English version of this page

Etikk og samfunnsansvar

Når du tar i bruk kunstig intelligensbasert teknologi, må du gjøre noen etiske refleksjoner. Her vil du finne eksempler på spørsmål du bør stille deg før du bruker teknologien, mens du bruker den og ikke minst når du vurderer resultatet av bruken. 

Illustrasjonsbilde av en hjerne i glødende blå

Foto: Colourbox

Kunstig intelligens gir mange spennende muligheter i studier, forskning og annet arbeid. Men, det finnes mange fallgruver du kan gå i, hvis du bruker teknologien ukritisk. Du må reflektere over god og dårlig eller akseptabel og uakseptabel bruk. Med andre ord må du gjøre noen etiske vurderinger.

Viktige spørsmål du kan stille deg selv

Kan jeg legge inn personlig informasjon i tjenesten?

Personvern krever at du har god kontroll på person-identifiserende data du behandler i forskning eller studier ved UiO. Du kan ikke legge inn personlig informasjon uten at det er lov etter lovgivning. UiO har gode retningslinjer på dette.

Hvordan vet jeg hvem som står bak tjenesten og hvilke interesser som ligger bak?

Er eierne (avsender) tydelige på hvordan tjenesten fungerer, hvordan den er trent opp og hvordan den benytter dataen som legges inn? Hvis tjenesten er transparent på hvordan den er bygget opp og dataen behandles, er det lettere å vurdere om den kan brukes i studier og forskning.

Kan jeg legge andres tekst eller resultater inn i tjenesten?

Andres arbeid kan være opphavsrettslig beskyttet og du kan ikke bruke dette arbeidet som du vil. Hvis tjenesten bruker materialet som legges inn til videre trening av den, kan du ikke bruke materialet i tjenesten.

Kan jeg bruke KI-verktøy for å skrive min akademiske tekst og si at resultatet fra tjenesten er mitt eget arbeid?

Hvis faget/emnet ditt tillater det, kan du bruke tekstgenererende tjenester til å videreutvikle ideer tenkt ut av deg, men resultatene skal ikke erstatte ditt eget arbeid. Hvis du har brukt en tekstgenererende tjeneste, vær åpen om hvordan du har brukt verktøyet. Dette kan innebære å nevne tjenesten og hvordan du har brukt den, eller å gi en lenke til samtalen med tjenesten (chatten). Se en anbefaling fra APA i søk og skriv: Om etisk bruk av ChatGPT i søk og skriv.

Har du tatt høyde for regler og retningslinjer om fusk og uredelighet?

Akademiske etiske prinsipper krever at et arbeid som publiseres, leveres inn eller skal vurderes, er et resultat av ditt eget intellektuelle arbeid. Kunstig intelligens kan hjelpe deg å formulere og utforme tekst, men det vil gå en grense for hvor mye hjelp du har fått til teksten før du ikke lenger kan si at det er din egen tekst. Hvis du utgir intellektuelt arbeid andre har gjort som ditt eget, kan du bli tatt for plagiat eller fusk.

Har UiO regler og retningslinjer om fusk og uredelighet som jeg må kjenne til?

Fusk-reglene ved UiO innebærer at «Når du skriv akademiske tekstar, skal du vise fram kva tanker og refleksjonar som er dine eigne og kva du har lånt frå andre sine arbeid. Dette gjer at lesaren kan slå opp kjeldene du har brukt, kontrollere fakta og etterprøve resultata dine.» Fabrikkering av data/forskningsdata er vitenskapelig uredelig.

Kan jeg stole på svarene jeg får av kunstig intelligensbaserte tjenester?

Tekstgenererende verktøy som GPT.UiO gir ikke et troverdig kildegrunnlag, og kan heller ikke søke etter kilder. Evaluer svarene du får kritisk, og vurder informasjonen og påstandene ved å sjekke troverdige kilder. I tillegg må du alltid søke opp egne kilder og liste/oppgi referanser til kildene du har brukt.

Svarene du får ved bruk av KI-baserte verktøy kan påvirkes av systematiske skjevheter i dataene den er trent på. For å unngå såkalt bias bør du ettergå svarene fra tjenesten, slik at perspektiver ikke baserer seg på skjevheter som har oppstått på bakgrunn av for eksempel mangelfulle data om kjønn, minoriteter, eller demografiske forhold.

Tekstgenererende tjenester kan eksempelvis produsere umoralsk og krenkende innhold.

Juridiske føringer

Les også Juridiske føringer ved bruk av KI på UiO før du tar KI-verktøy i bruk.

Retningslinjer

Retningslinjer for KI-generert innhold i UiOs digitale kanaler

Publisert 25. aug. 2023 14:22 - Sist endret 26. apr. 2024 15:21