English version of this page

Bli kjent med Hans Petter Graver

Hans Petter Graver. Foto: © UiO/Anders Lien

Hvorfor ønsker du å bli UiOs neste rektor?

– UiO er en flott og verdifull institusjon. Den senere tids politiske utvikling har gjort det viktigere for meg å være med å forsvare UiOs og akademias posisjon. Jeg har lang ledererfaring, og en utpreget tverrfaglig bakgrunn. Jeg liker å få mennesker til å jobbe sammen, og inspireres av prosesser som bidrar til at alle ansatte og studenter ved UiO får utfolde seg.

– Utdanning er en hjertesak. Vi er en av landets fremste læringsinstitusjoner. Samtidig kan både læringsmiljøet og innholdet i utdanningene bli bedre. Det må bli lettere å ta emner på tvers av disipliner og fakulteter. Det er også viktig å stimulere til bedre undervisning, blant annet ved å utvikle alternative, rendyrkede karriereløp. God undervisning må merittere og gi uttelling ved opprykk.

Hva mener du er god ledelse?

– To ting kjennetegner god ledelse. For det første må man inspirere og stimulere, og for det andre må man fjerne unødige, praktiske hindringer i hverdagen – altså jobbe med både mennesker og organisasjon. De som skal lede UiO må være anerkjente og respekterte innen sine fagfelt. Vi er et veldig sterkt team. Inger Sandlie er fremragende på sitt felt, og Jan Frich er en bredt orientert forsker, med mye erfaring med å lede og utvikle ulike studieprogrammer. God ledelse inngir tillit og respekt ved å være åpen, kunnskapsbasert, rettferdig og forutsigbar.

– På UiO er det store forskjeller mellom enhetene. Derfor er det viktig at rektoratet har tett og nær dialog med fakultetene og instituttene. Som dekan gjennom åtte år opplevde jeg frustrasjon over hvor mye tid som gikk med til å svare på tiltak fra sentral- og fakultetsadministrasjonen. Vi må få bedre samtaler mellom enheter og nivåer, med respekt for hverandres styrker og forutsetninger. Dekangruppen kan med fordel brukes som et strategisk organ for å diskutere hva UiO skal være, heller enn et slags høringsorgan som i dag. God ledelse er dessuten mer proaktiv enn reaktiv, og det bør også prege vårt forhold til omverdenen. På utdanningsfeltet har for eksempel NTNU og Universitetet i Tromsø fanget opp utviklingstrekkene og lagt premissene. Jeg ønsker at UiO skal være i forkant ved behov for reformer.

Hvordan ser UiO ut om 10 år?

– Vi er nok ikke så annerledes sett utenfra, vi forblir den sterkeste akademiske institusjonen i Norge. Internt håper jeg vi har en mer fleksibel og åpen organisasjon som er tilpasset flerfaglighet i forskning og undervisning.

Hva er UiOs samfunnsoppdrag?

– Vi forvalter mye større verdier enn det som er synlig på budsjettene, og da tenker jeg særlig på verdiene studentene bidrar med. Studentene betror oss verdifulle år av sine liv. Vi står til ansvar overfor dem, og ikke bare staten. Vi må gi dem muligheter til å utvikle seg, og inspirere dem til å bli ambisiøse på egne og samfunnets vegne. Dessuten har vi et stort ansvar for å bidra med kunnskap i samfunnet. Jeg tror at gode forskere skaper innovasjon dersom forholdene legges til rette for dem, og at gode pedagoger er gode formidlere om de får plattformer å formidle fra. Det er en ledelsesoppgave å gjøre slik tilrettelegging og å skape slike plattformer.

Hva tenker du om UiOs tre tverrfaglige satsinger?

– Satsingene er viktige, og åpenhet for flerfaglighet må gjennomsyre hele UiO. Livsvitenskap er en sammensmeltning drevet av en indre utvikling i fagene selv, mens de to andre satsingene om energi og Norden er mer problemdrevet. Vi må legge til rette for flere initiativer bottom-up. Jeg er opptatt av flerfaglighet. Å jobbe sammen med folk fra ulike disipliner er helt nødvendig for å løse nye spørsmål, uten at det skal gå på bekostning av eget fag. Et mål er å fjerne organisatoriske og kulturelle barrierer mot flerfaglighet, for eksempel i studieprogrammene.

Hvorfor Inger Sandlie som din prorektorkandidat?

– Hun ble anbefalt av alle jeg snakket med, og vi matchet med en gang. Hun nyter stor respekt både ved UiO og utenfor, og vi er helt på linje i alle spørsmål. Vi inspirerer hverandre og gjør hverandre bedre. Dessuten er hun en av våre beste forskere både når det gjelder grunnforskning og innovasjon. Hun har unik innsikt og kompetanse i veien fra grunnforskning til innovasjon og nyskapning.

Hvorfor bør UiOs ansatte og studenter stemme på dere?

– Vi bør velges fordi vi har et veldig godt program, et sterkt engasjement for UiO, og fordi vi har egenskapene som skal til for å lykkes. Vi har bred erfaring fra formelle kanaler. Vår tilnærming til universitetsdemokratiet og ledelse samsvarer med det flertallet ved UiO står for.


Les hva rektorkandidat Svein Stølen svarte på de samme spørsmålene.

Av Amalie Kvame Holm
Publisert 19. jan. 2017 23:30 - Sist endret 2. okt. 2020 14:43