English version of this page

SPARK Norway prosjekt legger grunnlaget for nytt biotek-selskap

Nylig ble biotek-selskapet Tribune Therapeutics etablert basert på forskning utført av Ole Jørgen Kaasbøll og Håvard Attramadal. Ole Jørgen Kaasbøll ble i 2019 tatt opp i UiO:Livsvitenskaps innovasjonsprogram SPARK Norway og blir nå forskningssjef i det nye selskapet som ledes av Georg Vo Beiske fra HealthCap. Tribune Therapeutics tar sikte på å utvikle en behandling for sykdommen fibrose.

Bildet kan inneholde: jobb, forskning.
Håvard Attramadal (til venstre) og Ole Jørgen Kaasbøll (til høyre). Foto: Piritta Nyberg, OUS.

Kaasbøll er forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo og Institutt for kirurgisk forskning, Oslo universitetssykehus (OUS) og leder av SPARK Norway prosjektet «A biologic therapeutic for pulmonary fibrosis». Sammen med Håvard Attramadal, også fra Institutt for klinisk medisin, UiO og Institutt for kirurgisk forskning, OUS og medlem av SPARK Norway prosjektet, har han belyst hvordan et sentralt signalmolekyl i utviklingen av fibrose blir aktivert. Ved å utnytte denne innsikten har de designet og produsert nye molekyler som kan behandle fibrose, arrdannelser i kroppens organer. Det er denne forskningen som nå skal kommersialiseres gjennom det nyopprettede fibroseselskapet. Inven2 som er eid av UiO og OUS har forhandlet frem lisensavtalen til selskapet.

- I SPARK Norway fikk vi anledning til å sparre med en mentor med biotek-erfaring, noe som blant annet førte til at vi planla for mer aggressive tidslinjer i prosjektet enn vi ellers hadde gjort. Mer aggressive tidslinjer medførte igjen at alle involverte i prosjektet fokuserte bedre på gjennomføringen. For vårt prosjekt var det også svært viktig at SPARK Norway fasiliterte vår deltagelse på en industrikonferanse, NLSDays, der vi fikk anledning til å knytte kontakt og få tilbakemeldinger fra både Big Pharma representanter og tidlig-fase investeringsfond. Det var der vi først møtte Georg Vo Beiske fra HealthCap, noe som viste seg å bli avgjørende for å kunne starte opp selskapet og begynne arbeidet med å ta prosjektet fra akademia og frem mot klinisk behandling, sier Ole Jørgen Kaasbøll.

- Det er svært gledelig å se at Kaasbøll og Attramadals prosjekt har resultert i finansiering og opprettelse av selskapet Tribune Therapeutics. Ole har utnyttet hjelpen SPARK Norway kan tilby til det fulle og har på et bemerkelsesverdig vis utviklet innovasjonspotensialet i forskningen sin. Det er stimulerende å se hva en brilliant forsker, som Ole, kan få til med hjelp og rådgiving fra eksperter med relevant innovasjons- og industrierfaring. Det er akkurat dette SPARK programmet handler om, sier Morten Egeberg, leder i SPARK Norway.

De største investorene bak det nyopprettede selskapet er HealthCap og Novo Seeds.
Les pressemelding (lenke til PR Newswire)
 

SPARK Norway

Innovasjonsprogrammet ledes av UiO:Livsvitenskap og skal bidra til videreutvikling av ideer innen helserelatert livsvitenskap slik at det kommer pasienter og samfunn til gode. Innovasjonsprogrammet er toårig og har som mål å få mer innovasjon ut av grunnforskningen. Prosjektene i innovasjonsprogrammet får blant annet rådgiving og veiledning fra mentorer samt milepælsbasert finansiering. Les mer om SPARK Norway (engelsk)

Publisert 3. juni 2021 13:51 - Sist endret 3. juni 2021 14:26