IDE4030 – Historieteori og fortolkningsteori

Timeplan, pensum og eksamensdato

Kort om emnet

Emnet presenterer sentrale trekk ved historisk tenkning og teoridannelse med sikte på å utdype den innsikt i metoder og forskningsteknikker som studentene har tilegnet seg gjennom bachelorstudiet. Emnet er bygget opp av 2 komponenter: A) Teoretiske perspektiver på historieskrivning om ulike intellektuelle emner (politikk, filosofi, vitenskap etc) og forholdet mellom dem. B) Spørsmål knyttet til forståelse av fortidige forhold, særlig tekster og til de generelle strukturer som preger tekster om fortidens intellektuelle virksomhet.

Hva lærer du?

Emnet sikter mot å gi innsikt i ulike metoder, perspektiver og grunnlagsproblemer som preger ulike felter av de historiske fagdisiplinene. Det tas sikte på å gjøre studentene bevisste om det særpregede ved historiske tekster, særlig om intellektuell virksomhet, og hva som forbinder og skiller dem fra andre historiske tekster og fra f.eks. litterære tekster.

Opptak og adgangsregulering

Studenter må hvert semester søke og få plass på undervisningen og melde seg til eksamen i Studentweb.

Dersom du ikke allerede har studieplass ved UiO, kan du søke opptak til våre studieprogrammer, eller søke om å bli enkeltemnestudent.

Forkunnskaper

Obligatoriske forkunnskaper

Forutsetter god kjennskap til og trening i å lese tekster av idéhistorisk art. Forutsetter også gode engelskkunnskaper. Opptak til masterstudier.

Anbefalte forkunnskaper

BA-graden i kultur- og idestudier.

Undervisning

Undervisningen gis i form av forelesninger og seminarer - minimum 20 t. fordelt over semesteret. Studentenes skriveprosess er en vesentlig del av undervisningsopplegget. Studentene veksler mellom oppgaveskriving og kommentering av hverandres arbeider. Bruk av classfronter kan være aktuelt.

Eksamen

Semesteroppgave. Det benyttes integrert vurdering med karakter fastsatt på grunnlag av en semesteroppgave som studenten har arbeidet med under veiledning i løpet av semesteret. Oppgaven skal ha et omafng på 8-10 sider (2300 tegn pr. side). Oppgaveteksten gjøres kjent ved semesterstart.

Karakterskala

Emnet bruker karakterskala fra A til F, der A er beste karakter og F er stryk. Les mer om karakterskalaen.

Evaluering av emnet

Vi gjennomfører fortløpende evaluering av emnet, og med jevne mellomrom ber vi studentene delta i en mer omfattende evaluering.

Periodisk emneevaluering høsten 2006

Periodisk emneevaluering høsten 2008

Fakta om emnet

Studiepoeng
10
Undervisning

Emnet ble tilbudt siste gang høsten 2009.

Eksamen

Emnet ble tilbudt siste gang høsten 2009.

Undervisningsspråk
Norsk