Referat fra møte i sentralt arbeidsmiljøutvalg - 2/2016

Tid: 23.mai 2016 kl. 9-12

Sted: Lucy Smiths hus, 10 etg. møterom 6

Til stede fra arbeidsgiversiden: Til stede fra arbeidstakersiden:
Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe (møteleder) Berit Kaasa (Akademikerne)
Eiendomsdirektør John Skogen Hovedverneombud Hege Lynne
Dekan Berit Karseth Ellen Dalen (NTL)
Forfall: Observatører:
Viserektor Ragnhild Hennum Enhet for HMS Nina Elise Eik (referent)
Studentrepresentant Enhet for HMS Anita Sandberg
Lene Fosshaug (LMU) Enhet for BHT: Bjørnar Vold-Sarnes
Personaldirektør Irene Sandlie Vara HVO Yngve Hafting
Torill Marie Rolfsen (Forskerforbundet)  
Asle Fredriksen (Parat)  

 

SAKSLISTE

 

SAK 17/16

Referat fra møte 1/16

Referatet (pdf) godkjent.


VEDTAKSSAKER

SAK 18/16

Opprettelse av underutvalg for LAMU-seminar og Arbeidsmiljøutvalgets HMS-pris

 

AMU vedtok: 2 medlemmer fra AMU, representert ved hovedverneombud Hege Lynne og prorektor Ragnhild Helene Hennum inngår i et nytt AMU underutvalg.  Enhet for HMS og beredskap er utvalgets sekretariat. Utvalget kan ta opp flere medlemmer etter behov.

Mandat for utvalget: Utvalget skal arbeide frem program for - og sørge for praktisk gjennomføring av – det årlige LAMU-seminaret. Utvalget skal utarbeide kriteriesett for en ny HMS-pris. Den nye prisen erstatter Frode Olsgards minnepris. Kriteriene behandles på førstkommende AMU-møte. Underutvalget innstiller kandidater til prisen, og AMU vedtar vinneren.

Prisen deles første gang ut på LAMU-seminaret i mars 2017.

En invitasjon til å nominere kandidater til HMS-prisen kunngjøres før 1.oktober 2016.

DISKUSJONSSAKER  
SAK 19/16

Forsknings- og undervisningsbygg for livsvitenskap - Kjønnsnøytrale toaletter

 

John Skogen orienterte. Notat og presentasjon er vedlagt. AMU diskuterte viktigheten av at toaletter er utformet både for å ivareta integritet og sikkerhet. Kjønnsnøytrale toaletter skal lede ut i offentlig rom. Fremlagte tegninger fra forprosjektet viser at dette ikke er ivaretatt, men med små justeringer av blant annet vegger vil dette være mulig. Videre er AMU bekymret for at kjønnsnøytrale toaletter blir normen i bygget og at dette vil kunne få negative konsekvenser for ansatte og studenter som skal bruke bygget i fremtiden.  Detaljprosjektering starter høsten 2017 og AMU ble oppfordret til å gi innspill til Statsbyggs prosjektgruppe. Prosjektleder i Eiendomsavdelingen, Geir Ove Solheim, vil bringe AMUs vedtak videre til Statsbygg.

AMU vedtok: AMU anbefaler at flertallet av toalettene i Livsvitenskapsbygget utformes som kjønnsdelte. Bygget bør også inneholde kjønnsnøytrale toaletter, men disse bør være i mindretall.

SAK 20/16

Årsplan 2015-2017: Tiltak 13: Medbestemmelse, medvirkning og involvering

 

AMU diskuterte hvordan AMU kan bidra til å videreutvikle de lokale arbeidsmiljøutvalgene som arena for medvirkning og involvering. AMU observerer at det er stor bredde på hvor aktive LAMUene er (referat) og i hvilken grad lokale saker diskuteres. AMU vil fortsette å arrangere LAMU-seminar og utvikle dette videre slik at dette blir en arena der LAMUene kan medvirke i enda større grad. Direktør for HMS og beredskap, Anita Sandberg vil ta med seg spørsmålet om hvordan LAMU-seminaret kan videreutvikles til nettverket for HMS-koordinatorer. AMU mener videre at oppfølgingen av ARK er en viktig arena for medvirkning og at dette fortsatt må stå på agendaen til AMU og LAMUene fremover.


ORIENTERINGSSAKER

SAK 21/16

Evaluering av LAMU-seminaret 2016                       

UiO har arrangert LAMU-seminar i 8 år med stort sett samme regi og sted, Gamle Logen. Evaluering på nettskjema hadde lav oppslutning i 2015 (20%) og det ble derfor ikke gjennomført en slik evaluering i år. Tilbakemeldinger fra deltagere umiddelbart etter seminaret var positive. De mener det gir motivasjon til videre LAMU-arbeid å komme sammen med andre i samme rolle og diskutere felles utfordringer og løsninger. Hovedverneombudet mener det er positivt å bruke interne krefter til å presentere tema på seminaret.  Det var første gangen vi (AMU) ber LAMUene om å forberede seg til seminaret. Noen jobbet mye med oppgaven på forhånd, og noen mente det ble viet litt for liten tid til dette i denne programdelen. I fremtidige seminar bør vi i større grad få diskusjonene opp på scenen, også saker som det er uenighet om for å belyse ulike synspunkt og skape mer dynamikk. Videre diskuterte AMU ulike løsninger på evaluering. Det kom bl.a. fram forslag om å legge ut evaluerings-skjema på bordene og samle disse inn før plenums-salen forlates. Oppnevning av en referansegruppe som gir tilbakemelding på seminaret, ble nevnt som en annen mulighet.

SAK 22/16


Status Lærings- og Arbeidsmiljøåret 2016

Bente Hennie Strand orienterte. Presentasjon er vedlagt. UiO rapporterer tilbake til ARK sekretariatet de nærmeste ukene. Rapporten skal bla inneholde handlingsplaner som er fremkommet etter ARK-prosessen. Det skal vurderes hvordan AMU med utgangspunkt i denne rapporten kan få en sammenstilling. Et hovedfunn fra handlingsplanene, er at de ansatte ønsker flere møter med ledelsen.

SAK 23/16


Status oppfølging av SAB-rapporten

Inger Stray Lien orienterte. Presentasjon er vedlagt. Noen av tilbakemeldingene på høringen er at de teknisk-administrativ ansatte opplever seg marginalisert og har stor avstand til de vitenskapelige. De ønsker å jobbe tett på primærfunksjonen for å støtte de vitenskapelige. Vitenskapelige ansatte er bekymret for om vi kan klare å fornye oss faglig. De utrykker behov for bedre samhandling og flere møtearenaer.

Hovedverneombudet har fått tilbakemeldinger på at lenken med muligheter til å gi tilbakemelding på høringen er positivt mottatt, og føler seg ivaretatt m.h.t. til medvirkning.

SAK 24/16


Nytt FDVU-system i Eiendomsavdelingen

Lars Riddervold orienterte. Presentasjon er vedlagt.  Kvalitetssikring av meldinger gjøres i EA`s Servicetorg. Meldinger som ikke hører hjemme i Xpand blir sendt videre til riktig system. AMU mener det er bra at ansatte kan sende inn meldinger og vite at de blir fulgt opp. Det ble gitt uttrykk for tilfredshet med brukervennligheten i systemet.

SAK 25/16


Faste orienteringssaker

  1. Aktuelt fra hovedverneombudet

LHVO har vært på besøk ved instituttet i ROMA.  

HVO er bekymret for at verneombudene ikke blir orientert når et HMS-avvik meldes inn. HMSB svarte at det forberedes en sak til prosjektets styringsgruppe vedrørende problemstillingen.

  1. Aktuelt fra universitetsdirektøren

Det er mange og store saker til kommende styremøte, og forberedelse av disse er universitetsdirektørens fokus nå.

  1. Aktuelt fra bedriftshelsetjenesten

Godkjenning som egenordning fra Arbeidstilsynet for de neste fem år er innvilget. BHT innvier offisielt sine nye lokaler 9.juni. Alle medarbeiderne ved BHT-UiO deltar i høsten 2016 på en konferanse i Berlin om BHT i høyere utdanning og forskning.

  1. Aktuelt fra HMS-koordinator for UiO

UiO har mottatt et postalt tilsyn fra Arbeidstilsynet. Tilsynet omhandler arbeid med forsøksdyr. Enhetene som er berørt er IMB og IBV. Begge enhetene har svart ut med å sende relevante dokumenter innen fristen 1.juni. Når referatet skrives har UiO fått tilbakemelding fra Arbeidstilsynet om at de har mottatt dokumentasjonen og saken lukkes.

Status HMS-avvikssystem: Det er igangsatt et prosjekt for samkjøring av UiOs meldesystemer. Johannes Falk Paulsen er prosjekteier. I tillegg til HMS-avvikshåndtering deltar Xpand og studentenes Si-fra. 

  1. Aktuelt fra Eiendomsavdelingen

Endringer i opplegget for internhusleie utsettes til 2018. Dette styres fra KD.

Brukergrupper - med representanter fra verneorganisasjon og tillitsmannsorganisasjonen - opprettes i utbyggingsprosjekter.

  1. Aktuelt fra Læringsmiljøutvalget

Ingen saker meldt.

  1. Referat fra lokale arbeidsmiljøutvalg

Skriftlig (pdf).

SAK 26/16


Eventuelt

Ingen saker.

 

Saksbehandler: Nina Elise Eik

Publisert 12. juni 2016 09:21 - Sist endret 13. juni 2016 09:26