Gutter og livsvitenskap 2020

Er du elev i videregående skole og kunne tenke deg å løse store samfunnsutfordringer innen helse og miljø? Bli med på «Gutter og livsvitenskap» og la deg inspirere av livsvitenskapsforskere ved UiO.

Banner Gutter og livsvitenskap 2020

Bilder fra arrangementet

Bla deg framover bildekarusellen med pilene på siden av bildene.

Gutter og livsvitenskap

Arrangementet var gratis, men krevde påmelding på grunn av begrenset antall plasser.

Program

Markus Bailey guider deg gjennom programmet. Du får høre om dyrking av mikroorganer på brikker, hvordan nye kjevebein lages, hva som egentlig skjer i hjernen til ungdommer og mer til. Bli med på et par skoletimer utenom det vanlige!

Dette er noen av dem du får møte:

Markus Bailey

Han er utdannet skuespiller og kjent fra flere TV-programmer.
Han leder oss gjennom arrangementet.

 

 

 

 

Steven Ray Wilson er professor i kjemi

Har du hørt om organ-on-a-chip (mini-organer blir dyrket på biologiske kretskort)? Denne teknologien åpner dører for raskere utvikling av nye medisiner og redusert bruk av dyreforsøk!

 

 

 

 

Håvard Jostein Haugen er professor i odontologi – tannhelsevitenskap

Det er kanskje ikke noe du tenker på til daglig, men det hender at folk mister kjevebeinet på grunn av ulykker eller betennelser. Da trenger de nytt beinvev. Men hvordan lager man det for at det skal fungere akkurat som naturlig bein?

 

 

 

Magnus Aronsen er utdannet lege og forsker på hjertemedisiner

Hvert år dør millioner av mennesker verden over av hjertestans. Dagens behandling er dessverre lite effektiv og har mange bivirkninger. Hvordan går forskerne fram for å finne ny og bedre behandling, og hva skal til for å utvikle en ny medisin?

 

 

 

Christian Krog Tamnes er utdannet psykolog og forsker på hjernen

Hvordan utvikler hjernen seg i barndommen og ungdomsalderen? Hva mener forskerne med at det skjer en storrengjøring i ungdomshjernen? Og hva har hjernens utvikling å si for hvordan vi tenker og føler i tenårene?

 

 

 

Markus Herberg Hovd er utdannet farmasøyt og forsker på legemidler

​Hvorfor gir man lik dose legemiddel til ulike pasienter? Hvordan kan vi bruke teknologi til å finne ut hvordan folk reagerer forskjellig på medisiner?

 

 

 

Torkjell Leira er utdannet samfunnsgeograf og jobber ved Klimahuset som åpner i Botanisk hage våren 2020

Hvorfor brenner Amazonas? Når det står på som verst, må flyplasser stenge på grunn av røyken, og barn og ungdom må være hjemme fra skolen på grunn av forurensingen. Hva betyr avskogingen for menneskene og det biologiske mangfoldet i regnskogen? Og hvordan påvirker den klimaet?

 

 

Simen Hermansen er masterstudent i biovitenskap

Hvordan og hvorfor har studenter laget solceller av genmodifiserte bakterier? Hvordan er det å jobbe med egne ideer i laboratoriet og delta i internasjonal konkurranse i syntetisk biologi?

 

 

Hva er livsvitenskap?

Livsvitenskap handler om liv, aldring og sykdom og gir nye løsninger på store samfunnsutfordringer innen helse og miljø.

UiOs livsvitenskapsforskere jobber blant annet med

  • å finne bedre metoder for å diagnostisere og behandle kreft, demens og en rekke andre sykdommer
  • hvordan vi skal håndtere antibiotikaresistens
  • hvordan vi skal forvalte naturressursene våre
  • å finne nye løsninger på globale miljøproblemer

I Oslo jobber vi for at livsvitenskap skal skape nye arbeidsplasser, spesielt innen helse.

Krever tverrfaglig samarbeid

Innen livsvitenskap kombinerer vi det beste fra fag som medisin og biologi med nye avanserte analysemetoder fra for eksempel matematikk, kjemi, farmasi, fysikk og informatikk. Vi bruker også andre fag for å se helse- og miljøutfordringene i et samfunnsperspektiv. Siden livsvitenskap er tverrfaglig og krever kompetanse på mange fagområder, er det mange mulige utdanningsveier for deg som vil jobbe med det.

Nytt biomakerspace for studenter ved UiO i nytt livsvitenskapsbygg

UiO:Livsvitenskap er Universitetet i Oslos største satsing noensinne. Regjeringen har bevilget flere milliarder kroner for at UiO skal få et gigantisk livsvitenskapsbygg. Når bygget står ferdig i 2024 blir det blir Norges største forsknings- og undervisningsbygg. Her skal det blant annet være et biomakerspace der studenter kan teste ut egne ideer i laboratoriet. Arbeidet med dette er allerede i gang. I år fikk studenter som prøver å lage solceller av genmodifiserte bakterier, innovasjonsstipend til sitt arbeidet 


Jenter og teknologi 2020

Grunnen til at vi inviterer bare gutter, er at arrangementet går av stabelen samtidig med arrangementet «Jenter og teknologi 2020» i regi av UiO, NMBU og OsloMet. Les mer om det arrangementet.


Arrangementet er en del av den årlige Oslo Life Science-konferansen.

Arrangør

UiO:Livsvitenskap og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Farmasøytisk institutt, Kjemisk institutt, Det medisinske fakultet, Det odontologiske fakultet, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Psykologisk institutt
Publisert 5. des. 2019 15:23 - Sist endret 25. feb. 2020 16:17