English version of this page

Museene ved Universitetet i Oslo

UiO eier og driver flere museer der publikum kan utforske unike utstillinger og se forskning satt ut i live. Museene er viktige arenaer for både for vitenskapsformidling og kulturarvarbeid.

Naturhistorisk museum

De faste utstillingene på Naturhistorisk museum tar for seg 4,5 milliarder år med naturhistorie. I tillegg får publikum oppleve skiftende utstillinger om dagsaktuelle temaer som klima og miljø.

Museet består av de zoologiske og geologiske utstillinger, Botanisk hage og Klimahuset, samt store samlinger i magasiner.

Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter, 7,7 millioner objekter i alt. Bak i kulissene på museet jobber det over 70 forskere som studerer biologisk og geologisk naturmangfold.

Utstilling av dinosaurskjellett
Foto: Naturhistorisk museum/Lars-Petter Pettersen

De geologiske utstilling gjenåpnet for publikum i 2022 etter sju år med rehabilitering, og det har blitt satt besøksrekord siden gjenåpningen. Naturhistorisk museum ble kåret til "årets museum" i 2023. 

Gå til Naturhistorisk museums nettsider

Historisk museum

Historisk museum er et av landets største kulturhistoriske museer. Det rommer den største arkeologiske samlingen i Norge fra forhistorien og middelalderen, inkludert de to best bevarte vikinghjelmene i verden, en betydelig kirkekunstsamling fra middelalderen og en antikksamling fra Middelhavslandene.

Religiøs kunst på museum
Foto: Kulturhistorisk museum

Museet har i tillegg en betydelig etnografisk samling med gjenstander fra alle verdensdeler. Hvert år drives det arkeologiske utgravninger i regi av museet for å prøve å finne enda flere skatter som kan fortelle oss om fortidens folk. 

Historisk museum er en del av Kulturhistorisk museum ved UiO. 

Gå til Historisk museums nettsider

Museumsarrangementer

UiOs museer inviterer ukentlig til spennende arrangementer der du kommer tettere på utstillingene og alle de fascinerende spørsmålene de vekker.

Se kommende arrangementer ved UiO's museer

Vikingtidsmuseet (åpner i 2026)

De store skipsfunnene fra Oseberg, Gokstad og Tune er blant Norges viktigste kulturskatter. Skipene er verdens best bevarte skip fra vikingtiden og Osebergskipet er kanskje det mest imponerende.

Vikingskipshuset har lenge vært Norges best besøkte museum med et årlig besøkstall på omkring 430.000, og skipene har i nesten 100 år vært utstilt for publikum.

Vikingsskiphuset på Bygdøy er nå stengt, men et nytt Vikingtidsmuseum er under bygging og skal etter planen åpne i 2026.

Bilde av vikingskip i åpen sal på museum
Illustrasjon fra Statsbygg

Gå til Vikingtidsmuseets nettsider

Se også

Publisert 10. mars 2011 11:02 - Sist endret 25. okt. 2023 23:04