SOS4000 – Sosiologisk teori

Kort om emnet

Emnet tar opp både grunnlagsproblemer (hvordan kunnskap kan produseres) og substansiell teori (kunnskap på et område) og belyser sammenhenger mellom dem. Dette er det eneste masteremnet på fakultetet med en slik bredde. Innenfor de fire områdene det fokuseres på - handling, selvet, ulikhet (klasse, kjønn og makt) og sosial endring - problematiseres forskjellige grunnlagsteoretiske tilnærminger samtidig med at de viktigste posisjonene i aktuell sosiologisk forskning blir presentert. Innen hvert område er spredning tilstrebet: teoretiske motpoler og tilnærminger både på mikro- og makronivå blir presentert. Pensum består hovedsakelig av originaltekster av aktuelle nålevende forfattere, som Bourdieu, Elster, Foucault, Giddens, Habermas, m. fl.

Hva lærer du?

Hensikten med emnet er å lære hvordan du kan tenke, bruke og arbeide med teori, både generelt for å forstå samfunnets struktur og funksjonsmåter og mer spesifikt i forhold til empirisk forskning.

Opptak og adgangsregulering

Emnet er tilgjengelig for privatister. Eventuelle privatister har egen eksamensform, se vurdering og eksamen.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Opptak på masterprogrammet i sosiologi. Studenter med studierett på andre relevante masterprogrammer kan søke om hospitantstatus.

Undervisning

Forelesninger og gruppearbeid (med bl.a. muntlig framlegg, presentasjon av problemstlillinger) tilrettelagt av faglærer.

Merk. Undervisning i SOS4000 blir gitt for siste gang våren 2006, siste eksamen avholdes høst 2006. Emnet erstattes av SOS4001 samt et valgfritt teorifordypningsemne. Se programpresentasjonen for mer informasjon.

Eksamen

6 timers skoleeksamen (karakterbedømmes A-F).

Privatister avlegger særskilt eksamen i form av 8 timers skoleeksamen.

Hjelpemidler

Ingen hjelpemidler er tillatt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Rutiner for begrunnelser og klager ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Trekk fra eksamen

Det er mulig å ta eksamen i emnet inntil tre ganger. Dersom du trekker deg fra eksamen etter fristen eller under eksamen, bruker du et eksamensforsøk.

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
20
Undervisning

Vår 2006. Se merknad under undervisning.

Eksamen

Vår 2006, samt høst 2006.

Undervisningsspråk
Norsk