UNIVERSITETET I OSLO
DET JURIDISKE FAKULTET

EKSAMENSOPPGAVE JUR3000 – 3. AVDELING VÅREN 2010

Dag 1 – tirsdag 4. mai 2010
Eksamenstid: kl. 10.00-16.00     I alt 2 sider


Hans Bang var eneeier av og daglig leder i selskapet Bang Media AS (Bang Media). Bang Media hadde til sammen 20 ansatte fordelt på tre avdelinger, hvorav den ene var en liten forlagsvirksomhet. Forlagsvirksomheten var Hans Bangs hjertebarn og den avdelingen han personlig brukte mest tid på. Ved siden av Bang var det bare én ansatt, Lars Holm, som drev med forlagsvirksomheten.

Holm hadde arbeidet i bransjen i mange år og hadde opparbeidet store bransjekunnskaper og et betydelig kontaktnett. Han hadde sett hvor lønnsom bransjen kan være, og ønsket å komme inn på eiersiden i et forlag, evt. starte sitt eget. Hans Bang var bekymret for å miste Holm, og var innstilt på å slippe ham inn på eiersiden, men bare i forlagsvirksomheten.

Bang og Holm ble i februar 2007 enige om at Bang Medias forlagsvirksomhet skulle overføres til et nystartet aksjeselskap, Publicus Forlag AS (Publicus), som Bang skulle eie 51 og Holm 49 prosent av. Bang og Holm var enige om at 49 prosent av forlagsvirksomheten skulle prises til kr 2 millioner.

Holm hadde ikke økonomi til selv å finansiere halve forlagsvirksomheten. De ble derfor enige om at forlagsvirksomheten måtte finansieres gjennom Publicus. Bang og Holm stiftet Publicus med lovens minste tillatte aksjekapital fordelt på 100 aksjer, hvorav Bang skulle eie 51 og Holm 49. Publicus og Bang Media inngikk avtale om kjøp av forlagsvirksomheten i Bang Media for kr 4 millioner. Kjøpesummen ble finansiert ved låneopptak i Sparebank2, som var bankforbindelsen til både Bang Media og Publicus. Banken stilte som vilkår at lånet skulle nedbetales så raskt som mulig, og at Bang og Holm kun skulle ta ut moderat lønn inntil lånet var fullt nedbetalt. Banken betinget seg styreplass for å kunne følge med på utviklingen. Bang og Holm ble valgt til styre i Publicus sammen med en representant for Sparebank2, Marte Kirkerud.

Avtalen mellom Publicus og Bang Media ble gjort skriftlig, og det ble i avtalen beskrevet at kjøpesummen omfattet rett til lokaler, kontorutstyr, alle forfatter- og distribusjonsavtaler, samt goodwill. Samtlige styremedlemmer i Publicus undertegnet avtalen med Bang Media, og var vel kjent med alle dens detaljer, men det ble ikke innkalt til generalforsamling. Publicus hadde ikke andre kreditorer på avtaletidspunktet.

Forlagsvirksomheten ble overført til Publicus i slutten av februar 2007, og gikk godt frem til våren 2009 da Lars Holm ble alvorlig syk. Lånet til banken var da fullt nedbetalt. Samarbeidet mellom Bang og Holm hadde vært godt. De hadde hatt månedlige styremøter og ordinær generalforsamling hvert år. På generalforsamlingene hadde man behandlet alle saker som skal behandles på ordinær generalforsamling etter aksjeloven.

Det var Lars Holm som hadde den personlige kontakten med forfatterne, og som var den drivende kraften i forlaget. Hans sykdom var et betydelig slag for virksomheten, og medførte at de fleste av forfatterne byttet forlag. Høsten 2009 var det liten aktivitet igjen i forlaget. Det hadde operative avtaler med noen få unge forfattere, men for øvrig ingen virksomhet.

Da det ble klart at Holm neppe ville komme tilbake i full jobb, vurderte Bang og Holm å avvikle selskapet, men bestemte i stedet at de skulle tilby aksjene til de større forlagene.

Det viste seg at Ramm Forlag AS (Ramm) var interessert i flere av de unge og lovende forfatterne i Publicus, og bød etter grundig gjennomgåelse av selskapet (due diligence) kr 400 000,- for aksjene. Slik situasjonen hadde blitt, var Bang og Holm fornøyd med tilbudet og det ble i november 2009 inngått avtale mellom Bang og Holm på den ene side og Ramm på den annen side om kjøp av samtlige 100 aksjer i Publicus. Selskapet hadde ingen gjeld, og husleieavtalen og alle andre avtaler enn avtalene med de unge forfatterne ble oppsagt før overdragelsen ble gjennomført. En av Ramms ansatte, Hans Tastad, ble etter overtakelsen utpekt til ny daglig leder i Publicus.

En økonomimedarbeider i Ramm som hadde vært med på gjennomgåelsen av Publicus, hadde lagt merke til at overdragelsen av forlagsvirksomheten ikke var behandlet på generalforsamling i Publicus. Han tok dette opp med Hans Tastad etter at Tastad hadde tiltrådt som daglig leder i Publicus.

På vegne av Publicus fremmet Tastad i januar 2010 krav mot Bang Media om tilbakebetaling av kr 4 millioner med tillegg av renter fra utbetalingen i februar 2007. Publicus viste til aksjeloven § 3-8 og hevdet at avtalen i fravær av godkjennelse i generalforsamlingen ikke var bindende for selskapet, og at det måtte gjelde en absolutt restitusjonsplikt.

Bang Media motsatte seg kravet og anførte at kravet etter aksjeloven § 3-8 ikke under noen omstendigheter kunne gjøres gjeldende etter at aksjene i Publicus var overdratt til Ramm. Videre hevdet Bang Media at kravet om godkjennelse i generalforsamlingen ikke kunne gjelde ved overdragelsen av forlagsvirksomheten. I tillegg hevdet Bang Media at godkjennelse i generalforsamlingen uansett ikke kunne være nødvendig når begge aksjonærer og eneste kreditor hadde deltatt ved avtaleinngåelsen. For det tilfelle at det i utgangspunktet gjaldt et krav om godkjennelse i generalforsamling, mente Bang Media at mangelen på generalforsamlingsgodkjennelse måtte anses reparert gjennom de ordinære generalforsamlingene, og uansett at adgangen til å gjøre feilen gjeldende var tapt på grunn av tiden som hadde gått. For det tilfellet at Publicus skulle vinne frem med at avtalen ikke var bindende, mente Bang Media at restitusjon ikke kunne skje etter at verdien av det overdratte var gått tapt.

Bang og Holm fryktet at Publicus’ krav kunne føre frem. For det tilfellet at Publicus skulle ha et betydelig krav mot Bang Media, fremsatte Bang og Holm krav overfor Ramm om omgjøring av salget av aksjene i Publicus. Bang og Holm hevdet at avtalen ikke kunne stå ved lag dersom det var slik at Publicus hadde et betydelig aktivum (fordringen på Bang Media) som Bang og Holm ikke hadde vært kjent med. Bang viste for sin del også til det urimelige i at det var hans selskap Bang Media som evt. var debitor etter fordringen. Ramm motsatte seg kravene fra Bang og Holm.

Drøft og avgjør prinsipale og subsidiære rettsspørsmål.


Oslo, 4. mai 2010


Knut Kaasen
Eksamensformann