Stockholm, Sverige

− Gjennom et semester på Karolinska føler jeg at jeg har fått et mye bedre innblikk i hvordan arbeidsdagen til en lege faktisk er.  Jeg har fått ta en aktiv del i denne. Man blir satt krav til, men samtidig opplevde jeg at de så meg som en ressurs, forteller Sofie Hundevadt Dahl.

Navn Sofie Hundevadt Dahl

E-post dahl.sofie.h@gmail.com

Utvekslingssted Karolinska Institutet, Stockholm, Sverige

Modul Vår 2019, modul 6 ved UiO, termin 10 ved Karolinska Institutet 

Studiestart 21. januar 2019

Sluttdato 2. mai 2019

Eksamen

2,5 timer skriftlig i pediatri: Blanding av single best answer og kortsvar, samt «PBD», preliminär bedömning (samme som et resymé), hvor man får en journal og skal skrive et resymé av denne.

 2,5 timer skriftlig i gynekologi/obstetrikk: Blanding av single best answer og kortsvar.

OSCE-eksamen i gyn/obs: 4 poster – jeg fikk prevensjonsveiledning, fødsel med praktisk håndtering, samt tolkning av partogram og CTG, gyn-undersøkelse med diagnostisering og behandling av en kjønnssykdom og svangerskapsoppfølging.

1 time eksamen i klinisk genetikk (single best answer).

I tillegg hadde vi en «sit-in» i pediatri, hvor man gjennomførte anamnese og undersøkelse av en pasient mens en av underviserne vurderte deg, samt «dugga», en mindre test, to uker etter oppstart av gyn/obs og pediatri. I gyn/obs var det på internett, todelt med en fysiologi- og anatomi-del og deretter en mer klinisk rettet del (hadde på gyn/obs tilgang på alle ressurser). Pediatri-dugga var single best answer, i form av kahoot.

Foto: Sofie Hundevadt Dahl
Blide studenter nyter våren Foto: Sofie Hundevadt Dahl

Studieopplegg

Termin 10 ved Karolinska er delt i to, slik at man har 6 uker med enten gyn/obs eller pediatri først, før man deretter bytter. Man blir fordelt på fire ulike sykehus (Huddinge, Solna, Södersjukhuset og Danderyd), og man kan ikke påvirke hvor man havner som utvekslingsstudent, så vidt vi forstod. Det var mye undervisning, og absolutt alt av klinikk og seminarer er obligatorisk, slik at hvis man er borte en gang må man ta det igjen senere.

Pediatri

Jeg begynte med pediatri på Huddinge sykehus. Vi hadde noen dager med felles forelesninger for alle som hadde pediatri samtidig (ca 70 stykk), i hovedsak første uka og noen fredager. Ellers var vi fordelt på hvert vårt sykehus, hvor vi var 25 studenter i min gruppe. På Huddinge ble vi igjen delt i grupper på 4-5 personer, og fra mandag til torsdag før lunsj var vi plassert med denne gruppa på ulike avdelinger. Oftest ble vi videre delt opp igjen på avdelingene også, slik at man for det meste går alene med en veileder. Vi hadde en uke på nyfødt, en uke i barneakuttmottaket, en uke på studentdrevet barneavdeling, en uke med barnepoliklinikk og en uke med barnekirurgi. Torsdag ettermiddag hadde vi seminarer med alle 25 studentene på Huddinge, mens fredager av og til var seminarer, andre ganger forelesning i pediatri eller felles genetikk-undervisning for hele kullet. Dagene var stort sett fulle av undervisning, og alle seminarer måtte forberedes, slik at det var seks intensive uker, men samtidig et veldig bra opplegg!  

Gynekologi og obstetrikk

Gyn/obs hadde jeg på Södersjukhuset (SÖS). Her var vi en gruppe på ca 15 studenter, men var delt og hadde helt egne individuelle timeplaner, slik at vi alltid gikk alene med en veileder. De seks ukene var igjen delt i to, slik at vi hadde tre uker med gynekologi og tre uker med obstetrikk. Vi hadde omtrent tre dager i uka på ulike avdelinger, seminar 1-2 ganger i uka, og noen forelesningsdager med alle 70 studentene innimellom. På SÖS fikk vi alltid fri en halv dag for å forberede oss til hvert seminar, slik at det var litt mer hull i timeplanen enn på pediatri. Samtidig var vi små grupper med sju personer på seminarene, slik at det krevde forberedelse og mye aktiv deltagelse. Vi ble satt opp på en helgevakt hver, samt noen kveldsvakter på fødeavdelingen, så man kan ikke regne med at alle helger og kvelder er helt ledige. Var veldig fornøyd med opplegget på SÖS også!   

Kull-/gruppestørrelse

Kullet var på 140 studenter, først delt i to mellom gyn/obs og pediatri, og deretter videre fordelt på de fire sykehusene. Det ble dermed ganske små grupper man måtte forholde seg til.

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO etc.

Vi fikk oppfølging av koordinator på Karolinska, som man kunne maile eller stikke innom for eventuelle spørsmål. Samtidig var det amanuenser og kursansvarlig på hvert sykehus med det praktiske og faglige ansvaret som man hadde tett kontakt med gjennom hele kurset.

Språk

Svensk som språk gikk for det meste fint, og man lærte seg raskt å unngå de fleste misforståelser. På vår-terminen er det også engelskspråklige studenter, slik at forelesninger for halve klassen foregår på engelsk, avhengig om man starter med gyn/obs eller pediatri først. Man forventes ikke å kunne skrive svensk, og får lov å skrive journaler og eksamen på norsk (svårsk).

Bolig

Jeg leide bolig gjennom «KI housing». Her bør man søke tidlig, og det er lurt å legge inn en søknad før man har fått alle papirer som kreves fra UiO, for disse kan ettersendes, og man havner lengre fram i køen. Det er flere studentboliger man kan velge mellom, og jeg bodde på Jägergatan. Det ligger vegg i vegg med Södersjukhuset, samt med super beliggenhet på Södermalm. Standarden er ikke veldig høy, man deler bad og kjøkken med 12 andre, men det funket veldig fint! Det er rengjøringspersonell som vasker kjøkken og bad der hver dag, noe som gjorde det renere enn fryktet. Veldig mange andre utvekslingsstudenter bodde der, slik at det var veldig sosialt. 

Sosiale forhold

Fadderopplegget for utvekslingsstudentene var ikke veldig bra, med kun en organisert kveld hvor det var quiz og pizza. Utover i semesteret kunne man delta på arrangementer med «Global Friends KI», eksempelvis hyttetur eller lasertag. Man kunne også få en buddy gjennom Global Friends KI, men for nye studenter hadde det vært fint om det var et litt mer intensivt sosialt opplegg i starten. Siden det er små grupper i undervisningen ble man også kjent med de svenske studentene, og gjennom å bo i studentbolig ble man raskt godt kjent med andre utvekslingsstudenter fra hele verden.

Foto: Sofie Hundevadt Dahl
Stockholm i vinterdrakt Foto: Sofie Hundevadt Dahl

Fritid

Stockholm har mye å by på av det meste, og vi fikk testet ut mange restauranter, museer, gått på litt konserter og ble etter hvert godt kjent i byen. Samtidig var det en intensiv termin, slik at man fikk ikke tid til alt man kunne tenke seg. Det er også gratis treningssenter for studenter på Huddinge sykehus.

Tips og nyttig informasjon

Søk studentbolig tidlig.

Last ned TheFork-appen og få gode rabatter på mange restauranter.

Ha med navneskilt (hvitt med navn og «Läkarkandidat»).

Lån pensumbøker på sykehusbiblioteket. Der får man låne de i tre uker, mens man kun får ha boka i en uke når man låner på universitetsbibliotekene.

Jobb jevnt med skole (noe man blir tvunget til på grunn av «dugga» og krav til delaktighet på seminarer), men husk å kos deg og opplev Stockholm også!

Refleksjoner og utbytte

Gjennom et semester på Karolinska føler jeg at jeg har fått et mye bedre innblikk i hvordan arbeidsdagen til en lege faktisk er, og jeg har fått ta en aktiv del i denne. Man blir satt krav til, men samtidig opplevde jeg at de så meg som en ressurs, noe jeg ikke kan si å ha opplevd i Oslo enda. Jeg har fått lære veldig mye, fått utviklet meg selv som kliniker, og gjennom 12 spennende undervisningsuker har gyn, obs og pediatri seilet opp som nye favorittfag! 

 

Publisert 4. juni 2019 13:52 - Sist endret 4. juni 2019 14:20