Universitetsplassen – en podkast fra UiO

Bildet kan inneholde: gul, tekst, font, tilpasning.
Universitetsplassen er en forskerbasert podkast om samfunnet produsert av Universitetet i Oslo. Her møtes både unge og erfarne forskere for å snakke om det de mener er viktig og aktuelt, sammen med gjester fra norsk samfunnsliv.
Programledere: Hedda Ovidia Stølen og Sondre Hølaas, studenter med bakgrunn fra Radio Nova.
 • Produsent: Arild Blomkvist
 • Lyd: Dag Backer
 • Research; Mari Lilleslåtten, Elise Koppang Frøjd, Gro Lien Garbo og Eva Michelsen Ekroll

Episoder

 • 5. Ensom ulv -  et lite treffende begrep om dagens terrorister
  25. juni 2020

  - Enten det gjelder 22. juli-terroristen, Christchurch-terroristen, eller al-Noor-moske- terroristen, så er betegnelsen «ensom ulv» misvisende. Dagens høyreekstremister har et stort nettverk av meningsfeller å støtte seg på, understreker terrorforsker Cathrine Thorleifsson og redaktør av Filter Nyheter og forfatter av boken Nynazister blant oss Harald S. Klungtveit.

  De synes det er urovekkende at høyreekstremt tankegods ser ut til å ha blitt «mainstream» og at grensen for hva det er lov til å si, stadig blir utvidet

 • 4. PRIDE: Hvordan står det til med likestillingen for lesbiske mødre i Norge i dag? 
  25. juni 2020

  Det er nå Pride, en feiring av skeivt mangfold, kultur og historie, men også en anledning til å sette fokus på forskjellsbehandling og diskriminering. I 2013 kom det et forbud mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Men hvordan står det egentlig til med dette vernet, fungerer det i praksis? Jusprofessor Anne Hellum inviterer medmor Nina Bahar til en samtale om lesbiske medmødres rettslige stilling i Norge i dag.  

  - Mange får seg en ubehagelig overraskelse når de oppdager at de ikke har samme rettigheter som andre grupper. Uoverensstemmelser mellom likestillings- og diskrimineringslovgivningens vern og annen rettighetslovgivning skjer i praksis for alle grupper som er omfattet av vernet, sier Anne Hellum. 

  Nina Bahar kan bekrefte dette. Da hun som fersk medmor fikk fødselsattesten i posten og oppdaget at kona var registrert som enslig mor ringte hun sykehuset med en gang – her måtte det vel ha skjedd en glipp? 

 • 3. Klima- og koronakrise: Bra for jorda - dårlig for oss? 
  25. juni 2020

  I Kina sank partikkelforurensningen med opptil 30% og folk i Beijing kunne glede seg over blå himmel. Innbyggerne i Nepal kan for første gang på flere tiår se toppen av Mount Everest bade i soloppgangen.

  I Venezia kan man igjen observere fisken svømme i det klare vannet. Jordkloden har fått en pustepause. Kan koronakrisa bli naturens Greta Thunberg? Dag O. Hessen (professor i biovitenskap ved UiO) inviterer Thina Saltvedt (sjefsanalytiker i Sustainable Finance i Nordea) til samtale om framtiden og klimautviklingen etter korona.  

 • 2. Hvem har skylda for at vi er hekta på mobilen?
  22. juni 2020

  Vi bruker mobilen på do, ser Netflix til søndagsfrokosten og sjekker Facebook på jobb. Forholdet til media har alltid vært ambivalent, men når tech-bransjen kjenner deg bedre enn din egen mor, er det da på tide med en digital detox?

  Medieforsker og professor Trine Syvertsen ved Universitetet i Oslo møter tech-gründer Vinoth Vinaya for å snakke om hva bransjen gjør for å holde på oppmerksomheten din, og til hvilken pris.

 • 1. Kan korona-bråstoppen gjøre oss mer solidariske?
  22. juni 2020

  Da bremsene ble satt på og Norge ble stengt ned 12. mars lærte vi at kjeden aldri er sterkere enn det svakeste ledd. Vi fikk en opplevelse av å være én familie. Det samme skjedde 22. juli. Vi står gjerne samlet som nasjon når noe alvorlig skjer.  Pustepausen koronapandemien har gitt oss kan gjøre Norge blir et mer bærekraftig og solidarisk samfunn og gi oss en større nærhet til hverandre, mener Thomas Hylland Eriksen, professori sosialantropologi ved Universitetet i Oslo.

  Denne episoden ble spilt inn i midten av mai.

Abonner på Spotify
Abonner direkte på Universitetsplassen fra iTunes

Flere podkaster fra UiO

Lytt til flere podkaster fra UiO, om alt fra filosofi via psykiske lidelser, til norgeshistorie, akademisk smalltalk, undervisning, pandemi og juss også for folk uten juss-bakgrunn.