Digitalt frokostmøte: Ibsens lege-etikk

Det dukker ofte opp en lege i Ibsens verker. Ibsens leger har ofte høy status og skaper spenning i handlingen. Legen kan være en kjær og tillitsvekkende venn og en som fortrolig lytter til familiens mange hemmeligheter – eller den som kommer med en brannfakkel og skaper røre.

Bildet kan inneholde: skjerf, ansikt, ansiktsuttrykk, mennesker, hake.

Hvem lytter vi til i dag? Har legen og psykologen den samme kraften i et samfunn der alskens alternativmedisin og selvhjelpsterapi florerer – og vi stadig er mindre autoritetstro? Og hvilken rolle skal legen innta overfor pasienten, faget og ikke minst i samfunnet?

Du møter:
- Kaveh Rashidi, lege og skribent
- Ellen Hartmann, psykologiprofessor ved UiO
- Thor Holt, førsteamanuensis ved Senter for Ibsenstudier, UiO
- Linn Stalsberg, forfatter og frokostmøtets ordstyrer

Frokostmøtet sendes live fra Nationaltheatrets Facebook-side.

Ibsens leger har ofte noe radikalt ved seg og kan tolkes som en profetisk stemme, også inn i vår egen samtid. Doktor Stockmann i En folkefiende står forlatt og alene, da han advarer mot forurenset vann – ikke ulikt den kinesiske legen i Wuhan, Kina, som valgte å advare verden mot korona, og som senere omkom av viruset.

Legen er hos Ibsen et tillitsfullt og mektig talerør, som gjør at folk flest lytter ekstra godt til hva han har å si. Er dette et bevisst virkemiddel fra Ibsens side? Bidrar det til å gi stykkene større legitimitet?


Frokostmøtet er et samarbeid mellom UiO og Nationaltheatret og er inspirert av legene i Ibsens verker. I høst møter vi tre av dem på Nationaltheatrets scener: doktor Rank i Et dukkehjem, doktor Wangel i Fruen fra havet og, for ikke å glemme den mest berømte av Ibsenske leger, doktor Relling i Vildanden. Han som snur alt opp med uttalelsen: «Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar du lykken fra ham med det samme.»


Arrangør

Nationaltheateret, UiO:Livsvitenskap og UiO:Realfag og teknologi

Publisert 13. aug. 2020 13:33 - Sist endret 10. sep. 2020 10:49