Universitetsplassen – podkast fra UiO

Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.

Bildet kan inneholde: tekst, skrift, gul, linje, logo.

Episoder

 • LIVE: Grønn morgen, Norge!
  21. okt. 2021

  Vi har teknologi som kan drive verden i grønn retning, men å ta den i bruk er ikke alltid like enkelt. De unge forskerne Christina Nadeau, Halvor Høen Hval, Susanne Normann og Christian Palacios Haugestad diskuterer hva som skal til for at klimaløsninger blir realisert. Ordstyrer er Torkjell Leira fra Klimahuset.

  Episoden er et utdrag fra UiOs kunnskapsfestival En ny start, som foregikk på Universitetsplassen 31.august-2. september.

   

 • LIVE: Grønt diktatur
  21. okt. 2021

  Klimaendringene skjer fort. Vi vet hva vi må gjøre for å fikse det, men hvor går egentlig grensen mellom personlig frihet og alles felles beste?  Du hører professor Benedikte Moltumyr Høgberg, stipendiat Bård Lahn, forfatter Bjørn Vatne og MDG-politiker Eivind Trædal diskuterer hvor grensen går før den beste intensjonen ender i diktatur. Ordstyrer er Beate Nossum fra byrået Footprint.

  Episoden er et utdrag fra UiOs kunnskapsfestival En ny start, som foregikk på Universitetsplassen 31.august-2. september.

 • 71. Putins Russland: Autoritær politikk og tradisjonelle verdier
  12. okt. 2021

  Siden 2012 har Russland gått i stadig mer autoritær retning. De som snakker Vladimir Putin imot, anklages for å true tradisjonelle russiske verdier eller stemples som utenlandske agenter. Russlandsforsker Pål Kolstø møter Lene Wetteland fra menneskerettighetsorganisasjonen Den norske Helsingforskomité for å diskutere hva som ligger i retorikken om tradisjonelle verdier, hva konsekvensene av Putins politikk har vært – og hva russerne egentlig mener om Putins verdier. 

  Programleder er Mari Lilleslåtten.

 • 70. CO2-lagring som en økonomisk mulighet
  8. okt. 2021

  Norge har lagret CO2 i 25 år. Teknologien og kompetansen har eksportverdi, men samfunnsendringene som skal til er bøygen som må overvinnes. I denne episoden møter du forsker Rikke Bruhn ved Institutt for geofag og Anders Bjartnes, ansvarlig redaktør i Energi og Klima, nettidskriftet til Norsk klimastiftelse.

  Programleder er Elina Melteig.

 • LIVE: Ung under pandemien: 8760 timer på hybelen
  8. okt. 2021

  Hva har pandemien gjort med hver enkelt av oss - og med samfunnet? Hvordan har det for eksempel vært å tilbringe 8760 timer på hybelen? Vi snakker om psykisk helse, om mestring og om hvor grensen går for hva man må og kan tåle når man er ung og student. Du hører Martine Antonsen, Maika Marie Godal Dam, Omid Ebrahimi, Trine Waaktaar og Jan Ivar Røssberg.

  Episoden er et utdrag fra UiOs kunnskapsfestival En ny start, som foregikk på Universitetsplassen 31.august-2. september.

 • LIVE: Den norske idealborgeren
  5. okt. 2021

  En ideell borger deltar aktivt i arbeidslivet og i demokratiet, men samfunnet er designet på en måte som gjør at ikke alle kan delta på lik linje. Denne episoden tar for seg hvordan forestillinger om idealborgeren også fører til diskriminering og utenforskap.

  Du hører filosof Pål Antonsen, sosiolog Arnfinn Midtbøen, teolog Kaia Rønsdal, funksjonshemmingsforsker Jan Grue, litteraturforsker Louisa Layne og professor i informatikk Tone Bratteteig.

  Ordstyrer er Vilde Sagstad Imeland, journalist i Morgenbladet.

  Episoden er et utdrag fra UiOs kunnskapsfestival En ny start, som foregikk på Universitetsplassen 31.august-2. september.

 • LIVE: Sofie kupper Norge
  4. okt. 2021

  Hvor robust er egentlig det norske demokratiet? I høst lanserte Universitetet i Oslo podkasten Sofie kupper Norge der komiker Sofie Frøysaa og forsker Sofie Høgestøl samarbeider med demokratiforskere ved UiO om en oppskrift på å gjøre Norge til et diktatur.  

  Podkasten ble lansert under kunnskapsfestivalen «En ny start» på Universitetsplassen, og i denne episoden får du to debatter fra lanseringen. Først ut er Sofie og Sofie som går løs på diktaturoppskriften sammen med TV2-journalist Kadafi Zaman, professor i statsvitenskap Carl Henrik Knutsen og forsker ved Senter for ekstremismeforskning, Cathrine Thorleifsson. 

  Datainnbrudd, desinformasjon og ny teknologi. Hvordan er egentlig Norge og norske medier rigga hvis onde krefter vil påvirke stortingsvalget og det norske demokratiet? Det spurte Sofie Høgestøl medieforsker Petter Brandtzæg, sjefredaktør i VG, Gard Steiro, NRK-korrespondent Tove Bjørgaas og TV2-journalist Kadafi Zaman om i del to av episoden.

 • 69. Finnes universets begynnelse?
  30. sep. 2021

  «The big bang» er teorien om hvordan verden har oppstått. Alternativet er at det alltid har eksistert, men det medfører rare paradokser. Hilberts hotell og mystiske kvantefelt er bare begynnelsen. Hør astrofysiker Trygve Leithe Svalheim og filosof Øystein Linnebo diskutere om verden har blitt til, eller om den har vart evig.

  Programleder er Elina Melteig. 

 • LIVE: Ta knekken på konspirasjonsteoriene
  28. sep. 2021

  Konspirasjonsteorier er gift for demokratiet – og ofte god underholdning. Er demokratiet vårt rusta for å stå imot konspirasjonsteoriene? Denne episoden tar for seg hva konspirasjonsteorier egentlig består av, hvilke mekanismer som bidrar til å spre dem, og hva som bør gjøres for å motarbeide dem.

  Du hører jurist Anine Kierulf, statsviter Cathrine Holst, sakprosaforsker Johan Tønneson og religionshistoriker Terje Emberland.

  Ordstyrer er Fredrik Sjaastad Næss fra podkasten Konspirasjonspodden.

  Episoden er et utdrag fra UiOs kunnskapsfestival En ny start, som foregikk på Universitetsplassen 31. august - 2. september.

 • 68. Norske forskere ser etter tegn til liv på Mars
  10. sep. 2021

  Spor av liv på Mars betyr at vi ikke er alene i universet. Forskerne leter i spenning, og et av instrumentene ombord på roveren Perseverance er RIMFAX – utviklet og bygget i Norge. Professor Svein-Erik Hamran har ledet prosjektet, og sammen med Marianne Vinje Tantillo ved Norsk romsenter snakker vi om hva forskerne egentlig ser etter, og hvilke muligheter og utfordringer som ligger i Mars-forskningen.

  Programleder er Elina Melteig. 

Mer ...
Abonner på Spotify
Abonner direkte på Universitetsplassen fra iTunes

Universitetsplassen er produsert av Universitetet i Oslo. Produsent: Yvonne Pettrém og Arve Nordland. Teknisk ansvarlig: Aleksander Tidemann, Mari Lestberg og Dag Backer.

Har du ønsker og innspill til temaer og innhold i podkasten? Kontakt prosjektleder Kristin Storbæk.

Flere podkaster fra UiO

Lytt til flere podkaster fra UiO, om alt fra filosofi via psykiske lidelser, til norgeshistorie, akademisk smalltalk, undervisning, pandemi og juss også for folk uten juss-bakgrunn.