Beskjeder

Publisert 28. nov. 2017 11:20

Eksamensoppgaven publiseres på semestersiden til emnet mandag 4. desember kl. 11:00. Du finner oppgaven til høyre på siden.

Bes...

Publisert 17. nov. 2017 09:22

Her er lenke til heftet i "Akademisk Skriving", med konkrete tips til hvordan skrive akademisk og en enkel referanseteknikk forklart og eksemplifisert for flere medier.

Her er også en lenke til "Ti Bud for Hjemmeeksamen".

Karakterveiledning for masternivå ved IMK.

Øv dere på seminaroppgavene (ligger i fronter) og bruk PDFer fra forelesningene.

Lykke til med forberedelsene.

mvh Liv og Jon Inge

Publisert 16. nov. 2017 14:25

Der finner dere også "En vei gjennom pensumlitteratur og forelesninger" som powepoint. Lykke til med innspurten.

Publisert 8. nov. 2017 11:20

Introduksjonen av magnetisk resonans avbildning (MRI - magnetic resonance imaging) tidlig på 80-tallet førte til en revolusjon innen medisinsk diagnostikk. MR-metoden gjorde det mulig å avbilde kroppens indre strukturer på en helt ny måte. Siden den gang har MR-teknologien gjennomgått en utrolig utvikling og er i dag en naturlig del av medisinsk diagnostikk innen nesten alle organsystemer. Med utgangspunkt i metodens biofysiske prinsipper kan vi identifisere et svært bredt spekter med anvendelsesområder som for eksempel høy-oppløselig avbildning av en kreftsvulst, detaljert fremstilling av nervebanene i hjernen, blodgjennomstrømningen i hjertet eller evaluering av skadeomfang ved et akutt hjerneslag. Innen forskning er MR et svært viktig verktøy for eksempel for å øke vår forståelse av hva som skjer med hjernen i de tidlige stadier av demens-utvikling og hvordan hjernen forandrer både struktur og funksjon fra ung alder til se...

Publisert 26. okt. 2017 14:40
Publisert 25. okt. 2017 12:01

Minner om at fristen for å bytte ut pensum er 6.november. Det går an å beholde pensumlisten akkurat slik den er. Men, dem som ønsker det, kan bytte ut inntil 30% i samråd med emenansvarlig. Man må da foreslå nye tekster selv og foreslå hvilke tekster som man ønsker å ta vekk fra pensum. Dette gjøres per epost. Forslag bør sendes så raskt som mulig og ikke senere enn 6.november. Det er en liste over forslag til tekster lastet opp i fronter. Denne oppdateres etterhvert.

Publisert 24. okt. 2017 17:06

Van Dijck, José. ”Ultrasound and the visible fetus” (2005) finner dere i kompendiet. Werner,Gabriele. "Discourses about pictures" (2015) er et kapittel i Bredekamp, H. et al. (red) The technical image: a history of styles in scientific imagery. Denne lille teksten er også lastet opp i fronter.

Publisert 24. okt. 2017 10:56

Disse to avbildningsmetodene er nært beslektet og forelesingen vil først gi historien bak utviklingen av dem fra tidlig 1900-tall til nå. Hovedprinsippene blir så forklart. Forelesingen går så inn på de tre store anvendelsene av ultralyd: generell abdominal avbildning (lever, bryst, indre organer, kreft, ...), kvinnehelse og foster, og hjertemedisin. Det blir nok en liten overvekt på det siste da det produseres utstyr i Norge for dette hos GE Vingmed Ultrasound. De har ca 220 ansatte i Norge og det utføres omtrent 200 000 undersøkelser daglig i verden med norskprodusert utstyr. Sonar- og ekkoloddanvendelser innenfor forvaltning av fiskeressurser, for kartlegging av havbunnen for utbygging enten det er av havner eller offshore-strukturer, for miljøovervåking som f.eks av de store ammunisjonsdeponiene i Skagerrak fra 2. verdenskrig og militært blir så gjennomgått med hovedvekt på bilder laget med utstyr fra Kongsberg Maritime som er en av de største i verden på dette området....

Publisert 20. okt. 2017 14:11

Tre filer er lastet opp i fronter fra Guro Hagemo sin forelesning: to pdf-filer og et bilde (.jpg).

Publisert 20. okt. 2017 12:32

Overvåkingsseminaret 2.november er et åpent heldagsseminar som er en del av undervisningen på dette emnet. Programmet er nå klart. Program, informasjon om innlederne og nyttige lenker finner dere på arrangementets nettside. Påmelding er nødvendig fordi vi bestiller lunch (gratis) til alle deltakere. Dere som ikke fikk meldt dere på idag, får en ny anledning på forelesningen i neste uke. Det er også mulig å melde seg på ved å sende en epost til liv.hausken@media.uio.no. Når man melder seg på direkte til emneansvarlig, trenger man ikke å melde seg på på nettet.

Publisert 19. okt. 2017 14:32

Alle kurs på IMK evalueres ca midtveis slik at vi får tilbakemelding på hva som fungerer godt og mindre godt og har anledning til å justere dette. De som var på forelesningen idag fikk skjema for midtveisevaluering. For de som ikke var der, er det lagt i fronter, slik at det kan printes ut og fylles ut. Fint om dere kan legge besvart skjema i posthyllen min denne uken. mvh Liv

Publisert 18. okt. 2017 16:26

Sjekk også dagens forskningsnytt (18.oktober) fra HF hvor det heter at Liestøl sine apper har blitt lastet ned tusenvis av ganger - apropos våre diskusjoner i dagens åpne BA-seminar.

Publisert 15. okt. 2017 14:43

Siden røntgenstrålene ble oppdaget i 1895 har det vært en enorm teknologisk utvikling på bildedannelse med ioniserende stråling. Det utføres et stort antall røntgen- og CT-undersøkelser i Norge hver eneste dag. Bildene brukes både til medisinsk diagnostikk og behandling. Forelesningen tar sikte på å forklare hvordan røntgenstråler omdannes til bilder, prinsipper for bildedannelse ved røntgen og CT, og muligheter og begrensninger i diagnostikk og behandling. Dessuten kommer vi litt inn på hva som skiller røntgen/CT fra andre radiologiske modaliteter som ultralyd og MR og litt om hvilke muligheter som kan komme i fremtiden.

Guro Hagemo arbeider ved Radiumhospitalet. Hun er Cand med. fra NTNU (1997), spesialist i radiologi (2007), overlege på Vestre Viken, Bærum sykehus (2007-2014) med modalitetsansvar på CT. Overlege på Oslo Universitetssykehus (OUS), Radiumhospitalet, med modalitetsansvar på computer tomografi (CT) siden 20...

Publisert 12. okt. 2017 15:10

Det blir seminar med Torbjørn Skauli fredag 13.oktober. Der er også BA-studentene invitert. BA-studentenes seminar førstkommende onsdag, 18.oktober kl.12:15-14 (rom 207), vil gå som normalt med forelesningsdiskusjon, studentframlegg og plenumsdiskusjon. MA-studenter som kan og vil, er velkomne til å delta på dette seminaret. Vi skal da diskutere to artikler, Hugdal 2012, "Funksjonell hjerneavbildning" og Lundemo 2012, "Quoting motion", begge i kompendiet. Vel møtt!

Publisert 10. okt. 2017 11:05

Med lokasjonsbaserte medier generelt og AR spesielt er det mulig å simulere/formidle historiske hendelser og handlinger på lokaliteten der de faktisk fant sted. Forelesningen vil ta for seg en nyutviklet simulering av de alliertes angrep på Omaha Beach i Normandie 6. juni 1944. Vi vil gå gjennom deler av den omfattende visuelle dokumentasjonen som ble samlet både før, under og etter slaget, og vise hvordan dette er gjenbrukt for å skape en digital 3D-versjon av begivenheten. Sentrale fenomener/begreper som 'Mixed Reality' og 'Augmented Reality' vil bli diskutert, og vi vil prøve å fremstille vesentlige trekk ved situert simulering som en ny form for bildedannelse og -formidling.

Gunnar Liestøl er professor i medievitenskap ved Institutt for medier og kommunikasjon. Han har bakgrunn i litteraturvitenskap og har siden 1990 vært ansatt ved IMK og arbeidet med fortellertekniske og retoriske aspekter ved digitale medier. Det siste tiåret har han vært spesielt opptatt...

Publisert 2. okt. 2017 10:57

Som dere vet er det ingen undervisning denne uken pga høstferie. Neste forelesning er torsdag 12.oktober. Anbefalt forberedelse finner dere på Timeplan, Forelesninger.

Publisert 28. sep. 2017 10:27

Vi minner om at alle skal lese to tekster til seminaret i morgen: Daston og Galison (1992) finner dere i kompendiet. Luc Pauwels tekst er kap.1 i boken Visual Cultures of Science. For de som ikke har fått kjøpt boken ennå er kapitlet gjort tilgjengelig i fronter. Der ligger det også en ekstra fil med tabeller fra kapitlet (tabellene er litt vanskelige å lese i det scannede kapitlet). Sees i morgen. Liv og Jon Inge

Publisert 25. sep. 2017 12:00

Førstkommende torsdag tar vi imot første gjest, som vil snakke om hvordan bilder dannes ved hjelp av lys, om lysets fysikk og om virkemåten til linser, bildesensorer, film og øye. Digitale bildedata og video. Fargesyn og lysets spektrum. Hvordan man karakteriserer den tekniske ytelsen til et kamera. Kort om noen eksotiske avbildningsteknologier: termisk avbildning, nattsyn og hyperspektral avbildning.

Torbjørn Skauli arbeider med kameraer og annen optisk teknologi ved Forsvarets forskningsinstitutt. Han er professor II ved Institutt for teknologisystemer og underviser emner i optikk og kamerateknologi. Skauli er også engasjert i realfagsformidling til barn og unge, blant annet gjennom frivillig arbeid i "Lær kidsa koding".

Publisert 12. sep. 2017 14:22

Kjære alle, da starter vi snart opp med forelesningene i det nye emnet Bildedannelse. Det er fantastisk å se så mange påmeldte. Vi anbefaler at dere forbereder dere til første forelesning ved å lese en eller flere av følgende fire artikler:

”Visuality, Visualizing, Imaging” (en kort tekst av Matthias Bruhn, i Bredekamp et al The technical image: a history of styles in scientific imagery.  2015. s.126-129. For de som ikke har kjøpt boken ennå er teksten scannet og lastet opp i fronter). De tre øvrige er i kompendiet: Thornton, Davi Johnson. ”Visualizing the new brain”; Van Dijck, José. ”Ultrasound and the visible fetus”, og: Vistnes, Arnt Inge. ”Fysikk og virkelighetsoppfatning”. Sluttnotene til Van Dijcks og Thorntons tekster har falt ut av kompendiet og er derfor lastet opp i fronter. Vi gleder oss til å se dere alle, torsdag 21.september kl.12:15.

Mvh Liv og Jon Inge

Publisert 21. aug. 2017 20:16

Velkommen igjen til dette helt ferske emnet i Bildedannelse. Vi gleder oss til å komme igang! Nå er forelesningsplanen så godt som ferdig. Vi legger snart også inn anbefalt forberedelse til hver forelesning. Første forelesning er torsdag 21.september kl.12:15-14:00. Første seminar begynner straks dagen etter, fredag 22.septeber kl. 10:15-12:00. Det har vært litt tekniske problemer med informasjonen om tidspunkt for seminarene på weben, men vi satser altså på å ha seminarer hver fredag fra 22.september kl.10:15-12 med unntak av høstferien (uke 40) og fram til fredag 10.november. Det gir sju seminarer. Vi arbeider med å få til en ekskursjon etter andre forelesning. Vi kommer tilbake til dette. mvh Jon Inge og Liv

Publisert 31. mai 2017 12:25

Vi gleder oss til å kunne tilby dette splitter nye emnet i Bildedannelse. Vi vil se nærmere på bildeteknikker og bildepraksiser som er fremtredende og viktige i samfunn av vår type. Vi har gjesteforelesere fra flere fakulteter og ser fram til spennende og utfordrende møter mellom fagfelt. Første forelesning er 21.september. Mer informasjon kommer snart! mvh Liv Hausken og Jon Inge Faldalen