STV1400 Offentlig politikk og administrasjon, høst 2010

Eksamensoppgaver STV 1400 høst 2010

Bokmål

Kandidaten skal besvare oppgaver både fra oppgavesett I og oppgavesett II.

 

Oppgavesett I

Besvar én av følgende tre oppgaver.

 

  1. Kommunesammenslåinger. I den senere tid er spørsmålet om behovet for kommunesammenslåinger blitt reist av politikere fra flere partier. Redegjør for hvilke hensyn du mener kan støtte opp om en sammenslåing av landets kommuner til større enheter, og hvilke hensyn som taler i mot. Diskuter hvordan kommunesammenslåinger vil berøre det verdigrunnlaget som det kommunale folkestyret hviler på.
  2. Velferdsstatens omfang. I dag fordeles om lag 70 prosent av totale offentlige utgifter (statlige og kommunale) til oppgaver som kan betegnes som deler av våre velferdsordninger. Gi en kort redegjørelse for de viktigste eller mest omfattende velferdstiltak, og drøft deretter hvilke hovedutfordringer man står overfor i fremtiden når det gjelder videreføringen av dagens velferdssystem.
  3. Norge og EU. På hvilke måter reguleres Norges forhold til Den europeiske union? Drøft hvorvidt Norges forhold til EU kan sies å være preget av et ’demokratisk underskudd’?

 

Oppgavesett II

Besvar kort tre av følgende fem spørsmål.

 

  1. Hvilke hovedvirkemidler er det staten benytter i styringen av kommunene?
  2. Gjør rede for hva som menes med G – eller grunnbeløpet – i folketrygdens pensjonsordninger, og hvilken rolle G har i utregningen av pensjonens størrelse for den enkelte.
  3. Hva menes med handlingsregelen?
  4. Nevn noen varianter av korporatisme som forekommer i Norge i dag.
  5. På hvilke måter fører Stortinget kontroll med Regjeringen?
Publisert 27. juli 2015 10:30 - Sist endret 27. juli 2015 10:30