Siste uka i Cape Town 2017 – Eirin Heddeland

Og like fort som det begynte, er det over. 10 uker i Cape Town er avsluttet og jeg sitter igjen med nye perspektiver, kunnskap og ikke minst – nye vennskap. Tenk at 10 uker kan forandre en person så mye.

To jenter som ligger på stranden der det står skrevet i sanden SOSENT

Martine og Pernille på stranden i Patanoster. Foto: Kia

Navn: Eirin Heddeland
Studiebakgrunn: Masterstudent i Globalization, Transnationalism and Culture ved NTNU
Internship: GreenCape, en NGO som jobber for et grønnere Sør-Afrika.

Et arbeid som er til nytte

De siste ukene var hektiske. Det var mange innleveringer, både i forbindelse med skole og jobb. Vi presenterte våre dokumenter for hele jobben. Det var skummelt men også veldig fint. I rommet satt 20 ansatte i GreenCape, alle høyt utdannet og med egne meninger. En har lett for å føle seg litt underlegen, men en egenskap jeg har tilegnet meg fra dette internshippet er å ta den plassen jeg trenger. Og det kuleste var at GreenCape hørte på oss. Vi fikk startet en diskusjon innad i bedriften og alle var veldig fornøyde. Det er veldig givende å føle at det arbeidet du har gjort er til nytte.

Prosjektpresentasjonene på skolen

Vi hadde også en presentasjon på GSB. Alle presenterte bedriften deres, hva de hadde gjort og hvordan tiden på arbeidsplassen hadde vært. En tror, etter så mange uker, at en vet hva alle har drevet med. Men det gjorde jeg definitivt ikke. Så mye kult folk har drevet med! Noen har designet en app og andre har utformet en treårig strategiplan. Opplevelsene fra arbeidsstedene var også veldig individuelle. Men alle var vel ganske enig om at Sør-Afrikanske arbeidssteder er en del annerledes enn hva vi er vant med i Norge. «Africa-time» er virkelig en ting! Alle er litt tregere, litt for sene eller bestemmer seg for å ikke møte opp fra tid til annen. Det finnes også en god del autoritære sjefer her nede, og mange har måttet manøvrere seg rundt dette så best de kan. Men det må jeg virkelig si; alle i klassen har gjort en skikkelig bra jobb og jeg ble veldig imponert.

Sør-Afrika på fritiden

Ja, vi har jobbet hardt med både skole og jobb de siste ukene. Men vi har likevel fått til å ha det litt moro! Vi var en gjeng som følte vi trengte en litt rolig «get away» for en helg, og destinasjonen ble Patanoster. En veldig hyggelig liten by rett ved sjøen. Der leide vi et strandhus og booket bord på et veldig unikt spisested som heter «Wolfgat». Det er drevet av en mann som hver morgen går langs stranden og plukker urter og sjøgress. Dette bruker han til menyen som vi fikk servert. Veldig unikt og kult! Men med så mye spising som vi driver med her må vi også være litt aktive. Vi har derfor surfet hver dag den siste uken! Muizenberg ble vårt andre hjem, og de vi leide brett av kjente oss temmelig godt på slutten. Jeg kommer til å savne å kunne gå direkte fra skolen til en strand for å surfe. Eller å gå Lions Head en søndagsettermiddag. Eller bare det å kunne ubre rundt over alt. Nei, Cape Town er noe for seg selv.

«Denne byen fanger alle problemene verden opplever i dag.»

Cape Town er en by med mangfold av innovative mennesker, som «hustler» seg gjennom uken. Her betyr da «hustling» å gjøre flere ting samtidig. Jeg vet ikke hvor mange som har fortalt meg at de har flere jobber og forretninger på en gang. Vi hadde en diskusjon på skolen om hvordan vi har opplevd Cape Town. Da sa den ene foreleseren noe som har vært veldig viktig for meg: «Denne byen fanger alle problemene verden opplever i dag.» Og det er så sant. En ser fattigdom, rett ved siden av rikdom. En opplever ulikheter og raseproblematikk. Og en føler miljøproblemene på kroppen. Alt blir så nært og det er vanskelig å lukke øyene når problemene blir oppstilt rett foran deg. En har enklere for å gjøre det i Norge, men som han sa «har vi ikke like mye ansvar uansett hvor vi er i verden?».  

Å bli inspirert

Cape Town må oppleves. Det er så mye godt i denne byen, og det er så mye potensiale. Jeg har sett mange velfungerende sosiale entreprenørskapsprosjekter og snakket med folk som har skapt mye ut av ingenting. Jeg har fått jobbet med mennesker med en lidenskap for å gjøre Sør-Afrika grønnere. Jeg har vært på forelesninger med fremragende og inspirerende mennesker som er eksperter på feltet. Med alt dette i bagasjen reiser jeg tilbake til Norge mer bestemt enn noen gang. Jeg vil også bli en sosial entreprenør. For verden trenger oss, nå mer enn noen gang.

Takk for meg, Cape Town.

En jente som står med ryggen mot kamera og solen som skinner foran henne. Hun løfter hånden i været med peace tegnet
Peace out Cape Town. Foto: Ananda Magnussen
Ens tor gjen mennesker som står i et klasserom foran en tavle. Noen ligger noen står og alle smiler mot kamera.
Crewet på GreenCape. Foto: Eirin Heddeland
Fire peronser som stå med hvert sitt surfebrett på en strand
Fra venstre Martha (Eirins venninne), Pernille, Eirin og Maximillian på Muizenberg. Foto: Martine Hatlebrekke
En klasse som sitter inne i et rom med graffitti på veggene og smiler mot kamera
Hele sosent klassen på avslutningsfesten. Foto: Eirin Heddeland
En mann som står foran et bord og forbereder mat.
Eieren på Wolfgat gjør maten klar. Foto: Kia Engan

 

Publisert 15. sep. 2017 13:39 - Sist endret 5. juni 2019 18:46