PODKAST: Kan en fisk fra marka gi flere organer for donasjon?

Lytt til podkast om organdonasjon med professor i fysiologi, Kåre-Olav Stensløkken og professor i teologi, Marius Timmann Mjaaland fra konvergensmiljøet 3DR - Availability and function of donor organs: Debating the dead donor rule.

Bildet kan inneholde: briller, yttertøy, himmel, snø, smil.

Kåre-Olav Stensløkken og Marius Timmann Mjaaland. Foto: Thomas Olafsen, UiO

Om lag 500 personer venter på et nytt organ i Norge. For dem er det et spørsmål om liv og død. Vi nordmenn er generelt positive til donasjon, men likevel døde 26 personer mens de stod på venteliste i 2020. Nesten hver tredje mulige donor ble ikke akseptert for donasjon av medisinske grunner. For pasienter som venter på et nytt hjerte kan en årsak til at organet ikke blir benyttet være såkalt sirkulasjonsstans. Dette er en tilstand hvor kroppen ikke klarer å forsyne kroppens ulike organer med nok blod.

Samtale mellom en fysiolog og en teolog

I denne podcastepisoden får du høre hvordan professor i fysiologi, Kåre-Olav Stensløkken, planlegger å bruke en fisk i Nordmarka til å løse denne utfordringen. Sammen med seg har han professor i teologi, Marius Timmann Mjaaland.

Hør opptaket av podkasten på Universitetsplassen


Vil du høre mer?

Forskningsgruppen 3DR deltar med eget arrangement under Oslo Life Science konferansen 2021. Meld deg på arrangementet Debatt om liv, død og organdonasjon

Publisert 29. jan. 2021 16:12 - Sist endret 2. nov. 2021 12:48