Umeå, Sverige

"Kjempebra faglig innhold i gynekologi, obstetrikk og pediatri! Forelesningene var stort sett «til poenget» og gode. I tillegg hadde vi 1-2 ukers praksisperioder der man ofte fikk egne pasienter som man undersøkte og skrev journal på, under mer eller mindre veiledning av ansvarlig lege." 

Navn: Arnhild Binde

Semester: Våren -17/ 9. semester i Norge / 11. (siste) semester i Umeå

Semesterstart: 16. januar 2017

Semesterslutt: 2. juni 2017

Eksamen

Digital eksamen på 6 timer i gynekologi, obstetrikk og pediatri. Kortsvarsoppgaver. Muntlig eksamen uken etter, dersom man stryker.

OSCE-eksamen som tester praktiske ferdigheter fra hele medisinstudiet. Det høres overveldende ut, men går fint. Bare pugg tidligere OSCE-oppgaver og øv sammen med dine medstudenter. Jeg skrev mail til fakultetet om hvilke fag jeg ikke hadde hatt og fikk tilpasset oscen i forhold til dette.

Andre obligatoriske vurderinger underveis:

Sit-in i gynekologi og pediatri. En ganske snill, klinisk eksamen som tester undersøkelsesteknikk og anamneseopptak. Veldig lærerikt og hyggelig. Har aldri hørt at noen har strøket i dette. Man har også obligatorisk «øvnings»-sit-in i Pediatri.

Obligatorisk case-undervisning i obstetrikk, gynekologi og pediatri. Som norsk PBL, bare mye bedre. Pasienttilfellene vi fikk, lignet veldig på det vi så i klinikken og fikk på eksamen.

Skriftlig prøve og innlevering i «professionell utveckling». Tilsvarer atferdsfag/kommunikasjon.

Innlevering, seminar og preparat-demonstrasjon i rettsmedisin

Innlevering og seminar i geriatri (1 dag)

Seminar i barn- og ungdomspsykiatri (1 uke)

Seminar i «försäkringsmedicin» (3 dager. Lærte å skrive gode sykemeldinger på svensk, men ellers ganske bortkastet)

Fremføring i etikk. Dette tok veldig lite tid og krefter

Praksisuker (samtlige ca 1 uke)

Barnavdelning (avdelingsarbeid der vi jobbet ganske selvstendig)

Barnmottagning (poliklinikk der vi delvis fulgte en lege og delvis hadde egne pasienter)

Barn-utplassering (Man velger selv om man vil være på mottaket eller avdelingen).

Barnjour i 2 dager (dagvakt eller nattevakt på barneavdelingen)

Förlossning (føden/oppfølging av graviditet)

Gynekologisk mottagning (poliklinikk)

Gynekologisk kirurgi (se på/assistere operasjon)

Allmenpraksis

Studieopplegg

Veldig klinisk semester som var delt opp i mange deler med ulike temaer. Hovedfagene våre var gynekologi, obstetrikk og pediatri, som i Norge, men i tillegg hadde vi også uker med andre fag. Det gikk dessverre ikke an å få fritak fra disse fagene, og vi hadde generelt mye obligatorisk undervisning. Tilleggsfagene var imidlertid ikke like krevende som hovedfagene, så man kommer seg igjennom det. I Norge har man mye fokus på anatomi og patologi denne terminen, men dette ble det forventet at jeg skulle lese på egen hånd (uten eksamen).

Kjempebra faglig innhold i gynekologi, obstetrikk og pediatri! Forelesningene var stort sett «til poenget» og gode. I tillegg hadde vi 1-2 ukers praksisperioder der man ofte fikk egne pasienter som man undersøkte og skrev journal på, under mer eller mindre veiledning av ansvarlig lege. Dette krevde altså en høy grad av selvstendighet og jeg syntes dette var veldig tøft i begynnelsen. Heldigvis fikk jeg god hjelp fra medstudenter til blant annet å finne fram i journalsystemet og alt ble lettere jo flere pasienter jeg håndterte. Selv om det var krevende, er jeg veldig glad for at jeg fikk denne erfaringen.

I praksisperiodene fikk man tilbud om å reise til andre sykehus i Nord-Sverige. Én utplassering var obligatorisk og alle utgifter ble dekket av universitetet. Jeg anbefaler å dra på flere utplasseringer siden det er en fin måte å se landsdelen på. Man har ofte også tilbud om flere vakter, det er færre studenter per lege og etter min erfaring hyggeligere på de små sykehusene enn på de store.

Medstudentene mine gikk 11. semester, som er det siste halvåret i Sverige. De var opptatt av AT (=turnus) og veien videre. Dette gjorde at jeg også begynte å forberede meg mentalt på hva som kommer etter studiet, noe jeg tror jeg vil ha mye igjen for når jeg står der selv.

Kull- og gruppestørrelse

Kullet var på 90 studenter. Case-gruppene var på 10 studenter. På sykehusene var man ofte én student pr lege, men av og til to.

Oppfølging av lokale studieveiledere etc.

Første dagen ble jeg møtt av lokale studiekoordinator som fikset ID-kort og ga meg en liten omvisning. Fikk veldig god oppfølging av kursansvarlig både i forkant og underveis på semesteret.

Språk

Alle forelesninger og klinisk undervisning foregikk på svensk. Jeg snakket «svorsk» og det gikk kjempefint. Det var lov å skrive eksamen på norsk.

Bolig

Jeg fikk tildelt studentbolig via International Housing Office. Snakk med studiekoordinator om dette. Man har mulighet til å bo i 5 forskjellige studentbyer*: Berghem, Mariehem, Nydalahöjden, Tunnelbacken og Ålidhem. Jeg bodde på Ålidhem, og det tok 10 min å gå til fakultetet. Hadde en 20-kvadratmeters hybel med eget bad. Delte kjøkken med 9 andre i korridoren og betalte 2700 i måneden. Det fungerte ganske greit. *https://www.umu.se/en/education/accommodation/student-housing/housing-information/

Sosiale forhold

Veldig hyggelig og inkluderende klassemiljø. Lærerne var stort sett veldig flinke. Jeg var den eneste utvekslingsstudenten på T11, men det gjorde at folk tok ekstra godt vare på meg. Jeg meldte meg inn i et internasjonalt buddy-program som hadde masse arrangementer hele semesteret. Dette var jeg mye med på i starten, men etter hvert endte jeg opp med å henge mest med svenske medstudenter.

Fritid

Umeå har tidligere blitt kåret til Sveriges beste studentby og det finnes ekstremt mange fritidstilbud.  Her er et utvalg:                                       

Studentrevyen - Umespex har ulike uforpliktene grupper man kan være med i som kulissgruppen, sminke osv.

Studentkor - Nationskören er åpent for alle, mens Umeå Studentkör krever opptaksprøve og ett visst antall oppmøter

Korps - Snösvänget er åpent for alle

Folkkök Umeå - Vegansk matfestival nesten hver søndag

Folkets bio - Cinematek med indie-filmer

Bokcafé Pilgatan - Verdens hyggeligste kafé med arrangementer og veldig god «fika» i form av hjemmebakte boller

Bildmuseet - Moderne museum som arrangerer både fester og foredrag

Fredagsjazz på Hotel Avenue

Studentdrevet kafé på Villan på fredagene

Trening:

IKSU – Gigantisk treningssenter som har det meste. De arrangerer også skiturer og friluftsturer utenfor Umeå.

Yogasällskapet – Alternativ om du bare vil trene yoga.

Festivaler:

Umefolk - Folkemusikkfestival i februar

Brännbollsyran - Studentfestival i mai/juni. Kombinasjon av baseballturnering, fest og konserter med store stjerner. Det er stappfullt i Umeå på denne tiden.

Umeå Jazzfestival - Oktober

Diverse/tips til andre som reiser dit

Snakk med utvekslingskoordinator om studentbolig.

Få tak i sykkel! Umeå er veldig flatt og man kommer seg mye lettere rundt dersom man har sykkel.

Ta med ski! Veldig gode muligheter for langrenn og slalåm.

Undersøk mulighetene for Erasmus- eller Nordplus-stipend.

https://www.umu.se/en/education/accommodation/student-housing/housing-information/

 

Publisert 2. aug. 2017 15:22 - Sist endret 5. apr. 2019 19:13