Mandat for JOU om kommunale regler for å forebygge smitte i forbindelse med pandemier (avlyst)

Bildet kan inneholde: font, tekst, rød, logo, grafisk design.
Foto: Unsplash/Martin Sanchez

Bakgrunn for oppdraget 

Vinteren og våren 2020 ble Norge og Verden rammet av et alvorlig sykdomsutbrudd: spredningen av covid-19 som kan få alvorlige helsekonsekvenser for mange mennesker. For å begrense spredningen innførte regjeringen og Stortinget det som er karakterisert som de mest inngripende tiltak i fredstid. Mange kommuner vedtok egne regler for å hanskes med pandemien. Både statlige og kommunale reguleringer utløste stor debatt. En del kommuner vedtok strenge regler for å hindre at pandemien spredte seg innenfor kommunens områder. Disse reglene har aktualisert spørsmål om hvor langt kommunene kan og bør gå i å regulere borgernes atferd, blant annet hvor fritt borgerne kan bevege seg innad i kommunen, men ikke minst mellom kommuner. Utbruddets gjennomgripende karakter har også utløst diskusjoner om forholdet mellom statlig og kommunalt ansvar for borgernes sikkerhet, og ansvarsdelingen mellom stat og kommune for å håndtere smittesituasjoner. Det er også stilt spørsmål ved forholdet mellom statlig og kommunal styring mer allment. 

Om oppdragsgiver 

Oppdraget

Studentgruppen skal kartlegge kommunale regler for å håndtere koronapandemien. Kartleggingen bør involvere minst 5 ulike kommuner. Kommunene skal være representative for norske kommuner med tanke på geografisk plassering, størrelse og andre relevante forhold. Studentgruppen skal drøfte styrker og svakheter ved ulike reguleringsmåter. Studentgruppen skal vurdere om reglene er innenfor gjeldende rett. 

På bakgrunn av utredningen skal studentgruppen fremme forslag til kommunale regler. Det kan f.eks. være i form av standardforskrifter (mønsterforskrifter) som kommunene, ut fra den situasjonen kommunen befinner seg i, kan velge å bruke, eventuelt med tilpasninger. Det kan være forskrifter med hjemmel i smittevernloven § 4-1, men også andre hjemmelsgrunnlag er aktuelle.  

I arbeidet er det viktig at studentene er oppmerksomme på forskjeller mellom norske kommuner og hvilken kunnskap de ansvarlige i kommunene sitter på. Det er f.eks. stor forskjell på tilgangen til ressurser for en kommunelege i en liten kyst-kommune og en kommunelege i en stor by-kommune. Et sentralt spørsmål er hvordan lokale myndigheter skal kunne vareta sine forpliktelser overfor sine innbyggere og på samme tid vareta rettssikkerheten til den enkelte borger, og også hvordan man skal avpasse nasjonale hensyn mot lokale hensyn. 

Studentgruppen kan også foreslå endringer i lovverket, f.eks. i smittevernloven eller kommuneloven, eller foreslå en helt ny lov om kommunal håndtering av pandemier.  

Studentgruppen skal undersøke og ta stilling til alle spørsmål i mandatet, og utarbeide en skriftlig utredning som fremlegges for UiO og Bodø kommune i form av en JOU (Jusstudentenes offentlige utredninger). 

Studentgruppens arbeid skal utføres i henhold til Utredningsinstruksen og forvaltningsloven og andre relevante veiledninger. Studentgruppen kan se bort ifra kravene til å utrede økonomiske og administrative konsekvenser. Studentgruppen må likevel se hen til slike konsekvenser i valget mellom ulike forslag og når disse begrunnes. Utredningen skal også bygge på litteraturen og undervisningen i faget JUS5502 Lovgivningslære.

Studentgruppen står fritt til å innhente informasjon og kontakte relevante aktører for innspill. 
Utredningen skal inneholde forslag til lov- og forskriftstekst der det fremmes forslag eller gis anbefalinger som vil kreve slike endringer. Eventuelle forslag til endringer skal utformes i tråd med reglene i Justisdepartementets veiledning Lovteknikk og lovforberedelse (2000)

Bakgrunnsdokumenter 

Publisert 25. mai 2020 07:29 - Sist endret 11. aug. 2020 21:52