Læringskrav - JFVU1200

Læringskrav for JFVU1200 - Helserett

KORT OM EMNET

Dette emnet er et EVU-tilbud for deg som har arbeidserfaring fra helsetjenesten eller helseforvaltningen og som vil lære mer om helseretten og samfunn, og om helselover som styringsvirkemiddel i helse- og omsorgstjenesten. Under dette emnet gis det en oversikt over sentrale emner innenfor helseretten.

Helselovgivningen er omfattende og kan deles inn etter hvem som er pliktsubjekt og rettighetssubjekt når det gjelder helse- og omsorgstjenester, helseforskning og folkehelsearbeid. Plikter og rettigheter ved behandling av mennesket, biologisk materiale og personopplysninger korresponderer langt på vei.

Innenfor helseretten er det tradisjonelle verdispørsmål som ligger til grunn for lovgivningen og nye rettslige spørsmål som følge av ny teknologi og digitaliseringen. Nye rettsspørsmål vil for eksempel dreie seg om tilgang til nye metoder, teknologi og digitale data og konfidensialitetsvern. ta for å gi et faglig godt helsetilbud.  

I emnet diskuteres forholdet mellom nasjonale lover og internasjonale reguleringer. Menneskerettigheter i Grunnloven, internasjonal rett og EU-retten er et fundament for helselovene. Helselovene nasjonalt bygger på prinsipper og regler fra en rekke ulike rettsområder: menneskerettigheter, EØS/EU-rett, og forvaltningsrett. Den internasjonale helseretten har fått økt betydning de siste årene ved stadig flere EU-regler på helserettens område.

Hva lærer du?

Emnet gir deg et grunnlag for å forstå og anvende lover og andre deler av det rettslige rammeverket i den nasjonale og internasjonale helseretten. Det gis en innføring i juridisk metoder.

I undervisningen vil det benyttes dagsaktuelle og konkrete eksempler og kasuistikker. Disse vil bli diskutert ved hjelp av rettskildene, nasjonalt og internasjonalt.  Formålet er at studentene skal lære å gjenkjenne og forstå rettslige spørsmål, og å kunne reflektere over dilemmaer og avveininger som oppstår innenfor helseretten.

Undervisning og litteratur er lagt opp slik at emnet kan tas av personer uten tidligere juridisk utdanning.

Etter fullført emne skal du ha tilegnet deg:

 

Kunnskaper:

  • Kunnskap om ulike nasjonale og internasjonale regler som regulerer helseretten. God forståelse av begreper, prinsipper og hovedtrekkene i helseretten og tilstøtende rettsområder. Dette omfatter kunnskap om relevante deler av menneskerettigheter, EØS-rett og statsrett.
  • Kunnskaper om rettigheter for pasienter og plikter for staten, eier av helsetjenesten, helsevirksomheter og helsepersonell  
  • Ferdigheter i å forstå og å anvende helselover og sentrale begreper
  • Generell kompetanse i helserett  
  • Grunnleggende kunnskap om juridisk metode knyttet til tolkning og anvendelse av norsk rett. Forståelse for hvilken betydning internasjonale regelverk som EØS og menneskerettigheter har for norsk rett.
  • Kunnskap om aktuelle rettsavgjørelser og forvaltningsvedtak om sentrale helserettslige spørsmål. Disse diskuteres under seminaret.
  • Kunnskap om aktuelle utfordringer når helserettslige spørsmål skal reguleres og hvordan loven benyttes som styringsvirkemiddel.
  • Kunnskap om aktuelle temaer og dilemmaer innenfor helseretten som følge av hensyn til individ og samfunnsbehov, eller som en konsekvens av ny teknolog. 

Ferdigheter:

  • Du skal kunne identifisere hvilke rettslige regler og prinsipper som er aktuelle å diskutere i tilknytning til konkrete spørsmål som reises. Du skal kunne finne relevant lov og andre rettskilder for å kunne tolke og anvende disse.
  • Du skal kunne forstå hvordan lovene benyttes og henger sammen og anvendes. 
  • Du skal forstå forbindelseslinjene mellom helserett og menneskerettigheter, EØS/EU-retten og andre rettsområder. Du skal kunne diskutere utforming av lover og forskrifter på bakgrunn av formålet og grunnleggende verdier.
  • Du skal kunne identifisere dilemmaer som oppstår når loven anvendes og når lover utvikles for å omfatte nye situasjoner og teknologier. Du skal kunne reflektere over de ulike verdiene og hensynene som gjør seg gjeldende.

Se litteraturlister for bachelor- og masternivå i Leganto

Publisert 13. mai 2022 11:16 - Sist endret 13. mai 2022 13:02