Installering av programvare i INF1100

Installering av programvare (egen PC)

Programvaren som trengs for å gjennomføre INF1100 bestyr av Python versjon 2.7 og en serie tilleggspakker for grafikk og matematiske beregninger. All nødvendig programvare er installert på maskinene som står på terminalstuene, og man kan logge seg på disse maskinene hjemmefra. Mange vil likevel ønske å ha nødvendig programvare på egen laptop. Det er flere ulike teknologier en kan benytte seg av, og vi har lagd en oversikt over alternativene.

Den første uken

Det er svært viktig at du kommer raskt i gang med å skrive og kjøre programmer. Vi anbefaler derfor sterkt at du oppsøker en terminalstue på UiO og går på den første gruppetimen slik at du vet hva du kan gjøre for å gjennomføre de obligatoriske oppgavene. Når du vet hvordan du bruker maskinene på UiO, kan du tenke på å installere alt du trenger på egen laptop.

Vår anbefaling

Som du vil se i notatet over, er vår primære anbefaling å kjøre en virtuell Ubuntu maskin under Mac OS X eller Windows. Dette er en løsning du kan bruke i hele studiet. Enten installerer du en full Ubuntu maskin eller så installerer du en standard, enkel maskin.. I sistnevnte tilfelle må du installere en serie pakker selv ved hjelp av sudo pip install eller sudo apt-get install, se lenken over.

Hvis du møter på tekniske problemer, kan du oppsøke laptophjelpstudielaben ved Institutt for informatikk.

Universitetets sentrale IT-støtte (USIT) har en service, IT-helpdesk, i Kristian Ottosens Hus som også kan hjelpe studenter med å løse ulike tekniske problemer med sine laptoper.

Kort og lang sikt

På kort sikt, hvilket betyr de fire første ukene, kan du greie deg med en minimalistisk Python installasjon. Mac OS X har en slik Python: gå på Applications (Programmer), Utilities (Verktøy) og velg Terminal, skriv deretter python i et terminalvindu. På en maskin med Windows bør du laste ned Anaconda og dobbeltklikker for å installere.

Fra og med uke 5 vil du trenger mer avansert programvare for matematiske beregninger og visualisering. Da du ha tilleggspakker, og disse er trivielle å installere i Ubuntu. Du kan også bare bruke UiOs maskiner og fjerninnlogge deg på disse (men grafikk kan gå tregt hvis du ikke har kraftig nok Internett-forbindelse).

Anaconda er en løsning på både Mac og Windows, men vår erfaring er at løsningen ikke holder utover INF1100, og da passer den best for folk kan kompilere, linke og installere programvare på Mac eller Windows.

Bruk Engelsk

Sett språk på maskinen til å være engelsk. Da er det enkelt å google etter løsninger på tekniske problemer. Sannsynligheten for at noen har skrevet om den norske versjonen av en feilmelding er liten...

Det er også lettere å programmere med engelsk tastatur (du kan sette tastaturet til hvilket språk du vil, men du får ikke forandret symbolene på tastene). Taster for ofte forekommende tegn som {, }, [, og ] er plassert sentralt til høyre på tastaturet. Det tar litt tid å bli vant med hvor tegnene er på et engelsk tastatur.

Av Hans Petter Langtangen
Publisert 21. apr. 2015 21:32 - Sist endret 2. jan. 2023 10:30