Lund, Sverige

"Lund er en fantastisk studentby! Siden man er mye alene på sykehuset kommer man kanskje ikke så tett innpå sine medstudenter, men alle var veldig hyggelige og imøtekommende, og viste meg rundt første dag. Det finnes også noe som kalles «nasjoner» - dette er ulike studentforeninger du kan være med i."

Navn: Synne Risnes

E-post: synnerisnes@hotmail.com

Sted: Lund universitet, Skåne, Sverige

Semester: Vår, modul 6 ved UIO / 9. semester (av 11) i Sverige

Semesterstart: 23.01.17

Semesterslutt: 31.05.17

Eksamen

Skriftlig, multiple choice. (Mine svenske medstudenter hadde også en «nivåtenta» - en klinisk nivåeksamen for termin 6-9, men denne måtte ikke jeg ta)

Studieopplegg

Fag: Gyn/ob, pediatri i tillegg til småfagene beroendelära (avhengighet) og BUP var de fagene jeg tok, i tillegg har de svenske studentene psykiatri – hvilket jeg slapp etter avtale med universitetet. Semesteret og kullet er delt opp i tre blokker med rene forelesningsuker på begynnelsen og midt i. I tillegg var det fast forelesninger på fredager gjennom hele semesteret, stort sett 08:30 til ca. 16:00. Slik så kalenderen ut for meg:

1 uke introduksjonsforelesninger

Pediatri: 5 uker. Ryddig plan som sørger for at man får vært på ulike avdelinger og akuttmottaket, går stort sett alene. Må gjøre en «sit-in» under akuttmottakuken – dette er en uformell sjekk av at man gjør en ok anamnese og undersøkelse av et barn, og ikke noe skummelt. Har i tillegg seminarier med spørsmål/caser man skal forberede seg til under ulike fagområder (ca. 6 studenter på hver gruppe) – som regel veldig lærerrikt, men lurt å forberede seg. Hver torsdag er det samling med amanuensen der studentene som har vært på indremedisin den uka legger frem en case hver og man diskuterer sammen. Går ved denne sessionen også gjennom en rekke case som er tilgjengelig på forhånd. Man får derfor i kombinasjon med klinisk erfaring (med mange dyktige leger som er svært villige til å lære bort), seminarier og case stor bredde i det man lærer. Fulle dager, ofte

1 forelesningsuke

Fri! Fikk 5 uker fri (med unntak av et par seminar i BUP og beroende, i tillegg til de faste fredagsforelesningene) mens de andre hadde psykiatri. Det var ikke problematisk å få til dette verken fra UIO eller LU sin side.

Gyn/ob: Liknende opplegg som pediatri med mye tid i klinikken alene, fikk vært mye rundt omkring. Mye sitte å observere, men visse leger lot deg undersøke også. På mottagningen (poliklinikken) hadde man en session med amanuensen der man fikk ta hele anamnesen og undersøkelsen selv (under veiledning) på 2 pasienter. Caser hver tirsdag ettermiddag som gruppe. Litt mindre fulle uker enn i pediatriblokken.

Kull- /gruppestørrelse

Ca. 40 i Lund, delt opp i tre grupper på 12-14. Når man er på avdelingene er man ofte alene, eller med din «gruppe» på 1-2 personer til.

Oppfølging fra lokale studieveiledere

Godt samarbeid med utvekslingskoordinator og semsteransvarlige før og under  

Språk

Svensk. Man kan med fordel «forsvenske» språket sitt litt, særlig når man snakker med barn, men i det store og hele bydde ikke språket på noen problemer. Tar nok litt lengre tid å diktere inn i journalsystemet når man skal bruke svenske ord, men dette blir man bedre på etterhvert.

Bolig

Det er visst press på boliger i Lund, så anbefaler å begynne å søke tidlig. Bopoolen.se var der jeg fant bolig, leide rom i leilighet hos en annen student.

Sosiale forhold

Lund er en fantastisk studentby! Siden man er mye alene på sykehuset kommer man kanskje ikke så tett innpå sine medstudenter, men alle var veldig hyggelige og imøtekommende, og viste meg rundt første dag. Det finnes også noe som kalles «nasjoner» - dette er ulike studentforeninger du kan være med i. Disse arrangerer konserter m.m. og man kan få seg middag hos sin nasjon til en billig penge. Anbefales sterkt å ha sykkel, man kommer seg superlett rundt og Lund er såpass lite at det ikke tar lang tid å komme seg fra A til Å.

Fritid

Lund er en koselig by å sykle rundt i, med vakre parker, små trehus og massevis av kafeer. Særlig vårmånedene er vakre, med blomster overalt. Stadsparken og Botaniske Trädgården er særlig å anbefale. Ønsker man seg litt mer storbyliv er København bare 1 times togtur unna. På 30-45 minutter kommer man seg til Lomma, som har en fin sandstrand og marina.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Vil absolutt anbefale å dra til Lund – med litt annerledes opplegg skolemessig og i en virkelig studentby er dette en flott opplevelse å ha med seg. 

Publisert 29. juni 2017 13:07 - Sist endret 4. juni 2019 11:25