University of Sydney

Ikra reiste til University of Sydney som del av bachelorgraden i materialer, energi og nanoteknologi vårsemesteret 2017.

Bildet kan inneholde: himmel, arkitektur, bygning, by, tre.
Foto: University of Sydney

Hvorfor valgte du dette universitetet? 

Året før jeg reiste på utveksling hadde jeg vært på ferie i Sydney, og jeg syntes byen var helt fantastisk og avslappet. Sydney føles ikke som en storby slik som mange andre storbyer. Alle menneskene er veldig avslappet, hyggelig og imøtekommende. Det at språket var engelsk var et stort pluss, fordi jeg hadde sett på mange utvekslingsavtaler rundt om i Europa, men de fleste på bachelornivå underviser på nasjonalspråket. Etter å ha undersøkt mye, så bestemte jeg meg for at Australia var landet jeg ønsket å reise til. Fakultetet og universitetet hadde flere avtaler med universiteter i Australia, og jeg søkte på så mange jeg kunne. USYD var førstevalget mitt, og jeg er så utrolig glad for at jeg fikk denne muligheten til å reise og oppleve dette fantastiske universitet og fantastiske Sydney! Faglige tilbudet var utrolig bra, og jeg hadde hørt mye bra om forskningsmiljøet på USYD. Det er også en av de beste universitetene i Australia. Universitetet i seg selv er helt fantastisk, og utrolig stort!

Hvilket fagfelt tok du emner innenfor? 

Naturvitenskap (kjemi og biologi)

Hvordan opplevde du arbeidsmengden dette semesteret?

Jeg ble overraskende fornøyd med oppfølgingen og tilbudet på alle kursene jeg tok. Alt som ble gjort opp gjennom semesteret hadde en innvirkning på sluttkarakteren, og du måtte hele tiden jobbe, både før og etter forelesning. Jeg hadde obligatorisk lab i 3 av 4 fag, og dette var hver uke hele semesteret. Labarbeidet telte omtrent 25% av sluttkarakteren, og vi lærte utrolig mye på timene på labben. På slutten av økten pleide vi også å levere inn produktet og få en vurdering på det vi hadde gjort. Vi lærte om riktig merking, innveiing og det å presentere ulike typer resultater(rapporter, foredrag og plakater). Jeg var utrolig fornøyd med det faglige, og skulle gjerne hatt mye av dette her på UiO også. Motivasjonen for skolearbeidet var stort, fordi jeg alltid viste at jeg ville få en tilbakemelding. Alt ble lagt ut på nett, og man måtte hele tiden holde seg oppdatert. Jeg tror det største utbytte jeg har fått faglig er at jeg har forstått hvilke læringsmetoder som gir meg mest utbytte og mest motivasjon. Dette har jeg med meg tilbake for dette semesteret og kan bruke videre for studier.

Jeg følte at veilederen var veldig flink til å følge opp før vi ankom Sydney. Men i det universitet startet så hadde vi lite oppfølging fra veileder. Jeg skulle kanskje ønsket at vi hadde fått et oppfølgingsmøtet eller liknende, for å dele opplevelser når det gjaldt eksamen eller studiemetoder. Det var veldig nytt for meg, og veldig mye arbeid. Det gjorde at jeg ikke fikk så mye tid til sosialt, men jeg vil si at universitetet var veldig flink til å formidle og de hadde mange foreninger som arrangerte flere eventer.

Hva var det beste med utvekslingsoppholdet?

Fra jeg søkte på universitetet fikk jeg god oppfølging fra veileder på universitetet i Sydney. Første dagen hadde vi en stor samling med studenter fra hele verden, og de hadde et flott program for hele dagen. Vi fikk også mulighet til å melde oss på ulike turer i regi av universitetet, dette var noe vi måtte betale for selv, men det var kun utvekslingsstudenter som kunne melde seg på. Menneskene i Australia er utrolig hyggelige og imøtekommende. Både medstudenter, professorer og generelt mennesker du møtte på. En ting som jeg syntes var utrolig koselig( og veldig uvant!) var at alle sa tusen takk til bussjåføren når de gikk av!! En utrolig fin ting og gjøre, men noe som er veldig uvant for oss her i Norge. Her om dagen gikk jeg av bussen og holdt på å rope " Tusen takk for turen" til sjåføren, men jeg måtte stoppe meg selv. Der var det mer en norm at man gjorde det, mens her så ville det virket underlig (i alle fall for meg!)

Australia er jo utrolig langt unna, og dette er både en fordel og ulempe. Det gjorde at jeg ikke fikk reist hjem på besøk, fordi reisen i seg selv tok opp mot 24 timer og kostet det dobbelte av månedsutbetalingen fra Lånekassen! Men det var en fordel, fordi jeg visste at uansett hvor mye jeg ville hjem så måtte jeg bare holde ut til sommerferien. Da var det ekstra godt å komme hjem i juli, og jeg fikk utnyttet tiden min der til det fulle. Språket var heller ikke et problem, og det er en fordel. Du som student i et nytt land slipper å tenke på en annen utfordring i tillegg til det å flytte til et nytt land. Jeg ble veldig trygg på engelsken min mens jeg var der, og det var flere ganger jeg blandet norsk i engelsken min eller omvendt! Nå når jeg er tilbake merker jeg også at norsken min er blandet med engelsk, og at jeg enkelte ganger ikke husker det norske ordet for ting.

Temperaturen var også helt perfekt da universitet startet! Uken før så hadde det gått opp til 45 grader, og det hadde vært helt forferdelig å ha undervisning inne i den temperaturen. Men klimasystemet var veldig bra, selv i de eldste salene. Det var en gang det hadde blitt litt for varmt, og professoren vår spøkte med å helle flytende nitrogen på gulvet for å kjøle ned salen!

Vil du anbefale andre studenter å velge dette universitetet? 

Jeg vil absolutt anbefale dette universitetet for andre studenter! Fagmiljøet var fantastisk, og læringsformene var veldig annerledes fra UiO og det er mye jeg skulle ønske vi hadde her. Det å få bolig er ganske greit, både gjennom universitetet og privat. Jeg bodde privat, og var veldig fornøyd med det. Kollektiv er relativ billig, og det er veldig greit å finne frem. Universitet lå veldig sentralt, så man kunne ofte gå rundt i byen etter universitetet.

Andre tips?

Spisestedene på universitetet var fantastisk! Alt fra fersk pizza og kebab til burger til fancy frokost-cafeer som serverte frokost hele dagen! Det var også mange som tok med matpakker, og det var tilrettelagt for å spise og for å varme opp maten. Det var flere gressplener på universitetet og her satt folk og spiste lunsj, slappet av og studerte.

En ulempe; butikker og kjøpesentrene stenger 17.00! En ulempe, da jeg pleide å slutte 17.00 tre dager i uken. Det gjorde at jeg ofte måtte planlegge kjøpeturene mine og utsette dersom det var noe jeg trengte en av disse dagene. Matbutikker er åpent lenger, men kjøpesenteret stengte 17.00 alle dager utenom torsdager. Da var det "Long night", der det stengte 21.00(normal tid i Norge!)

Publisert 20. nov. 2020 11:47 - Sist endret 16. juni 2021 11:23