Universitetsplassen – en podkast fra UiO

Podkasten Universitetsplassen gir innblikk og kunnskap. Her hører du forskere og gjester snakke om et vidt spekter av temaer og viktige samfunnsspørsmål.

Podkasten er produsert av Universitetet i Oslo.

Episoder

 • Tilbake i Assads grep og glemt av Vesten: Hva skjer i Syria?
  29. nov. 2022

  Rett utenfor Europas grense lever innbyggerne i Syria med etterdønningene av en langvarig og brutal krig. Fremdeles flykter syrere over Middelhavet, og den fryktede islamistiske terrororganisasjonen IS lever i skyggene. Hva har skjedd i Syria siden Assad-regimet gjenvant kontrollen, og hvordan ser fremtiden for det krigsherjede landet ut? Historiker og Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage og utenriksjournalist og forfatter Kristin Solberg er gjester i Universitetsplassen.  

  Programleder er Mari Lilleslåtten. Les mer på uio.no 

 • Hylland og Wig: En positiv samtale om rus
  25. nov. 2022

  Alle vet at rus er farlig, men la oss være ærlige: rusen beriker også livet for de fleste. I denne episoden av Hylland og Wig diskuterer psykolog Fanny Duckert og psykiater Finn Skårderrud hvorfor alkoholen frister oss – og hvordan det er mulig å leve godt med rus.

  Programledere er Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig.  

   

 • Hylland og Wig: Det konforme Norge
  8. nov. 2022

  I Norge er vi korrekte, veltrente og vellykkede. Ingen røyker og alle resirkulerer papir og matavfall. Er vi i ferd med å bli et konformt samfunn? Hvilken plass har avvikerne i det moderne sosialdemokratiet? Kunstner og tegneserieskaper Christopher Nielsen gjester Hylland og Wig for å snakke de som ikke passer inn suksesshistorien om Norge.

  Programledere er Thomas Hylland Eriksen og Ståle Wig. 

 • 100 år siden Mussolini og fascistene tok makten i Italia
  28. okt. 2022

  I 1922 ble Benito Mussolini utpekt til statsminister i Italia. Han skulle holde på makten i 21 år, og gjøre landet til et fascistisk diktatur. Hva skjedde i de dagene Mussolini tok over ledelsen i Italia? Og hvordan kunne en antidemokratisk populist få makten i et europeisk demokrati?

  Med Elisabetta Cassina Wolf, førsteamanuensis og underviser i historie og Han Lamers, professor i klassiske språk, ved Universitetet i Oslo.

  Episoden er produsert av Mari Lilleslåtten. Les mer på uio.no.

 • Hvorfor velger asiatiske demokratier autoritære ledere?
  26. okt. 2022

  Filippinenes nye president «Bong Bong» Marcos Jr. slekter på sin far, den tidligere presidenten Ferdinand Marcos, men knyttes til sin forgjenger, den beryktede Rodrigo Duterte. I India styrer Narendra Modi, i Bangladesh Sheikh Hasina, i Pakistan Imran Khan. Alle er de sterke ledere som anklages for å være både populister og autokrater. Hva er det som gjør de asiatiske lederne så mektige og populære, og hvor går demokratiene i Asia? UiO-forskerne Arild Engelsen Ruud og Cecilie Endresen har vært på Filippinene, og de forklarer. 

  Programleder er Mari Lilleslåtten. Les mer på uio.no.

 • Alternative reaksjoner hjelper og straffer unge narkotikalovbrytere
  11. okt. 2022

  Helt unge narkotikalovbrytere blir sjeldnere registrert med nye lovbrudd når de får helse- og sosialfaglig oppfølging i stedet for bøter. Samtidig opplever de oppfølgingen som inngripende og langvarig. Støtte fra foresatte betyr mye for rehabilitering, forteller forsker Thomas A. Sandøy. Han har skrevet doktorgradsavhandling ved Det juridiske fakultet om straff og hjelp i narkotikasaker for ungdom. Hør Sandøy i dialog med professor Morten Holmboe fra Politihøgskolen.

  Programleder er Jorunn Kanestrøm.

 • Tett på Ann-Cecilie Larsen: Rockeentusiast avslører grunnstoffabrikkene i verdensrommet
  4. okt. 2022

  På det mest intense jobbet kjernefysikeren Ann-Cecilie Larsen døgnet rundt for å avsløre atomkjernenes indre liv i gigantiske stjerneeksplosjoner. Da hører hun på finsk tungrock.

  Programleder er Yngve Vogt, journalist i forskningsmagasinet Apollon.

 • Tett på Thomas Hylland Eriksen: - Ville være i nærheten av folk
  23. sep. 2022

  Som ung valgte han å stille filosofiske spørsmål med folk på plass framfor å bare analysere tekster. Da Thomas Hylland Eriksen som godt voksen ble alvorlig syk, var den sosialantropologiske ballasten nyttig. Han kunne med interesse observere at han faktisk ikke fikk panikk.

  Programleder er Gro Lien Garbo

 • Tett på Kalle Moene: - Man har ingen rett til å kjede andre
  2. sep. 2022

  - Det verste du kan gjøre er å kjede andre. Det lærte jeg av min skjønne mamma, sier økonomiprofessor Kalle Moene. Han spisser heller tankene sine framfor «å få alt korrekt ned til den minste detalj». Han har passert 70, men er like oppslukt av makt, ulikhet, fattigdom og korrupsjon, som han var som ung forsker.

  Programleder er Gro Lien Garbo.

 • Statoil 50 år: Hvem har styrt det norske oljeeventyret – staten eller Statoil?
  17. aug. 2022

  I 1972 etablerte Norge et statlig oljeselskap. Hvilke interesser har Statoil – i dag Equinor – tjent, og hvem har makten i norsk oljepolitikk? Einar Lie og Eivind Thomassen har gjennom seks år forsket på Statoils historie. Torbjørn Røe Isaksen er samfunnsredaktør i E24 og tidligere Høyre-politiker. Hør dem diskutere statlig eierskap i norsk olje, fra oppstarten frem til i dag.

  Programleder er Mari Lilleslåtten.

Mer ...
Abonner på Spotify
Abonner direkte på Universitetsplassen fra iTunes

Universitetsplassen er produsert av Universitetet i Oslo. Produsent: Yvonne Pettrém og Arve Nordland.

Har du ønsker og innspill til temaer og innhold i podkasten? Kontakt prosjektleder Kristin Storbæk.

Flere podkaster fra UiO

Lytt til flere podkaster fra UiO, om alt fra filosofi via psykiske lidelser, til norgeshistorie, akademisk smalltalk, undervisning, pandemi og juss også for folk uten juss-bakgrunn.