

Pediatri: Etter forelesningsukene har man en obligatorisk uformell test kalt “Dugga” som består av både multiple-choice og kortsvar. På slutten av pediatriterminen har man en skriftlig 4-timers eksamen med MEQ og kortsvaroppgaver (barnemedisin, -kirurgi og –psykiatri).

Gynekologi og obstetrikk: Etter forelesningsukene har man en obligatoriske “Dugga”. På slutten av gynterminen har man en muntlig OSCE-eksamen med fire stasjoner der man går to og to sammen.

Klinisk genetikk: Etter genetikkuken har man en muntlig høring (eksaminasjonsseminar) i gruppe på ca 6-7 stk.

Radiologi: Etter radiologiuken har man en mentimetertest og en muntlig høring (ca 30 min) i gruppe på 3-4 stk.

Studieopplegg

I Sverige går vi sammen med 11. semester som går sitt siste semester på legestudiet.

Den første uken er en introduksjonsuke der sentrale emner fra både pediatri og gyn/obs introduseres. Deretter deles kullet inn i to, der ene halvdelen starter med pediatri og radiologi og den andre halvdelen med gyn/obs og klinisk genetikk. Man har eksamen etter hvert kurs. 

Pediatri: 2 uker med forelesninger og 6 uker med klinisk praksis på sykehuset.

I forelesningsukene er det forelesninger 8-16 nesten hver dag, avsluttes med en dugga. Man deles inn i mindre kliniskegrupper på 4-5 stk som rullerer innen ulike temaer (barneakutten, nyfødtmedisin og barnepsykiatri, barnekirurgi, barneavdeling, variasjonsuke osv). Vi var plassert på Östra sjukhus. Hver fredag i praksisukene har man klinisk undervisning i smågrupper med casebaserte oppgaver, diverse quizer, seminar og mulighet til å låne aktuell litteratur. På sykehuset har man et internettbasert case-system der man kan gjøre ulike lærerike caser. Pediatritermin avsluttes med en skriftlig eksamen.

Vi brukte bøkene «Barnmedicin» (Hanséus) og Pediatrik (Moëll).

Radiologi: Midt i pediatrikurset har man 1 uke med generell radiologi (voksen radiologi) der man deles i smågrupper og blir testet i å tolke ulike radiologiske bilder (utrolig lærerikt) på Sahlgrenska. Kurset avsluttes med en mentimetertest og en muntlig høring.

Gyn/obs og klinisk genetikk: Hadde ca 1,5 uke med forelesninger 08-16. Vi ble delt opp i mindre grupper på 4-5 stk og rullerte mellom de ulike emnene (gynekologakutten, reproduksjonsmedisin, fødsel, helsestasjon, keisersnitt, spesial-føden, gynekologisk avdeling, abortmottak osv). I tillegg går man tre obligatoriske netter med jordmor på fødeavdeling der man får være med på alt som skjer, om man vil og vise interesse får man forløse. Parallelt med dette har man seminarer som dekker ulike viktige kliniske situasjoner. Avsluttes med en muntlig OSCE-eksamen med fire stasjoner à 15 min. I tillegg har man to dager IPL (interprofesjonell læring) der man simulerer akuttsituasjoner sammen med sykepleiestudenter.

Midt i gyn/obs-kurset har man klinisk genetikk med et par forelesninger, seminar og eksaminasjonsseminar basert på en skriftlig innleveringsoppgave.

Vi brukte bøkene «Gynekologi» (Janson) og «Obstetrik» (Hagberg) og «Obgyn» (Brännström)

Det er mye pensum man skal gjennom og få studiedager, så det anbefales å komme i gang med lesing tidlig og lese jevnt gjennom hele kurset. Nesten alle kliniske momentene er obligatoriske. Det er veldig gode forelesninger og meget spennende klinisk undervisning der man har mulighet til å lære masse! Spørsmålene på eksamen er veldig klinisk relevante og dekker det viktigste. Man går som oftest alene med en lege i praksisukene og disse var veldig inkluderende, hjelpsomme og lærevillige.  Generelt er studiet i Sverige mye mer klinisk rettet enn i Oslo. Man er nødt til å lese mer og via innlesningsspörsmål/caser blir man rettet direkte inn på de viktigste temaene man skal lære seg.

Kull- /gruppestørrelse

Kullet var på rundt 100 studenter, som deles i to. I hver halvdel deles man inn i mindre grupper på ca 8-10 stk.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Vi fikk god oppfølging fra Nordplus-koordinatorene i Gøteborg både i forkant av og under oppholdet. Det ble tilsendt nyttig informasjon på epost og det var enkelt å spørre om det var noe vi lurte på. Koordinatoren holder til på Medicinareberget.

Før selve ankomsten til Sverige fikk man fra universitetet en mail om et gratistilbud om pickup service på buss/flyterminalen til Medicinareberget der man henter nøkler, og videre til studentbostedet man skal til. Slik slapp vi å måtte gå rundt med bagasjen i byen og finne frem. Det er flere mulige datoer man kan velge blant.

Kursene har egne amanuenser og kurssekretærer som har god oversikt over undervisningsopplegget og er svært hjelpsomme med alt man trenger hjelp til (tilganger, ta igjen tapt undervisning ved sykdom, undervisningsråd osv).

Man får også mye nyttig informasjon om ulike arrangementer og generelle tips fra Gøteborgs universitet på mail.

Språk

Svensk. Generelt var Göteborg- svensken enkel å forstå, men vi hadde litt utfordringer i starten med kullet som ikke forsto norsk like godt. Stort sett gikk det veldig fint og vi lærte raskt de få svenske ordene/uttrykkene som var høyst nødvendig.  Vi møtte også på flere ansatte på sykehuset som var fra Norge.

Bolig

Det er mulig å leie på det private markedet, men da må man være tidlig ute og det krever en større innsats. Man kan søke bolig via Nordplus ved å kontakte Nordplus-koordinator i Gøteborg. Vi valgte det sistnevnte alternativet som fungerte bra. Vi fikk rask respons og tildelt leiligheter på et studentkompleks lokalisert på Olofshöjd, med god tilgang til kollektivtrafikk, matbutikker og treningssenter osv. Leilighetene var møblert, hadde eget bad og delt kjøkken med 5-7 andre studenter.  

Sosiale forhold

Universitetet har en egen forening, INTET Saks, som organiserer fadderordningen og aktiviteter for utvekslingsstudenter. Man får tildelt en fadder som man kan ta kontakt med dersom man lurer på noe. INTET Saks arrangerer flere morsomme aktiviteter i løpet av høsten der man får mulighet til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter og svenske studenter ved Sahlgrenska akademin.

Vi ble svært godt mottatt av kullet og ble invitert ut på kullfester, kafeer, kino og fikk muligheten til å være med på testimoniumsball, vitnemålseremoni osv. Det gjelder å være oppsøkende og ikke være redd for å slå av en prat.

På sykehuset var også alle sykepleiere, leger og personell svært imøtekommende og man ble alltid bedt på en fika på lunsjrommet i mellom det tette programmet på praksis.

Fritid

Det er ganske lange dager på sykehuset og høyt lesepress, men man får også tid til å oppleve Gøteborg. Det er en koselig by som er lett å bli glad i! Er man under 25 år går man gratis inn på flere museer og julemarkedet på Liseberg er sterkt anbefalt. Det er bokstavelig talt koselige kaféer for å «fika» (ta kaffepauser) overalt hvor du går, som serverer masse gode bakervarer og desserter til rimelige priser. Et absolutt must er å dra til Haga som serverer den største og beste kanelbollen i Gøteborg. Brogyllen café har den beste kladdekaken og hvis man er glad i churros, er Jafaris donuts stedet man må besøke. Hvis man ønsker en mer eksklusiv opplevelse, er restauranten på toppen av Gothia Tower noe å anbefale. Ellers finnes gode shoppingmuligheter både i sentrum, på kjøpesenteret Nordstan, Avenyen med flere unike butikker og Frölunda Torg som har over 200 butikker.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Kollektivtrafikken fungerte problemfritt. Vi meldte oss inn i Mecenat som gir gode studentrabatter og tilbud på månedskort. Vi pendlet en del hjem, og det var ofte tilbud på bussreiser via Nettbuss og Flixbus. Uber finnes også i Sverige og er ganske praktisk.   

Refleksjoner og utbytte

Utvekslingen er en opplevelse for livet, der man får utvidet horisonten, kjent på de store forskjellene bare man krysser grensa og får ta del i en helt annen klinisk hverdag. Samtidig var det deilig å få et lite avbrekk fra studiet og miljøet hjemme etter å ha gått med det samme kullet i 4 år. Vi har fått mye nyttig kunnskap, praksis og lærdom om oss selv og måten å håndtere ting på, som vil komme godt med videre når vi skal praktisere legeyrket. Ettersom vi lever i en stadig mer globalisert verden, kommer vi til å samarbeide med kollegaer fra alle land og være oppdatert på forskning og kunnskap fra våre naboland. Det er derfor godt å kjenne til hvordan systemet i disse landene fungerer. Utover dette har vi fått gode kontakter, hyggelige opplevelser og inntrykk som vi vil huske for resten av livet.

Publisert 5. mars 2019 09:38 - Sist endret 5. apr. 2019 19:02