Stockholm, Sverige

 

Astrid Rø sier at: "Etter ett semester i Stockholm har jeg fått mer innblikk i hvordan hverdagen som lege vil bli. Jeg har fått god klinisk erfaring og gleder meg nå enda mer til å komme ut i arbeidslivet."

Navn: Astrid Rø

E-post: Astrid_roe93@hotmail.com

Utvekslingssted: Karolinska Institutet/Stockholm/Sverige

Vår 2019, modul 6 ved UiO, termin 10 ved karolinska insititutet.

Studiestart: 21.01.2019

Sluttdato: 02.05.2019

Eksamen:

Pediatri:

  • 2,5 timers skriftlig eksamen på slutten av semesteret: blanding av SBA, kortsvarsoppgaver og ”preliminär bedömning”, som er som ett sammendrag av en journal.
  • ”sit-in” i løpet av ukene med pediatri: Man går sammen med en lege inn til en pasient og tar anamnese og undersøkelse mens legen ser på. Etterpå diskuterer man mulige diagnoser og behandling. Veldig hyggelig og lærerikt, ingen ting å grue seg til.
  • ”dugga” som er en lite prøve. Vi hadde en kahoot. Denne er ca to uker etter oppstart med pediatri.

Gyn/obs:

  • 2,5 timers skriftlig eksamen på slutten av semesteret: blanding av SBA og kortsvarsoppgaver.
  • OSCE eksamen: Dette var en hyggelig eksamen hvor man skal vise hva man har lært i løpet av gyn/obs perioden. Man har den rett etter at man har hatt gyn/obs, så denne kan enten komme midt i semesteret eller på slutten. De postene jeg fikk var: Postpartum blødning, tolking av ultralydbilder, normal fødsel og gyn-undersøkelse på en akutt buk.
  • ”dugga”: vi hadde en test som man tok på nett med to deler. En handlet om anatomi og fysiologi mens den andre delen var mer klinisk rettet. Denne var ca to uker etter oppstart med Gyn/obs

Genetikk:

  • 1 times eksamen med SBA test.

Studieopplegg

Kullet er delt i to slik at en del har pediatri, mens den andre har gyn/obs. Det er mye obligatorisk skole på Karolinska. Forelesninger kan man velge selv om man vil gå på, men alt av seminarer og klinikk må man på. Det er mulig å ta igjen noe dersom man skulle gå glipp av noe, men med så kort og intenst semester er det greit å ikke legge opp til å være borte alt for mye. Man får tildelt ett sykehus man er på i hver av periodene. Vi var masse på sykehuset og går oftest alene med en lege/jordmor. Veldig gøy med mye klinikk!

Kull-/gruppestørrelse

Det var ca 140 elever i klassen, men fordelt på de ulike sykehusene, så man er nesten alltid i mindre grupper.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Man kan kontakte koordinator i Stockholm eller spørre de ansvarlige for de ulike fagområdene dersom man lurer på noe.

Språk

Avhengig av hvilken gruppe man kommer i er undervisningen enten på engelsk eller svensk. Det er ikke noe problem med språket så lenge man ”forsvensker” språket sitt litt. De vil gjerne at man skriver journalnotater på svensk, men det er mange medstudenter som kan hjelpe med dette.

Bolig

Jeg bodde i Jägargatan, som jeg hadde fått via KI-housing. Lurt å søke plass tidlig. Vi delte bad og kjøkken med 10-14 personer. Enkel standard og veldig lytt, men hadde absolutt bodd der igjen! (Fellesområder blir vasket hver dag) Sentralt og mange av utvekslingsstudentene som bodde der, så det var veldig sosialt og hyggelig!

Sosiale forhold

Lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter da det er mange som bor sammen (de fleste i Jägargatan eller Pax). Det var også lett å bli kjent med de svenske fordi man oftest er i mindre grupper på undervisningen.

Fritid

Stockholm er en veldig fin by! Bruk tiden til å utforske byen, gå på cafe/restauranter, konserter osv! Det er også masse studenttilbud man kan bli med på som dansing, kor, svømming m.m.

Tips og nyttig informasjon

Det er ett kort og intenst semester, så husk å nyte tiden og Stockholm!

Refleksjoner og utbytte

Etter ett semester i Stockholm har jeg fått mer innblikk i hvordan hverdagen som lege vil bli. Jeg har fått god klinisk erfaring og gleder meg nå enda mer til å komme ut i arbeidslivet!

 

Publisert 28. juni 2019 11:06 - Sist endret 28. juni 2019 11:06