Praksisplasser våren 2024

Her finner du en oversikt over tilgjengelige praksisplasser våren 2024. Se også biopraksisbloggen vår av studenter som har tatt BIOS3050 tidligere.  Merk at søknad sendes via nettskjema, ikke direkte til arbeidsgiver!

1. Besøkssenter våtmark Oslo

Besøkssenter våtmark Oslo er ett av seks autoriserte nasjonale besøkssentre for våtmark i Norge. Besøkssentrene er støttet av Miljødirektoratet og inngår i satsningen på å heve kunnskapen om naturverdiene i våtmark og å skape entusiasme omkring bevaring og utforskning av våtmarker. Besøkssenter våtmark Oslo består av to avdelinger. Lokalene befinner seg på Lilløyplassen naturhus på Fornebu og Bakkehavn ved Østensjøvannet.

Vi driver med utstrakt undervisning og naturveiledning av barn og unge, samt andre interesserte grupper som tar kontakt. Samtidig som vi formidler kunnskap, er vi opptatt av at folk skal få et godt forhold til naturen rundt seg og oppleve glede over å være ute i naturen. Hos oss går naturkjennskap og naturvennskap hånd i hånd. Les mer om på www.vatmarkoslo.no , www.facebook.com/vatmark og www.facebook.com/lilloyplassen

Prosjekt: Naturveiledning (2 studenter)

Vi søker praksisstudenter som ønsker å vekke naturinteressen hos barn og unge. Vi søker deg som liker å formidle og klarer å forenkle vanskelige temaer slik at det engasjerer barn og unge. Studentene bør ha god kunnskap om natur og økologi, god artskunnskap og like å arbeide selvstendig.

Aktuelle arbeidsoppgaver:

  • Undervisning/naturveiledning av barnehagegrupper og skoleklasser om økologi, biologisk mangfold, naturvern, med fokus på våtmark. Noe av undervisningen vil være sammen med andre naturveiledere og en del vil være alene. Når studenten underviser alene har den selvstendig ansvar for undervisningen av gruppen. Derfor krever vi vandelsattest fra politiet. Det meste av undervisningen vil skje i tilknytning til våre sentre på Fornebu og Østensjøvannet. Dersom smittesituasjonen i samfunnet endres kan det også være aktuelt at naturveilederne reiser til skolene/barnehagene og holder undervisningsopplegg i deres nærnatur.
  • Medhjelper på aktivitetsdager på søndager hvis studenten ønsker det. På aktivitetsdagene er det ulike temaer, alt fra flaggermuskassesnekring til sopptur (se www.facebook.com/vatmark/events/ ). Aktuelle arbeidsoppgaver er å hjelpe til med det faglige opplegget, organisere aktiviteter for publikum, evt. servering, andre besøksvertoppgaver.
  • Andre oppgaver kan være f.eks. utvikling og utprøving av nye undervisningsopplegg for barnehage eller skole. Avhengig av våre behov og studentens ønsker kan det også være aktuelt med andre oppgaver f.eks. lage undervisningsmateriell eller publisering på nettsider og utvikling av instagramkonto.

2. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) forsker og leverer kunnskap om mat- og planteproduksjon, miljø, kart, arealbruk, genressurser, skog, foretaks-, nærings- og samfunnsøkonomi. Vi holder til på 15 ulike steder fra nord til sør i landet og har ca 700 medarbeidere. NIBIO bidrar til matsikkerhet og mattrygghet, bærekraftig ressursforvaltning, innovasjon og verdiskaping gjennom forskning og kunnskapsproduksjon. NIBIO er delt inn i 5 fagdivisjoner.

Prosjektarbeid på skade- og nyttedyr i frukt og bær (1 student)

NIBIO Divisjon Bioteknologi og plantehelse har Norges største fagmiljø på plantehelse, og en praksisplass tilbys innen fagområdet anvendt entomologi. Praksisen vil være å jobbe med en forsker på prosjekter innen frukt og bær. Vi søker en student som har interesse for insekter og planter. Studenten vil få innblikk i hverdagen på et forskningsinstitutt gjennom ulike arbeidsoppgaver i felt, lab og på kontor. Arbeidsplass vil være hos NIBIO på Ås. Reiseutgifter vil dekkes av UiO.

Eksempler på mulige arbeidsoppgaver er:

  • Lete etter overvintrende insekter på trestammer eller i jord i frukthager
  • Sortering og telling av insekter og midd på planter eller i feller, inkludert fotografering av dem
  • Studier av blomstring hos rogn – hvor tidlig kan blomsterknopper skilles fra andre knopper ute i felt?

Nøyaktige arbeidsoppgaver må skreddersys etter hvilke prosjekter som innvilges for 2024 og studentens interesser og timeplan. Oppgi derfor relevante interesser og kompetanse - og ønsket arbeidstidsrom (1 dag i uka gjennom semesteret eller mer konsentrert over et kortere tidsrom) i søknaden.

Kontaktperson: Nina Trandem (nina.trandem@nibio.no)

Prosjekt: Prosjektarbeid på genredigering av planter (1 student)

NIBIO Divisjon for bioteknologi og plantehelse, Avdeling molekylær plantebiologi arbeider med å fremskaffe ny kunnskap som er viktig for mer bærekraftig bruk av våre biologiske ressurser. Ved hjelp av genredigeringsverktøy, som f.eks. CRISPR/Cas9, kan vi studere geners funksjon og bidra til utvikling av planter som er bedre rustet til å tåle klimaendringer og angrep fra planteskadegjørere. Dette er viktig kunnskap for å kunne forbedre matsikkerhet og redusere bruken av sprøytemidler.

Vi søker en student som er interessert i planter og molekylærbiologi, og som ønsker erfaring med praktisk labarbeid. Studenten vil utføre eksperimenter og analysere resultater sammen med en forsker. Arbeidsplass vil være hos NIBIO på Ås. Reiseutgifter vil dekkes av UiO.

Arbeidsoppgaver kan tilpasses studenten, men må være relevant for pågående prosjekter.

Arbeidet vil i all hovedsak være praktisk labarbeid, dette innebærer blant annet:

  • Genredigering av planter med CRISPR/Cas9
  • Molekylære analyser av genredigerte planter
  • Dyrking av planter in vitro
  • Div. standard molekylærbiologiske metoder (ekstrahere DNA, PCR, klone bakterier, lage medium og løsninger osv.)

3. Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Norsk institutt for naturforskning, NINA, er Norges største miljøinstitutt med nærmere 300 ansatte. Hovedkontoret ligger i Trondheim, med avdelingskontorer i Tromsø, Lillehammer, Bergen og Oslo. I tillegg driver NINA en avlsstasjon for fjellrev på Oppdal og en forskningsstasjonen for vill laksefisk på Ims i Rogaland. NINAs virksomhet omfatter både forskning og utredning, miljøovervåking, rådgivning og evaluering med utstrakt bruk av feltarbeid, både i innland og utland. NINA har stor bredde i sin kompetanse, der kunnskap om arter, naturtyper, økosystemer, landskap og menneskets bruk av naturen er grunnlaget for vår forskning og for å finne de riktige løsninger på dagens og fremtidens miljøproblemer.

NINA Oslo har et bredt sammensatt fagområde og har omtrent 40 natur- og samfunnsforskere. Vi forsker på natur og samfunn knyttet til skog, elver og innsjøer, byer og tettsteder, fjell, våtmark, kulturlandskap og åpent lavland. Avdelingen har oppdrag knyttet til både forsking, kartlegging og taksonomi, rådgivning, romlige analyser og overvåking av natur – nasjonalt og internasjonalt.

Forskergruppene på avdelingen omfatter:

  • Terrestrisk økologi
  • Akvatisk økologi
  • Landskapsanalyse og GIS
  • Urban økologi og økosystemregnskap
  • Natur og samfunn
  • Vilt og rovvilt

Prosjekt: Gjennomgang av viltkamerabilder, felt og databearbeiding (2 studenter)

Forskningsprosjektet Scandcam (https://viltkamera.nina.no/) startet i 2010 for å bistå i arbeidet med å overvåke gaupe i et studieområde sørøst for Oslo. De siste årene har prosjektet utviklet seg til et sett med prosjekter som samler relevant kunnskap om overvåkning av pattedyrsamfunn i det norske skogøkosystemet, hvor gaupe og villsvin er arter med stort fokus. I dag har Scandcam-prosjektet flere hundre kameraer i norske skoger. Som et ledd av konfliktdempende tiltak i rovdyrpolitikken jobber vi tett med fylkeslagene i Norges jeger- og fiskerforbund og har over 150 lokale samarbeidspartnere. Årlig genereres gjennomsnittlig 1,8 millioner bilder som benyttes til både overvåking og forskning. Dette datamaterialet sorteres og kvalitetssjekkes av et skreddersydd program som benytter seg av en kombinasjon av menneskelig kompetanse og kunstig intelligens.

Vi ønsker at studenten skal bli med på flest mulig ledd i prosessen for å få god kjennskap til hvordan vi jobber med forskning i NINA, og vi vil derfor inkludere studenten i de fleste arbeidsoppgavene vi står ovenfor. Studenten vil planlegge og gjennomføre eget feltarbeid, samt bearbeide og behandle materialet i ettertid. Studenten vil få opplæring i våre datasystemer, og vil få muligheten til å bidra med verdifull informasjonsinnsamling. Vi tilbyr en rekke ulike arbeidsoppgave, både på kontor og i felt. Studenten vil få tildelt en kontorplass i NINAs lokaler i Oslo, og arbeidstiden vil være relativt fleksibel – vi lager en plan som passer med alle. Feltarbeidet vil være innenfor rekkevidde av en dagstur, og gjennomføres i mars. Studenten må ha førerkort for bil klasse B.

I tillegg til Scandcam-prosjektet kan det komme tilbud om andre arbeidsoppgaver tilknyttet andre forskergrupper på avdelingen. Dette kan innebære å bistå i laboratoriearbeid, plotting av data, feltarbeid mm.

Praktisk informasjon:
Maren K Stokke, maren.stokke@nina.no , 98877206

4. Curida Diatec AS

Curida Diatec (tidligere Diatec Monoclonals) er et norsk Bioteknologiselskap som ble startet for over 30 år siden. Selskapet har i dag 35 ansatte fordelt på to avdelinger, Forskningsparken i Oslo og Technopolis på Fornebu. I september 2022 ble Diatec kjøpt av Curida, som er en legemiddelprodusent med fabrikker i Elverum og på Ås. Til sammen har nå Curida-familen ca 180 ansatte.

Curida Diatec produserer i dag monoklonale antistoffer til bruk innen medisinsk behandling, diagnostikk og forskning.

Produksjonen er basert på bruk av levende celler som produksjonsorganismer. Vi benytter membran/ fiber bioreaktor-systemer til å dyrke cellene og produsere antistoff før videre opprensing og sluttfremstilling av produkt til kundene.

Bioreaktor-produksjonene varer gjerne flere uker/måneder og styres ved å kontrollere en rekke parametere som pH, gassutveksling og tilsats av næringsstoffer. God kontroll av prosess-parameterne er sentralt for å oppnå godt utbytte og repeterbare produksjoner. Reguleringen av parameterne må også tilpasses hver enkelt celletype og etter hvordan produksjonene forløper.

Våre kunder strekker seg fra akademiske forskningsinstitutter til start-ups og gründerbedrifter, samt store internasjonale diagnostikk- og legemiddelselskaper. Vi produserer over 80 forskjellige antistoff og leverer batcher på mellom 25 mg og opp til 100 g.

Vår bedrift og prosessene vi opererer etter, er nøye regulert gjennom kvalitetssikringssystemer og selskapet er sertifisert i henhold til ISO 9001 og GMP.

For mange av våre kunder er det viktig med sikring av materiale og vi lagrer derfor store cellebanker i nitrogentanker hos oss.

Curida Diatec har også fokus på forskning og utvikling og har flere pågående prosjekter med støtte fra Forskningsrådet. Vi ser både på utvikling ny produksjonsteknologi ved automatisering/robotisering og forbedring av eksisterende produksjonsprosesser og parametere.

Prosjekt: Fornebu (3-4 studenter)

Praksis vil finne sted på Technopolis, Fornebu der vi produserer i henhold til ISO9001 standard. Studenten(e) kommer til å få oppgaver på tvers av funksjonene på selskapet.

Produksjon:  

Studenten(e) skal være en støtte for produksjon team ved å hjelpe med laging av buffer, vanlig rengjøring, utstyr vedlikehold og dokumentasjon i henhold til vårt kvalitetssystem.

Kvalitet: Vi jobber etter strenge kvalitetskrav og studenten(e) vil få innsikt i hvordan det er å jobbe ihht. ISO9001. Vår kvalitetsavdeling jobber kontinuerlig med dokument- og avvikshåndtering samtidig som vi gradvis beveger oss fra papirbaserte til elektroniske systemer. Vår kvalitetsavdeling og derfor behov for støtte til arkivering og scanning av dokumenter.

Logistikk:

Bistå logistikk med bestilling, mottak og kontroll av varer

R&D:

Støtte til team ved å bidra til analyse av prøver, litteratursøk, samt hjelpe til med design av automatiserte produksjonsplattformer antistoff produksjonsplattform.

Salg & Markedsføring

Delta i utsending, kontroll og pakking av varer til kunder. Det vil også blir muligheter for å bidra til bedriftens markedsføring på webside og sosiale medier.

Dette prosjektet er en unik mulighet til å få innsikt i ulike funksjoner i et raskt voksende bioteknologiselskap. Praktikantstillingen kan åpne for videre for deltids- eller heltidsstillinger i selskapet. Curida diatec er i vekst og ser etter dyktige kandidater til ulike avdelinger. 

Stillingen vil rapportere til avdelingsleder i den gjeldene avdeling. Ønskes mer informasjon ta kontakt med Johanna på HR johanna.lindskog@diatec.com 

5. Sabima

Sabima er en paraplyorganisasjon for de biologiske foreningene i Norge. Sabima har for tiden 14 ansatte, og sekretariatet består blant annet av biologer og naturforvaltere som sprer kunnskap om økologiske sammenhenger og foreslår politiske løsninger. Vi jobber opp mot politiske miljøer, forvaltningsmyndigheter, næringer og andre med påvirkning på eller interesse for natur. Målet er å sikre god forvaltning av biologisk mangfold så vi får en bærekraftig forvaltning av norsk natur og stanser tapet av naturmangfold.

For å øke kunnskapen om norsk natur jobber Sabima også sammen med medlemsforeningene med å samle informasjon om hvilke arter som finnes, og hvor. Det gjør vi ved å øke omfanget og kvaliteten på kartleggingen som gjøres av frivillige i hele landet, og som registreres i rapporteringsportalen Artsobservasjoner.

Sabima tilbyr to praksisplasser våren 2024. For begge plassene er det ønskelig at studentene har god kunnskap om natur og økologi, liker å arbeide både selvstendig og tett sammen med andre, og er forberedt på en allsidig og innholdsrik, men ikke alltid like forutsigbar arbeidshverdag.

Prosjekt 1: Fremmede arter (1 student)

For plassen om fremmede arter er det ønskelig med gode analytiske evner, og gjerne erfaring fra formidlingsarbeid. Vi ønsker en student som har grunnleggende kunnskap om politiske prosesser og gjerne erfaring fra studentpolitikk eller organisasjonsarbeid.

Gjennom praksisperioden vil praktikantene få kunnskap om fremmede arter, formidlingstrening, jobbe med analyser og få erfaring med hvordan en miljøvernorganisasjon jobber med en av de største truslene mot naturen.

Aktuelle arbeidsoppgaver:

  • Bidra i arbeidet om forskrift om fremmede organismer og undersøke om denne forskriften blir fulgt opp.
  • Undersøke hva kommuner i Norge gjør for å håndtere fremmede arter, spesielt i henhold til avfallshåndtering. Eventuelt bruke noen kommuner som case-studie.
  • Sammenstille forskning på hvordan endringer/inngrep i naturen kan skape korridorer for spredning av fremmede arter.
  • Bidra i kartleggingsarbeidet av fremmede arter.
  • Delta i kommunikasjonsarbeid rundt fremmede arter og konsekvenser av disse.

Prosjekt 2: Kartlegging og kunnskap (1 student)

For plassen tilknyttet Sabimas arbeid med artskartlegging er det ønskelig med god artskunnskap og gjerne erfaring med nettbaserte innsyns- og rapporteringsløsninger som Artsobservasjoner, Artskart, Portal for økologiske grunnkart og Naturbase.

Aktuelle arbeidsoppgaver:

  • Forberede og delta på kurs og andre arrangementer, og utføre oppgaver i forbindelse med dette både av faglig og mere praktisk art.
  • Bidra som feltassistent på kartleggingsturer og samlinger og følge opp eventuelle behov for senere artsbestemmelse og annet etterarbeid.
  • Bidra til planlegging og gjennomføring av «Den store Artsjakten», en 24-timers Bioblitz som arrangeres den første helgen i juni.
  • Bidra i Sabimas arbeid med brukerstøtte, opplæring og kvalitetssikring i Artsobservasjoner.
  • Bidra i kartleggingsgruppas eksterne samarbeidsprosjekter med NINA, USN m.fl.
  • Delta i kartleggingsgruppas daglige arbeid, blant annet ved å skrive nyhetssaker til nettsidene og produsere stoff til sosiale medier (Facebook, Instagram, LinkedIn og X/Twitter), samt ferdigstille og publisere kartleggingsnotater.

6. Norwegian Sequencing Centre

Norwegian Sequencing Centre (NSC) på Ullevål sykehus, er en kjernefasilitet for storskala («High throughput») sekvensering av DNA. Vi har et bredt tilbud av stor-skala sekvensatorer og har per i dag den største maskinparken i Norge.

Ved DNA-sekvensering finner man rekkefølgen av nukleotider i et DNA-molekyl eller et helt genom. Resultatet kan gi verdifull informasjon om en organismes genom, transkriptom, mutasjoner, evolusjon eller metagenom.

NSC tar primært imot forskningsprøver, og er en del av forskningsseksjonen til avdeling for Medisinsk genetikk. Kjernefasiliteten er også en del av et større konsortium kalt NorSeq, som består av kjernefasiliteter over hele Norge.

Prosjekt (1 student)

Hvert år analyseres det mange tusen prøver på NSC, og studenten i arbeidspraksis vil få innsyn i, og ta del i dette arbeidet. Praktikanten vil bli en del av et sammensveiset team som består av ingeniører og bioinformatikere. Aktuelle oppgaver vil være prøvemottak og registrering, biblioteksprep av forskningsprøver, opplæring og bruk av pipetteringsroboter, kvalitetskontroll og kjøring av sekvenseringsmaskinene. Om vi har kapasitet kan det også bli aktuelt å se på bioinformatiske analyser. Studenten vil bruke avanserte roboter og analysemaskiner. Det vil også bli en del manuell pipettering, og det er derfor en fordel og trives på lab. Praksisen vil i hovedsakelig bestå av laboratoriearbeid, men noe kontor- og driftsrelatert rutinearbeid må også påregnes. 

7. Seksjon for rettsgenetikk i straffesaker

Seksjon for rettsgenetikk i straffesaker har en landsdekkende funksjon innen rettsgenetisk sakkyndig virksomhet for politiet, påtalemyndigheten og rettsvesenet i Norge.

DNA finnes i biologisk materiale, for eksempel blod, spytt, sæd og hudceller, og DNA-profiler kan fremstilles fra dette materialet. Variasjonen i DNA mellom individer er så omfattende at den danner basis for identifikasjon, og biologisk materiale sikret fra et åsted kan derved knyttes til en person.

Tett knyttet til samfunnsoppdraget driver seksjonen også forskning, undervisning og veiledning av politiet, bl.a. om optimal sikring og forsendelse av prøver.

Normalt er det politiet som foretar sikring av spormateriale og/eller effekter på et åsted. Politiet forestår også innhenting av prøver fra impliserte personer.

Seksjonens arbeidsoppgaver kan grupperes slik:

  • Påvisning og karakterisering av mulig biologisk materiale.
  • Identifisering av cellematerialet i sporprøver ved bruk av DNA-analyser.
  • Sakkyndig tolkning og sammenligning av DNA-profiler fra sporprøver og referanseprøver fra personer.
  • Overføring av DNA-profiler til politiets DNA-registre (identitetsregisteret, etterforskningsregisteret og sporregisteret).

Seksjonen har også en forskningsgruppe der hovedfokus er å utvikle metoder og verktøy som kan bidra med verdifull informasjon i kriminalsaker og i slektskapssaker. Vi har hatt prosjekter rettet mot å utvikle verktøy basert på ny sekvenseringsteknologi til rettsgenetiske anvendelser. Vi har også jobbet med å generere datasett med formål å bidra til vekting av bevis i kriminalsaker, samt å utvikle nye beregningsverktøy for statistisk vektig av DNA bevis på aktivitetsnivå.

Prosjekt (1 student)

Studenten vil få en innføring i arbeidet som utføres ved seksjonen fra mottak av saksmateriale, undersøkelse av materiale, DNA analyse og rapportering og forskningsarbeidet som gjøres ved seksjonen. Studenten vil få en hospitering hos alle enheter ved seksjonen (saksadministrative tjenester, sporsikring og saksbehandling, sporanalyser og sakkyndighet og forskning). Studenten vil få opplæring i DNA-ekstraksjon av blod og epitelprøver og en egnet kandidat vil etter opplæring selvstendig kunne bidra med ekstraksjon av sporprøver i straffesaker. En godt egnet kandidat vil også kunne få mulighet for sommerjobb etter endt praksisperiode.

Det er krav om innlevering av politiattest for arbeid på seksjonen.

Publisert 24. okt. 2023 13:20 - Sist endret 24. okt. 2023 13:20