Kan sunn kost redde verden?

At bærekraftig mat og helse er tema som interesserer mange, er det ingen tvil om. Publikum strømmet til Domus Biblotheca da Universitetet i Oslo og Norge miljø- og biovitenskapelige universitet inviterte til arrangementet «Kan maten vi spiser endre verden?»

Bildet kan inneholde: blå, frakk, bilderamme, kunst, underholdning.
Paneldebatt (fra venstre) Karen V. Lykke, Birger Svihus, Helle Margrete Meltzer og Bjørn Gimming. Foto: Fartein Rudjord/Universitetet i Oslo.


Hva er egentlig bærekraftig mat? Og er det mulig å redde verden samtidig som vi spiser næringsrikt og sunt? Kan vi i Norge leve av bare norskprodusert mat og vil vi noensinne kunne bli selvforsynt med bærekraftig mat?

Dette var spørsmål som skulle besvares av forskerne fra Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og Bondelagets leder. 

Karen V. Lykke fra UiO var først ut og holdt innlegget «Kan bærekraftig mat forankres i fortidens landbrukspraksis og matkultur?»

Birger Svihus fra NMBU hadde fått i oppdrag å definere «Hva er bærekraftig matproduksjon?»

Rune Blomhoff, professor ved Universitetet i Oslo og prosjektleder for De nordiske kostrådene som ble lansert i juni, snakket om de nye nordiske kostanbefalingene i forhold til sunt kosthold. 

Helle Margrete Meltzer, forsker og tidligere forskningssjef i Folkehelseinstituttet delte sine refleksjoner på om det er mulig å kombinere det som er sunt for kroppen og for kloden?  

Siv Fagertun Remberg fra NMBU snakket om temaet «Urbant landbruk og selvforsyning» og hva kan hver enkelt av oss gjøre?

Kristin Asdal fra Universitetet i Oslo hadde fokus på havet og holdt innlegget: «Den store økonomiseringen av havet. Er det havet som skal gi oss fremtidens bærekraftige mat?»

NMBUs Anne Kjersti Uhlen hadde fokus på plantebasert kost og snakket om «Potensialet for å produsere mer plantebasert mat i Norge».

Siste person ut var Norges Bondelags leder Bjørn Gimming som belyste spørsmålet om vi kan produsere nok bærekraftig mat i Norge?

Arrangementet ble avsluttet med en paneldebatt ledet av Anne Håskoll-Haugen. Det var mulig å følge arrangementet digitalt.

Stor enighet

Så tilbake til det store spørsmålet «Kan maten vi spiser endre verden?» Ja, er forskerne og lederen av Bondelaget enige om, men om vi skal spise kjøtt, grønnsaker eller belgvekster er innlederne ikke samstemte om.

kan-maten-vi-spiser-endre-verden


Se programmet

 

Publisert 27. sep. 2023 16:04 - Sist endret 29. sep. 2023 16:27