Umeå, Sverige

"Jeg synes det var veldig fint å få et avbrekk fra Oslo, og studere medisin i et annet miljø."

Navn: Ingvild Kvingedal   

Sted: Umeå universitet/ Sverige

Semester: Vår 2018 – Modul 6 i Norge, Termin 11 i Umeå

Semesterstart: 15.01.2018

Semesterslutt: 29.05.2018

Eksamen

OSCE 13.03.2018, terminovergripende med blant annet førstehjelp, anafylaksi, gynekologisk undersøkelse, legge kateter, øyeundersøkelse osv. Virket veldig skummel, men det finnes en drøss med oppgaver som man kan trene på, og det gikk veldig bra. I ettertid er jeg glad for å ha gjort det, spesielt med tanke på lisensjobb.

6-timers digital eksamen i gynekologi og pediatri, 25.05.2018, ligner de vi har i Oslo. Også her er det mange tidligere eksamensoppgaver man kan øve på.

To obligatoriske sit-in i gynekologi og pediatri. Arter seg som en muntlig eksamen, men hyggeligere og mye mindre stivt.

Case: Som PBL, veldig relevante for eksamen.

Test og en innlevering i profetionell utväckling, ligner atferdsfag.

Rettsmedisin: Innlevering av av rättsintyg, en slags sakkyndigvurdering av et bilde av en skade og en skaderapport

Tre dagers obligatorisk undervisning og casearbeid i arbeidsmedisin, ligner trygdemedisin og var rettet inn mot å skrive gode sykemeldinger.

Fremføre en case i etikk som man har laget i gruppene.

Tre dagers seminar i barne- og ungdomspsykiatri.

To dagers seminar og caseinnlevering i geriatri, ganske fort gjort.

Foto: Ingvild Kvingedal

Studieopplegg

I begynnelsen av semesteret og ca. annenhver torsdag og fredag gjennom semesteret var det forelesninger. I tillegg lå det en del forelesninger på nett som man skulle se. De fleste forelesningene var gode.

Ellers var det mye praksis og ukene var fordelt slik:

To uker på gynekologisk poliklinikk. Fikk undersøkt ganske mange og tatt en del celleprøver.

En uke med gynekologiske operasjoner, om man er heldig kan man få mulighet til å assistere.

To uker på fødeavdeling: Da hadde jeg utlokalisering til Sundsvall (fikk betalt reise og opphold). Fikk mulighet til å være med på fødsler og oppfølgning av gravide.

To uker på barnemottagning. Fikk være med på konsultasjoner, og hadde en studentkonsultasjon.

To uker på barneavdeling. Var med på visitt og avdelingsarbeid. Fikk et besøk på nyfødtavdeling og barnekreftavdeling.

En uke med utlokalisering på barneavdeling, da ble jeg sendt til Gällivare.

To kvelder med barnjouren (den som går vakt).

To uker på hälsocentral, allmennmedisinsk senter. Da ble jeg send til Vindeln som lå ca. en time med tog utenfor Umeå. Litt langt å pendle, men veldig hyggelig.

Rettsmedisin: Forelesninger, seminar, et besøk hos rettsmedisinerne der de fortalte hva de jobbet med og mulighet til å bli med på obduksjon.

Kull- /gruppestørrelse

I Umeå var vi 64 studenter, i tillegg er det noen som studerer i Sundsvall, Östersund og Sunderbyn. De er med på forelesning med videooverføring. I casegruppene var vi åtte stykker, men på sykehuset gikk man stort sett én og én,

Oppfølging fra lokale studieveiledere og koordinator ved UiO

Jeg søkte en annen plass først, men de brukte så lang tid på å si nei at fristen for å søke utveksling for lengst var ute. Men det var ikke noe problem og hele søknadsprosessen gikk på skinner. Studiekoordinatoren i Umeå møtte meg før første forelesning, viste meg rundt og ordnet adgangskort. Hun har alltid åpen dør, var veldig rask til å svare på mail og om hun ikke visste svaret så visste hun hvem jeg skulle spørre.

Språk

Svensk, svorsket i vei, både skriftlig og muntlig.

Så glad blir man av å være på utveksling i Umeå! Foto: Ingvild Kvingedal

Bolig

Jeg bodde i «korridor» i studentbyen Ålidhem, hadde eget bad, 21 kvm stort rom, og delte kjøkken med åtte andre for 3200 kr i måneden. Fikk bolig gjennom International Housing Office, som en del av utvekslingssøknaden. Man kan helt sikkert finne noe finere om man prøver, men det var veldig enkelt og greit.

Sosiale forhold

Jeg meldte meg på Buddy programmet og var med noen få ganger i begynnelsen, men en del av dem var aktive hele semesteret.

Jeg var den eneste utvekslingsstudenten i en veldig fin og inkluderende klasse, så jeg ble invitert på fester og aktiviteter med dem.

Helgen etter siste eksamen var jeg med på avslutningsseremoni og testimoniumsmiddag, en flott avslutning på et flott semester.

Fritid

I Umeå bor nesten 40 000 studenter, og det finnes en mengde foreninger, kor, korps, revy. Det er en egen kår/forening for medisinere som har et hus på sykehusområdet der det arrangeres forskjellige fester og sittninger i løpet av semesteret og café hver fredag.

IKSU: Et enormt treningssenter i nærheten av universitetet, med mulighet for gruppetimer, idrett og friluftslivsturer.

Langrennsløyper flere steder i byen. På Nydalasjön er det også kunstsnø som forlenger sesongen noe.

Alpint: Det er et lite trekk i Umeå, ellers finnes det flere muligheter i områdene rundt.

Turskøyteløype på Tavelsjön, det går busser i helgene og man kan leie utstyr der.

Brännbollsyran: Slåballturnering og festival i begynnelsen første helgen i juni.

Diverse / tips til andre som reiser dit

Ta med ski og stillongs, men også en shorts eller sommerkjole.

Få tak i en sykkel.

Bussappen heter «ultra vill mer»

Eksamen heter tentamen, når svenskene snakker om «Examen» mener de å fullføre studiet eller avslutningsfesten. Det tok litt tid før jeg forsto hvorfor de var så entusiastiske.

Refleksjoner og utbytte

Jeg synes det var veldig fint å få et avbrekk fra Oslo, og studere medisin i et annet miljø. Det var mer praksis enn jeg er vant med, og ikke en eneste klinisk smågruppe.

Atmosfæren på sykehuset var mer avslappet, og om noe er «lite så där klurigt» så får man sette seg ned, klø seg i hodet, sjekke retningslinjene og finne ut av det.

Nord-svenskene er veldig hyggelige, og jeg fikk alltid hjelp når jeg trengte det.

Jeg fikk også mulighet til å dra på utlokalisering flere steder i Nord-Sverige. Spesielt i Gällivare fikk man se hvordan det var med lange avstander og mindre forhold.

Å gå sammen med siste termin var også en fin opplevelse, de var opptatt av AT/turnus, og slutten på studiet føles mye nærmere nå enn før jeg dro.

Alt i alt hadde jeg et flott semester i Umeå!

 

 

 

 

 

Publisert 6. juni 2018 08:49 - Sist endret 24. mars 2020 12:29