STV4901 og STV4902 – Veiledningsseminar

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Veiledningsseminaret er delt opp i to emner som består av fellessamlinger og separate møter med veileder.

Påmelding til veiledningsseminaret skjer på studentweb. Det første semesteret du mottar veiledning, bruker du koden STV4901 som gir 5 SP forutsatt at du leverer inn framdriftsrapport og midtveisevaluering. Det andre semesteret du mottar veiledning, bruker du koden STV4902 som også gir 5 SP forutsatt at du leverer sluttrapport/masteroppgave.

Normalt skal det søkes om individuell veileder i løpet av 2. semester av masterstudiet. Fristen er 26. juni i vårsemesteret og 24. november i høstsemesteret (eller nærmeste virkedag etter disse datoene). Metodeemnet må være bestått for å få oppnevnt veileder. Det søkes om veileder på et eget nettskjema.

Veiledningssøknaden skal inneholde tema eller problemstilling for masteroppgaven, betraktninger om teoretisk innfallsvinkel, forskningsmetode og aktuelt kildemateriale/data, eventuelle ønsker om veileder (eller tilsagn om veiledning) og en oversikt over masteremner som er gjennomført. Hvis temaet du ønsker å behandle ikke har teoretisk forankring i litteratur på statsvitenskapelige masteremner du har tatt (eller vil ta neste semester), skal søknaden inneholde en liste med kjernelitteratur innenfor dette temaet (av et omfang på 700-1.000 sider).

I søknaden skal du også oppgi hvem du ønsker som veileder. Det er ikke alltid at veilederønsker kan etterkommes. Dersom du har fått positivt tilsagn om veiledning fra den personen du foreslår som veileder, skal dette fremgå av søknaden. Ønsker du ekstern veileder, for eksempel en forsker tilknyttet instituttsektoren, må det innhentes forhåndssamtykk fra denne personen før søknaden sendes. Omfanget av individuell veiledning er 10 møter, fordelt over to − og bare to − semestre. Studenter som ønsker avbrudd i den individuelle veiledningen, må avtale dette med veileder og instituttet. Avbrudd kan avtales for høyst ett semester. Dersom veiledningsforholdet skulle opphøre i løpet av perioden, må instituttet umiddelbart få beskjed om dette. Det er ikke anledning til å søke om ny veileder med et nytt tema dersom den individuelle veiledningskvoten er brukt opp.

Instituttet arrangerer to orienteringsmøter for 2. semesterstudenter som skal søke om å få veileder. Her blir studentene presentert for aktuelle problemstillinger til masteroppgaven, og det gis råd om hvordan søknadene bør utformes med hensyn til problemformulering og forskningsdesign.

Oppbygning av veiledningsseminarene:

Fellessamling 1

Alle som har søkt om å få veileder, blir innkalt til et fellesmøte i begynnelsen av 3 semester hvor de får vite hvem de har fått som veileder. Formelt er ikke fellessamlingene obligatoriske, men det forventes at alle møter. Instituttet prioriterer ikke å svare på henvendelser som gjelder informasjon som formidles på fellessamlingene. Det blir gitt viktig informasjon om semesterregistrering og hvordan man skal klare å skrive masteroppgaven på normert tid. Videre blir det orientert nærmere om forventninger til masteroppgavens omfang og innhold, og det redegjøres for rettigheter og plikter i veiledningsforholdet. På denne samlingen undertegnes også en formell veiledningsavtale.


Fellessamling 2

Den 2 fellessamlingen finner sted etter ett semester med veiledning. I fobindelse med møtet foretas en midtveisevaluering av masteroppgavearbeidet så langt, og det gjennomføres gruppediskusjoner av spørsmål som har med dette arbeidet å gjøre. I etterkant av møtet vil alle få 1-2 uker på å utarbeide en kort fremdiftsrapport.
Fristene for innlevering av fremdriftsrapport og midtveisevaluering er 31. januar i vårsemesteret og 31. august i høstsemesteret.

Innlevering av midtveisevaluering og fremdriftsrapport er obligatorisk og en forutsetning for å kunne fortsette veiledningsforholdet i 4. og siste semester. I denne samlingen vil dere bli tilbudt et skrivekurs/workshop om vitenskapelig forfatterskap som er spesielt tilrettelagt for den fasen av masteroppgavearbeidet som dere er i.

Fellessamling 3:

Den siste fellessamlingen foregår ved utløpet av siste frist for innlevering av masteroppgaven. Eksamen holdes fortløpende ved levering før fristen som står i veiledningsavtalen. Det første semesteret på overtid mottas oppgaver kun i april eller oktober. Studenter som er mer enn et semester forsinket med oppgaven, kan levere oppgaven i tiden fra semesterstart til og med april/oktober.
Alle deltakerne skal utarbeide en sluttrapport. For de som har levert masteroppgaven innen normert tid, er sluttrapporten identisk med sammendraget av oppgaven. Studenter som ikke kommer i havn før innleveringsfristen er omme, må levere en egen sluttrapport som redegjør (kort) for hvorfor masteroppgaven ikke ble ferdig i tide, samt noen betraktninger om planene fremover for å få avsluttet og innlevert oppgaven. Sluttrapport (eller sammendrag) er nødvendig for å få godkjent veiledningsseminaret, og få godskrevet 10 sp for emnet. Sluttrapport
På den siste fellessamlingen skal også veiledningsseminaret evalueres.

Hva lærer du?

Siste del av masterstudiet er rettet inn mot det å gjennomføre en vitenskapelig undersøkelse. Gjennom veiledningsseminaret kan du få diskutert alle sider ved forskningsprosessen, og du får råd og vink om hvordan arbeidet ditt bør legges opp. Målet med emnet er at det skal være en støtte i arbeidet med masteroppgaven. Både fellessamlinger og individuell veiledning er arenaer for konstruktiv kritikk og samtale om forskningsspørsmål.

Opptak og adgangsregulering

Emnet er forbeholdt studenter på masterprogrammet i statsvitenskap.

Omfanget av individuell veiledning er 10 møter, fordelt over to − og bare to − semestre. Studenter som ønsker avbrudd i den individuelle veiledningen, må avtale dette med veileder og instituttet. Avbrudd kan avtales for høyst ett semester. Dersom veiledningsforholdet skulle opphøre i løpet av perioden, må instituttet umiddelbart få beskjed om dette. Det er ikke anledning til å søke om ny veileder med et nytt tema dersom den individuelle veiledningskvoten er brukt opp.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Bestått STV4020 og tildelt veileder.

Anbefalte forkunnskaper

Bestått STV4020 og tildelt veileder.

Undervisning

Veiledningsseminaret går over 2 semestre.

Eksamen

Veiledningsseminaret består av fellessamlinger og separate møter med veiledning. Studenten må også levere fremdriftsrapport og midtveisevaluering samt sluttrapport for å få emnet godkjent. For de som har levert masteroppgaven innen normert tid, er sluttrapporten identisk med et sammendrag av oppgaven.

Karakterskala

Godkjent

Begrunnelse og klage

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning
Over to semestre, oppstart hver vår og høst
Eksamen
Vår og høst
Undervisningsspråk
Norsk