SOS4002 – Bourdieu, Foucault, Habermas og kjønn

Kort om emnet

Bourdieu, Foucault og Habermas er blant sosiologiens moderne klassikere, og har dominerende posisjoner innen samtidens sosiologiske teoriutvikling. I dette fordypningsemnet tar vi utgangspunkt i noen tekster av disse teoretikerne, tekster som reflekterer sentrale perspektiver og begreper (for eksempel makt, diskurs, offentlig/privat). Disse bidragene vil bli belyst med et utvalg tekster som kommer med kritikk fra et kjønnsperspektiv, både arbeider som må anses for feministiske klassikere og nyere bidrag.

Hva lærer du?

Hensikten er å undersøke de underliggende antagelser om kjønn hos de utvalgte teoretikere, og gjennom dette utvikle evnen til kritisk refleksjon over hvilke konsekvenser kjønnsforståelsen kan ha for sentrale sosiologiske begreper.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Opptak på masterprogrammet i sosiologi. Studenter med studierett på andre relevante masterprogrammer kan søke om hospitantstatus.

Undervisning

Seminarundervisning hvor forelesning og studentaktivitet kombineres.

Adgang til undervisning

Dersom du har gjennomført og fått godkjent obligatorisk undervisning, har du ikke krav på ny undervisning. Dersom du har fått undervisningsopptak til emnet, men ikke har gjennomført eller fått godkjent obligatorisk undervisning, har du rett til ny undervisning når det er ledig kapasitet.

Eksamen

En ukes hjemmeeksamen (7 dager) med tilhørende muntlig eksamen. Endelig karakter (bokstavkarakterer A-F) settes etter en helhetsvurdering av eksamensdelene der hjemmeeksamen vektes 60% og muntlig eksamen vektes 40%. Begge eksamensdelene må bestås samme semester.

Besvarelsen på hjemmeeksamen kan ha et omfang på inntil 4000 ord (ca 10 sider).

På muntlig eksamen vil kandidatene få spørsmål knyttet til sin egen besvarelse på hjemmeeksamen samt bli prøvet i pensumet generelt.

Eksamensspråk

Du kan besvare eksamen på norsk, svensk, dansk eller engelsk. Søknad om engelsk oppgavetekst sender du til kontaktpunktet for emnet.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Begrunnelse og klage

Rutiner for begrunnelser og klager ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi

Adgang til ny eller utsatt eksamen

Tilrettelagt eksamen

Søknadskjema, krav og frist for tilrettelagt eksamen.

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Nivå
Master
Undervisning
Vår 2007
Eksamen
Vår 2007
Undervisningsspråk
Norsk