MotivAID

Temaet for prosjektet er eldre, motivasjon og trening. 

Problemstilling:Hvordan kan vi motivere eldre brukere til å utføre  hjemmetreningsprogramet som de får av sin fysioterapeut, slik at de kan oppnå bedre styrke og funksjonalitet i hverdagen?  

Bilde av prosjekgruppen

Fra venstre: Henriette, Manhal, Marta og Truls.

Det er ventet at det kommer til å bli en firedobling av eldre frem til 2100 (FHI, 2014). Med dette som bakteppe blir det tydelig at eldre må klare seg lengere hjemme uten bistand fra det offentlige, og de må bo lengere hjemme. For å sørge for at eldre har god nok funksjon til å bo hjemme blir trening en viktig faktor. Pahor (2014), skriver om en større internasjonal studie som har blitt gjort på eldre mellom 70-89 år, på hvilken effekten fysisk aktivitet har på eldres helse og funksjon. Funnene viser at treningen hadde en positiv effekt på gangfunksjon og gav generelt mindre uførhet. Fra intervju med fysioterapeuter ble det lagt vekt på at det er mange i bydelen (bydel i oslo øst), som bor i 5 etasje, uten heis. Det er derfor viktig å bevare gangfunksjonen, for at de eldre skal kunne komme seg opp trappene hjemme. I tillegg la fysioterapeutene vekt på at det ofte var vanskelig å få brukerne til å gjennomføre hjemmetreningsprogrammet, og motivasjonen for å gjøre treningen som regel uteble etter noen få ganger. Løsningen MotivAID ønsket å utvikle ble derfor rettet mot å hjelpe til med å motivere eldre til å trene.

Gruppemedlemmer: 

MotivAID består av 4 gruppemedlemmer med forskjellig bakgrunn. Marta, har en bachelor i økonomi i administrasjon og en bachelor i religion, kultur og samfunn med PPU. Truls, tar for tiden en bachelor i design, bruk og interaksjon. Henriette, har en bachelor i kultur og samfunn, samt en mastergrad i sosialantropolgi. Manhal, tar nå en mastergrad i nanoelektronikk og robotikk.

 

Målgruppe

Den gruppen vi har fokusert på er eldre som går til fysioterapeut og som har fått et hjemmetreningsprogram som de skal utføre regelmessig.I tillegg faller fysioterapeuter innenfor vår målgruppe, da de spiller en sentral rolle i utforming og individuell tilpassing av treningsøvelsene.

 

Brukerundersøkelse:

I våre undersøkelser blant brukergruppen, har vi kommet frem til en del funn innenfor vår problemstilling:

- De eldre er skeptiske til ny teknologi

- Mange eldre er aktive

- Flere som har nedsatt hørsel og er svaksynte

- Noen har finmotoriske problemer

 

...Om trening:

-Mange snakker varmt om sin fysioterapaut

-Mange har en forståelse av hvor viktig det er med trening og fysisk aktivitet

- Lettere og mer motiverende å trene med en treningspartner

 

Presentasjon av sluttprodukt:

Resultatet av våre undersøkelser ble en høyoppløselig prototype vi valgte å kalle MotivAid. Som navnet tilsier, er formålet med denne løsningen å motivere eldre pasienter i aldersgruppen 70-90 år til å gjøre øvelsene de har fått i hjemmelekse av sin fysioterapeaut. Vi ønsket å gi de et visuelt bilde av progresjonen og minke usikkerheten rundt utførelsen av øvelsene.Dette løste vi ved å lage et motivasjonstavle med tilhørende armbånd.


Løsningen består av en motivasjonstavle som består av:

(På utsiden:)
 et display som registrerer antall repetisjoner brukeren gjør av en øvelse
 et display som tar tiden på hver øvelse
 tre små skjermer som viser øvelsene man kan velge mellom
 en litt større skjerm som viser instruksjonsvideoen

(På innsiden:)
 arduino-board som kommuniserer med en lightblue Bean (for denne prototypen), start/stopp-knapp, og et potentiometer som er implementert i hjulet.
 skjerm (nettbrett for denne prototypen) som kommuniserer med et program (?)
Hvordan den brukes
 Man trer båndet rundt armen eller beinet (alt ettersom hvilken øvelse man skal utføre).
 Man velger øvelsen man vil utføre ved å vri hjulet rundt. De små kvadratiske skjermene med bilde av de ulike øvelsene, lyser opp etter tur, når man vrir på hjulet.
 Når man har valgt øvelse, trykker man på start/stopp-knappen, og instruksjonsvideoen til valgte øvelse settes i gang.
 Man er da klar for å sette i gang med øvelsen
 For hver repetisjon registreres det på displayet som øker antallet repetisjoner for hver gang man utfører øvelsen.
 I tillegg er det en timer som registrerer tiden fra man begynner første øvelse til man trykker på stopp-knappen.
 Når man er ferdig med øvelsen, trykker man på start/stopp-knappen. Etter et par sekunder nullstilles alt.
 Da er man tilbake til start, hvor man velger øvelse osv.

Litteraturliste

FHI, Folkehelseinstituttet(2014): Helse hos eldre i Norge - Folkehelserapporten 2014. hentet: 10.06.16. http://www.fhi.no/artikler/?id=111678. Oslo.

Pahor, M, Guralnik, JM, Ambrosius, WT, Blair, S, Bonds, DE m.fl. (2014) “Effect of structured physical activity on prevention of major mobility disability in older adults: the LIFE study randomized clinical trial”. I JAMA. Vol. 311, nr 23, s 2387-96

 

 

Av Henriette og Marta
Publisert 26. feb. 2016 11:47 - Sist endret 15. sep. 2016 12:20