index

Om undervisning og eksamen i emnet 

Undervisning

Uke 1: Innføring i sivilprosess. Forelesninger Utlevering av oppgavepakke om en rettssak, inkludert tre eksamensoppgaver; et skriftlig partsinnlegg, en kjennelse og en prosedyre.

Uke 2: Tema saksanlegg. Forelesninger og kurs.

Uke 3: Tema saksforberedelse. Forelesninger og kurs. I disse undervisningstimene vil blant annet temaet for det skriftlige partsinnlegget behandles, og på kurs vil også sjangeren skriftlig partsinnlegg gjennomgås kort.

Uke 4: Tema hovedforhandling. Forelesninger og kurs, samt egen prosedyrekursdag. Denne dagen skal du prosedere et spørsmål i 7,5 minutter i det samme sakskomplekset som vi følger gjennom hele undervisningen. Prosedyren er en øvelse til muntlig eksamen, der du skal prosedere ett av tre mulige spørsmål fra enten saksøker- eller saksøktesiden. Prosedyreøvelsen blir gjennomført slik at kursleder/veileder kan stille spørsmål, og det kan bli mulighet for replikk og duplikk.

Uke 5: Tema avgjørelse. Forelesninger og kurs. Kjennelsen som skal skrives vil relatere seg til den samme saken som vi følger gjennom kurset. Fredag klokken 12 i uke 5 er siste frist for innlevering av de to skriftlige arbeidene.

Uke 6: Eksamen i emnet.

Eksamen

Eksamensformen i dette emnet er en mappeinnlevering bestående av både skriftlige og muntlige elementer. Oppgavepakken utleveres i Canvas i starten av semesteret og består av en stevning og et tilsvar i en konkret sak. Denne saken skal du følge gjennom undervisningen og eksamen. I oppgavepakken vil det være eksamensoppgaver til det skriftlige partsinnlegget, den skriftlige kjennelsen og den muntlige prosedyren. Nærmere om hvert element:

  • Et skriftlig partsinnlegg, maks 750 ord, leveres i Inspera.
  • En skriftlig kjennelse, maks 1250 ord, leveres i Inspera. I oppgavepakken finner du en mal for en kjennelse som inkluderer saksfremstilling og partenes anførsler, og din oppgave vil være å skrive rettens syn på saken ved bruk av denne malen.
  • En muntlig prosedyre (7,5 min). I oppgavepakken blir det oppstilt tre spørsmål som det kan prosederes over fra hver side, på kurs vil du få tildelt et av disse seks, og øver på dette i kurs i løpet av uke 4. Hvilket spørsmål som prosederes på eksamen er opp til deg selv, men det anbefales at du velger det samme som du øvde på i undervisningen.
  • En muntlig eksamen (20 min). Rammen for muntlig eksamen er 30 minutter. Eksamen starter med at du skal holde en forberedt prosedyre på maksimalt 7,5 minutter. Etter dette vil sensorene stille eventuelle spørsmål til prosedyren og til de skriftlige arbeidene dine, ca. 2-3.min. Hovedvekten av muntlig eksamen, ca. 20 min, vil være spørsmål til de sentrale læringsmålene og litteraturen i emnet, så du må være forberedt på å svare på spørsmål fra hele emnet. Muntlig eksamen skal prøve dine kunnskaper samt evne til muntlig resonnering og argumentasjon i sivilprosessuelle spørsmål. De forberedte elementene inkluderes i helhetsvurderingen, men karakterfastsettingen tar utgangspunkt i den muntlige utspørringen.

Under prosedyredelen kan du ha med deg notater og de skriftlige innleveringene, enten på papir eller digitalt på egen pc. 

Når prosedyredelen og utspørringen av de skriftlige elementene avsluttes, kan du ha tilgang til Lovdata Pro på egen pc. Sensor skal ha mulighet til å se på pc-skjermen din under eksamen, da det kun er Lovdata Pro som er tillatt hjelpemiddel under den muntlige utspørringen. Om du foretrekker å ha tilgang til lovteksten på papir, kan du medbringe en utskrift fra Lovdata eller særtrykk.

Sensur

Du får samlet karakter på mappeinnleveringen som helhet i slutten av dagen, samme dag som muntlig eksamen er avholdt. Du mottar begrunnelse på karakter samtidig som du får din karakter. Du kan ikke påklage karakteren, da prestasjonen ikke er dokumentert.  

Det er ikke obligatorisk oppmøtemøte for utdeling av karakter, da denne uansett publiseres i Studentweb i løpet av ettermiddagen, men vær oppmerksom på at hvis du velger å ikke møte vil du ikke kunne be om begrunnelse på et senere tidspunkt.

Praktisk informasjon om oppmøte og gjennomføring av den muntlige eksamen

Den muntlige eksamen gjennomføres i Domus Juridica, 6. etasje, fordelt over 3 dager.

Informasjon om hvilken av disse tre dagene du skal ha sin eksamen sendes ut på epost dagen etter trekkfristen for emnet.

Informasjon om eksamenstidspunkt og eksamensrom publiseres i Studentweb i løpet av mandagen samme uke som muntlig eksamen avholdes.

Du møter opp utenfor rommet i god tid og senest 20 minutter før eksamenstidspunktet.

Du må vise legitimasjon til sensorene når du kommer inn i rommet og sensoren registrerer oppmøte.

Utdeling av karakter og begrunnelse skjer i slutten av dagen i samme eksamensrom som du hadde din eksamen. Starttidspunktet for dette vil variere alt etter hvor mange kandidater som avlegger eksamen i det aktuelle eksamensrommet. Du finner tidspunkt for ditt rom på oppmøtelistene som henger utenpå døren. Du møter opp på dette tidspunktet og venter til det er din tur.